Начало
 
 

Журналистът Георги Найденов представи„Пловдив – мегаполис на духа и благоверието“

10.01.2019 /17:59 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Снежана Тодорова представи журналиста Георги Найденов и неговата нова книга

В навечерието преди старта на домакинството на Пловдив като европейска столица на културата, в СБЖ бе представена книгата на журналиста от града под тепетата Георги Найденов „Пловдив – мегаполис на духа и благоверието“.

На събралите се в клуб „Журналист“ в СБЖ книгата представи председателят на УС на Съюза Снежана Тодорова, която акцентира също и върху програмата, включваща над 400 събития в столицата на културата на Европа през 2019 година.

 „Пловдив – мегаполис на духа и благоверието“ е книга, написана с любов и вдъхновение за града на тепетата“ – пише в своята рецензия историкът и етнолог Райна Каблешкова. Според нея историческите забележителности на селището са описани кратко и стегнато от журналиста и родолюбеца Георги Найденов, като неговата основна цел е насочена да покаже Пловдив като мегаполис на духа и благоверието, като средище на многопластова култура, където се вплитат различни религиозни общности.

Той успява да разкрие по един интересен начин не само тайнството и красотата на града под тепетата, но и да направи паралел между него и ЕС, на което дори е отделил специална глава в книгата си. „Обединена Европа е един нов свят от единство и разнообразия – е написал той. – Всеки туристи гост на Пловдив ще се убеди в това – защото градът на вековете – Пловдив, е бил и си остава огнище на цивилизацията, излъчващо несамо светлина, топлина и благоверие… Пловдив, освен като столица на европейската култура е жив пример и територия на верската толерантност…“

По време на представянето на книгата журналистът сподели, че я написал с „голям сантимент“ към града, а тиражът бил твърде голям за размерите на България – около 10 хиляди. Още докато я писал, се разчуло и книгата предизвикала голям интерес сред пловдивчани.

А на въпрос на сайта на СБЖ дали представянето на „Пловдив – мегаполис на духа и благоверието“ е включено в амбициозната програма на предстоящите събития в тазгодишната европейска столица на културата,  Георги Найденов отговори, че не е, тъй като нейната пловдивска премиера била на 7 декември.

Това предизвиква повод за размисъл, защото, както справедливо отбелязва Райна Каблешкова в обръщението си „Към читателя“, тя е „своеобразен книжен гид, който ни пренася назад във времето. Той се ражда в навечерието на изключително важно събитие в съвременната история на града – домакинството му като Европейска столица на културата през 2019 г.“ Гостите на града има какво да научат от нея.

Снимки Мари  Къналян

Сподели в
 

С решение на втора инстанция Софийският градски съд осъди генералния директор на БНТ Константин Каменаров на година и 3 месеца условно и глоба от 600 лв. за шофиране в нетрезво състояние. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. Вследствие на присъдата Каменаров повече не може да бъде генерален директор на Българската национална телевизия(БНТ).

22.04.2019/21:15

Журналистът Вълко Марашев получи учредената от община Хасково награда „Александър Паскалев“ за цялостен принос в литературата и изкуството.

21.04.2019/14:42

Оживена дискусия за свободата на медиите се състоя в Клуб "Журналист" на СБЖ. Основен гост в нея бе Кристоф Льоклер, член на Групата на "мъдреците" по медийните въпроси към Европейската комисия и създател на авторитетния сайт Euractiv.

16.04.2019/19:21

Предизвикала бурни полемики още преди да излезе, книгата на известната журналистка „Атентатът’1925. Денят, в който се отвориха портите Адови” повдигна и на представянето си много болезнени въпроси от историята, на които още се гледа едностранчиво - през леви или десни канони

09.04.2019/19:46

На официална церемония в Благоевград бяха наградени журналисти в националния конкурс „Сърце и слово срещу наркотиците“, който се организира за 12-и пореден път в памет на ирландската журналистка Вероника Герин, убита през 1996 г.от наркомафията за своите разследвания. Конкурсът е по инициатива на Общинския съвет за наркотични вещества и Община Благоевград.

03.04.2019/21:07

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изпрати отворено писмо до президента, председателя на НС, премиера, партийните парламентарни групи и редица чужди посолства, изразявайки тревога от съобщенията за спешно подготвян нов медиен закон, в работата над който не са привлечени нито журналистически организации, нито изявени авторитети от гилдията

16.04.2019 /16:42

От ареста на основателя на „Уикилийкс” в Лондон до готвения от управляващите у нас нов медиен закон и пострадалите при отразяването на сблъсъците в Габрово колеги - професията ни е под ударите на агресивно налаганата по света и у нас политика на диктат и насилие над обществото, на лишаването му от правото да бъде информирано и критично към силните на деня

13.04.2019 /10:27

„Репортери без граници” е изготвила 10 предложения към кандидатите за евродепутати, които биха допринесли за по-добрата защита на свободата на словото и независимостта на медиите, съобщават от международната организация.

12.04.2019 /21:22

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки