Начало
 
 

СБЖ настоява за освобождаването на 19 палестински журналисти

11.01.2019 /20:18 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Посегателствата на Израел спрямо палестински журналисти продължават

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова увери посланика на Държавата Палестина Н. Пр. Ахмед Ал-Мадбух, че Съюзът ще съдейства Международната федерация на журналистите да активизира усилията си за освобождаване на палестинските колеги

На среща с посланика на Държавата Палестина у нас Н. Пр. Ахмед Ал-Мадбух председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова му връчи писмо, в което се споделя тревогата на СБЖ относно намиращите се в израелски затгвори 19 палестински журналисти, за чиято съдба вече нееднократно е изразявано безпокойство на международно ниво.

„Тяхното арестуване е в разрез с всички норми на международното право, нарушава свободата на словото – основен белег на всяко демократично общество,” пише в писмото. Посочва се още: „СБЖ ще настоява пред Международната федерация на журналистите да активизира своята дейност за освобождаването на арестуваните палестински колеги, които защитават принципите на свободната журналистика и човешките права”.

Снежана Тодорова помоли Н. Пр. Ахмед Ал-Мадбух да предаде на палестинските журналисти подкрепата и солидарността на СБЖ.

Припомняме, че министерството на информацията на Държавата Палестина още на 4 януари т.г. призова Съвета за сигурност на ООН да приложи Резолюция 2222 и да защити палестинските журналисти от продължаващите израелски посегателства и  атаки. Специално внимание бе обърнато върху съдбата на намиращите се в израелски затвори 19 палестински журналисти.

В посланието на министерството до Съвета за сигурност се посочва: „Израел започна 2019 г., като стреля по палестински телевизионен екип и по парамедици по време на отразяване на щурмуването на гробницата на Йосиф в Наблус от заселници. Това доведе до раняване на журналиста Бакр Абдул-Хак в крака и на медика Ясин Омран."

Според писмото на министерството през миналата година Израел е нарушил 926 пъти свободата на медиите на окупираните палестински територии. Палестинските журналисти Ясер Муртая и Ахмед Абу Хюсеин са били застреляни, а медийни и културни организации са били бомбардирани. Израелските сили за сигурност са нахлули в Палестинската информационна агенция Wafa.

Министерството на информацията на Държавата Палестина призовава Съвета за сигурност да задейства ефективно резолюция 2222 особено спрямо лица, участващи в нарушения срещу журналисти, и да гарантира, че няма да се допуска повече безнаказаност. Настоява се ООН да окаже натиск върху Израел, за да бъдат освободен безусловно всички намиращи се зад решетките палестински журналисти.

Министерството също така апелира към Международната федерация на журналистите, „Репортерите без граници”, Федерацията на арабските журналисти и синдикатите на журналистите по света да настояват за глобалното прилагане на Резолюция 2222.

Сподели в
 

Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан разказа за развитието на Острова на свободата 60 години след Кубинската революция на среща с медиите в Клуб „Журналист” на СБЖ

18.01.2019/19:13

В края на миналата година гигантъг Google чрез своята най-голяма платформа YouTube заплаши, че ще блокира видеоклипове на територията на Европейския съюз. Безпрецедентното предупреждение беше по повод приетата от Европейския съюз нова Директива за авторското право.

18.01.2019/18:50

От Международната федерация на журналистите (МФЖ) се обръщат към своите членове с призив да подкрепят колегите си от Холандия, които са в стачна готовност с искане за прилично заплащане. Стачката е определена за 25 януари т.г.

15.01.2019/19:58

На среща-дискусия в Клуб „Журналист” на СБЖ венецуелската посланичка разказа за обстановката в нейната страна около поемането на втори президентски мандат от държавния глава Николас Мадуро. Присъствалите подписаха обръщение до парламентите на различни страни с апел да се съдейства за диалога във и около Венецуела и да се спрат политиките на санкции и намеса във вътрешните работи

12.01.2019/13:19

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова увери посланика на Държавата Палестина Н. Пр. Ахмед Ал-Мадбух, че Съюзът ще съдейства Международната федерация на журналистите да активизира усилията си за освобождаване на палестинските колеги

11.01.2019/20:18

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Международната и Европейската федерации на журналистите (IFJ / EFJ) отново призовават ЕС да се застъпи за защита на правата на всички журналисти, тъй като преговорите по Директивата за авторсоко право при цифровия единен пазар все още не са приключили, съобщават от МФЖ.

21.01.2019 /12:47

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява всички журналисти и семействата им с коледно-новогодишните празници, като им пожелава мир, здраве, обич и благоденствие

23.12.2018 /21:21

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 46 гости

Бързи връзки