Начало
 
 

СБЖ настоява за освобождаването на 19 палестински журналисти

11.01.2019 /20:18 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Посегателствата на Израел спрямо палестински журналисти продължават

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова увери посланика на Държавата Палестина Н. Пр. Ахмед Ал-Мадбух, че Съюзът ще съдейства Международната федерация на журналистите да активизира усилията си за освобождаване на палестинските колеги

На среща с посланика на Държавата Палестина у нас Н. Пр. Ахмед Ал-Мадбух председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова му връчи писмо, в което се споделя тревогата на СБЖ относно намиращите се в израелски затгвори 19 палестински журналисти, за чиято съдба вече нееднократно е изразявано безпокойство на международно ниво.

„Тяхното арестуване е в разрез с всички норми на международното право, нарушава свободата на словото – основен белег на всяко демократично общество,” пише в писмото. Посочва се още: „СБЖ ще настоява пред Международната федерация на журналистите да активизира своята дейност за освобождаването на арестуваните палестински колеги, които защитават принципите на свободната журналистика и човешките права”.

Снежана Тодорова помоли Н. Пр. Ахмед Ал-Мадбух да предаде на палестинските журналисти подкрепата и солидарността на СБЖ.

Припомняме, че министерството на информацията на Държавата Палестина още на 4 януари т.г. призова Съвета за сигурност на ООН да приложи Резолюция 2222 и да защити палестинските журналисти от продължаващите израелски посегателства и  атаки. Специално внимание бе обърнато върху съдбата на намиращите се в израелски затвори 19 палестински журналисти.

В посланието на министерството до Съвета за сигурност се посочва: „Израел започна 2019 г., като стреля по палестински телевизионен екип и по парамедици по време на отразяване на щурмуването на гробницата на Йосиф в Наблус от заселници. Това доведе до раняване на журналиста Бакр Абдул-Хак в крака и на медика Ясин Омран."

Според писмото на министерството през миналата година Израел е нарушил 926 пъти свободата на медиите на окупираните палестински територии. Палестинските журналисти Ясер Муртая и Ахмед Абу Хюсеин са били застреляни, а медийни и културни организации са били бомбардирани. Израелските сили за сигурност са нахлули в Палестинската информационна агенция Wafa.

Министерството на информацията на Държавата Палестина призовава Съвета за сигурност да задейства ефективно резолюция 2222 особено спрямо лица, участващи в нарушения срещу журналисти, и да гарантира, че няма да се допуска повече безнаказаност. Настоява се ООН да окаже натиск върху Израел, за да бъдат освободен безусловно всички намиращи се зад решетките палестински журналисти.

Министерството също така апелира към Международната федерация на журналистите, „Репортерите без граници”, Федерацията на арабските журналисти и синдикатите на журналистите по света да настояват за глобалното прилагане на Резолюция 2222.

Сподели в
 

На откриването на уникалната фотоизложба „Тодор Славчев. Фотоархив” председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова връчи плакет на СБЖ „Златно перо” на внучката на големия фотограф, напуснал ни през 1992 г. Яна Узунова е отличена заради усилията й да опази и систематизира съкровищницата на сниманите от нейния дядо в продължение на над 60 години фотосвидетелства за историята.

15.06.2019/11:17

По време на 30-ия редовен конгрес на Международната федерация на журналистите (МФЖ), който се проведе в Тунис на 13 и 14 юни т.г., бе избран нов президент на организацията.

14.06.2019/22:00

Богата фактология и храна за размисъл предлага второто допълнено издание на книгата на преподавателката във ФЖМК „Българската журналистика (1842-1944). Актуални ракурси”. Първото издание, излязло през 201-та, е носител на „Златно перо” на СБЖ.

13.06.2019/10:25

Българската национална телевизия (БНТ) е в практически фалит и ситуацията е критична. Това каза още в началото на едночасовата дискусия изпълняващият длъжността генерален директор Емил Кошлуков, който е и един от кандидатите за шеф на обществената медия. Както първи сайтът на СБЖ sbj-bg.eu информира днес Съветът за електронни медииш(СЕМ) изслуша финансовия отчет на БНТ в търсене на изход от критичната ситуация.

12.06.2019/21:38

Как ли би изглеждала „Улицата на живота“ на журналистката Елена Влашка, ако захванеше да я ремонтира Столичната ни община? Никак не ми се мисли, след като виждаме какво се случи на една от емблематичните, със свой неповторим дух и излъчване, със своя богата история софийска улица, „Граф Игнатоиев“. На нея се намира и Клуб „Журналист“ на СБЖ, който събра много почитатели на таланта на Елена Влашка при представянето на новата й книга „Улични мисли“.

06.06.2019/08:13
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 38 гости

Бързи връзки