Начало
 
 

СБЖ настоява за освобождаването на 19 палестински журналисти

11.01.2019 /20:18 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Посегателствата на Израел спрямо палестински журналисти продължават

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова увери посланика на Държавата Палестина Н. Пр. Ахмед Ал-Мадбух, че Съюзът ще съдейства Международната федерация на журналистите да активизира усилията си за освобождаване на палестинските колеги

На среща с посланика на Държавата Палестина у нас Н. Пр. Ахмед Ал-Мадбух председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова му връчи писмо, в което се споделя тревогата на СБЖ относно намиращите се в израелски затгвори 19 палестински журналисти, за чиято съдба вече нееднократно е изразявано безпокойство на международно ниво.

„Тяхното арестуване е в разрез с всички норми на международното право, нарушава свободата на словото – основен белег на всяко демократично общество,” пише в писмото. Посочва се още: „СБЖ ще настоява пред Международната федерация на журналистите да активизира своята дейност за освобождаването на арестуваните палестински колеги, които защитават принципите на свободната журналистика и човешките права”.

Снежана Тодорова помоли Н. Пр. Ахмед Ал-Мадбух да предаде на палестинските журналисти подкрепата и солидарността на СБЖ.

Припомняме, че министерството на информацията на Държавата Палестина още на 4 януари т.г. призова Съвета за сигурност на ООН да приложи Резолюция 2222 и да защити палестинските журналисти от продължаващите израелски посегателства и  атаки. Специално внимание бе обърнато върху съдбата на намиращите се в израелски затвори 19 палестински журналисти.

В посланието на министерството до Съвета за сигурност се посочва: „Израел започна 2019 г., като стреля по палестински телевизионен екип и по парамедици по време на отразяване на щурмуването на гробницата на Йосиф в Наблус от заселници. Това доведе до раняване на журналиста Бакр Абдул-Хак в крака и на медика Ясин Омран."

Според писмото на министерството през миналата година Израел е нарушил 926 пъти свободата на медиите на окупираните палестински територии. Палестинските журналисти Ясер Муртая и Ахмед Абу Хюсеин са били застреляни, а медийни и културни организации са били бомбардирани. Израелските сили за сигурност са нахлули в Палестинската информационна агенция Wafa.

Министерството на информацията на Държавата Палестина призовава Съвета за сигурност да задейства ефективно резолюция 2222 особено спрямо лица, участващи в нарушения срещу журналисти, и да гарантира, че няма да се допуска повече безнаказаност. Настоява се ООН да окаже натиск върху Израел, за да бъдат освободен безусловно всички намиращи се зад решетките палестински журналисти.

Министерството също така апелира към Международната федерация на журналистите, „Репортерите без граници”, Федерацията на арабските журналисти и синдикатите на журналистите по света да настояват за глобалното прилагане на Резолюция 2222.

Сподели в
 

Известният журналист международник получи висшето отличие на СБЖ за цялостния си принос към българската журналистика. Връчи му го Снежана Тодорова, председател на СБЖ, точно преди да започне представянето на неговата нова книга „От Пхенян до Хавана през Бейрут и Тирана".

21.03.2019/20:01

Известният радиожурналист Петър Пунчев гостува в града с новата си творба по покана на Регионалната библиотека „Христо Смирненски“.

20.03.2019/16:20

Поредният гражданин, пострадал от резултатите на опасния за здравето и живота на хората нескончаем ремонт по ключовата столична улица, стана нашата колежка от сайта на СБЖ Розалина Евдокимова. Тя се нарани заради зле конструираното „островче” на трамвайната спирка точно пред СБЖ. Какво чака Столична община, за да вземе спешни мерки - някой да загине ли?!

19.03.2019/14:05

Премиерата на „От Пхенян до Хавана през Бейрут и Тирана” на известния журналист международник, кореспондентствал из арабския и из целия останал свят, ще е на 20 март от 16 часа в клуб „Журналист” на СБЖ

18.03.2019/06:09

Ярки фотоси от Индия, Китай, Южна Корея, Фиджи, Вануату, Нова Каледония, правени от рано напусналия ни голям учен, изтоковед и ерудт, разкриват неговия дълбок, човешки поглед към необятната източна култура и нейния хуманизъм. Експозицията е подредена в Галерията-книжарница на „София Прес”, на ул. „Славянска” 29

12.03.2019/21:54

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод националния празник 3 март и 141-годишнината от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война, председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява колегията

03.03.2019 /00:17

Публикуваме решението на УС на СБЖ за свикване на Общо събрание и дневния ред, както и факсимиле от съдебно "Определение", от което произтича невъзможността за свикване на отчетно-изборно събрание, докато срещу Съюза още има висящи съдебни дела

27.02.2019 /15:47

Председателката на УС на СБЖ апелира към цялата журналистическа колегия да изрази активно и настоятелно пред законодателите в Народното събрание решителното отхвърляне на поправките, застрашаващи свободата на словото и устоите на демократичното общество

12.02.2019 /08:16

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 135 гости

Бързи връзки