Американският Конгрес почита убития журналист Хашоги

12.01.2019 /12:26 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Фред Райън: Смъртта на Хашоги "потресе колегите”

Членовете на американския Конгрес призоваха за защита на свободата на медиите по света. Призивът беше отправен на събитие в памет на убития преди 100 дни саудитски журналист Джамал Хашоги, предаде АП.

Присъстваха председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси, конгресменът Адам Шифт от Калифорния, сенаторът Марк Уорнър от Вирджиния, директорът на "Вашингтон пост" Фред Райън и др.

Церемонията започна с минута мълчание

"Убийството на Хашоги е нещо ужасяващо и е атака срещу човечеството", каза Нанси Пелоси: "Трябва да изпълним нашия морален дълг, за да запазим живота и свободите на журналистите както у дома, така и зад граница".

"Ако решим, че търговските интереси трябва да погазват изявленията, които ние правим, и действията, които ние предприемаме, тогава ние ще трябва да признаем, че сме загубили всякакъв морален авторитет", предупреди тя, визирайки индиректно липсата на реакция от страна на президента Доналд Тръмп спрямо Рияд, който е голям търговски партньор на САЩ.

Пелоси призова САЩ да се противопоставят на заплахите срещу журналисти по света и обеща, че американските конгресмени ще работят, колкото е нужно, за постигането на справедливост по "случая Хашоги".

"Вашингтон пост" пуска уебстраница на арабски 

Саудитска Арабия обвини по-рано 11 души за убийството на Хашоги в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври. Смъртно наказание беше поискано за петима от тях. Хашоги пишеше за в. "Вашингтон пост". Междувременно изданието обяви, че пуска на интернет сайта си страница на арабски, обединяваща преводи на арабски на редакторски статии, коментари и анализи.

Страницата ще включва преводи на статии на редактори от целия свят, по-специално от Близкия изток и Северна Африка. Разделът "мнения" на вестника в миналото проведе експеримент с преводи на статии на други езици, сред които испански, турски и фарси.

"Тази страница ще позволи да разширим обсега на журналистиката на "Вашингтон пост" до читатели от целия свят и да публикуваме качествени преводи на подходящи за арабската аудитория текстове", се казва в изявление на изданието.

Джамал Хашоги защитаваше подобна идея, припомни Фред Хаят, отговарящ за редакционните материали на "Вашингтон пост". 

Свързани:  Амнести отбелязва 100 дни от убийството на Хашоги

Правозащитната организация Амнести интернешънъл поднови призива за международно разследване на гибелта на саудитския журналист Джамал Хашоги - убийство, в което са замесени членове от обкръжението на саудитския престолонаследник, съобщава АП.
Дата: 11.01.2019


 

Сподели в
 

Световни звезди зад обектива си дадоха среща този месец в София. Една от тях е Светлана Бахчеванова, която от години живее и работи в САЩ и нейни снимки от горещи точки на света са публикувани от световни медии.

22.01.2019/15:45

Известната иранска телевизионна водеща, която бе задържана преди повече от седмица в Сейнт Луис и откарана във Вашингтон, не е била обвинена в престъпление, предаде АП.

21.01.2019/15:25

Любомир Коларов по линия на майка си Люба Сарачева е свързан с рода на Добри Желязков-Фабрикаджията, първия български индустриалец. А по родословието на баща си е потомък на Хаджи Димитър.

20.01.2019/12:27

Абсолютен рекорд в рейтинга за изминалата година регистрира групата програми на БНР през месец декември 2018 г., съобщават колегите от медията и добавят:

19.01.2019/12:16

В VI поредно издание на инициативата „Журналисти в училище“ търсим мотивирани учители, които да бъдат ментори на училищни кампании срещу фалшивите новини, съобщават организаторите.

18.01.2019/13:51

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Международната и Европейската федерации на журналистите (IFJ / EFJ) отново призовават ЕС да се застъпи за защита на правата на всички журналисти, тъй като преговорите по Директивата за авторсоко право при цифровия единен пазар все още не са приключили, съобщават от МФЖ.

21.01.2019 /12:47

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява всички журналисти и семействата им с коледно-новогодишните празници, като им пожелава мир, здраве, обич и благоденствие

23.12.2018 /21:21

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 53 гости

Бързи връзки