Начало
 
 

Холандските фоторепортери готвят стачка за по-високо заплащане

15.01.2019 /19:58 | Автор : Ивета Балевска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


"Фотожурналистиката има цена" е мотото на протеста в Холандия

От Международната федерация на журналистите (МФЖ) се обръщат към своите членове с призив да подкрепят колегите си от Холандия, които са в стачна готовност с искане за прилично заплащане. Стачката е определена за 25 януари т.г.

Секцията по фотожурналистика към Холандския съюз на журналистите е изпратила съобщение до МФЖ и Европейската федерация на журналистите  (ЕФЖ), в което обявяват стачна готовност в знак на протест срещу ниското заплащане на труда им.

"МФЖ и ЕФЖ напълно подкрепят техните искания и приветстват координираните действия на колегите", четем в официално разпространената информация.

Холандската журналистическа асоциация е пратила писма до 6 от най-големите медийни компании в страната, с които ги кани на преговори. Колегите обявяват още, че са в стачна готовност и ако исканията на фоторепортерите не бъдат изпълнени, стачните действия започват на 25 януари.

Първата среща за преговори с няколко медийни компании е обявена за 16 януари т.г.

По този повод от МФЖ и ЕФЖ се обръщат към своите членове с призив да вземат участие в колективните действия , като се регистрират и по този начин покажат подкрепата си за кампанията.

Хаштагът е #fotojournalistiekheefteenprijs   

В тази връзка генералният секретар на МФЖ Антъни Беланже заявява:

„Работата като фотожурналист изисква освен сериозни технически умения, още и талант, творчество, отдаденост, време, инвестиции и ресурси – всичко това заслужава справедливо заплащане. Медийните компании, които плащат по 15 или 20 евро не само обиждат професионализма на колегите ни, но и пречат за създаването на качествена журналистика. Ние подкрепяме правата на колегите ни, които настояват за въвеждане на прилично заплащане".

От своя страна президентът на МФЖ Морген Блехер добавя: „ Ние призоваваме всеки един фоторепортер в Европа да изрази онлайн съпричастността и подкрепата с холандските си колеги, защото тяхната борба е и наша”.

По данни на холандския журналистически съюз към момента над 300 фоторепортери са потвърдили участието си в стачката.

Национален мониторинг показва, че заплащането на колегите на свободна практика е намаляло от 80 евро на снимка през 2014 г. до средна стойност от  42 евро, но някои компании плащат не повече от 15-20 евро за снимка. Искането е заплащането да се увеличи с 14%.

„Досега над 300 фоторепортери на свободна практика заявиха, че са готови да спрат работа на 25 януари. Това е почти безпрецедентен случай в историята на журналистиката в страната ни”, категорична е Роза Лопес, генерален секретар на Холандската журналистическа асоциация, и подчертава, че фотожурналистиката заслужава такива тарифи на заплащане, които могат да я поддържат в бъдеще.

Роза Лопес се обръща и към европейските колеги, с призив за подкрепа, защото ако заплащането не се промени, това може да означава край на фотожурналистиката:

„Ако не го направим, нашите клиенти просто ще осъзнаят, че не сме готови да действаме единно. Идат онлайн медиите (печатът изчезва)! Онлайн цените от 15 евро за фотосесия са неприемливи. „Фотожурналистиката не е хоби, а сериозна професия”!, предупреждава Роза Лопес в изявлението си.


 

Сподели в
 

152-годишнината от рождението и 100-годишнината от смъртта на Майстора - големия публицист и социалист, бяха отбелязани в града в подножието на Бузлуджа с дискусия за посланията му към нашето съвремие и с тържество край паметника му. Някогашната редакция на „Работнически вестник” се руши - липсват средства за ремонт.

17.08.2019/21:06

Книгата на известния журналист-международник, общувал с Уилфред Бърчет, Луис и Амилкар Кабрал, Ясер Арафат и с много други известни и безименни герои на световни трусове, вече е на разположение на българския читател. Тя ще бъде представена в СБЖ на 30 септември. Ще присъства и авторът, който от десетилетия живее и работи в Мадрид.

16.08.2019/20:03

Международната федерация на журналистите и Палестинският синдикат на журналистите алармират за опита на израелските власти да депортират в Йордания живеещия в Източен Йерусалим от 20 години Мустафа Ал-Харуф, който работи като фоторепортер за Анадолската агенция. Той е под арест от 22 януари.

08.08.2019/20:20

Датата е 6 август, годината 1945-та, 8,45 местно време Хирошима става жертва на най-зловещата история, родена от човешки мозък – изпепелена е от атомна бомба, хвърлена от американците. Такава е и съдбата и на друг японски град – Нагазаки. Американският бомбардировач В-29, пилотиран от Пол Тибетс, хвърля първата атомна бомба, останала в историята с печалното название „Little Boy“.

06.08.2019/16:54

УС на СБЖ и ИБ на НС на БСП обявяват, че откриват процедурата по набирането на предложения и определянето на носителя за 2019 г. на Наградата за млад журналист "Стефан Продев".

01.08.2019/18:27
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 12 гости

Бързи връзки