Начало
 
 

Холандските фоторепортери готвят стачка за по-високо заплащане

15.01.2019 /19:58 | Автор : Ивета Балевска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


"Фотожурналистиката има цена" е мотото на протеста в Холандия

От Международната федерация на журналистите (МФЖ) се обръщат към своите членове с призив да подкрепят колегите си от Холандия, които са в стачна готовност с искане за прилично заплащане. Стачката е определена за 25 януари т.г.

Секцията по фотожурналистика към Холандския съюз на журналистите е изпратила съобщение до МФЖ и Европейската федерация на журналистите  (ЕФЖ), в което обявяват стачна готовност в знак на протест срещу ниското заплащане на труда им.

"МФЖ и ЕФЖ напълно подкрепят техните искания и приветстват координираните действия на колегите", четем в официално разпространената информация.

Холандската журналистическа асоциация е пратила писма до 6 от най-големите медийни компании в страната, с които ги кани на преговори. Колегите обявяват още, че са в стачна готовност и ако исканията на фоторепортерите не бъдат изпълнени, стачните действия започват на 25 януари.

Първата среща за преговори с няколко медийни компании е обявена за 16 януари т.г.

По този повод от МФЖ и ЕФЖ се обръщат към своите членове с призив да вземат участие в колективните действия , като се регистрират и по този начин покажат подкрепата си за кампанията.

Хаштагът е #fotojournalistiekheefteenprijs   

В тази връзка генералният секретар на МФЖ Антъни Беланже заявява:

„Работата като фотожурналист изисква освен сериозни технически умения, още и талант, творчество, отдаденост, време, инвестиции и ресурси – всичко това заслужава справедливо заплащане. Медийните компании, които плащат по 15 или 20 евро не само обиждат професионализма на колегите ни, но и пречат за създаването на качествена журналистика. Ние подкрепяме правата на колегите ни, които настояват за въвеждане на прилично заплащане".

От своя страна президентът на МФЖ Морген Блехер добавя: „ Ние призоваваме всеки един фоторепортер в Европа да изрази онлайн съпричастността и подкрепата с холандските си колеги, защото тяхната борба е и наша”.

По данни на холандския журналистически съюз към момента над 300 фоторепортери са потвърдили участието си в стачката.

Национален мониторинг показва, че заплащането на колегите на свободна практика е намаляло от 80 евро на снимка през 2014 г. до средна стойност от  42 евро, но някои компании плащат не повече от 15-20 евро за снимка. Искането е заплащането да се увеличи с 14%.

„Досега над 300 фоторепортери на свободна практика заявиха, че са готови да спрат работа на 25 януари. Това е почти безпрецедентен случай в историята на журналистиката в страната ни”, категорична е Роза Лопес, генерален секретар на Холандската журналистическа асоциация, и подчертава, че фотожурналистиката заслужава такива тарифи на заплащане, които могат да я поддържат в бъдеще.

Роза Лопес се обръща и към европейските колеги, с призив за подкрепа, защото ако заплащането не се промени, това може да означава край на фотожурналистиката:

„Ако не го направим, нашите клиенти просто ще осъзнаят, че не сме готови да действаме единно. Идат онлайн медиите (печатът изчезва)! Онлайн цените от 15 евро за фотосесия са неприемливи. „Фотожурналистиката не е хоби, а сериозна професия”!, предупреждава Роза Лопес в изявлението си.


 

Сподели в
 

По покана на председателя на СБЖ Снежана Тодорова гост на Съюза беше известната българистка и славистка, голям приятел на нашата страна, проф. Людмила Карпенко, преподавател в Самарския университет. Тя се срещна с български журналисти и сподели защо е предпочела да изучава български език и да учи студентите не само на него, а и да обичат нашата страна.

14.02.2019/16:34

На специална церемония димитровградската библиотека „Пеньо Пенев” отличи петима свои читатели с почетното звание Посланик на книжовното средище.

13.02.2019/19:01

250 000 лв. са необходими, за да може корабът-светиня „Радецки“ да продължи да изпълнява историческата си мисия. Затова е организирана дарителска кампания. Като организация с мисия Съюзът на българските журналисти(СБЖ) подкрепи тази родолюбива инициатива на Гражданско сдружение „Енергийно бъдеще за България“ и Общонародната фондация „Христо Ботев“.

11.02.2019/16:43

Едно събитие в културния живот на България развълнува много хора, дори и тези, които не се докоснаха директно до него. И това е благодарение на родолюбивата инициатива на фондация „Ценности” с председател Антонина Стоянова. Иде реч за уникалната и завладяваща фотоизложба „България през стъклото на времето”, открита от 8 февруари до 7 април в зала 19 на Националната галерия Квадрат 500.

11.02.2019/15:14

Ново радио студио в Европейския парламент в Страсбург бе наречено на Антонио Мегалици и Бартош Неделски - двамата журналисти, загинали при атентата в града през декември миналата година.

11.02.2019/14:03

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателката на УС на СБЖ апелира към цялата журналистическа колегия да изрази активно и настоятелно пред законодателите в Народното събрание решителното отхвърляне на поправките, застрашаващи свободата на словото и устоите на демократичното общество

12.02.2019 /08:16

СБЖ, който вече изрази възмущението си, че тези поправки са покушение над свободата на словото и призова държавния глава да наложи вето, изразява удовлетворение и приветства принципното и обосновано решение на президента Румен Радев

04.02.2019 /15:54

Международната федерация на журналистите излезе с официално становище по критичната позиция на СБЖ относно застрашаващите свободата на словото поправки в Закона за защита на личните данни

02.02.2019 /12:49

 Мнения

Тия дни съм направо „Бясно ми е, чичо!“ (макар че Петър Стоянович го казва по друг повод!) И как няма да съм, след като се наслушах как от сутрешните телевизионни блокове със злорадо настървение водещи се нахвърлиха на поредната жертва на все по-тревожното отношение на властите към медиите у нас и „своеобразното“ им разбиране на тяхната свобода – Елена Йончева.

25.01.2019 /12:53 | Автор: Розалина Евдокимова

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки