Начало
 
 

Холандските фоторепортери готвят стачка за по-високо заплащане

15.01.2019 /19:58 | Автор : Ивета Балевска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


"Фотожурналистиката има цена" е мотото на протеста в Холандия

От Международната федерация на журналистите (МФЖ) се обръщат към своите членове с призив да подкрепят колегите си от Холандия, които са в стачна готовност с искане за прилично заплащане. Стачката е определена за 25 януари т.г.

Секцията по фотожурналистика към Холандския съюз на журналистите е изпратила съобщение до МФЖ и Европейската федерация на журналистите  (ЕФЖ), в което обявяват стачна готовност в знак на протест срещу ниското заплащане на труда им.

"МФЖ и ЕФЖ напълно подкрепят техните искания и приветстват координираните действия на колегите", четем в официално разпространената информация.

Холандската журналистическа асоциация е пратила писма до 6 от най-големите медийни компании в страната, с които ги кани на преговори. Колегите обявяват още, че са в стачна готовност и ако исканията на фоторепортерите не бъдат изпълнени, стачните действия започват на 25 януари.

Първата среща за преговори с няколко медийни компании е обявена за 16 януари т.г.

По този повод от МФЖ и ЕФЖ се обръщат към своите членове с призив да вземат участие в колективните действия , като се регистрират и по този начин покажат подкрепата си за кампанията.

Хаштагът е #fotojournalistiekheefteenprijs   

В тази връзка генералният секретар на МФЖ Антъни Беланже заявява:

„Работата като фотожурналист изисква освен сериозни технически умения, още и талант, творчество, отдаденост, време, инвестиции и ресурси – всичко това заслужава справедливо заплащане. Медийните компании, които плащат по 15 или 20 евро не само обиждат професионализма на колегите ни, но и пречат за създаването на качествена журналистика. Ние подкрепяме правата на колегите ни, които настояват за въвеждане на прилично заплащане".

От своя страна президентът на МФЖ Морген Блехер добавя: „ Ние призоваваме всеки един фоторепортер в Европа да изрази онлайн съпричастността и подкрепата с холандските си колеги, защото тяхната борба е и наша”.

По данни на холандския журналистически съюз към момента над 300 фоторепортери са потвърдили участието си в стачката.

Национален мониторинг показва, че заплащането на колегите на свободна практика е намаляло от 80 евро на снимка през 2014 г. до средна стойност от  42 евро, но някои компании плащат не повече от 15-20 евро за снимка. Искането е заплащането да се увеличи с 14%.

„Досега над 300 фоторепортери на свободна практика заявиха, че са готови да спрат работа на 25 януари. Това е почти безпрецедентен случай в историята на журналистиката в страната ни”, категорична е Роза Лопес, генерален секретар на Холандската журналистическа асоциация, и подчертава, че фотожурналистиката заслужава такива тарифи на заплащане, които могат да я поддържат в бъдеще.

Роза Лопес се обръща и към европейските колеги, с призив за подкрепа, защото ако заплащането не се промени, това може да означава край на фотожурналистиката:

„Ако не го направим, нашите клиенти просто ще осъзнаят, че не сме готови да действаме единно. Идат онлайн медиите (печатът изчезва)! Онлайн цените от 15 евро за фотосесия са неприемливи. „Фотожурналистиката не е хоби, а сериозна професия”!, предупреждава Роза Лопес в изявлението си.


 

Сподели в
 

Журналистът Вълко Марашев получи учредената от община Хасково награда „Александър Паскалев“ за цялостен принос в литературата и изкуството.

21.04.2019/14:42

Оживена дискусия за свободата на медиите се състоя в Клуб "Журналист" на СБЖ. Основен гост в нея бе Кристоф Льоклер, член на Групата на "мъдреците" по медийните въпроси към Европейската комисия и създател на авторитетния сайт Euractiv.

16.04.2019/19:21

Предизвикала бурни полемики още преди да излезе, книгата на известната журналистка „Атентатът’1925. Денят, в който се отвориха портите Адови” повдигна и на представянето си много болезнени въпроси от историята, на които още се гледа едностранчиво - през леви или десни канони

09.04.2019/19:46

На официална церемония в Благоевград бяха наградени журналисти в националния конкурс „Сърце и слово срещу наркотиците“, който се организира за 12-и пореден път в памет на ирландската журналистка Вероника Герин, убита през 1996 г.от наркомафията за своите разследвания. Конкурсът е по инициатива на Общинския съвет за наркотични вещества и Община Благоевград.

03.04.2019/21:07

Клуб „Журналист” на СБЖ събра посланици и представители на дипломатически мисии, журналисти и общественици на разговор за мира в нашия толкова размирен и тревожен свят. Инициативата бе на Пламена Заячка, председател на инициативен комитет на Движението за мир в България.

03.04.2019/20:25

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изпрати отворено писмо до президента, председателя на НС, премиера, партийните парламентарни групи и редица чужди посолства, изразявайки тревога от съобщенията за спешно подготвян нов медиен закон, в работата над който не са привлечени нито журналистически организации, нито изявени авторитети от гилдията

16.04.2019 /16:42

От ареста на основателя на „Уикилийкс” в Лондон до готвения от управляващите у нас нов медиен закон и пострадалите при отразяването на сблъсъците в Габрово колеги - професията ни е под ударите на агресивно налаганата по света и у нас политика на диктат и насилие над обществото, на лишаването му от правото да бъде информирано и критично към силните на деня

13.04.2019 /10:27

„Репортери без граници” е изготвила 10 предложения към кандидатите за евродепутати, които биха допринесли за по-добрата защита на свободата на словото и независимостта на медиите, съобщават от международната организация.

12.04.2019 /21:22

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 34 гости

Бързи връзки