Начало
 
 

Европа на творците се включва в защита на авторските права

18.01.2019 /18:50 | Автор : Майя Любомирска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В края на миналата година гигантъг Google чрез своята най-голяма платформа YouTube заплаши, че ще блокира видеоклипове на територията на Европейския съюз. Безпрецедентното предупреждение беше по повод приетата от Европейския съюз нова Директива за авторското право.

Директивата задължава всички уебсайтове да следят чрез филтри цялото съдържание, което потребителите качват и да го трият автоматично в случай, че то съдържа дори малка част от авторски материал. Особено важен беше приетият текст, станал известен като „данък линк“, който защитава дори заглавията на журналистическите статии.

Но най-голямата болка на гиганта  Google е приетият член 13 на Директивата,  според който всяка онлайн платформа ще носи отговорност и ще трябва да следи за авторски права цялото съдържание, което потребителите качват, независимо дали става въпрос за текст, видео, картинки или музика.
Това е повод и изпълнителният директор на YouTube Сюзън Уожцики безапелационно да заяви, че

видеопорталът може да блокира видеофайлове на територията на ЕС

В края на изминалата година Уожцики е цитирана да казва: "Работим усърдно, за да сме сигурни, че създателите на съдържание и изпълнителите са честно компенсирани за тяхната работа. През последната година YouTube е платила на притежателите на съдържание в ЕС 800 млн. евро. Платили сме и над 1,5 млрд. евро на глобалната музикална индустрия само от реклами. Въпреки това тази икономика за създателите е застрашена от усилията на ЕС да ревизира законите си за авторските права, познати като Член 13, който подвежда под отговорност интернет компаниите за съдържание с нарушени авторски права, което се споделя на техните платформи".

Подобни изказвания са повод и за огласяването на острата позиция на организацията „Европа на творците“, която  обединява граждани, създатели и културни организации, отговорни за повече от 12 000 000 работни места в Европа. В позицията се твърди, че

 се провежда  безпрецедентна лобистка кампания заради промените в чл. 13

Подчертава се, че интернет гигантът използва своята финансова мощ и платформата си YouTube, за да организира една от най-големите лобистки кампании, на които Европейският съюз е ставал свидетел през последните години, с оскъдно уважение към истината.

Ръководството на YouTube твърди, че с приемането на чл. 13 платформата в Европа ще бъде осакатена и близо 35 000 000 канала ще бъдат потенциално изложени на риск от сваляне.

И още – правят се опити за манипулиране на децата и младите потребители, като им се подават неверни твърдения относно приетите промени“, се казва още в разпространения документ.

Изключително тревожно е, подчертават още авторите, че „медийна платформа с такава доминираща позиция използва своите онлайн услуги като оръжие за влияние върху общественото мнение с една единствена цел – да защити своите частни търговски интереси чрез дезинформация, всяване на страх и фалшиви новини.“

От Европа на творците са категорични, че „член 13 ще улесни споделянето на съдържание по справедлив начин. От друга страна ще се спре своеволното премахване на съдържание, както и други нелоялни търговски практики, до които платформи като YouTube редовно прибягват.“

Като противодействие на разпространението на фалшиви новини 

инициативата Европа на творците е  създала  уебсайт и бюлетин  - www.article13.org.

където всеки, който се интересува от приетите промени, може да открие информация какво всъщност налага  Директивата относно авторското право в единния цифров пазар.

 „Време е YouTube да предприеме стъпки, за да гарантира прозрачност, отчетност и отговорност на своята платформа веднъж завинаги“, подчертават още в позицията си от  Европа на творците.

 

Сподели в
 

По покана на председателя на СБЖ Снежана Тодорова гост на Съюза беше известната българистка и славистка, голям приятел на нашата страна, проф. Людмила Карпенко, преподавател в Самарския университет. Тя се срещна с български журналисти и сподели защо е предпочела да изучава български език и да учи студентите не само на него, а и да обичат нашата страна.

14.02.2019/16:34

На специална церемония димитровградската библиотека „Пеньо Пенев” отличи петима свои читатели с почетното звание Посланик на книжовното средище.

13.02.2019/19:01

250 000 лв. са необходими, за да може корабът-светиня „Радецки“ да продължи да изпълнява историческата си мисия. Затова е организирана дарителска кампания. Като организация с мисия Съюзът на българските журналисти(СБЖ) подкрепи тази родолюбива инициатива на Гражданско сдружение „Енергийно бъдеще за България“ и Общонародната фондация „Христо Ботев“.

11.02.2019/16:43

Едно събитие в културния живот на България развълнува много хора, дори и тези, които не се докоснаха директно до него. И това е благодарение на родолюбивата инициатива на фондация „Ценности” с председател Антонина Стоянова. Иде реч за уникалната и завладяваща фотоизложба „България през стъклото на времето”, открита от 8 февруари до 7 април в зала 19 на Националната галерия Квадрат 500.

11.02.2019/15:14

Ново радио студио в Европейския парламент в Страсбург бе наречено на Антонио Мегалици и Бартош Неделски - двамата журналисти, загинали при атентата в града през декември миналата година.

11.02.2019/14:03

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателката на УС на СБЖ апелира към цялата журналистическа колегия да изрази активно и настоятелно пред законодателите в Народното събрание решителното отхвърляне на поправките, застрашаващи свободата на словото и устоите на демократичното общество

12.02.2019 /08:16

СБЖ, който вече изрази възмущението си, че тези поправки са покушение над свободата на словото и призова държавния глава да наложи вето, изразява удовлетворение и приветства принципното и обосновано решение на президента Румен Радев

04.02.2019 /15:54

Международната федерация на журналистите излезе с официално становище по критичната позиция на СБЖ относно застрашаващите свободата на словото поправки в Закона за защита на личните данни

02.02.2019 /12:49

 Мнения

Тия дни съм направо „Бясно ми е, чичо!“ (макар че Петър Стоянович го казва по друг повод!) И как няма да съм, след като се наслушах как от сутрешните телевизионни блокове със злорадо настървение водещи се нахвърлиха на поредната жертва на все по-тревожното отношение на властите към медиите у нас и „своеобразното“ им разбиране на тяхната свобода – Елена Йончева.

25.01.2019 /12:53 | Автор: Розалина Евдокимова

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки