Начало
 
 

Европа на творците се включва в защита на авторските права

18.01.2019 /18:50 | Автор : Майя Любомирска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В края на миналата година гигантъг Google чрез своята най-голяма платформа YouTube заплаши, че ще блокира видеоклипове на територията на Европейския съюз. Безпрецедентното предупреждение беше по повод приетата от Европейския съюз нова Директива за авторското право.

Директивата задължава всички уебсайтове да следят чрез филтри цялото съдържание, което потребителите качват и да го трият автоматично в случай, че то съдържа дори малка част от авторски материал. Особено важен беше приетият текст, станал известен като „данък линк“, който защитава дори заглавията на журналистическите статии.

Но най-голямата болка на гиганта  Google е приетият член 13 на Директивата,  според който всяка онлайн платформа ще носи отговорност и ще трябва да следи за авторски права цялото съдържание, което потребителите качват, независимо дали става въпрос за текст, видео, картинки или музика.
Това е повод и изпълнителният директор на YouTube Сюзън Уожцики безапелационно да заяви, че

видеопорталът може да блокира видеофайлове на територията на ЕС

В края на изминалата година Уожцики е цитирана да казва: "Работим усърдно, за да сме сигурни, че създателите на съдържание и изпълнителите са честно компенсирани за тяхната работа. През последната година YouTube е платила на притежателите на съдържание в ЕС 800 млн. евро. Платили сме и над 1,5 млрд. евро на глобалната музикална индустрия само от реклами. Въпреки това тази икономика за създателите е застрашена от усилията на ЕС да ревизира законите си за авторските права, познати като Член 13, който подвежда под отговорност интернет компаниите за съдържание с нарушени авторски права, което се споделя на техните платформи".

Подобни изказвания са повод и за огласяването на острата позиция на организацията „Европа на творците“, която  обединява граждани, създатели и културни организации, отговорни за повече от 12 000 000 работни места в Европа. В позицията се твърди, че

 се провежда  безпрецедентна лобистка кампания заради промените в чл. 13

Подчертава се, че интернет гигантът използва своята финансова мощ и платформата си YouTube, за да организира една от най-големите лобистки кампании, на които Европейският съюз е ставал свидетел през последните години, с оскъдно уважение към истината.

Ръководството на YouTube твърди, че с приемането на чл. 13 платформата в Европа ще бъде осакатена и близо 35 000 000 канала ще бъдат потенциално изложени на риск от сваляне.

И още – правят се опити за манипулиране на децата и младите потребители, като им се подават неверни твърдения относно приетите промени“, се казва още в разпространения документ.

Изключително тревожно е, подчертават още авторите, че „медийна платформа с такава доминираща позиция използва своите онлайн услуги като оръжие за влияние върху общественото мнение с една единствена цел – да защити своите частни търговски интереси чрез дезинформация, всяване на страх и фалшиви новини.“

От Европа на творците са категорични, че „член 13 ще улесни споделянето на съдържание по справедлив начин. От друга страна ще се спре своеволното премахване на съдържание, както и други нелоялни търговски практики, до които платформи като YouTube редовно прибягват.“

Като противодействие на разпространението на фалшиви новини 

инициативата Европа на творците е  създала  уебсайт и бюлетин  - www.article13.org.

където всеки, който се интересува от приетите промени, може да открие информация какво всъщност налага  Директивата относно авторското право в единния цифров пазар.

 „Време е YouTube да предприеме стъпки, за да гарантира прозрачност, отчетност и отговорност на своята платформа веднъж завинаги“, подчертават още в позицията си от  Европа на творците.

 

Сподели в
 

152-годишнината от рождението и 100-годишнината от смъртта на Майстора - големия публицист и социалист, бяха отбелязани в града в подножието на Бузлуджа с дискусия за посланията му към нашето съвремие и с тържество край паметника му. Някогашната редакция на „Работнически вестник” се руши - липсват средства за ремонт.

17.08.2019/21:06

Книгата на известния журналист-международник, общувал с Уилфред Бърчет, Луис и Амилкар Кабрал, Ясер Арафат и с много други известни и безименни герои на световни трусове, вече е на разположение на българския читател. Тя ще бъде представена в СБЖ на 30 септември. Ще присъства и авторът, който от десетилетия живее и работи в Мадрид.

16.08.2019/20:03

Международната федерация на журналистите и Палестинският синдикат на журналистите алармират за опита на израелските власти да депортират в Йордания живеещия в Източен Йерусалим от 20 години Мустафа Ал-Харуф, който работи като фоторепортер за Анадолската агенция. Той е под арест от 22 януари.

08.08.2019/20:20

Датата е 6 август, годината 1945-та, 8,45 местно време Хирошима става жертва на най-зловещата история, родена от човешки мозък – изпепелена е от атомна бомба, хвърлена от американците. Такава е и съдбата и на друг японски град – Нагазаки. Американският бомбардировач В-29, пилотиран от Пол Тибетс, хвърля първата атомна бомба, останала в историята с печалното название „Little Boy“.

06.08.2019/16:54

УС на СБЖ и ИБ на НС на БСП обявяват, че откриват процедурата по набирането на предложения и определянето на носителя за 2019 г. на Наградата за млад журналист "Стефан Продев".

01.08.2019/18:27
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 12 гости

Бързи връзки