Начало
 
 

Европа на творците се включва в защита на авторските права

18.01.2019 /18:50 | Автор : Майя Любомирска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В края на миналата година гигантъг Google чрез своята най-голяма платформа YouTube заплаши, че ще блокира видеоклипове на територията на Европейския съюз. Безпрецедентното предупреждение беше по повод приетата от Европейския съюз нова Директива за авторското право.

Директивата задължава всички уебсайтове да следят чрез филтри цялото съдържание, което потребителите качват и да го трият автоматично в случай, че то съдържа дори малка част от авторски материал. Особено важен беше приетият текст, станал известен като „данък линк“, който защитава дори заглавията на журналистическите статии.

Но най-голямата болка на гиганта  Google е приетият член 13 на Директивата,  според който всяка онлайн платформа ще носи отговорност и ще трябва да следи за авторски права цялото съдържание, което потребителите качват, независимо дали става въпрос за текст, видео, картинки или музика.
Това е повод и изпълнителният директор на YouTube Сюзън Уожцики безапелационно да заяви, че

видеопорталът може да блокира видеофайлове на територията на ЕС

В края на изминалата година Уожцики е цитирана да казва: "Работим усърдно, за да сме сигурни, че създателите на съдържание и изпълнителите са честно компенсирани за тяхната работа. През последната година YouTube е платила на притежателите на съдържание в ЕС 800 млн. евро. Платили сме и над 1,5 млрд. евро на глобалната музикална индустрия само от реклами. Въпреки това тази икономика за създателите е застрашена от усилията на ЕС да ревизира законите си за авторските права, познати като Член 13, който подвежда под отговорност интернет компаниите за съдържание с нарушени авторски права, което се споделя на техните платформи".

Подобни изказвания са повод и за огласяването на острата позиция на организацията „Европа на творците“, която  обединява граждани, създатели и културни организации, отговорни за повече от 12 000 000 работни места в Европа. В позицията се твърди, че

 се провежда  безпрецедентна лобистка кампания заради промените в чл. 13

Подчертава се, че интернет гигантът използва своята финансова мощ и платформата си YouTube, за да организира една от най-големите лобистки кампании, на които Европейският съюз е ставал свидетел през последните години, с оскъдно уважение към истината.

Ръководството на YouTube твърди, че с приемането на чл. 13 платформата в Европа ще бъде осакатена и близо 35 000 000 канала ще бъдат потенциално изложени на риск от сваляне.

И още – правят се опити за манипулиране на децата и младите потребители, като им се подават неверни твърдения относно приетите промени“, се казва още в разпространения документ.

Изключително тревожно е, подчертават още авторите, че „медийна платформа с такава доминираща позиция използва своите онлайн услуги като оръжие за влияние върху общественото мнение с една единствена цел – да защити своите частни търговски интереси чрез дезинформация, всяване на страх и фалшиви новини.“

От Европа на творците са категорични, че „член 13 ще улесни споделянето на съдържание по справедлив начин. От друга страна ще се спре своеволното премахване на съдържание, както и други нелоялни търговски практики, до които платформи като YouTube редовно прибягват.“

Като противодействие на разпространението на фалшиви новини 

инициативата Европа на творците е  създала  уебсайт и бюлетин  - www.article13.org.

където всеки, който се интересува от приетите промени, може да открие информация какво всъщност налага  Директивата относно авторското право в единния цифров пазар.

 „Време е YouTube да предприеме стъпки, за да гарантира прозрачност, отчетност и отговорност на своята платформа веднъж завинаги“, подчертават още в позицията си от  Европа на творците.

 

Сподели в
 

Журналистът Вълко Марашев получи учредената от община Хасково награда „Александър Паскалев“ за цялостен принос в литературата и изкуството.

21.04.2019/14:42

Оживена дискусия за свободата на медиите се състоя в Клуб "Журналист" на СБЖ. Основен гост в нея бе Кристоф Льоклер, член на Групата на "мъдреците" по медийните въпроси към Европейската комисия и създател на авторитетния сайт Euractiv.

16.04.2019/19:21

Предизвикала бурни полемики още преди да излезе, книгата на известната журналистка „Атентатът’1925. Денят, в който се отвориха портите Адови” повдигна и на представянето си много болезнени въпроси от историята, на които още се гледа едностранчиво - през леви или десни канони

09.04.2019/19:46

На официална церемония в Благоевград бяха наградени журналисти в националния конкурс „Сърце и слово срещу наркотиците“, който се организира за 12-и пореден път в памет на ирландската журналистка Вероника Герин, убита през 1996 г.от наркомафията за своите разследвания. Конкурсът е по инициатива на Общинския съвет за наркотични вещества и Община Благоевград.

03.04.2019/21:07

Клуб „Журналист” на СБЖ събра посланици и представители на дипломатически мисии, журналисти и общественици на разговор за мира в нашия толкова размирен и тревожен свят. Инициативата бе на Пламена Заячка, председател на инициативен комитет на Движението за мир в България.

03.04.2019/20:25

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изпрати отворено писмо до президента, председателя на НС, премиера, партийните парламентарни групи и редица чужди посолства, изразявайки тревога от съобщенията за спешно подготвян нов медиен закон, в работата над който не са привлечени нито журналистически организации, нито изявени авторитети от гилдията

16.04.2019 /16:42

От ареста на основателя на „Уикилийкс” в Лондон до готвения от управляващите у нас нов медиен закон и пострадалите при отразяването на сблъсъците в Габрово колеги - професията ни е под ударите на агресивно налаганата по света и у нас политика на диктат и насилие над обществото, на лишаването му от правото да бъде информирано и критично към силните на деня

13.04.2019 /10:27

„Репортери без граници” е изготвила 10 предложения към кандидатите за евродепутати, които биха допринесли за по-добрата защита на свободата на словото и независимостта на медиите, съобщават от международната организация.

12.04.2019 /21:22

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 34 гости

Бързи връзки