Начало
 
 

Кукерите понякога мълчат - особено ако са от Гана

28.01.2019 /18:57 | Автор : Влади Христов | Източник: Стършел Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Кукери прогониха този месец злите сили от парламента

Много начини има да се справим със злите сили, дебнещи ни от всеки ъгъл. Я връзка чесън ще увесим на врата, я разпятие. Кукерите обаче си остават най-доказалият се във времето метод за преборване с всякакви дяволски влияния.

Управляващите ни, разбира се, играят на сигурно. Кукери участници на фестивала „Сурва“ в Перник гониха наскоро злите сили в Народното събрание. Маскираните подрънкаха доволно с чанове, но после пак потънаха в мълчание.

Всичко това ми напомни за едно интервю с група кукери по време на „Сурва“. Младата и напориста телевизионна репортерка им задаваше въпрос след въпрос. Облечените с кожи и рога мъже упорито мълчаха.

Журналистката продължаваше със същия хъс: “Но все пак кажете ми – какво за вас са традициите? Могат ли да помогнат на българския народ да се възроди?“.

Накрая репортерката ги помоли да си махнат маските от главите. Кукерите и това не благоволиха да направят. Телевизионерката обаче се оказа непреклонна – откри набързо организатора на фестивала и той собственоръчно пред камерите им свали маските.

Оказаха се чернокожи участници от далечна Гана. „Е, как да ви отговорят на въпросите, уважаема, като не разбират какво ги питате?!“, сопна се организаторът на репортерката.

Тя свенливо се изчерви, а най-едрият от ганайците я прегърна през рамо и заяви на развален английски: “Вие много хубава, вие трябва с мене в Гана да дойде!“. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

След като преди четири години СУ „Св. Климент Охридски“ събра българския елит да почете годишнина от учредяването на първия международен договор за защита на културните ценности и неговото Знаме на Мира „Пактът Рьорих“, най-хуманния и миролюбив документ в света, то и Кюстендил в горещите августовски дни е домакин на изложбата „Пактът Рьорих. История и съвременност“.

18.08.2019/20:12

"Аз не подценявам трудовите спестявания на Слави Трифонов. Но в България не е прието да вадиш от трудовите си спестявания и да ги инвестираш в политиката".

18.08.2019/14:35

От 2006 г. Ангел Бончев е част от екипа на ТВ Европа. В кариерата си има над 30 000 новинарски емисии и стотици репортажи на най-различни теми. През 2014 г. отразява срещата на върха на ЕС в Атина, а голямата му страст са пътуванията и създаването на филми, посветени на православието.

18.08.2019/10:59

Легендата на френското кино Жерар Депардийо беше принуден спешно да напусне театралния фестивал, организиран в градчето Раматюйе. Причината за бързото му изнасяне от събитието бяха журналистите, които искаха да му зададат въпроси, а организаторите от своя страна били нарушили „комендантския час за общуването му с медиите“.

14.08.2019/18:45

Причина за кончината е инфаркт, сочат във Фейсбук близки на известния изследовател на билките и лечебните растения. Емоционални думи за сбогом написа в социалната мрежа приятелят му - журналистът и писателят Стефан Северин.

11.08.2019/21:16
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 9 гости

Бързи връзки