Начало
 
 

Кукерите понякога мълчат - особено ако са от Гана

28.01.2019 /18:57 | Автор : Влади Христов | Източник: Стършел Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Кукери прогониха този месец злите сили от парламента

Много начини има да се справим със злите сили, дебнещи ни от всеки ъгъл. Я връзка чесън ще увесим на врата, я разпятие. Кукерите обаче си остават най-доказалият се във времето метод за преборване с всякакви дяволски влияния.

Управляващите ни, разбира се, играят на сигурно. Кукери участници на фестивала „Сурва“ в Перник гониха наскоро злите сили в Народното събрание. Маскираните подрънкаха доволно с чанове, но после пак потънаха в мълчание.

Всичко това ми напомни за едно интервю с група кукери по време на „Сурва“. Младата и напориста телевизионна репортерка им задаваше въпрос след въпрос. Облечените с кожи и рога мъже упорито мълчаха.

Журналистката продължаваше със същия хъс: “Но все пак кажете ми – какво за вас са традициите? Могат ли да помогнат на българския народ да се възроди?“.

Накрая репортерката ги помоли да си махнат маските от главите. Кукерите и това не благоволиха да направят. Телевизионерката обаче се оказа непреклонна – откри набързо организатора на фестивала и той собственоръчно пред камерите им свали маските.

Оказаха се чернокожи участници от далечна Гана. „Е, как да ви отговорят на въпросите, уважаема, като не разбират какво ги питате?!“, сопна се организаторът на репортерката.

Тя свенливо се изчерви, а най-едрият от ганайците я прегърна през рамо и заяви на развален английски: “Вие много хубава, вие трябва с мене в Гана да дойде!“. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

В Драматичния театър „Иван Димов“ в Хасково бе представен българско-руският двуезичен сборник със стихове на Ивайло Балабанов „Площад „Надежда”, отпечатан миналата година в Москва.

21.04.2019/21:47

Предложението Художествена галерия Дарение „Колекция Светлин Русев" да стане филиал на ХГ „Илия Бешков влиза за обсъждане в Общинския съвет в Плевен в края на април.

18.04.2019/21:17

В общоруски празник се превърна 70-годишният юбилей на примадоната на руската естрада Алла Пугачова. Тези дни за телевизии, радиа, интернет и печатни медии темата е Тя. На 17 април всички с трепет очакват нейния солов супер концерт в Държавния Кремълски дворец. Самата Алла твърди, че своя юбилей отбелязва скромно(?) и едновременно с размах.

16.04.2019/21:36

На сцена-фоайе в Плевенския драматично-куклен театър бяха обявени победителите от Десетото юбилейно издание на Националния конкурс за българска драматургия "Иван Радоев".

13.04.2019/18:51

Журналистът Костадин Филипов ни повежда на едно вълнуващо пътуване през изгарящи чувства и човешки вселени с дебютната си стихосбирка "На дъх от лятото“. Премиерата на стихосбирката "На дъх от лятото" е на 24 април, сряда, от 18.30 ч. в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", София.

11.04.2019/18:34

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изпрати отворено писмо до президента, председателя на НС, премиера, партийните парламентарни групи и редица чужди посолства, изразявайки тревога от съобщенията за спешно подготвян нов медиен закон, в работата над който не са привлечени нито журналистически организации, нито изявени авторитети от гилдията

16.04.2019 /16:42

От ареста на основателя на „Уикилийкс” в Лондон до готвения от управляващите у нас нов медиен закон и пострадалите при отразяването на сблъсъците в Габрово колеги - професията ни е под ударите на агресивно налаганата по света и у нас политика на диктат и насилие над обществото, на лишаването му от правото да бъде информирано и критично към силните на деня

13.04.2019 /10:27

„Репортери без граници” е изготвила 10 предложения към кандидатите за евродепутати, които биха допринесли за по-добрата защита на свободата на словото и независимостта на медиите, съобщават от международната организация.

12.04.2019 /21:22

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки