Начало
 
 

В ЦИЕК бе почетена паметта на проф. Александър Федотов

29.01.2019 /20:11 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Снежана Тодорова се обърна развълнувано към събралите се на възпоменанието за съпруга й проф. Александър Федотов. Снимка: Къдринка Къдринова

Възпоменанието за изключителния учен и човек, трасирал живата връзка между България и Изтока и внезапно напуснал ни преди 3 месеца, събра на музикално-поетична вечер много негови колеги, студенти, приятели, посланици, журналисти

Големият изтоковед професор Александър Федотов, който внезапно си отиде на 28 октомври м.г., е от онези неповторими личности, надарени с безсмъртния талант дори и след физическото сбогуване с този свят да продължават да изпълват човешките души със светлина и устрем.

Това усетиха всички, които вечерта на 28-ми януари се събраха в голямата зала на Центъра за източни езици и култури (ЦИЕК) към СУ „Св. Кл. Охридски”, за да почетат паметта на проф. Федотов - изключителния учен и човек, дал огромен принос за изграждането на ЦИЕК и трасирал живата връзка между България и Изтока. Дойдоха много негови колеги, студенти, приятели, посланици, журналисти.

Съпругата на проф. Федотов - председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, благодари на всички, събрали се на възпоменанието навръх навършващите се три месеца от неговата кончина.

По идея на иранския поет и философ Наби Масуми Ахмади, подкрепена и от ръководителя на специалността „Иранистика” в ЦИЕК и председател на Съюза на преводачите в България проф. Иво Панов, музикално-поетичната вечер в памет на проф. Федотов бе изградена въз основа на стихове от големия персийски поет Руми.

„Приех това предложение, защото Иран и Монголия бяха първите страни, които вдъхновиха Саша да се посвети на културите на Азия,” каза, дълбоко развълнувана, Снежана Тодорова.

Вдъхновените думи, изречени на английски от Наби Масуми, който направи емоционална връзка между оставащата сред нас памет за проф. Федотов и стиховете на Руми за любовта и за смъртта, стигнаха до всички благодарение на превода на журналистката и поетесата Оля Ал-Ахмед, също завършила ЦИЕК.

За вълнуващата атмосфера допринесоха много и вдъхновените изпълнения на цигуларката Розалина Касабова и пианистката Галина Апостолова.

Сред гостите на вечерта бяха посланиците на Република Корея (проф. Федотов е създател на специалността „Кореистика” в Софийския университет), на Индонезия, на Палестина, на Армения, на Азербайджан, както и дипломати от още много държави.

Залата бе дълбоко трогната от признанието на преподавателката по персийски д-р Хаджар Фиюзи - майка на известната писателка и художничка Шари Пийкок, родена в София в семейство на иранци и починала едва 44-годишна в Хамбург през 1999 г. „Когато срещнах Саша след нейната смърт, го почувствах като свое дете. Сега имам чувството, че отново съм изгубила детето си,” сподели, просълзена, майката на Шари.

Над тъгата и болката от загубата на проф. Федотов, които едва ли някой от познавалите го ще може някога да преодолее, все пак остава да свети и топли споменът за изключителната му личност и за щедростта, с която той се раздаваше за хората и за каузата на живота си - обогатяването на човешките души с познанието и с хуманизма на различните култури.

Ето защо всеки прие присърце и апела на Снежана Тодорова делото на проф. Федотов да бъде продължено с общите ни усилия, да се издадат като книги оставените от него непубликувани научни изследвания и статии, да се организират изложби с негови фотографии от пътуванията му из над 160 страни по света и т. н. Мисия, с която би могла да се заеме една фондация на името на проф. Александър Федотов.

Снежана Тодорова оповести също, че на 11 март в книжарницата на „София-прес” по инициатива на Клуб „Приятели на Индия” ще бъде открита фотографска изложба на проф. Федотов. А по повод 8-ми март, Международния ден на жената, в РКИЦ ще бъде представена и друга експозиция с негови снимки на цветя, също правени из различни страни по света.

Букетът от талантите на Саша, както го наричаха всички приятели, остава неподвластен на физическите закони...

 

Сподели в
 

152-годишнината от рождението и 100-годишнината от смъртта на Майстора - големия публицист и социалист, бяха отбелязани в града в подножието на Бузлуджа с дискусия за посланията му към нашето съвремие и с тържество край паметника му. Някогашната редакция на „Работнически вестник” се руши - липсват средства за ремонт.

17.08.2019/21:06

Книгата на известния журналист-международник, общувал с Уилфред Бърчет, Луис и Амилкар Кабрал, Ясер Арафат и с много други известни и безименни герои на световни трусове, вече е на разположение на българския читател. Тя ще бъде представена в СБЖ на 30 септември. Ще присъства и авторът, който от десетилетия живее и работи в Мадрид.

16.08.2019/20:03

Международната федерация на журналистите и Палестинският синдикат на журналистите алармират за опита на израелските власти да депортират в Йордания живеещия в Източен Йерусалим от 20 години Мустафа Ал-Харуф, който работи като фоторепортер за Анадолската агенция. Той е под арест от 22 януари.

08.08.2019/20:20

Датата е 6 август, годината 1945-та, 8,45 местно време Хирошима става жертва на най-зловещата история, родена от човешки мозък – изпепелена е от атомна бомба, хвърлена от американците. Такава е и съдбата и на друг японски град – Нагазаки. Американският бомбардировач В-29, пилотиран от Пол Тибетс, хвърля първата атомна бомба, останала в историята с печалното название „Little Boy“.

06.08.2019/16:54

УС на СБЖ и ИБ на НС на БСП обявяват, че откриват процедурата по набирането на предложения и определянето на носителя за 2019 г. на Наградата за млад журналист "Стефан Продев".

01.08.2019/18:27
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 10 гости

Бързи връзки