Начало
 
 

В ЦИЕК бе почетена паметта на проф. Александър Федотов

29.01.2019 /20:11 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Снежана Тодорова се обърна развълнувано към събралите се на възпоменанието за съпруга й проф. Александър Федотов. Снимка: Къдринка Къдринова

Възпоменанието за изключителния учен и човек, трасирал живата връзка между България и Изтока и внезапно напуснал ни преди 3 месеца, събра на музикално-поетична вечер много негови колеги, студенти, приятели, посланици, журналисти

Големият изтоковед професор Александър Федотов, който внезапно си отиде на 28 октомври м.г., е от онези неповторими личности, надарени с безсмъртния талант дори и след физическото сбогуване с този свят да продължават да изпълват човешките души със светлина и устрем.

Това усетиха всички, които вечерта на 28-ми януари се събраха в голямата зала на Центъра за източни езици и култури (ЦИЕК) към СУ „Св. Кл. Охридски”, за да почетат паметта на проф. Федотов - изключителния учен и човек, дал огромен принос за изграждането на ЦИЕК и трасирал живата връзка между България и Изтока. Дойдоха много негови колеги, студенти, приятели, посланици, журналисти.

Съпругата на проф. Федотов - председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, благодари на всички, събрали се на възпоменанието навръх навършващите се три месеца от неговата кончина.

По идея на иранския поет и философ Наби Масуми Ахмади, подкрепена и от ръководителя на специалността „Иранистика” в ЦИЕК и председател на Съюза на преводачите в България проф. Иво Панов, музикално-поетичната вечер в памет на проф. Федотов бе изградена въз основа на стихове от големия персийски поет Руми.

„Приех това предложение, защото Иран и Монголия бяха първите страни, които вдъхновиха Саша да се посвети на културите на Азия,” каза, дълбоко развълнувана, Снежана Тодорова.

Вдъхновените думи, изречени на английски от Наби Масуми, който направи емоционална връзка между оставащата сред нас памет за проф. Федотов и стиховете на Руми за любовта и за смъртта, стигнаха до всички благодарение на превода на журналистката и поетесата Оля Ал-Ахмед, също завършила ЦИЕК.

За вълнуващата атмосфера допринесоха много и вдъхновените изпълнения на цигуларката Розалина Касабова и пианистката Галина Апостолова.

Сред гостите на вечерта бяха посланиците на Република Корея (проф. Федотов е създател на специалността „Кореистика” в Софийския университет), на Индонезия, на Палестина, на Армения, на Азербайджан, както и дипломати от още много държави.

Залата бе дълбоко трогната от признанието на преподавателката по персийски д-р Хаджар Фиюзи - майка на известната писателка и художничка Шари Пийкок, родена в София в семейство на иранци и починала едва 44-годишна в Хамбург през 1999 г. „Когато срещнах Саша след нейната смърт, го почувствах като свое дете. Сега имам чувството, че отново съм изгубила детето си,” сподели, просълзена, майката на Шари.

Над тъгата и болката от загубата на проф. Федотов, които едва ли някой от познавалите го ще може някога да преодолее, все пак остава да свети и топли споменът за изключителната му личност и за щедростта, с която той се раздаваше за хората и за каузата на живота си - обогатяването на човешките души с познанието и с хуманизма на различните култури.

Ето защо всеки прие присърце и апела на Снежана Тодорова делото на проф. Федотов да бъде продължено с общите ни усилия, да се издадат като книги оставените от него непубликувани научни изследвания и статии, да се организират изложби с негови фотографии от пътуванията му из над 160 страни по света и т. н. Мисия, с която би могла да се заеме една фондация на името на проф. Александър Федотов.

Снежана Тодорова оповести също, че на 11 март в книжарницата на „София-прес” по инициатива на Клуб „Приятели на Индия” ще бъде открита фотографска изложба на проф. Федотов. А по повод 8-ми март, Международния ден на жената, в РКИЦ ще бъде представена и друга експозиция с негови снимки на цветя, също правени из различни страни по света.

Букетът от талантите на Саша, както го наричаха всички приятели, остава неподвластен на физическите закони...

 

Сподели в
 

По покана на председателя на СБЖ Снежана Тодорова гост на Съюза беше известната българистка и славистка, голям приятел на нашата страна, проф. Людмила Карпенко, преподавател в Самарския университет. Тя се срещна с български журналисти и сподели защо е предпочела да изучава български език и да учи студентите не само на него, а и да обичат нашата страна.

14.02.2019/16:34

На специална церемония димитровградската библиотека „Пеньо Пенев” отличи петима свои читатели с почетното звание Посланик на книжовното средище.

13.02.2019/19:01

250 000 лв. са необходими, за да може корабът-светиня „Радецки“ да продължи да изпълнява историческата си мисия. Затова е организирана дарителска кампания. Като организация с мисия Съюзът на българските журналисти(СБЖ) подкрепи тази родолюбива инициатива на Гражданско сдружение „Енергийно бъдеще за България“ и Общонародната фондация „Христо Ботев“.

11.02.2019/16:43

Едно събитие в културния живот на България развълнува много хора, дори и тези, които не се докоснаха директно до него. И това е благодарение на родолюбивата инициатива на фондация „Ценности” с председател Антонина Стоянова. Иде реч за уникалната и завладяваща фотоизложба „България през стъклото на времето”, открита от 8 февруари до 7 април в зала 19 на Националната галерия Квадрат 500.

11.02.2019/15:14

Ново радио студио в Европейския парламент в Страсбург бе наречено на Антонио Мегалици и Бартош Неделски - двамата журналисти, загинали при атентата в града през декември миналата година.

11.02.2019/14:03

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателката на УС на СБЖ апелира към цялата журналистическа колегия да изрази активно и настоятелно пред законодателите в Народното събрание решителното отхвърляне на поправките, застрашаващи свободата на словото и устоите на демократичното общество

12.02.2019 /08:16

СБЖ, който вече изрази възмущението си, че тези поправки са покушение над свободата на словото и призова държавния глава да наложи вето, изразява удовлетворение и приветства принципното и обосновано решение на президента Румен Радев

04.02.2019 /15:54

Международната федерация на журналистите излезе с официално становище по критичната позиция на СБЖ относно застрашаващите свободата на словото поправки в Закона за защита на личните данни

02.02.2019 /12:49

 Мнения

Тия дни съм направо „Бясно ми е, чичо!“ (макар че Петър Стоянович го казва по друг повод!) И как няма да съм, след като се наслушах как от сутрешните телевизионни блокове със злорадо настървение водещи се нахвърлиха на поредната жертва на все по-тревожното отношение на властите към медиите у нас и „своеобразното“ им разбиране на тяхната свобода – Елена Йончева.

25.01.2019 /12:53 | Автор: Розалина Евдокимова

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки