Начало
 
 

В ЦИЕК бе почетена паметта на проф. Александър Федотов

29.01.2019 /20:11 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Снежана Тодорова се обърна развълнувано към събралите се на възпоменанието за съпруга й проф. Александър Федотов. Снимка: Къдринка Къдринова

Възпоменанието за изключителния учен и човек, трасирал живата връзка между България и Изтока и внезапно напуснал ни преди 3 месеца, събра на музикално-поетична вечер много негови колеги, студенти, приятели, посланици, журналисти

Големият изтоковед професор Александър Федотов, който внезапно си отиде на 28 октомври м.г., е от онези неповторими личности, надарени с безсмъртния талант дори и след физическото сбогуване с този свят да продължават да изпълват човешките души със светлина и устрем.

Това усетиха всички, които вечерта на 28-ми януари се събраха в голямата зала на Центъра за източни езици и култури (ЦИЕК) към СУ „Св. Кл. Охридски”, за да почетат паметта на проф. Федотов - изключителния учен и човек, дал огромен принос за изграждането на ЦИЕК и трасирал живата връзка между България и Изтока. Дойдоха много негови колеги, студенти, приятели, посланици, журналисти.

Съпругата на проф. Федотов - председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, благодари на всички, събрали се на възпоменанието навръх навършващите се три месеца от неговата кончина.

По идея на иранския поет и философ Наби Масуми Ахмади, подкрепена и от ръководителя на специалността „Иранистика” в ЦИЕК и председател на Съюза на преводачите в България проф. Иво Панов, музикално-поетичната вечер в памет на проф. Федотов бе изградена въз основа на стихове от големия персийски поет Руми.

„Приех това предложение, защото Иран и Монголия бяха първите страни, които вдъхновиха Саша да се посвети на културите на Азия,” каза, дълбоко развълнувана, Снежана Тодорова.

Вдъхновените думи, изречени на английски от Наби Масуми, който направи емоционална връзка между оставащата сред нас памет за проф. Федотов и стиховете на Руми за любовта и за смъртта, стигнаха до всички благодарение на превода на журналистката и поетесата Оля Ал-Ахмед, също завършила ЦИЕК.

За вълнуващата атмосфера допринесоха много и вдъхновените изпълнения на цигуларката Розалина Касабова и пианистката Галина Апостолова.

Сред гостите на вечерта бяха посланиците на Република Корея (проф. Федотов е създател на специалността „Кореистика” в Софийския университет), на Индонезия, на Палестина, на Армения, на Азербайджан, както и дипломати от още много държави.

Залата бе дълбоко трогната от признанието на преподавателката по персийски д-р Хаджар Фиюзи - майка на известната писателка и художничка Шари Пийкок, родена в София в семейство на иранци и починала едва 44-годишна в Хамбург през 1999 г. „Когато срещнах Саша след нейната смърт, го почувствах като свое дете. Сега имам чувството, че отново съм изгубила детето си,” сподели, просълзена, майката на Шари.

Над тъгата и болката от загубата на проф. Федотов, които едва ли някой от познавалите го ще може някога да преодолее, все пак остава да свети и топли споменът за изключителната му личност и за щедростта, с която той се раздаваше за хората и за каузата на живота си - обогатяването на човешките души с познанието и с хуманизма на различните култури.

Ето защо всеки прие присърце и апела на Снежана Тодорова делото на проф. Федотов да бъде продължено с общите ни усилия, да се издадат като книги оставените от него непубликувани научни изследвания и статии, да се организират изложби с негови фотографии от пътуванията му из над 160 страни по света и т. н. Мисия, с която би могла да се заеме една фондация на името на проф. Александър Федотов.

Снежана Тодорова оповести също, че на 11 март в книжарницата на „София-прес” по инициатива на Клуб „Приятели на Индия” ще бъде открита фотографска изложба на проф. Федотов. А по повод 8-ми март, Международния ден на жената, в РКИЦ ще бъде представена и друга експозиция с негови снимки на цветя, също правени из различни страни по света.

Букетът от талантите на Саша, както го наричаха всички приятели, остава неподвластен на физическите закони...

 

Сподели в
 

Журналистът Вълко Марашев получи учредената от община Хасково награда „Александър Паскалев“ за цялостен принос в литературата и изкуството.

21.04.2019/14:42

Оживена дискусия за свободата на медиите се състоя в Клуб "Журналист" на СБЖ. Основен гост в нея бе Кристоф Льоклер, член на Групата на "мъдреците" по медийните въпроси към Европейската комисия и създател на авторитетния сайт Euractiv.

16.04.2019/19:21

Предизвикала бурни полемики още преди да излезе, книгата на известната журналистка „Атентатът’1925. Денят, в който се отвориха портите Адови” повдигна и на представянето си много болезнени въпроси от историята, на които още се гледа едностранчиво - през леви или десни канони

09.04.2019/19:46

На официална церемония в Благоевград бяха наградени журналисти в националния конкурс „Сърце и слово срещу наркотиците“, който се организира за 12-и пореден път в памет на ирландската журналистка Вероника Герин, убита през 1996 г.от наркомафията за своите разследвания. Конкурсът е по инициатива на Общинския съвет за наркотични вещества и Община Благоевград.

03.04.2019/21:07

Клуб „Журналист” на СБЖ събра посланици и представители на дипломатически мисии, журналисти и общественици на разговор за мира в нашия толкова размирен и тревожен свят. Инициативата бе на Пламена Заячка, председател на инициативен комитет на Движението за мир в България.

03.04.2019/20:25

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изпрати отворено писмо до президента, председателя на НС, премиера, партийните парламентарни групи и редица чужди посолства, изразявайки тревога от съобщенията за спешно подготвян нов медиен закон, в работата над който не са привлечени нито журналистически организации, нито изявени авторитети от гилдията

16.04.2019 /16:42

От ареста на основателя на „Уикилийкс” в Лондон до готвения от управляващите у нас нов медиен закон и пострадалите при отразяването на сблъсъците в Габрово колеги - професията ни е под ударите на агресивно налаганата по света и у нас политика на диктат и насилие над обществото, на лишаването му от правото да бъде информирано и критично към силните на деня

13.04.2019 /10:27

„Репортери без граници” е изготвила 10 предложения към кандидатите за евродепутати, които биха допринесли за по-добрата защита на свободата на словото и независимостта на медиите, съобщават от международната организация.

12.04.2019 /21:22

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки