Начало
 
 

Кубинската посланичка пя с Йорданка Христова „Гуантанамера” в чест на Хосе Марти

29.01.2019 /10:44 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Йорданка Христова и Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан (в средата) изпяха заедно "Гуантанамера" и всички присъстващи се присъединиха към песента. Снимка: Къдринка Къдринова

Прочутата песен, чийто текст е написан от големия кубински поет и революционер Хосе Марти, бе изпълнена на тържество в София по повод 166-годишнината от рождението му

Всяка година на 28 януари - деня, в който през 1853 г. е роден Апостолът на кубинската свобода, поетът и революционер Хосе Марти, край паметника му в София кубинското посолство у нас, Асоциацията за приятелство „България-Куба” и живеещите в страната ни кубинци провеждат тържествено възпоменание и поднасяне на цветя и венци. А след това всички участници се събират в разположеното наблизо посолство и за художествена програма със стихове на Марти.

Традицията беше спазена и тази година. Навръх 166-атата огидшнина от рожденето на любимия поет и герой на Куба край паметника му отново се събраха представтелите на споменатите организации и на кубинското посолство начело с посланичката Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиам. Бяха поднесени цветя и венци, бяха изречени вълнуващи сдуми на почит към Марти и заветите му, преляли в Кубинската революция, която току-що навърши 60 години.

Последвалата художествена програма в посолството започна с емоционално слово на посланичката за постоянната жива връзка между поезията и идеите на Марти с днешния ден в развитието на Куба, с хуманните ценности на цялото човечество. Топли думи за Марти каза и председателката на Асоциацията за приятелство "България-Куба" Тамара Такова.

За биографията, делото и творчеството на големия кубински поет и революционер вдъхновено слово произнесе и поетът Лъчезар Еленков. Той също така изрецитира свое стихотворение, като обясни, че го посвещава и на Марти, и на венесуелския народ, особено брутално атакуван в последните дни от външни сили.

Студенти от Софийския университет „Св. Кл. Охридски” рецитираха стихове на Марти на български и на испански.

В спонтанен порив примата Йорданка Христова, която е сред най-пламенните приятели на Куба у нас, предложи на Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан двете заедно да изпеят легендарната кубинска песен „Гуантанамера”, която подхванаха и всички присъстващи. След края на песента посланичката развълнувано сподели, че за нея е било голяма чест да пее заедно с голямата Йорданка, която в Куба обожават всички, и то точно тази любима на всеки кубинец песен.

Само броени дни по-рано - на 24 януари, кубинското посолство бе домакин на още една ярка проява - приема по повод националния празник на страната и 60-годишнината от победата на Кубинската революция. На него дойде и вицепрезидентката Илияна Йотова, която бе сърдечно посрещната от Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан. Двете проведоха и кратък делови разговор.

Присъстваха също многобройни чуждестранни посланици и дипломати, висши представтели на българското МВнР и други наши министерства и институции, депутати, цялото ръководство и членоветена Асоциацията за приятелство „България-Куба”, много приятели на Острова на свободата.

Залите на посолството се изпълниха с много музика, песни и танци. Гостите на вечерта се насладиха на изпълненията на български фолклорен състав, на хор „Планинарска песен”, на група за кубински танци, на вокален кубински състав.

И, разбира се, „Гуантанамера” също звуча - подета от сърце от всички присъстващи.

Сподели в
 

В Драматичния театър „Иван Димов“ в Хасково бе представен българско-руският двуезичен сборник със стихове на Ивайло Балабанов „Площад „Надежда”, отпечатан миналата година в Москва.

21.04.2019/21:47

Предложението Художествена галерия Дарение „Колекция Светлин Русев" да стане филиал на ХГ „Илия Бешков влиза за обсъждане в Общинския съвет в Плевен в края на април.

18.04.2019/21:17

В общоруски празник се превърна 70-годишният юбилей на примадоната на руската естрада Алла Пугачова. Тези дни за телевизии, радиа, интернет и печатни медии темата е Тя. На 17 април всички с трепет очакват нейния солов супер концерт в Държавния Кремълски дворец. Самата Алла твърди, че своя юбилей отбелязва скромно(?) и едновременно с размах.

16.04.2019/21:36

На сцена-фоайе в Плевенския драматично-куклен театър бяха обявени победителите от Десетото юбилейно издание на Националния конкурс за българска драматургия "Иван Радоев".

13.04.2019/18:51

Журналистът Костадин Филипов ни повежда на едно вълнуващо пътуване през изгарящи чувства и човешки вселени с дебютната си стихосбирка "На дъх от лятото“. Премиерата на стихосбирката "На дъх от лятото" е на 24 април, сряда, от 18.30 ч. в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", София.

11.04.2019/18:34

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изпрати отворено писмо до президента, председателя на НС, премиера, партийните парламентарни групи и редица чужди посолства, изразявайки тревога от съобщенията за спешно подготвян нов медиен закон, в работата над който не са привлечени нито журналистически организации, нито изявени авторитети от гилдията

16.04.2019 /16:42

От ареста на основателя на „Уикилийкс” в Лондон до готвения от управляващите у нас нов медиен закон и пострадалите при отразяването на сблъсъците в Габрово колеги - професията ни е под ударите на агресивно налаганата по света и у нас политика на диктат и насилие над обществото, на лишаването му от правото да бъде информирано и критично към силните на деня

13.04.2019 /10:27

„Репортери без граници” е изготвила 10 предложения към кандидатите за евродепутати, които биха допринесли за по-добрата защита на свободата на словото и независимостта на медиите, съобщават от международната организация.

12.04.2019 /21:22

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки