Начало
 
 

Кубинската посланичка пя с Йорданка Христова „Гуантанамера” в чест на Хосе Марти

29.01.2019 /10:44 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Йорданка Христова и Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан (в средата) изпяха заедно "Гуантанамера" и всички присъстващи се присъединиха към песента. Снимка: Къдринка Къдринова

Прочутата песен, чийто текст е написан от големия кубински поет и революционер Хосе Марти, бе изпълнена на тържество в София по повод 166-годишнината от рождението му

Всяка година на 28 януари - деня, в който през 1853 г. е роден Апостолът на кубинската свобода, поетът и революционер Хосе Марти, край паметника му в София кубинското посолство у нас, Асоциацията за приятелство „България-Куба” и живеещите в страната ни кубинци провеждат тържествено възпоменание и поднасяне на цветя и венци. А след това всички участници се събират в разположеното наблизо посолство и за художествена програма със стихове на Марти.

Традицията беше спазена и тази година. Навръх 166-атата огидшнина от рожденето на любимия поет и герой на Куба край паметника му отново се събраха представтелите на споменатите организации и на кубинското посолство начело с посланичката Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиам. Бяха поднесени цветя и венци, бяха изречени вълнуващи сдуми на почит към Марти и заветите му, преляли в Кубинската революция, която току-що навърши 60 години.

Последвалата художествена програма в посолството започна с емоционално слово на посланичката за постоянната жива връзка между поезията и идеите на Марти с днешния ден в развитието на Куба, с хуманните ценности на цялото човечество. Топли думи за Марти каза и председателката на Асоциацията за приятелство "България-Куба" Тамара Такова.

За биографията, делото и творчеството на големия кубински поет и революционер вдъхновено слово произнесе и поетът Лъчезар Еленков. Той също така изрецитира свое стихотворение, като обясни, че го посвещава и на Марти, и на венесуелския народ, особено брутално атакуван в последните дни от външни сили.

Студенти от Софийския университет „Св. Кл. Охридски” рецитираха стихове на Марти на български и на испански.

В спонтанен порив примата Йорданка Христова, която е сред най-пламенните приятели на Куба у нас, предложи на Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан двете заедно да изпеят легендарната кубинска песен „Гуантанамера”, която подхванаха и всички присъстващи. След края на песента посланичката развълнувано сподели, че за нея е било голяма чест да пее заедно с голямата Йорданка, която в Куба обожават всички, и то точно тази любима на всеки кубинец песен.

Само броени дни по-рано - на 24 януари, кубинското посолство бе домакин на още една ярка проява - приема по повод националния празник на страната и 60-годишнината от победата на Кубинската революция. На него дойде и вицепрезидентката Илияна Йотова, която бе сърдечно посрещната от Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан. Двете проведоха и кратък делови разговор.

Присъстваха също многобройни чуждестранни посланици и дипломати, висши представтели на българското МВнР и други наши министерства и институции, депутати, цялото ръководство и членоветена Асоциацията за приятелство „България-Куба”, много приятели на Острова на свободата.

Залите на посолството се изпълниха с много музика, песни и танци. Гостите на вечерта се насладиха на изпълненията на български фолклорен състав, на хор „Планинарска песен”, на група за кубински танци, на вокален кубински състав.

И, разбира се, „Гуантанамера” също звуча - подета от сърце от всички присъстващи.

Сподели в
 

След като преди четири години СУ „Св. Климент Охридски“ събра българския елит да почете годишнина от учредяването на първия международен договор за защита на културните ценности и неговото Знаме на Мира „Пактът Рьорих“, най-хуманния и миролюбив документ в света, то и Кюстендил в горещите августовски дни е домакин на изложбата „Пактът Рьорих. История и съвременност“.

18.08.2019/20:12

Кристиано Роналдо, капитан на националния отбор на Португалия, бе подложен на остра критика от феновете и спортната общност, след като участва в рекламен клип на азиатска мултимедийна платформа за онлайн пазаруване.

18.08.2019/18:55

"Аз не подценявам трудовите спестявания на Слави Трифонов. Но в България не е прието да вадиш от трудовите си спестявания и да ги инвестираш в политиката".

18.08.2019/14:35

От 2006 г. Ангел Бончев е част от екипа на ТВ Европа. В кариерата си има над 30 000 новинарски емисии и стотици репортажи на най-различни теми. През 2014 г. отразява срещата на върха на ЕС в Атина, а голямата му страст са пътуванията и създаването на филми, посветени на православието.

18.08.2019/10:59

Легендата на френското кино Жерар Депардийо беше принуден спешно да напусне театралния фестивал, организиран в градчето Раматюйе. Причината за бързото му изнасяне от събитието бяха журналистите, които искаха да му зададат въпроси, а организаторите от своя страна били нарушили „комендантския час за общуването му с медиите“.

14.08.2019/18:45
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 10 гости

Бързи връзки