Начало
 
 

Кубинската посланичка пя с Йорданка Христова „Гуантанамера” в чест на Хосе Марти

29.01.2019 /10:44 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Йорданка Христова и Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан (в средата) изпяха заедно "Гуантанамера" и всички присъстващи се присъединиха към песента. Снимка: Къдринка Къдринова

Прочутата песен, чийто текст е написан от големия кубински поет и революционер Хосе Марти, бе изпълнена на тържество в София по повод 166-годишнината от рождението му

Всяка година на 28 януари - деня, в който през 1853 г. е роден Апостолът на кубинската свобода, поетът и революционер Хосе Марти, край паметника му в София кубинското посолство у нас, Асоциацията за приятелство „България-Куба” и живеещите в страната ни кубинци провеждат тържествено възпоменание и поднасяне на цветя и венци. А след това всички участници се събират в разположеното наблизо посолство и за художествена програма със стихове на Марти.

Традицията беше спазена и тази година. Навръх 166-атата огидшнина от рожденето на любимия поет и герой на Куба край паметника му отново се събраха представтелите на споменатите организации и на кубинското посолство начело с посланичката Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиам. Бяха поднесени цветя и венци, бяха изречени вълнуващи сдуми на почит към Марти и заветите му, преляли в Кубинската революция, която току-що навърши 60 години.

Последвалата художествена програма в посолството започна с емоционално слово на посланичката за постоянната жива връзка между поезията и идеите на Марти с днешния ден в развитието на Куба, с хуманните ценности на цялото човечество. Топли думи за Марти каза и председателката на Асоциацията за приятелство "България-Куба" Тамара Такова.

За биографията, делото и творчеството на големия кубински поет и революционер вдъхновено слово произнесе и поетът Лъчезар Еленков. Той също така изрецитира свое стихотворение, като обясни, че го посвещава и на Марти, и на венесуелския народ, особено брутално атакуван в последните дни от външни сили.

Студенти от Софийския университет „Св. Кл. Охридски” рецитираха стихове на Марти на български и на испански.

В спонтанен порив примата Йорданка Христова, която е сред най-пламенните приятели на Куба у нас, предложи на Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан двете заедно да изпеят легендарната кубинска песен „Гуантанамера”, която подхванаха и всички присъстващи. След края на песента посланичката развълнувано сподели, че за нея е било голяма чест да пее заедно с голямата Йорданка, която в Куба обожават всички, и то точно тази любима на всеки кубинец песен.

Само броени дни по-рано - на 24 януари, кубинското посолство бе домакин на още една ярка проява - приема по повод националния празник на страната и 60-годишнината от победата на Кубинската революция. На него дойде и вицепрезидентката Илияна Йотова, която бе сърдечно посрещната от Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан. Двете проведоха и кратък делови разговор.

Присъстваха също многобройни чуждестранни посланици и дипломати, висши представтели на българското МВнР и други наши министерства и институции, депутати, цялото ръководство и членоветена Асоциацията за приятелство „България-Куба”, много приятели на Острова на свободата.

Залите на посолството се изпълниха с много музика, песни и танци. Гостите на вечерта се насладиха на изпълненията на български фолклорен състав, на хор „Планинарска песен”, на група за кубински танци, на вокален кубински състав.

И, разбира се, „Гуантанамера” също звуча - подета от сърце от всички присъстващи.

Сподели в
 

Малцина за съжаление знаят, че първият революционен комитет, създаден от Васил Левски е бил в Плевен. Тази година се навършват 150 години от създаването на първия частен революционен комитет на Дякона в страната. Той е основан в дома на плевенчанина Анастас поп Хинов през далечната 1869 г.

13.02.2019/18:35

Читалище „Искрица 1901″ в село Скобелево, община Димитровград, обяви национален конкурс за поезия, посветен на 105 години от смъртта на великия български поет Пейо Яворов.

12.02.2019/18:36

Областна администрация във Враца стартира подготовката и организацията на ежегодния Национален туристически поход „По пътя на Ботевата чета - Козлодуй - Околчица”.

11.02.2019/18:42

На 8 февруари в Дома на руската диаспора „Александър Солженицин” в Москва се състоя кръгла маса, чиято тема беше „Руско-турската война 1877-1878 в историята и съдбата на Югоизточна Европа”, посветена на подготовката на тазгодишното отбелязване на събитието и 140-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Русия и България, както и във връзка със 140-годишнината от сключването на Константинополския мир.

11.02.2019/17:50

От 11 до 15 февруари 2019 г. у нас ще се проведе широкомащабна презентация „Добре дошли в Русия!”. Кампанията ще се проведе в 5 града на България: София (11 февруари), Пловдив (12 февруари), Сливен (12 февруари), Варна (14, 15 февруари) и Бургас (13 февруари).

08.02.2019/18:17

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателката на УС на СБЖ апелира към цялата журналистическа колегия да изрази активно и настоятелно пред законодателите в Народното събрание решителното отхвърляне на поправките, застрашаващи свободата на словото и устоите на демократичното общество

12.02.2019 /08:16

СБЖ, който вече изрази възмущението си, че тези поправки са покушение над свободата на словото и призова държавния глава да наложи вето, изразява удовлетворение и приветства принципното и обосновано решение на президента Румен Радев

04.02.2019 /15:54

Международната федерация на журналистите излезе с официално становище по критичната позиция на СБЖ относно застрашаващите свободата на словото поправки в Закона за защита на личните данни

02.02.2019 /12:49

 Мнения

Тия дни съм направо „Бясно ми е, чичо!“ (макар че Петър Стоянович го казва по друг повод!) И как няма да съм, след като се наслушах как от сутрешните телевизионни блокове със злорадо настървение водещи се нахвърлиха на поредната жертва на все по-тревожното отношение на властите към медиите у нас и „своеобразното“ им разбиране на тяхната свобода – Елена Йончева.

25.01.2019 /12:53 | Автор: Розалина Евдокимова

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки