Начало
 
 

Автор на книга отива на съд заради твърдения относно Франц-Йозеф Щраус

03.02.2019 /18:06 | Автор : Елена Трифонова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Франц-Йозеф Щраус

Вилхелм Шрьотерер, станал известен като автор на книгата „Власт и злоупотреби – Франц-Йозеф Щраус и неговите наследници“, застана отново пред Окръжния съд в Кьолн по обвинения за изнесени в изданието неверни данни. По-големият син на бившия министър-председател на Бавария Франц-Йозеф Щраус - Макс, съди автора на книгата.

В книгатая Шрьотерер твърди, че една от най-известните фигури в баварския Християн-социален съюз и министър-председател на Бавария в периода 1978-1988 Франц-Йозеф, е открил тайна банкова сметка в чужбина в полза на децата си малко преди да почине. Щраус си отиде през 1988 година. Пак според автора – в сметката има около 180 млн евро или 360 млн. германски марки при откриването й.

Излязлата преди десет години книга на Вилхелм Шрьотерер „Власт и злоупотреби – Франц-Йозеф Щраус и неговите наследници“ още навремето предизвика много спорове и скандали. Няколко съдилища отхвърлиха исковете за съдене на автора.

Сега пред магистратите в Кьолн Вилхелм Шрьотерер трябва да представи допълнителни доказателства за твърденията си в книгата, които подкрепят основната му теза – за тайно изнесени от територията на ФРГ пари, които са били вкарани в сметка на имената на децата на Франц-Йозеф Щраус. Според някои от германските медии, които следят скандала между сина на Щраус и автора на книгата, автентичността на банковите документи е спорна.

Според говорителя на съда в Кьолн, цитиран от „Берлинер цайтунг“, трябва да бъдат разпитани и свидетели, които от своя страна да докажат твърдението, че в телефонен разговор с някого си, синът на Щраус – Макс, бил казал, че намиращи се в мюнхенската "Ландесбанк" над 300 милиона (западно )германски марки всъщност са наследство от баща му. Следващото съдебно заседание е насрочено на 15 май.

 

Сподели в
 

В Драматичния театър „Иван Димов“ в Хасково бе представен българско-руският двуезичен сборник със стихове на Ивайло Балабанов „Площад „Надежда”, отпечатан миналата година в Москва.

21.04.2019/21:47

Предложението Художествена галерия Дарение „Колекция Светлин Русев" да стане филиал на ХГ „Илия Бешков влиза за обсъждане в Общинския съвет в Плевен в края на април.

18.04.2019/21:17

В общоруски празник се превърна 70-годишният юбилей на примадоната на руската естрада Алла Пугачова. Тези дни за телевизии, радиа, интернет и печатни медии темата е Тя. На 17 април всички с трепет очакват нейния солов супер концерт в Държавния Кремълски дворец. Самата Алла твърди, че своя юбилей отбелязва скромно(?) и едновременно с размах.

16.04.2019/21:36

На сцена-фоайе в Плевенския драматично-куклен театър бяха обявени победителите от Десетото юбилейно издание на Националния конкурс за българска драматургия "Иван Радоев".

13.04.2019/18:51

Журналистът Костадин Филипов ни повежда на едно вълнуващо пътуване през изгарящи чувства и човешки вселени с дебютната си стихосбирка "На дъх от лятото“. Премиерата на стихосбирката "На дъх от лятото" е на 24 април, сряда, от 18.30 ч. в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", София.

11.04.2019/18:34

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изпрати отворено писмо до президента, председателя на НС, премиера, партийните парламентарни групи и редица чужди посолства, изразявайки тревога от съобщенията за спешно подготвян нов медиен закон, в работата над който не са привлечени нито журналистически организации, нито изявени авторитети от гилдията

16.04.2019 /16:42

От ареста на основателя на „Уикилийкс” в Лондон до готвения от управляващите у нас нов медиен закон и пострадалите при отразяването на сблъсъците в Габрово колеги - професията ни е под ударите на агресивно налаганата по света и у нас политика на диктат и насилие над обществото, на лишаването му от правото да бъде информирано и критично към силните на деня

13.04.2019 /10:27

„Репортери без граници” е изготвила 10 предложения към кандидатите за евродепутати, които биха допринесли за по-добрата защита на свободата на словото и независимостта на медиите, съобщават от международната организация.

12.04.2019 /21:22

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки