Начало
 
 

Автор на книга отива на съд заради твърдения относно Франц-Йозеф Щраус

03.02.2019 /18:06 | Автор : Елена Трифонова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Франц-Йозеф Щраус

Вилхелм Шрьотерер, станал известен като автор на книгата „Власт и злоупотреби – Франц-Йозеф Щраус и неговите наследници“, застана отново пред Окръжния съд в Кьолн по обвинения за изнесени в изданието неверни данни. По-големият син на бившия министър-председател на Бавария Франц-Йозеф Щраус - Макс, съди автора на книгата.

В книгатая Шрьотерер твърди, че една от най-известните фигури в баварския Християн-социален съюз и министър-председател на Бавария в периода 1978-1988 Франц-Йозеф, е открил тайна банкова сметка в чужбина в полза на децата си малко преди да почине. Щраус си отиде през 1988 година. Пак според автора – в сметката има около 180 млн евро или 360 млн. германски марки при откриването й.

Излязлата преди десет години книга на Вилхелм Шрьотерер „Власт и злоупотреби – Франц-Йозеф Щраус и неговите наследници“ още навремето предизвика много спорове и скандали. Няколко съдилища отхвърлиха исковете за съдене на автора.

Сега пред магистратите в Кьолн Вилхелм Шрьотерер трябва да представи допълнителни доказателства за твърденията си в книгата, които подкрепят основната му теза – за тайно изнесени от територията на ФРГ пари, които са били вкарани в сметка на имената на децата на Франц-Йозеф Щраус. Според някои от германските медии, които следят скандала между сина на Щраус и автора на книгата, автентичността на банковите документи е спорна.

Според говорителя на съда в Кьолн, цитиран от „Берлинер цайтунг“, трябва да бъдат разпитани и свидетели, които от своя страна да докажат твърдението, че в телефонен разговор с някого си, синът на Щраус – Макс, бил казал, че намиращи се в мюнхенската "Ландесбанк" над 300 милиона (западно )германски марки всъщност са наследство от баща му. Следващото съдебно заседание е насрочено на 15 май.

 

Сподели в
 

Състуденти, колеги и приятели на отишлия си преди 9 месеца изтъкнат учен припомниха неговия огромен принос в изтокознанието и хуманните му завети.

19.08.2019/05:16

След като преди четири години СУ „Св. Климент Охридски“ събра българския елит да почете годишнина от учредяването на първия международен договор за защита на културните ценности и неговото Знаме на Мира „Пактът Рьорих“, най-хуманния и миролюбив документ в света, то и Кюстендил в горещите августовски дни е домакин на изложбата „Пактът Рьорих. История и съвременност“.

18.08.2019/20:12

Кристиано Роналдо, капитан на националния отбор на Португалия, бе подложен на остра критика от феновете и спортната общност, след като участва в рекламен клип на азиатска мултимедийна платформа за онлайн пазаруване.

18.08.2019/18:55

"Аз не подценявам трудовите спестявания на Слави Трифонов. Но в България не е прието да вадиш от трудовите си спестявания и да ги инвестираш в политиката".

18.08.2019/14:35

От 2006 г. Ангел Бончев е част от екипа на ТВ Европа. В кариерата си има над 30 000 новинарски емисии и стотици репортажи на най-различни теми. През 2014 г. отразява срещата на върха на ЕС в Атина, а голямата му страст са пътуванията и създаването на филми, посветени на православието.

18.08.2019/10:59
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 10 гости

Бързи връзки