Начало
 
 

Елена Йончева изненада медийните чакали

05.02.2019 /18:53 | Автор : Иван Гарелов | Източник: Труд Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Авторът Иван Гарелов

По време на посещение в Би Би Си се запознах с Джереми Паксман, водещ на късните новини в 22 часа. Той станал един от най-известните английски тв журналисти, след като в предаване задал 13 пъти един и същи въпрос на някакъв министър.

Направих интервю със звездата. По-късно той има неблагоразумието да дойде в България, където издадоха негова книга и за да даде серия от интервюта, в които всички го питаха как е питал министъра 13 пъти.

Казвам, че е проявил неблагоразумие, защото той стана популярен и в България и това имаше сериозни последици за българската журналистика. Всички млади и амбициозни репортери и водещи искаха да приличат на него.

Струваше им се лесно. Нямаше нужда да учиш много. Запомняш един въпрос и го повтаряш, докато изтече времето. Ако не можеш да съчиниш и този въпрос, поглеждаш какво го питат другите. И се започна. Стигнахме я Англия и дори я задминахме.

С две разлики обаче: 

Първо, у нас неудобните въпроси се задаваха не на министри, а на представителите на опозицията. И второ – няколкото въпроса се задаваха от всички водещи и репортери, от всички телевизии. Като под индиго. И всички бяха много доволни, особено управляващите.

В последно време се оказахме пак изненадани не само от снега , но и от вълната от събития, свързани с предстоящите евроизбори и въобще с бъдещето на страната, както обичаме да обобщаваме. Започна се с конгреса на БСП, който ни „изненада“ с липсата на скандали, за каквито се бяха подготвили будните репортери и водещи.

Последва подвеждането под съдебна отговорност на Елена Йончева, за което пак се бяха подготвили медийните чакали, но бяха изненадани, защото ефектът от сензацията се оказа неочакван – Елена Йончева спечели популярност и се превърна в знаме на опозицията за изборите. (Със съкращения) 

Свързани:   Елена Йончева - професия репортер (2003 г.)

По повод сегашните атаки срещу журналистката и депутатка от БСП Елена Йончева "Земя " публикува отново свой очерк за нея, излязал през 2003 г. с автор днешния издател на вестника и историк проф. Димитър Иванов:
Дата: 05.02.2019


 

Сподели в
 

Новините в лицензираните в България радиостанции намаляват, а музикалното съдържание се увеличава, показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за периода 2012-2017 г.

15.02.2019/15:26

Въпреки че ръководството на БНТ обвинява в. „Сега” в "целенасочена кампания" срещу телевизията, въпросът е съвсем друг - обществената телевизия харчи парите на данъкоплатците. Затова ще продължим да следим под лупа как се случва това.

14.02.2019/15:25

Свободата да говорим, да мислим, да разпространяваме информация и да отстояваме своите убеждения не ни е подарена от държавата. Тази свобода е естествено присъща на човешката личност. Имаме я преди и въпреки държавата.

13.02.2019/13:53

Преди 140 години на 10 февруари 1879 г. в Сливен излиза от печат брой първи на "Българско знаме" - "вестник за политика и книжевност", съобщават от Регионален исторически музей "Д-р Симеон Табаков".

12.02.2019/13:54

Турция ще намали до нула данъка върху добавената стойност (ДДС) на списанията, вестниците и книгите със закон, който ще бъде обсъден в парламента тази седмица, заяви президентът Реджеп Ердоган, цитиран от Ройтерс.

11.02.2019/16:50

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателката на УС на СБЖ апелира към цялата журналистическа колегия да изрази активно и настоятелно пред законодателите в Народното събрание решителното отхвърляне на поправките, застрашаващи свободата на словото и устоите на демократичното общество

12.02.2019 /08:16

СБЖ, който вече изрази възмущението си, че тези поправки са покушение над свободата на словото и призова държавния глава да наложи вето, изразява удовлетворение и приветства принципното и обосновано решение на президента Румен Радев

04.02.2019 /15:54

Международната федерация на журналистите излезе с официално становище по критичната позиция на СБЖ относно застрашаващите свободата на словото поправки в Закона за защита на личните данни

02.02.2019 /12:49

 Мнения

Тия дни съм направо „Бясно ми е, чичо!“ (макар че Петър Стоянович го казва по друг повод!) И как няма да съм, след като се наслушах как от сутрешните телевизионни блокове със злорадо настървение водещи се нахвърлиха на поредната жертва на все по-тревожното отношение на властите към медиите у нас и „своеобразното“ им разбиране на тяхната свобода – Елена Йончева.

25.01.2019 /12:53 | Автор: Розалина Евдокимова

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки