Начало
 
 

Елена Йончева изненада медийните чакали

05.02.2019 /18:53 | Автор : Иван Гарелов | Източник: Труд Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Авторът Иван Гарелов

По време на посещение в Би Би Си се запознах с Джереми Паксман, водещ на късните новини в 22 часа. Той станал един от най-известните английски тв журналисти, след като в предаване задал 13 пъти един и същи въпрос на някакъв министър.

Направих интервю със звездата. По-късно той има неблагоразумието да дойде в България, където издадоха негова книга и за да даде серия от интервюта, в които всички го питаха как е питал министъра 13 пъти.

Казвам, че е проявил неблагоразумие, защото той стана популярен и в България и това имаше сериозни последици за българската журналистика. Всички млади и амбициозни репортери и водещи искаха да приличат на него.

Струваше им се лесно. Нямаше нужда да учиш много. Запомняш един въпрос и го повтаряш, докато изтече времето. Ако не можеш да съчиниш и този въпрос, поглеждаш какво го питат другите. И се започна. Стигнахме я Англия и дори я задминахме.

С две разлики обаче: 

Първо, у нас неудобните въпроси се задаваха не на министри, а на представителите на опозицията. И второ – няколкото въпроса се задаваха от всички водещи и репортери, от всички телевизии. Като под индиго. И всички бяха много доволни, особено управляващите.

В последно време се оказахме пак изненадани не само от снега , но и от вълната от събития, свързани с предстоящите евроизбори и въобще с бъдещето на страната, както обичаме да обобщаваме. Започна се с конгреса на БСП, който ни „изненада“ с липсата на скандали, за каквито се бяха подготвили будните репортери и водещи.

Последва подвеждането под съдебна отговорност на Елена Йончева, за което пак се бяха подготвили медийните чакали, но бяха изненадани, защото ефектът от сензацията се оказа неочакван – Елена Йончева спечели популярност и се превърна в знаме на опозицията за изборите. (Със съкращения) 

Свързани:   Елена Йончева - професия репортер (2003 г.)

По повод сегашните атаки срещу журналистката и депутатка от БСП Елена Йончева "Земя " публикува отново свой очерк за нея, излязал през 2003 г. с автор днешния издател на вестника и историк проф. Димитър Иванов:
Дата: 05.02.2019


 

Сподели в
 

Традиционните медии от години полагат усилия да се адаптират към един нов хаотичен цифров свят, в който старите модели не работят, а потребителите са по-разглезени и дезориентирани отвсякога.

21.04.2019/17:15

Таблоидът "Нешънъл инкуайрър", който бе замесен в скандали около Доналд Тръмп и Джеф Безос, е продаден на Джеймс Коен, бивш ръководител на компанията за вестникарски павилиони по летищата "Хъдзън нюз", информира АП.

20.04.2019/18:56

Георги Софронов спечели конкурса за директор на Телевизия Шумен, съобщават от Общината. Решението на комисията по избор беше утвърдено от кмета Любомир Христов, съобщават от медията.

20.04.2019/15:59

Неофициалното парламентарно мнозинство ГЕРБ и ДПС има намерение да удължи мандатите на генералните директори на БНТ и БНР от сегашните 3 на 5 години, стана ясно наскоро.

19.04.2019/18:51

Няма промяна: България остава на 111-о място в световната класация за медийна свобода на "Репортери без граници". Това обаче съвсем не е утешително, защото България е последна както в ЕС, така и на Балканите.

19.04.2019/13:48

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изпрати отворено писмо до президента, председателя на НС, премиера, партийните парламентарни групи и редица чужди посолства, изразявайки тревога от съобщенията за спешно подготвян нов медиен закон, в работата над който не са привлечени нито журналистически организации, нито изявени авторитети от гилдията

16.04.2019 /16:42

От ареста на основателя на „Уикилийкс” в Лондон до готвения от управляващите у нас нов медиен закон и пострадалите при отразяването на сблъсъците в Габрово колеги - професията ни е под ударите на агресивно налаганата по света и у нас политика на диктат и насилие над обществото, на лишаването му от правото да бъде информирано и критично към силните на деня

13.04.2019 /10:27

„Репортери без граници” е изготвила 10 предложения към кандидатите за евродепутати, които биха допринесли за по-добрата защита на свободата на словото и независимостта на медиите, съобщават от международната организация.

12.04.2019 /21:22

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки