Начало
 
 

Елена Йончева изненада медийните чакали

05.02.2019 /18:53 | Автор : Иван Гарелов | Източник: Труд Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Авторът Иван Гарелов

По време на посещение в Би Би Си се запознах с Джереми Паксман, водещ на късните новини в 22 часа. Той станал един от най-известните английски тв журналисти, след като в предаване задал 13 пъти един и същи въпрос на някакъв министър.

Направих интервю със звездата. По-късно той има неблагоразумието да дойде в България, където издадоха негова книга и за да даде серия от интервюта, в които всички го питаха как е питал министъра 13 пъти.

Казвам, че е проявил неблагоразумие, защото той стана популярен и в България и това имаше сериозни последици за българската журналистика. Всички млади и амбициозни репортери и водещи искаха да приличат на него.

Струваше им се лесно. Нямаше нужда да учиш много. Запомняш един въпрос и го повтаряш, докато изтече времето. Ако не можеш да съчиниш и този въпрос, поглеждаш какво го питат другите. И се започна. Стигнахме я Англия и дори я задминахме.

С две разлики обаче: 

Първо, у нас неудобните въпроси се задаваха не на министри, а на представителите на опозицията. И второ – няколкото въпроса се задаваха от всички водещи и репортери, от всички телевизии. Като под индиго. И всички бяха много доволни, особено управляващите.

В последно време се оказахме пак изненадани не само от снега , но и от вълната от събития, свързани с предстоящите евроизбори и въобще с бъдещето на страната, както обичаме да обобщаваме. Започна се с конгреса на БСП, който ни „изненада“ с липсата на скандали, за каквито се бяха подготвили будните репортери и водещи.

Последва подвеждането под съдебна отговорност на Елена Йончева, за което пак се бяха подготвили медийните чакали, но бяха изненадани, защото ефектът от сензацията се оказа неочакван – Елена Йончева спечели популярност и се превърна в знаме на опозицията за изборите. (Със съкращения) 

Свързани:   Елена Йончева - професия репортер (2003 г.)

По повод сегашните атаки срещу журналистката и депутатка от БСП Елена Йончева "Земя " публикува отново свой очерк за нея, излязал през 2003 г. с автор днешния издател на вестника и историк проф. Димитър Иванов:
Дата: 05.02.2019


 

Сподели в
 

В. “24 часа” е споменат в един от петте одобрени от Министерството на образованието и науката учебници по история за 10-и клас. Изданието ще влезе в сила през новата учебна 2019/2020 г., съобщават от редакцията.

18.08.2019/17:15

Според последни данни, докато децата от 3 до 13-годишна възраст гледат средно около час и половина телевизия, над 60-годишните стоят пред апарата средно от 5 до 6 часа дневно. А това вече буди тревога.

17.08.2019/14:51

Учителят по история Емил Джасим обяви в профила си във "Фейсбук", че е осъдил в. "Труд" на втора инстанция заради клеветнически твърдения.

16.08.2019/13:52

В началото на юли Националното събрание на Франция прие проектозакон, предназначен да ограничи речта на омразата онлайн. Под този претекст обаче може да се прилага директна цензура, сочи авторката Джудит Бергман.

15.08.2019/18:51

България е на 111-о място в света по свобода на словото, се твърди в класацията на "Репортери без граници", която се финансира от Институт "Отворено общество" на Джордж Сорос.

14.08.2019/14:29
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 10 гости

Бързи връзки