Семинар за журналисти започва днес в Кърджали

07.02.2019 /09:04 | Източник: kardjali.bgvesti.net Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Председателката на „Приятели на САЩ“ Валентина Иванова

Среща-семинар на тема „Предизвикателствата пред съвременната журналистика” ще събере на 7 февруари в Кърджали журналисти и ученици от кръжоци по журналистика.

Срещата е част от 9-ото издание на Месеца на Америка, който традиционно се провежда в Кърджали през февруари, съобщава Валентина Иванова, председателка на дружество "Приятели на САЩ".

Лектори ще са: 

Димитър Сотиров – докторант във Факултета по журналистика и масова комуникация към Софийския университет, Матю Хюгенгрюбер от посолството на САЩ, Мария Каменова от Общинско радио Кърджали и Нешка Шопова - педагогически съветник в Средно училище „П.Р.Славейков“.

По Скайп от Вашингтон ще се включи Маргарита Асенова. Тя е родена в Кърджали, където завършва средното си образование. Започва журналистическата си кариера във в. „Нов живот“ през 1988 г. В началото на прехода става кореспондентка на радио „Свободна Европа“.

Подготвят и нов брой на „Приятели плюс”  

Заминава за САЩ с едногодишна стипендия за Станфордския университет и остава да живее в Америка. В момента Маргарита Асенова се е установила във Вашингтон. Работи като директор на програмата за Балканите, Кавказ и Централна Азия във фондация „Джеймстаун“.

Маргарита Асенова е асоцииран изследовател в Центъра за европейски политически анализи и сътрудник на изданието Eurasia Daily Monitor. Автор е на части от книги и статии в областта на сигурността, енергетиката и демокрацията. Работи също към Държавния департамент на САЩ.

Традиционният конкурс за превод за ученици от 10-и, 11-и и 12-и клас от трите най-големи училища в Кърджали вече приключи. Жури с председател Анжела Родел, изпълнителен директор на Комисия „Фулбрайт” за България, проверява работите на средношколците.

Най-добрите ще бъдат обявени на специална церемония на 28 февруари. Наградите, както винаги, са осигурени от посолството на САЩ в София. 

Младите журналисти и фотографи от школите и кръжоците в Обединен детски комплекс в Кърджали вече работят над поредния брой на ученическия вестник „Приятели плюс” , който ще бъде отпечатан по време на Месеца на Америка. 

Свързани:   Млади колеги представят днес в Кърджали в. „Приятели Плюс”

На 24 март, събота, от 10.30 часа в ОДК в Кърджали ще бъде представен съвместният проект на ОДК и Дружеството „Приятели на САЩ” - вестник „Приятели Плюс”.
Дата: 24.03.2018


 

Сподели в
 

Разпоредителното заседание по делото за убийството на журналистката Виктория Маринова ще бъде разгледано в 10 часа на 22 април в Съдебната палата в Русе, съобщиха представители на Темида.

22.04.2019/09:01

Радио Франс (Radio France) отчете чиста печалба за миналата година, обръщайки гръб на дефицита за първи път от 2014 г. насам, предаде AFP, цитирана от БТА.

21.04.2019/09:07

Застреляната в Лондондери по време на размирици 29-годишна жена е журналистката Лайра Маккий, съобщи полицията в Северна Ирландия, цитирана от ДПА.

20.04.2019/09:06

"Омразата към журналистите прерасна в насилие", алармира организацията "Репортери без граници" в годишния си доклад за свободата на медиите в света, публикуван в Париж, предаде АФП.

19.04.2019/09:05

В. “24 часа” празнува 28 години от първия си брой на 18 април 1991 г. Днес читателите държат в ръцете си брой на “24 часа”, който във всичките тези години защитава логото си “Всекидневник за новините, каквито са”.

18.04.2019/09:04

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изпрати отворено писмо до президента, председателя на НС, премиера, партийните парламентарни групи и редица чужди посолства, изразявайки тревога от съобщенията за спешно подготвян нов медиен закон, в работата над който не са привлечени нито журналистически организации, нито изявени авторитети от гилдията

16.04.2019 /16:42

От ареста на основателя на „Уикилийкс” в Лондон до готвения от управляващите у нас нов медиен закон и пострадалите при отразяването на сблъсъците в Габрово колеги - професията ни е под ударите на агресивно налаганата по света и у нас политика на диктат и насилие над обществото, на лишаването му от правото да бъде информирано и критично към силните на деня

13.04.2019 /10:27

„Репортери без граници” е изготвила 10 предложения към кандидатите за евродепутати, които биха допринесли за по-добрата защита на свободата на словото и независимостта на медиите, съобщават от международната организация.

12.04.2019 /21:22

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки