Семинар за журналисти започва днес в Кърджали

07.02.2019 /09:04 | Източник: kardjali.bgvesti.net Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Председателката на „Приятели на САЩ“ Валентина Иванова

Среща-семинар на тема „Предизвикателствата пред съвременната журналистика” ще събере на 7 февруари в Кърджали журналисти и ученици от кръжоци по журналистика.

Срещата е част от 9-ото издание на Месеца на Америка, който традиционно се провежда в Кърджали през февруари, съобщава Валентина Иванова, председателка на дружество "Приятели на САЩ".

Лектори ще са: 

Димитър Сотиров – докторант във Факултета по журналистика и масова комуникация към Софийския университет, Матю Хюгенгрюбер от посолството на САЩ, Мария Каменова от Общинско радио Кърджали и Нешка Шопова - педагогически съветник в Средно училище „П.Р.Славейков“.

По Скайп от Вашингтон ще се включи Маргарита Асенова. Тя е родена в Кърджали, където завършва средното си образование. Започва журналистическата си кариера във в. „Нов живот“ през 1988 г. В началото на прехода става кореспондентка на радио „Свободна Европа“.

Подготвят и нов брой на „Приятели плюс”  

Заминава за САЩ с едногодишна стипендия за Станфордския университет и остава да живее в Америка. В момента Маргарита Асенова се е установила във Вашингтон. Работи като директор на програмата за Балканите, Кавказ и Централна Азия във фондация „Джеймстаун“.

Маргарита Асенова е асоцииран изследовател в Центъра за европейски политически анализи и сътрудник на изданието Eurasia Daily Monitor. Автор е на части от книги и статии в областта на сигурността, енергетиката и демокрацията. Работи също към Държавния департамент на САЩ.

Традиционният конкурс за превод за ученици от 10-и, 11-и и 12-и клас от трите най-големи училища в Кърджали вече приключи. Жури с председател Анжела Родел, изпълнителен директор на Комисия „Фулбрайт” за България, проверява работите на средношколците.

Най-добрите ще бъдат обявени на специална церемония на 28 февруари. Наградите, както винаги, са осигурени от посолството на САЩ в София. 

Младите журналисти и фотографи от школите и кръжоците в Обединен детски комплекс в Кърджали вече работят над поредния брой на ученическия вестник „Приятели плюс” , който ще бъде отпечатан по време на Месеца на Америка. 

Свързани:   Млади колеги представят днес в Кърджали в. „Приятели Плюс”

На 24 март, събота, от 10.30 часа в ОДК в Кърджали ще бъде представен съвместният проект на ОДК и Дружеството „Приятели на САЩ” - вестник „Приятели Плюс”.
Дата: 24.03.2018


 

Сподели в
 

Пиесата „Две бучки лед“ на зам.-главния редактор на програма „Христо Ботев“ и колумнист-сатирик на в. „Сега“ Весел Цанков със сигурност би изненадала онези, които го познават само в амплоато му на хуморист и шегаджия.

18.08.2019/09:07

Поетът Недялко Йорданов публикува позицията си по случая със сайта „Биволъ“. Медията, собственост на сина на поета – Асен Йорданов, бе замесена от прокуратурата като съпричастна към хакерската атака срещу НАП и изтеклите лични данни на милиони българи.

17.08.2019/09:06

На четирима заподозрени в убийството на словашкия разследващ журналист Ян Куцяк и годеницата му бяха повдигнати нови обвинения в поръчване на убийствата на двама прокурори и един адвокат, съобщи словашката полиция, цитирана от Ройтерс.

16.08.2019/09:05

През 2019-а Радио Варна предлага на слушателите всеки месец специални празнични събития - концерти, изложби, изнесени студиа - по повод своя юбилей.

15.08.2019/09:04

Изявлението на Зоран Заев, че "няма да позволи няколко престъпници, един суетен журналист и педераст да свалят правителството", предизвика реакции от партии, журналистически сдружения, регулаторния орган за медиите, неправителствени организации, както и коментари в социалните мрежи.

14.08.2019/18:40
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 10 гости

Бързи връзки