Семинар за журналисти започва днес в Кърджали

07.02.2019 /09:04 | Източник: kardjali.bgvesti.net Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Председателката на „Приятели на САЩ“ Валентина Иванова

Среща-семинар на тема „Предизвикателствата пред съвременната журналистика” ще събере на 7 февруари в Кърджали журналисти и ученици от кръжоци по журналистика.

Срещата е част от 9-ото издание на Месеца на Америка, който традиционно се провежда в Кърджали през февруари, съобщава Валентина Иванова, председателка на дружество "Приятели на САЩ".

Лектори ще са: 

Димитър Сотиров – докторант във Факултета по журналистика и масова комуникация към Софийския университет, Матю Хюгенгрюбер от посолството на САЩ, Мария Каменова от Общинско радио Кърджали и Нешка Шопова - педагогически съветник в Средно училище „П.Р.Славейков“.

По Скайп от Вашингтон ще се включи Маргарита Асенова. Тя е родена в Кърджали, където завършва средното си образование. Започва журналистическата си кариера във в. „Нов живот“ през 1988 г. В началото на прехода става кореспондентка на радио „Свободна Европа“.

Подготвят и нов брой на „Приятели плюс”  

Заминава за САЩ с едногодишна стипендия за Станфордския университет и остава да живее в Америка. В момента Маргарита Асенова се е установила във Вашингтон. Работи като директор на програмата за Балканите, Кавказ и Централна Азия във фондация „Джеймстаун“.

Маргарита Асенова е асоцииран изследовател в Центъра за европейски политически анализи и сътрудник на изданието Eurasia Daily Monitor. Автор е на части от книги и статии в областта на сигурността, енергетиката и демокрацията. Работи също към Държавния департамент на САЩ.

Традиционният конкурс за превод за ученици от 10-и, 11-и и 12-и клас от трите най-големи училища в Кърджали вече приключи. Жури с председател Анжела Родел, изпълнителен директор на Комисия „Фулбрайт” за България, проверява работите на средношколците.

Най-добрите ще бъдат обявени на специална церемония на 28 февруари. Наградите, както винаги, са осигурени от посолството на САЩ в София. 

Младите журналисти и фотографи от школите и кръжоците в Обединен детски комплекс в Кърджали вече работят над поредния брой на ученическия вестник „Приятели плюс” , който ще бъде отпечатан по време на Месеца на Америка. 

Свързани:   Млади колеги представят днес в Кърджали в. „Приятели Плюс”

На 24 март, събота, от 10.30 часа в ОДК в Кърджали ще бъде представен съвместният проект на ОДК и Дружеството „Приятели на САЩ” - вестник „Приятели Плюс”.
Дата: 24.03.2018


 

Сподели в
 

Тялото на журналиста Джамал Хашоги може да е било изгорено в саудитското консулство в Истанбул, което същия ден е поръчало сурово месо от ресторант, според разпространена от турски медии версия.

15.02.2019/09:05

Мария Реса, изпълнителната директорка на "Раплер" (Rappler), новинарски сайт, критикуващ правителството в Манила, е арестувана в централата на медията по обвинение "кибер-клевета", предаде Би Би Си.

14.02.2019/18:51

Два пъти в месеца ще търсим отговорите по актуалните и горещи теми от Карлово, Сопот и Хисаря в новото телевизионно предаване "Очи в очи с истината", съобщават колегите:

14.02.2019/09:04

Днес своя 90-и рожден ден празнува нашият колега и голям приятел на в. "Земя" Христо Шарлопов. Той е един от доайените на левия печат в България.

13.02.2019/12:00

В беларуската столица започна съдебен процес срещу Марина Золотова, главна редакторка на основния независим новинарски сайт в страната Tut.by, в рамките на дело, което според правозащитници цели да се упражни натиск върху медиите от страната, съобщи АФП.

13.02.2019/09:03

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателката на УС на СБЖ апелира към цялата журналистическа колегия да изрази активно и настоятелно пред законодателите в Народното събрание решителното отхвърляне на поправките, застрашаващи свободата на словото и устоите на демократичното общество

12.02.2019 /08:16

СБЖ, който вече изрази възмущението си, че тези поправки са покушение над свободата на словото и призова държавния глава да наложи вето, изразява удовлетворение и приветства принципното и обосновано решение на президента Румен Радев

04.02.2019 /15:54

Международната федерация на журналистите излезе с официално становище по критичната позиция на СБЖ относно застрашаващите свободата на словото поправки в Закона за защита на личните данни

02.02.2019 /12:49

 Мнения

Тия дни съм направо „Бясно ми е, чичо!“ (макар че Петър Стоянович го казва по друг повод!) И как няма да съм, след като се наслушах как от сутрешните телевизионни блокове със злорадо настървение водещи се нахвърлиха на поредната жертва на все по-тревожното отношение на властите към медиите у нас и „своеобразното“ им разбиране на тяхната свобода – Елена Йончева.

25.01.2019 /12:53 | Автор: Розалина Евдокимова

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки