Начало
 
 

МФЖ: 95 журналисти са убити по света през 2018 г.

07.02.2019 /19:24 | Автор : Ивета Балевска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


С 12 повече са убити спрямо предишната 2017 г., обяви МФЖ

Международната федерация на журналистите (МФЖ) разпространи 29-ия си годишен доклад за убитите през предходната година колеги при изпълнение на служебните си задължения.

Докладът е озаглавен "В сянката на насилието: убити журналисти и медийни работници през 2018 г.”.

В него подробно са описани случаите на 95 журналисти и медийни професионалисти, които са загубили живота си при убийства, бомбени атентати или други инциденти по време на изпълнение на служебните си ангажименти. В сравнение с предишната – 2017 г., загиналите са с 12 деши повече.

Активизират се враговете на свободното слово 

Йемен, Индия, Мексико, Афганистан и Сирия заемат първите места в “класацията” на загиналите медийни представители. Южна Азия е най-опасният регион в света за журналистическата професия.

В Доклада на МФЖ се подчертава, че „увеличеният брой на убийствата е в контекста на нарастващата поляризация в световен мащаб на националистическите и популистки движения в редица държави, както и в резултат на зачестилото „заклеймяване” на журналисти и медии от политиците и враговете на свободата на словото”.

Изразява се още и притеснението на международната организация от широко разпространеното ниво на безнаказаност, което преобладава в целия свят: „90 процента от убийствата на журналисти остават неразкрити, тъй като управляващите често не успяват да проведат надеждни разследвания на този вид престъпления”.

Президентът на МФЖ Филип Лерут заявява:   

"Тези трагични числа ни напомнят за нашия дълг да действаме и да държим правителствата отговорни за липсата на ефективни разследвания за престъпления срещу журналисти. Налице е остра необходимост от международен инструмент, който да принуди всички държави да спрат убийствата на журналисти. Приемането на нашия проект за конвенция за безопасност и независимост на журналистите и останалите медийни професионалисти ще допринесе за постигането на тази цел”.

Предложената от МФЖ конвенция разглежда основните слабости в международния правов режим и предлага използването на инструмент, специфичен за положението на журналистите, който би осигурил по-ефективното прилагане на международното право.

Това в крайна сметка ще гарантира и по-безопасна работна среда за журналистите и по-голяма допълнителна защита за свободата на словото, поясняват от ръководството на федерацията.

Антъни Беланже: Страда цялото общество 

В доклада четем още, че МФЖ и неговите членове – журналистически съюзи и асоциации, проведоха редица срещи с представители на правителства и управляващи, призоваваха със свои делегации и мисии в ООН, за да получат подкрепа по проекта за конвенцията.

”МФЖ изгради широка коалиция от медийни организации и професионалисти, които горещо подкрепиха инициативата”, се казва в публикувания материал. 

По този повод генералният секретар на МФЖ Антъни Беланже подчертава: "Всеки път, когато убиват журналист, страдат не само семейството, близките му и медиите, но и цялото общество, тъй като по този начин все повече се отнема правото на информация, защото журналистите, които си вършат работата, се намират под дулото на оръжието на убиеца”.


 

Сподели в
 

Журналистът Вълко Марашев получи учредената от община Хасково награда „Александър Паскалев“ за цялостен принос в литературата и изкуството.

21.04.2019/14:42

Оживена дискусия за свободата на медиите се състоя в Клуб "Журналист" на СБЖ. Основен гост в нея бе Кристоф Льоклер, член на Групата на "мъдреците" по медийните въпроси към Европейската комисия и създател на авторитетния сайт Euractiv.

16.04.2019/19:21

Предизвикала бурни полемики още преди да излезе, книгата на известната журналистка „Атентатът’1925. Денят, в който се отвориха портите Адови” повдигна и на представянето си много болезнени въпроси от историята, на които още се гледа едностранчиво - през леви или десни канони

09.04.2019/19:46

На официална церемония в Благоевград бяха наградени журналисти в националния конкурс „Сърце и слово срещу наркотиците“, който се организира за 12-и пореден път в памет на ирландската журналистка Вероника Герин, убита през 1996 г.от наркомафията за своите разследвания. Конкурсът е по инициатива на Общинския съвет за наркотични вещества и Община Благоевград.

03.04.2019/21:07

Клуб „Журналист” на СБЖ събра посланици и представители на дипломатически мисии, журналисти и общественици на разговор за мира в нашия толкова размирен и тревожен свят. Инициативата бе на Пламена Заячка, председател на инициативен комитет на Движението за мир в България.

03.04.2019/20:25

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изпрати отворено писмо до президента, председателя на НС, премиера, партийните парламентарни групи и редица чужди посолства, изразявайки тревога от съобщенията за спешно подготвян нов медиен закон, в работата над който не са привлечени нито журналистически организации, нито изявени авторитети от гилдията

16.04.2019 /16:42

От ареста на основателя на „Уикилийкс” в Лондон до готвения от управляващите у нас нов медиен закон и пострадалите при отразяването на сблъсъците в Габрово колеги - професията ни е под ударите на агресивно налаганата по света и у нас политика на диктат и насилие над обществото, на лишаването му от правото да бъде информирано и критично към силните на деня

13.04.2019 /10:27

„Репортери без граници” е изготвила 10 предложения към кандидатите за евродепутати, които биха допринесли за по-добрата защита на свободата на словото и независимостта на медиите, съобщават от международната организация.

12.04.2019 /21:22

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки