Начало
 
 

МФЖ: 95 журналисти са убити по света през 2018 г.

07.02.2019 /19:24 | Автор : Ивета Балевска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


С 12 повече са убити спрямо предишната 2017 г., обяви МФЖ

Международната федерация на журналистите (МФЖ) разпространи 29-ия си годишен доклад за убитите през предходната година колеги при изпълнение на служебните си задължения.

Докладът е озаглавен "В сянката на насилието: убити журналисти и медийни работници през 2018 г.”.

В него подробно са описани случаите на 95 журналисти и медийни професионалисти, които са загубили живота си при убийства, бомбени атентати или други инциденти по време на изпълнение на служебните си ангажименти. В сравнение с предишната – 2017 г., загиналите са с 12 деши повече.

Активизират се враговете на свободното слово 

Йемен, Индия, Мексико, Афганистан и Сирия заемат първите места в “класацията” на загиналите медийни представители. Южна Азия е най-опасният регион в света за журналистическата професия.

В Доклада на МФЖ се подчертава, че „увеличеният брой на убийствата е в контекста на нарастващата поляризация в световен мащаб на националистическите и популистки движения в редица държави, както и в резултат на зачестилото „заклеймяване” на журналисти и медии от политиците и враговете на свободата на словото”.

Изразява се още и притеснението на международната организация от широко разпространеното ниво на безнаказаност, което преобладава в целия свят: „90 процента от убийствата на журналисти остават неразкрити, тъй като управляващите често не успяват да проведат надеждни разследвания на този вид престъпления”.

Президентът на МФЖ Филип Лерут заявява:   

"Тези трагични числа ни напомнят за нашия дълг да действаме и да държим правителствата отговорни за липсата на ефективни разследвания за престъпления срещу журналисти. Налице е остра необходимост от международен инструмент, който да принуди всички държави да спрат убийствата на журналисти. Приемането на нашия проект за конвенция за безопасност и независимост на журналистите и останалите медийни професионалисти ще допринесе за постигането на тази цел”.

Предложената от МФЖ конвенция разглежда основните слабости в международния правов режим и предлага използването на инструмент, специфичен за положението на журналистите, който би осигурил по-ефективното прилагане на международното право.

Това в крайна сметка ще гарантира и по-безопасна работна среда за журналистите и по-голяма допълнителна защита за свободата на словото, поясняват от ръководството на федерацията.

Антъни Беланже: Страда цялото общество 

В доклада четем още, че МФЖ и неговите членове – журналистически съюзи и асоциации, проведоха редица срещи с представители на правителства и управляващи, призоваваха със свои делегации и мисии в ООН, за да получат подкрепа по проекта за конвенцията.

”МФЖ изгради широка коалиция от медийни организации и професионалисти, които горещо подкрепиха инициативата”, се казва в публикувания материал. 

По този повод генералният секретар на МФЖ Антъни Беланже подчертава: "Всеки път, когато убиват журналист, страдат не само семейството, близките му и медиите, но и цялото общество, тъй като по този начин все повече се отнема правото на информация, защото журналистите, които си вършат работата, се намират под дулото на оръжието на убиеца”.


 

Сподели в
 

По покана на председателя на СБЖ Снежана Тодорова гост на Съюза беше известната българистка и славистка, голям приятел на нашата страна, проф. Людмила Карпенко, преподавател в Самарския университет. Тя се срещна с български журналисти и сподели защо е предпочела да изучава български език и да учи студентите не само на него, а и да обичат нашата страна.

14.02.2019/16:34

На специална церемония димитровградската библиотека „Пеньо Пенев” отличи петима свои читатели с почетното звание Посланик на книжовното средище.

13.02.2019/19:01

250 000 лв. са необходими, за да може корабът-светиня „Радецки“ да продължи да изпълнява историческата си мисия. Затова е организирана дарителска кампания. Като организация с мисия Съюзът на българските журналисти(СБЖ) подкрепи тази родолюбива инициатива на Гражданско сдружение „Енергийно бъдеще за България“ и Общонародната фондация „Христо Ботев“.

11.02.2019/16:43

Едно събитие в културния живот на България развълнува много хора, дори и тези, които не се докоснаха директно до него. И това е благодарение на родолюбивата инициатива на фондация „Ценности” с председател Антонина Стоянова. Иде реч за уникалната и завладяваща фотоизложба „България през стъклото на времето”, открита от 8 февруари до 7 април в зала 19 на Националната галерия Квадрат 500.

11.02.2019/15:14

Ново радио студио в Европейския парламент в Страсбург бе наречено на Антонио Мегалици и Бартош Неделски - двамата журналисти, загинали при атентата в града през декември миналата година.

11.02.2019/14:03

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателката на УС на СБЖ апелира към цялата журналистическа колегия да изрази активно и настоятелно пред законодателите в Народното събрание решителното отхвърляне на поправките, застрашаващи свободата на словото и устоите на демократичното общество

12.02.2019 /08:16

СБЖ, който вече изрази възмущението си, че тези поправки са покушение над свободата на словото и призова държавния глава да наложи вето, изразява удовлетворение и приветства принципното и обосновано решение на президента Румен Радев

04.02.2019 /15:54

Международната федерация на журналистите излезе с официално становище по критичната позиция на СБЖ относно застрашаващите свободата на словото поправки в Закона за защита на личните данни

02.02.2019 /12:49

 Мнения

Тия дни съм направо „Бясно ми е, чичо!“ (макар че Петър Стоянович го казва по друг повод!) И как няма да съм, след като се наслушах как от сутрешните телевизионни блокове със злорадо настървение водещи се нахвърлиха на поредната жертва на все по-тревожното отношение на властите към медиите у нас и „своеобразното“ им разбиране на тяхната свобода – Елена Йончева.

25.01.2019 /12:53 | Автор: Розалина Евдокимова

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки