Начало
 
 

МФЖ: 95 журналисти са убити по света през 2018 г.

07.02.2019 /19:24 | Автор : Ивета Балевска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


С 12 повече са убити спрямо предишната 2017 г., обяви МФЖ

Международната федерация на журналистите (МФЖ) разпространи 29-ия си годишен доклад за убитите през предходната година колеги при изпълнение на служебните си задължения.

Докладът е озаглавен "В сянката на насилието: убити журналисти и медийни работници през 2018 г.”.

В него подробно са описани случаите на 95 журналисти и медийни професионалисти, които са загубили живота си при убийства, бомбени атентати или други инциденти по време на изпълнение на служебните си ангажименти. В сравнение с предишната – 2017 г., загиналите са с 12 деши повече.

Активизират се враговете на свободното слово 

Йемен, Индия, Мексико, Афганистан и Сирия заемат първите места в “класацията” на загиналите медийни представители. Южна Азия е най-опасният регион в света за журналистическата професия.

В Доклада на МФЖ се подчертава, че „увеличеният брой на убийствата е в контекста на нарастващата поляризация в световен мащаб на националистическите и популистки движения в редица държави, както и в резултат на зачестилото „заклеймяване” на журналисти и медии от политиците и враговете на свободата на словото”.

Изразява се още и притеснението на международната организация от широко разпространеното ниво на безнаказаност, което преобладава в целия свят: „90 процента от убийствата на журналисти остават неразкрити, тъй като управляващите често не успяват да проведат надеждни разследвания на този вид престъпления”.

Президентът на МФЖ Филип Лерут заявява:   

"Тези трагични числа ни напомнят за нашия дълг да действаме и да държим правителствата отговорни за липсата на ефективни разследвания за престъпления срещу журналисти. Налице е остра необходимост от международен инструмент, който да принуди всички държави да спрат убийствата на журналисти. Приемането на нашия проект за конвенция за безопасност и независимост на журналистите и останалите медийни професионалисти ще допринесе за постигането на тази цел”.

Предложената от МФЖ конвенция разглежда основните слабости в международния правов режим и предлага използването на инструмент, специфичен за положението на журналистите, който би осигурил по-ефективното прилагане на международното право.

Това в крайна сметка ще гарантира и по-безопасна работна среда за журналистите и по-голяма допълнителна защита за свободата на словото, поясняват от ръководството на федерацията.

Антъни Беланже: Страда цялото общество 

В доклада четем още, че МФЖ и неговите членове – журналистически съюзи и асоциации, проведоха редица срещи с представители на правителства и управляващи, призоваваха със свои делегации и мисии в ООН, за да получат подкрепа по проекта за конвенцията.

”МФЖ изгради широка коалиция от медийни организации и професионалисти, които горещо подкрепиха инициативата”, се казва в публикувания материал. 

По този повод генералният секретар на МФЖ Антъни Беланже подчертава: "Всеки път, когато убиват журналист, страдат не само семейството, близките му и медиите, но и цялото общество, тъй като по този начин все повече се отнема правото на информация, защото журналистите, които си вършат работата, се намират под дулото на оръжието на убиеца”.


 

Сподели в
 

152-годишнината от рождението и 100-годишнината от смъртта на Майстора - големия публицист и социалист, бяха отбелязани в града в подножието на Бузлуджа с дискусия за посланията му към нашето съвремие и с тържество край паметника му. Някогашната редакция на „Работнически вестник” се руши - липсват средства за ремонт.

17.08.2019/21:06

Книгата на известния журналист-международник, общувал с Уилфред Бърчет, Луис и Амилкар Кабрал, Ясер Арафат и с много други известни и безименни герои на световни трусове, вече е на разположение на българския читател. Тя ще бъде представена в СБЖ на 30 септември. Ще присъства и авторът, който от десетилетия живее и работи в Мадрид.

16.08.2019/20:03

Международната федерация на журналистите и Палестинският синдикат на журналистите алармират за опита на израелските власти да депортират в Йордания живеещия в Източен Йерусалим от 20 години Мустафа Ал-Харуф, който работи като фоторепортер за Анадолската агенция. Той е под арест от 22 януари.

08.08.2019/20:20

Датата е 6 август, годината 1945-та, 8,45 местно време Хирошима става жертва на най-зловещата история, родена от човешки мозък – изпепелена е от атомна бомба, хвърлена от американците. Такава е и съдбата и на друг японски град – Нагазаки. Американският бомбардировач В-29, пилотиран от Пол Тибетс, хвърля първата атомна бомба, останала в историята с печалното название „Little Boy“.

06.08.2019/16:54

УС на СБЖ и ИБ на НС на БСП обявяват, че откриват процедурата по набирането на предложения и определянето на носителя за 2019 г. на Наградата за млад журналист "Стефан Продев".

01.08.2019/18:27
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 9 гости

Бързи връзки