Принц Бин Салман споменал в разговор „куршум“ и „Хашоги”

09.02.2019 /09:06 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Принц Бин Салман няма нищо общо с Хашоги, твърди Рияд

Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман е заявил през 2017 г., че ще стигне до използване на „куршум“ срещу журналиста Джамал Хашоги, ако той не спре критиките си срещу саудитската монархия, предаде АФП, цитирайки публикация на „Ню Йорк таймс“.

Според вестника принц Мохамед е споменал думата „куршум“ в разговор с един от приближените си - Турки Алдахил.

Разговорът бил засечен от US разузнаването, което сега преглежда щателно минали телефонни разговори на принца и пратени от него есемеси в опит да изясни кой е отговорен за убийството на журналиста, твърди изданието. 

Принцът казал, че ако Джамал Хашоги не се върне доброволно в Саудитска Арабия, то трябва да бъде докаран със сила. Ако и двата метода не сработят, принцът казвал, че може да се прибегве до „куршум“, за да спре Хашоги. 

Американски анализатори заключават, че принцът може би не е имал това буквално предвид и че не е искал обезателно Хашоги да бъде застрелян, а по-вероятно е използвал фразата метафорично.

Тръмп мълчи пред Конгреса 120 дни 

Разговорът бил проведен в момент, в който официалните представители в кралството са били силно обезпокоени от критиките на Хашоги към саудитското управление. Същият месец Хашоги започнал да пише за в. „Вашингтон пост“ и висши саудитски представители са обсъждали как да го подмамят обратно в Саудитска Арабия. 

„Ню Йорк таймс“ се позовава на настоящи и бивши американски и чужди представители, директно запознати с американски разузнавателни доклади. В последните няколко месеца Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ разпространи разузнавателни доклади до други шпионски агенции, Белия дом и близки чужди съюзници относно комуникациите на принца. 

На 10 октомври група американски сенатори от Републиканската и Демократическата партия задействаха закон, който заставя Тръмп да каже на Конгреса в срок от 120 дни кои чужди граждани той смята за отговорни за това убийство и да въведе санкции срещу тях при необходимост. Междувременно САЩ вече наложиха санкции на 17 саудитски представители във връзка със случая. Срокът изтече вчера.

На 2 октомври 2018 г. Хашоги беше убит в саудитското консулство в Истанбул от саудитски агенти, дошли от Рияд, припомня АФП. Това убийство породи дълбока дипломатическа криза за Саудитска Арабия и опетни репутацията на престолонаследника, обвиняван от американски и турски представители, че е поръчал убийството.

Свързани:   Аниес Каламар говори в Истанбул с годеницата на Хашоги

Специалният докладчик на ООН за произволните екзекуции и екзекуциите без съдебна присъда Аниес Каламар, която пристигна в Турция, за да разследва убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, се срещна с годеницата му, предаде ДПА.
Дата: 01.02.2019


 

Сподели в
 

Разпоредителното заседание по делото за убийството на журналистката Виктория Маринова ще бъде разгледано в 10 часа на 22 април в Съдебната палата в Русе, съобщиха представители на Темида.

22.04.2019/09:01

Радио Франс (Radio France) отчете чиста печалба за миналата година, обръщайки гръб на дефицита за първи път от 2014 г. насам, предаде AFP, цитирана от БТА.

21.04.2019/09:07

Застреляната в Лондондери по време на размирици 29-годишна жена е журналистката Лайра Маккий, съобщи полицията в Северна Ирландия, цитирана от ДПА.

20.04.2019/09:06

"Омразата към журналистите прерасна в насилие", алармира организацията "Репортери без граници" в годишния си доклад за свободата на медиите в света, публикуван в Париж, предаде АФП.

19.04.2019/09:05

В. “24 часа” празнува 28 години от първия си брой на 18 април 1991 г. Днес читателите държат в ръцете си брой на “24 часа”, който във всичките тези години защитава логото си “Всекидневник за новините, каквито са”.

18.04.2019/09:04

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изпрати отворено писмо до президента, председателя на НС, премиера, партийните парламентарни групи и редица чужди посолства, изразявайки тревога от съобщенията за спешно подготвян нов медиен закон, в работата над който не са привлечени нито журналистически организации, нито изявени авторитети от гилдията

16.04.2019 /16:42

От ареста на основателя на „Уикилийкс” в Лондон до готвения от управляващите у нас нов медиен закон и пострадалите при отразяването на сблъсъците в Габрово колеги - професията ни е под ударите на агресивно налаганата по света и у нас политика на диктат и насилие над обществото, на лишаването му от правото да бъде информирано и критично към силните на деня

13.04.2019 /10:27

„Репортери без граници” е изготвила 10 предложения към кандидатите за евродепутати, които биха допринесли за по-добрата защита на свободата на словото и независимостта на медиите, съобщават от международната организация.

12.04.2019 /21:22

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки