Начало
 
 

Джеф Безос повежда битка с в. „Нешънъл инкуайрър”

09.02.2019 /12:26 | Източник: БТА/Дневник Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Разкритията за Джеф Безос на I стр. в „Нешънъл инкуайрър”

Основателят на "Амазон" Джеф Безос обвини изданието "Нешънъл инкуайрър" в шантаж и изнудване, предаде АП. Безос твърди, че таблоидът го изнудвал, че ще публикува негови интимни снимки и съобщения.

Безос и съпругата му Маккензи обявиха през януари, че се развеждат след 25 години брак.

В същия ден "Нешънъл инкуайрър" публикува статия, в която се казваше, че Безос имал любовна афера, и в която се представяха в детайли лични съобщения на Безос, с които изданието се било сдобило.

След това Безос започна разследване, за да разбере дали зад действията на изданието стоят политически мотиви. Дейвид Пекър, изпълнителен директор на притежаващата таблоида "Америкън мидия Инк." (AMI), е считан от Тръмп за близък съюзник.

В свой блог в платформата „Medium” Безос сподели имейли, които получил от посредници на Пекър. В тях се изброявали компрометиращи материали, които щели да бъдат публикувани, ако Безос не се откажел от разследването, което започнал, за да разкрие как личните съобщения са станали достояние на таблоида.

Тези компрометиращи материали били именно съобщенията между Безос и бившата телевизионна говорителка Лорин Санчес, жената, с която той се срещал, както и снимки от личен характер. Те датирали от лятото на 2018 г., тоест 6 месеца преди обявявеното намерение за развод.

Исканията на милиардера:    

Част от снимките, за които става дума, са на Безос или Санчес по бельо, а една от тях е описана като "голо селфи в банята, докато (Безос) носи сватбения си пръстен... (и) бяла хавлия".

"Вместо да капитулирам пред изнудването и шантажа, аз реших да публикувам онова, което те ми пратиха", пише Безос. И казва: "Ако аз в моята позиция не мога да се противопоставя на този род изнудване, как ще могат да го направят обикновените хора?" 

Безос все още се смята за най-богатия човек в света, макар експерти да твърдят, че разводът може и да промени това. Той е и собственик на в. "Вашингтон пост". Изнудването срещу него включвало освен искане за прекратяването на разследването и искане той да направи изявление, в което да каже, че не вярва, че таблоидът е действал срещу него, воден от политически подбуди.

"Те ми казаха, че още мои есемеси и снимки, които те имат, ще бъдат публикувани, ако не спра разследването", пише Безос: 

"Разбира се, не искам лични снимки да бъдат публикувани, но няма да участвам и в известната им практика на шантаж, политически услуги, политически атаки и корупция. Предпочитам да се изправя срещу тях", продължава милиардерът. 

"Несъмнено непопулярно"   

"Малко контекст: Фактът, че притежавам "Вашингтон пост", усложнява нещата за мен", пише Безос. "Неизбежно е някои хора, които преживяват тежко начина на отразяване на "Вашингтон пост", погрешно да заключат, че съм им враг. Президентът Тръмп е един от тях и това е очевидно от многото му туитове". 

В поста си той отбелязва още, че "неуморното отразяване от страна на в. "Вашингтон пост" на темата за убийството на журналиста Джамал Хашоги, който пишеше за него, е несъмнено непопулярно в някои среди". Цитирано е и разследване срещу "г-н Пекър и компанията му заради действия, които те са извършили от името на саудитското правителство". 

Самата AMI наскоро призна, че е координирала с кандидатпрезидентската кампания на Тръмп плащане в размер на 150 000 долара за модел на "Плейбой", за да не твърди тя, че е имала връзка с Тръмп. Бившият адвокат на Тръмп Майкъл Коен, замесен в схемата, вече призна, че е нарушил правилата за финансиране на кампанията. 

За разследването Безос наел частния следовател Гевин де Бекър, който трябвало да провери дали източник на компрометиращите снимки и лични съобщения не е неговият брат Санчес. Той бил привърженик на Доналд Тръмп и нееднократно публично критикувал Безос, че в. "Вашингтон пост" публикува невярна информация за държавния глава.

В хода на разследването Де Бекър пък казал на медийната компания, притежаваща изданието, че смята изнасянето на лична информация за Безос за политически мотивирана атака. 

Свързани:   Вестниците - най-новите трофеи на милиардерите

Поводът за този коментар на Ню Йорк таймс е новината, че основателят на Amazon Джеф Безос в понеделник е купил влиятелния вестник Washington Post за 250 млн. долара. Някога изданието беше оценявано на няколко милиарда долара.
Дата: 07.08.2013


 

Сподели в
 

В. “24 часа” е споменат в един от петте одобрени от Министерството на образованието и науката учебници по история за 10-и клас. Изданието ще влезе в сила през новата учебна 2019/2020 г., съобщават от редакцията.

18.08.2019/17:15

Според последни данни, докато децата от 3 до 13-годишна възраст гледат средно около час и половина телевизия, над 60-годишните стоят пред апарата средно от 5 до 6 часа дневно. А това вече буди тревога.

17.08.2019/14:51

Учителят по история Емил Джасим обяви в профила си във "Фейсбук", че е осъдил в. "Труд" на втора инстанция заради клеветнически твърдения.

16.08.2019/13:52

В началото на юли Националното събрание на Франция прие проектозакон, предназначен да ограничи речта на омразата онлайн. Под този претекст обаче може да се прилага директна цензура, сочи авторката Джудит Бергман.

15.08.2019/18:51

България е на 111-о място в света по свобода на словото, се твърди в класацията на "Репортери без граници", която се финансира от Институт "Отворено общество" на Джордж Сорос.

14.08.2019/14:29
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 10 гости

Бързи връзки