Начало
 
 

Джеф Безос повежда битка с в. „Нешънъл инкуайрър”

09.02.2019 /12:26 | Източник: БТА/Дневник Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Разкритията за Джеф Безос на I стр. в „Нешънъл инкуайрър”

Основателят на "Амазон" Джеф Безос обвини изданието "Нешънъл инкуайрър" в шантаж и изнудване, предаде АП. Безос твърди, че таблоидът го изнудвал, че ще публикува негови интимни снимки и съобщения.

Безос и съпругата му Маккензи обявиха през януари, че се развеждат след 25 години брак.

В същия ден "Нешънъл инкуайрър" публикува статия, в която се казваше, че Безос имал любовна афера, и в която се представяха в детайли лични съобщения на Безос, с които изданието се било сдобило.

След това Безос започна разследване, за да разбере дали зад действията на изданието стоят политически мотиви. Дейвид Пекър, изпълнителен директор на притежаващата таблоида "Америкън мидия Инк." (AMI), е считан от Тръмп за близък съюзник.

В свой блог в платформата „Medium” Безос сподели имейли, които получил от посредници на Пекър. В тях се изброявали компрометиращи материали, които щели да бъдат публикувани, ако Безос не се откажел от разследването, което започнал, за да разкрие как личните съобщения са станали достояние на таблоида.

Тези компрометиращи материали били именно съобщенията между Безос и бившата телевизионна говорителка Лорин Санчес, жената, с която той се срещал, както и снимки от личен характер. Те датирали от лятото на 2018 г., тоест 6 месеца преди обявявеното намерение за развод.

Исканията на милиардера:    

Част от снимките, за които става дума, са на Безос или Санчес по бельо, а една от тях е описана като "голо селфи в банята, докато (Безос) носи сватбения си пръстен... (и) бяла хавлия".

"Вместо да капитулирам пред изнудването и шантажа, аз реших да публикувам онова, което те ми пратиха", пише Безос. И казва: "Ако аз в моята позиция не мога да се противопоставя на този род изнудване, как ще могат да го направят обикновените хора?" 

Безос все още се смята за най-богатия човек в света, макар експерти да твърдят, че разводът може и да промени това. Той е и собственик на в. "Вашингтон пост". Изнудването срещу него включвало освен искане за прекратяването на разследването и искане той да направи изявление, в което да каже, че не вярва, че таблоидът е действал срещу него, воден от политически подбуди.

"Те ми казаха, че още мои есемеси и снимки, които те имат, ще бъдат публикувани, ако не спра разследването", пише Безос: 

"Разбира се, не искам лични снимки да бъдат публикувани, но няма да участвам и в известната им практика на шантаж, политически услуги, политически атаки и корупция. Предпочитам да се изправя срещу тях", продължава милиардерът. 

"Несъмнено непопулярно"   

"Малко контекст: Фактът, че притежавам "Вашингтон пост", усложнява нещата за мен", пише Безос. "Неизбежно е някои хора, които преживяват тежко начина на отразяване на "Вашингтон пост", погрешно да заключат, че съм им враг. Президентът Тръмп е един от тях и това е очевидно от многото му туитове". 

В поста си той отбелязва още, че "неуморното отразяване от страна на в. "Вашингтон пост" на темата за убийството на журналиста Джамал Хашоги, който пишеше за него, е несъмнено непопулярно в някои среди". Цитирано е и разследване срещу "г-н Пекър и компанията му заради действия, които те са извършили от името на саудитското правителство". 

Самата AMI наскоро призна, че е координирала с кандидатпрезидентската кампания на Тръмп плащане в размер на 150 000 долара за модел на "Плейбой", за да не твърди тя, че е имала връзка с Тръмп. Бившият адвокат на Тръмп Майкъл Коен, замесен в схемата, вече призна, че е нарушил правилата за финансиране на кампанията. 

За разследването Безос наел частния следовател Гевин де Бекър, който трябвало да провери дали източник на компрометиращите снимки и лични съобщения не е неговият брат Санчес. Той бил привърженик на Доналд Тръмп и нееднократно публично критикувал Безос, че в. "Вашингтон пост" публикува невярна информация за държавния глава.

В хода на разследването Де Бекър пък казал на медийната компания, притежаваща изданието, че смята изнасянето на лична информация за Безос за политически мотивирана атака. 

Свързани:   Вестниците - най-новите трофеи на милиардерите

Поводът за този коментар на Ню Йорк таймс е новината, че основателят на Amazon Джеф Безос в понеделник е купил влиятелния вестник Washington Post за 250 млн. долара. Някога изданието беше оценявано на няколко милиарда долара.
Дата: 07.08.2013


 

Сподели в
 

Новините в лицензираните в България радиостанции намаляват, а музикалното съдържание се увеличава, показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за периода 2012-2017 г.

15.02.2019/15:26

Въпреки че ръководството на БНТ обвинява в. „Сега” в "целенасочена кампания" срещу телевизията, въпросът е съвсем друг - обществената телевизия харчи парите на данъкоплатците. Затова ще продължим да следим под лупа как се случва това.

14.02.2019/15:25

Свободата да говорим, да мислим, да разпространяваме информация и да отстояваме своите убеждения не ни е подарена от държавата. Тази свобода е естествено присъща на човешката личност. Имаме я преди и въпреки държавата.

13.02.2019/13:53

Преди 140 години на 10 февруари 1879 г. в Сливен излиза от печат брой първи на "Българско знаме" - "вестник за политика и книжевност", съобщават от Регионален исторически музей "Д-р Симеон Табаков".

12.02.2019/13:54

Турция ще намали до нула данъка върху добавената стойност (ДДС) на списанията, вестниците и книгите със закон, който ще бъде обсъден в парламента тази седмица, заяви президентът Реджеп Ердоган, цитиран от Ройтерс.

11.02.2019/16:50

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателката на УС на СБЖ апелира към цялата журналистическа колегия да изрази активно и настоятелно пред законодателите в Народното събрание решителното отхвърляне на поправките, застрашаващи свободата на словото и устоите на демократичното общество

12.02.2019 /08:16

СБЖ, който вече изрази възмущението си, че тези поправки са покушение над свободата на словото и призова държавния глава да наложи вето, изразява удовлетворение и приветства принципното и обосновано решение на президента Румен Радев

04.02.2019 /15:54

Международната федерация на журналистите излезе с официално становище по критичната позиция на СБЖ относно застрашаващите свободата на словото поправки в Закона за защита на личните данни

02.02.2019 /12:49

 Мнения

Тия дни съм направо „Бясно ми е, чичо!“ (макар че Петър Стоянович го казва по друг повод!) И как няма да съм, след като се наслушах как от сутрешните телевизионни блокове със злорадо настървение водещи се нахвърлиха на поредната жертва на все по-тревожното отношение на властите към медиите у нас и „своеобразното“ им разбиране на тяхната свобода – Елена Йончева.

25.01.2019 /12:53 | Автор: Розалина Евдокимова

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки