Райчевски е горд с предаването на български език в Албания

10.02.2019 /15:52 | Източник: bnt/offnews.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Момчил Райчевски говори пред журналисти (снимка: БНТ)

В края на януари за първи път в албанския телевизионен ефир бяха излъчени новини на български език. Така беше поставено началото на предаване за българското малцинство в Албания.

Започването на излъчване на предаване на български език в националния ефир на Албания е изключително събитие, каза пред БНР посланикът на България в Тирана Момчил Райчевски.

Дипломатът посочи, че наши сънародници живеят по тези земи много отдавна, но до момента те не са били признати като национално малцинство.

От 2017 г. те бяха включени в Закона за защита на националните малцинства и вече имат право на свое предаване в специален блок на обществената телевизия.

„Получихме много удобен начален час – 17.30 часа. В момента блокът „Предаване на малцинствата“ започва с български език. Имаме 5 минути новини, изготвени от албанската телевизия, преведени и прочетени на български език", посочи Райчевски и добави:  

"Блокът трябва да е 30 минути. Амбицията ни е бързо да го запълним както с предаване за самото малцинство, така и с видеоматериали за България, за българската култура и история. Надявам се скоро да започне тяхното излъчване“, обясни посланикът в интервю за БНР.

Със съдействието на албанската телевизия ще се излъчва и модул „Аз уча български“. Продукцията е съвместна на БНТ и МОН, добави Райчевски. По думите му сънародниците ни са изключително доволни от предаването.

Посланикът ни в Албания отбеляза също, че ще се търсят възможности за изучаване в по-широк обем на български език. Момчил Райчевски подчерта, че признаването на малцинството е било първа стъпка, но работата тепърва започва. 

Свързани:   Албанската телевизия пуска новини на български

За първи път в албанския телевизионен ефир прозвучаха новини на български език, съобщават от външното министерство в София.
Дата: 31.01.2019


 

Сподели в
 

Пиесата „Две бучки лед“ на зам.-главния редактор на програма „Христо Ботев“ и колумнист-сатирик на в. „Сега“ Весел Цанков със сигурност би изненадала онези, които го познават само в амплоато му на хуморист и шегаджия.

18.08.2019/09:07

Поетът Недялко Йорданов публикува позицията си по случая със сайта „Биволъ“. Медията, собственост на сина на поета – Асен Йорданов, бе замесена от прокуратурата като съпричастна към хакерската атака срещу НАП и изтеклите лични данни на милиони българи.

17.08.2019/09:06

На четирима заподозрени в убийството на словашкия разследващ журналист Ян Куцяк и годеницата му бяха повдигнати нови обвинения в поръчване на убийствата на двама прокурори и един адвокат, съобщи словашката полиция, цитирана от Ройтерс.

16.08.2019/09:05

През 2019-а Радио Варна предлага на слушателите всеки месец специални празнични събития - концерти, изложби, изнесени студиа - по повод своя юбилей.

15.08.2019/09:04

Изявлението на Зоран Заев, че "няма да позволи няколко престъпници, един суетен журналист и педераст да свалят правителството", предизвика реакции от партии, журналистически сдружения, регулаторния орган за медиите, неправителствени организации, както и коментари в социалните мрежи.

14.08.2019/18:40
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 11 гости

Бързи връзки