Райчевски е горд с предаването на български език в Албания

10.02.2019 /15:52 | Източник: bnt/offnews.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Момчил Райчевски говори пред журналисти (снимка: БНТ)

В края на януари за първи път в албанския телевизионен ефир бяха излъчени новини на български език. Така беше поставено началото на предаване за българското малцинство в Албания.

Започването на излъчване на предаване на български език в националния ефир на Албания е изключително събитие, каза пред БНР посланикът на България в Тирана Момчил Райчевски.

Дипломатът посочи, че наши сънародници живеят по тези земи много отдавна, но до момента те не са били признати като национално малцинство.

От 2017 г. те бяха включени в Закона за защита на националните малцинства и вече имат право на свое предаване в специален блок на обществената телевизия.

„Получихме много удобен начален час – 17.30 часа. В момента блокът „Предаване на малцинствата“ започва с български език. Имаме 5 минути новини, изготвени от албанската телевизия, преведени и прочетени на български език", посочи Райчевски и добави:  

"Блокът трябва да е 30 минути. Амбицията ни е бързо да го запълним както с предаване за самото малцинство, така и с видеоматериали за България, за българската култура и история. Надявам се скоро да започне тяхното излъчване“, обясни посланикът в интервю за БНР.

Със съдействието на албанската телевизия ще се излъчва и модул „Аз уча български“. Продукцията е съвместна на БНТ и МОН, добави Райчевски. По думите му сънародниците ни са изключително доволни от предаването.

Посланикът ни в Албания отбеляза също, че ще се търсят възможности за изучаване в по-широк обем на български език. Момчил Райчевски подчерта, че признаването на малцинството е било първа стъпка, но работата тепърва започва. 

Свързани:   Албанската телевизия пуска новини на български

За първи път в албанския телевизионен ефир прозвучаха новини на български език, съобщават от външното министерство в София.
Дата: 31.01.2019


 

Сподели в
 

Тялото на журналиста Джамал Хашоги може да е било изгорено в саудитското консулство в Истанбул, което същия ден е поръчало сурово месо от ресторант, според разпространена от турски медии версия.

15.02.2019/09:05

Мария Реса, изпълнителната директорка на "Раплер" (Rappler), новинарски сайт, критикуващ правителството в Манила, е арестувана в централата на медията по обвинение "кибер-клевета", предаде Би Би Си.

14.02.2019/18:51

Два пъти в месеца ще търсим отговорите по актуалните и горещи теми от Карлово, Сопот и Хисаря в новото телевизионно предаване "Очи в очи с истината", съобщават колегите:

14.02.2019/09:04

Днес своя 90-и рожден ден празнува нашият колега и голям приятел на в. "Земя" Христо Шарлопов. Той е един от доайените на левия печат в България.

13.02.2019/12:00

В беларуската столица започна съдебен процес срещу Марина Золотова, главна редакторка на основния независим новинарски сайт в страната Tut.by, в рамките на дело, което според правозащитници цели да се упражни натиск върху медиите от страната, съобщи АФП.

13.02.2019/09:03

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателката на УС на СБЖ апелира към цялата журналистическа колегия да изрази активно и настоятелно пред законодателите в Народното събрание решителното отхвърляне на поправките, застрашаващи свободата на словото и устоите на демократичното общество

12.02.2019 /08:16

СБЖ, който вече изрази възмущението си, че тези поправки са покушение над свободата на словото и призова държавния глава да наложи вето, изразява удовлетворение и приветства принципното и обосновано решение на президента Румен Радев

04.02.2019 /15:54

Международната федерация на журналистите излезе с официално становище по критичната позиция на СБЖ относно застрашаващите свободата на словото поправки в Закона за защита на личните данни

02.02.2019 /12:49

 Мнения

Тия дни съм направо „Бясно ми е, чичо!“ (макар че Петър Стоянович го казва по друг повод!) И как няма да съм, след като се наслушах как от сутрешните телевизионни блокове със злорадо настървение водещи се нахвърлиха на поредната жертва на все по-тревожното отношение на властите към медиите у нас и „своеобразното“ им разбиране на тяхната свобода – Елена Йончева.

25.01.2019 /12:53 | Автор: Розалина Евдокимова

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки