Райчевски е горд с предаването на български език в Албания

10.02.2019 /15:52 | Източник: bnt/offnews.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Момчил Райчевски говори пред журналисти (снимка: БНТ)

В края на януари за първи път в албанския телевизионен ефир бяха излъчени новини на български език. Така беше поставено началото на предаване за българското малцинство в Албания.

Започването на излъчване на предаване на български език в националния ефир на Албания е изключително събитие, каза пред БНР посланикът на България в Тирана Момчил Райчевски.

Дипломатът посочи, че наши сънародници живеят по тези земи много отдавна, но до момента те не са били признати като национално малцинство.

От 2017 г. те бяха включени в Закона за защита на националните малцинства и вече имат право на свое предаване в специален блок на обществената телевизия.

„Получихме много удобен начален час – 17.30 часа. В момента блокът „Предаване на малцинствата“ започва с български език. Имаме 5 минути новини, изготвени от албанската телевизия, преведени и прочетени на български език", посочи Райчевски и добави:  

"Блокът трябва да е 30 минути. Амбицията ни е бързо да го запълним както с предаване за самото малцинство, така и с видеоматериали за България, за българската култура и история. Надявам се скоро да започне тяхното излъчване“, обясни посланикът в интервю за БНР.

Със съдействието на албанската телевизия ще се излъчва и модул „Аз уча български“. Продукцията е съвместна на БНТ и МОН, добави Райчевски. По думите му сънародниците ни са изключително доволни от предаването.

Посланикът ни в Албания отбеляза също, че ще се търсят възможности за изучаване в по-широк обем на български език. Момчил Райчевски подчерта, че признаването на малцинството е било първа стъпка, но работата тепърва започва. 

Свързани:   Албанската телевизия пуска новини на български

За първи път в албанския телевизионен ефир прозвучаха новини на български език, съобщават от външното министерство в София.
Дата: 31.01.2019


 

Сподели в
 

Разпоредителното заседание по делото за убийството на журналистката Виктория Маринова ще бъде разгледано в 10 часа на 22 април в Съдебната палата в Русе, съобщиха представители на Темида.

22.04.2019/09:01

Радио Франс (Radio France) отчете чиста печалба за миналата година, обръщайки гръб на дефицита за първи път от 2014 г. насам, предаде AFP, цитирана от БТА.

21.04.2019/09:07

Застреляната в Лондондери по време на размирици 29-годишна жена е журналистката Лайра Маккий, съобщи полицията в Северна Ирландия, цитирана от ДПА.

20.04.2019/09:06

"Омразата към журналистите прерасна в насилие", алармира организацията "Репортери без граници" в годишния си доклад за свободата на медиите в света, публикуван в Париж, предаде АФП.

19.04.2019/09:05

В. “24 часа” празнува 28 години от първия си брой на 18 април 1991 г. Днес читателите държат в ръцете си брой на “24 часа”, който във всичките тези години защитава логото си “Всекидневник за новините, каквито са”.

18.04.2019/09:04

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изпрати отворено писмо до президента, председателя на НС, премиера, партийните парламентарни групи и редица чужди посолства, изразявайки тревога от съобщенията за спешно подготвян нов медиен закон, в работата над който не са привлечени нито журналистически организации, нито изявени авторитети от гилдията

16.04.2019 /16:42

От ареста на основателя на „Уикилийкс” в Лондон до готвения от управляващите у нас нов медиен закон и пострадалите при отразяването на сблъсъците в Габрово колеги - професията ни е под ударите на агресивно налаганата по света и у нас политика на диктат и насилие над обществото, на лишаването му от правото да бъде информирано и критично към силните на деня

13.04.2019 /10:27

„Репортери без граници” е изготвила 10 предложения към кандидатите за евродепутати, които биха допринесли за по-добрата защита на свободата на словото и независимостта на медиите, съобщават от международната организация.

12.04.2019 /21:22

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 32 гости

Бързи връзки