Начало
 
 

Родолюбива проява пое към българската памет

11.02.2019 /15:14 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Едно събитие в културния живот на България развълнува много хора, дори и тези, които не се докоснаха директно до него. И това е благодарение на родолюбивата инициатива на фондация „Ценности” с председател Антонина Стоянова. Иде реч за уникалната и завладяваща фотоизложба „България през стъклото на времето”, открита от 8 февруари до 7 април в зала 19 на Националната галерия Квадрат 500.

Изложбата като с машина на времето ни връща в едни далечни години на България. Или както сподели за сайта на СБЖ нашата колежка Магдалена Гигова, член на екипа на организаторите, „Причудливото на пръв поглед съчетание между съвременни технологии, музика и национални гозби е търсено и оправдано, защото проектът елегантно и ненатрапчиво съчетава фотоси със сюжети от българския бит от края на ХІХ и началото на ХХ век с родова история, преминала през различни епохи и държави и акостирала в нашата съвременност”. Трябва да кажа, че на това родолюбиво събитие изключителен спомоществовател е бизнесдамата Нели Беширова.

Изложбата беше открита от директора на Националната художествена галерия и Квадрат 500 Яра Бубнова, която не пропусна да акцентира върху художествената и историческа стойност на артефактите, включени в експозицията. Председателят на фондация „Ценности“ Антонина Стоянова благодари на екипа, осъществил проекта, на дарителите семейство Близнаков. „От деня, в който се роди идеята за нея, ние искахме тази изложба да е нестандартна като замисъл, новаторска като концепция и съвременна като реализация – каза тя. - Надявам се чрез необичайните експонати, макар и само за час, всички ние да отправим поглед назад към едно време, което понякога сякаш забравяме, но което би могло да бъде богат извор за самочувствието ни на българи“. Със специална благодарност към спомоществователя на изложбата Антонина Стоянова даде думата на бизнесдамата Нели Беширова. В емоционалното си слово тя благодари за привилегията да помогне за връщането на тази светиня в България и подчерта, че „трябва да помним миналото си, за да имаме бъдеще“.

Развълнуван, президентът Петър Стоянов поднесе на съпругата си огромен букет, който дъщеря им Теофана и синът Стефан са поръчали за тържествения повод на майка си. Този мил жест предизвика сърдечна реакция сред гостите на изложбата.

Особен интерес сред присъстващите предизвикаха почетните гости, а това бяха трите дъщери на Надежда Близнаков – графините Даниела, Кристина и Николета ди Микели Витури, пристигнали специално за събитието от Италия. Не по-малко разчувстващи бяха думите на Даниела ди Микели Витури, която призна, че малко преди да тръгне за София е заснела видео с майка си, която казва „Щастлива съм, че доживях до 95, за да мога пак да говоря за България.“

Историята, която поднася в Квадрат 500 фондация „Ценности”, без много колебания може да се нарече подобна на приказка. Тя като един огромен магнит привлече на откриването стотици почитатели на автентичното и българското, като сред тях освен президентът Петър Стоянов бяха и експремиерът Филип Димитров,  бившият вицепремиер Даниела Бобева, посланикът на Италия в България Стефано Балди и бъдещият посланик на страната ни в Рим Тодор Стоянов, настоящ зам.-министър на външните работи, председателят на СБЖ Снежана Тодорова, Богдана Карадочева, Стефан Димитров,почетният консул на България в Конго и главен двигател на Българската гайдарска асоциация Теодора Игнатова, Ирина Йорданова от КРИБ, общински съветник от София  астрологът Светлана Тилкова -Алена, Педя човек-лакът брада Слава Рачева, актрисата и поетеса Ана-Мария Гюзелева, тв водещата Искра Ангелова, политическият анализатор Алекс Алексиев, арх.Стефан Добрев, почти целият състав на италианското посолство и представители на италиански институции у нас, интелектуалци, журналисти и ценители.  

А освен документалната лента филма „Съкровище в сърцето“, виртуозните изпълнения на класическа музика от трио „Хипнотик“ и на пианиста Петър Мюфтиев-Петручио накараха гостите дълго след това да споделят на чаша вино своите впечатления от изложбата и от интересната информация, която получиха от пояснителните текстове към снимките, дело на етнолога Анелия Милушева, консултант на проекта.

Специално за сайта на СБЖ свои размисли за „България през стъклото на времето“ и сподели „виновникът” за събитието на годината председателят на фондация „Ценности” Антонина Стоянова.

 

АНТОНИНА СТОЯНОВА: ИЗЛОЖБАТА Е ПРИЗИВ КЪМ ВСИЧКИ НАС ДА ОПАЗВАМЕ ДУХОВНИТЕ СИ ЦЕННОСТИ

Разрешете ми да ви поздравя за прекрасното преживяване, което доставяте на всички нас, които обичаме страната си, с изключително интересната фотоизложба „България през стъклото на времето”, г-жо Стоянова! Освен приятни усещания, тя поражда и някои въпроси. Каква е цената, не в парични знаци, а в духовен смисъл, на това благородно дело?

Изложбата, представяйки исторически, етнографски,  географски детайли от българското културно наследство от края на ХІХ и началото на ХХ век,  дава възможност да преоткрием обичаи, занаяти, душевност на нашия народ. Да свържем събития и хора от България през стъклото на времето. Изложбата може да се разгледа и като призив към всички нас да опазваме, да се грижим за духовните си ценности, както са направили семейство Близнаков, макар и далеч от България.

Защо се решихте на тази нелека стъпка - да направите изложбата при положение, че си е истинско предизвикателство да се възкресят фотографии, правени много назад във времето?

Преди всичко тази изложба се вмества в главните приоритети на фондация „Ценности“. Българското културно наследство е част от европейската и световна култура и ние сме длъжни да показваме нейната уникалност. Културата се нуждае от възхищението на хората, но се нуждае и от нашата грижа. Може би това беше един от стимулите да инициирам тази изложба.

Всичко това е правил и Марко Близнаков. Мисля, че експозицията е продължение на неговото желание да представи красотите на България и извън границите й.

Какво е усещането да сте пазителка на тези така безценни фрагменти от пъзела на живота и бита на една друга България?

Това е отговорност, но нека да добавя – и гордост.  Мисля, че е много важно решението, което взе целият екип на изложбата – да я направим пътуваща и да бъде представена не само в България, а и извън пределите й. 

И понеже през 2019 г. Пловдив и Матера са европейски столици на културата, виждам нещо символично - че изложбата на фондация „Ценности” днес пуска мост между България и Италия, който вероятно навремето се е опитвал да съгражда и българинът Марко Близнаков, а неговите потомци са продължили благородното дело. Мислите ли да покажете изложбата в двете европейски столици на културата?   

Имаме амбицията да положим усилия да покажем изложбата и в Пловдив, и в Матера, особено в контекста на 140-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Италия. Замисълът на фондация „Ценности“ и на хората, тясно свързани с изложбата „България през стъклото на времето“, е тези документални кадри и факти, историческите и етнографските детайли, преплетени с човешките съдби, да бъдат представени в контекста на европейските ценности.

За нас експозицията е пътуваща и бихме я представили навсякъде, където има възможност, защото българското културно наследство е уникална част от световната култура и ние трябва да се стремим да го покажем!

Искам да изкажа своята най-топла благодарност на колежката, а и най-вече добра приятелка, Магдалена Гигова, която оказа безценно съдействие за този мой материал!

Подробно историята на тази уникална проява бе представена на нашия сайт

http://sbj-bg.eu/index.php?t=41613

Снимки Кайя Христова и Мари Къналян

Сподели в
 

Впечатления от изложба за медиите в галерията за чуждестранно и модерно изкуство в столицата на Обединеното кралство

17.07.2019/08:30

Макар да знаехме, че Нушка страда от тежка болест, сякаш не очаквахме и тя да си тръгне от нас към оня, по-добрия свят. Но ето, че го направи. Вече я няма онази вечно усмихнатата и вечно пълна с ентусиазъм и енергия Нушка Григорова. Няма я нейната окуражителна усмивка и това прави особено мъчителни необходимите прощални думи за нея...

16.07.2019/12:01

Отличието бе връчено на приключващия мандата си у нас директор на Институт „Сервантес” от председателя на СБЖ Снежана Тодорова - за приноса му в сближаването между културите на България и Испания. Стихове на големи испаноезични и наши поети звучаха на топлото изпращане в Клуб „Журналист”, организирано от СИЖБ и СБЖ. Участваха и посланиците на Испания и Аржентина.

12.07.2019/20:17

80-годишнината на отишлия си без време през 2007 г. Марко Семов и връчването за шести път на наградата на негово име се превърна в празник на духовността, споделен от всички, които бяха дошли в БАН да си спомнят магьосника на словото.

11.07.2019/21:08

В навечерието на Глобалната конференция за свобода на медиите, организирана от правителствата на Великобритания и Канада, Международната федерация на журналистите (МФЖ), заедно с 32 други международни организации за свобода и развитие на медиите, се срещнаха в Лондон, съобщават от федерацията.

11.07.2019/19:27
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Парламентът сложи точка на още едно свое просто изречение. Избра за член на СЕМ поредната калинка-малинка, съгласила се да съдейства за компетентното регулиране на медийната среда у нас.

20.07.2019 /16:48 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 9 гости

Бързи връзки