Начало
 
 

С молитви за България, венци, песни и преклонение отбелязахме 3 март

03.03.2019 /21:36 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Децата на Софиябяха горди да застанат до воините от клуб "Традиция"

Ако използваме словата на Дядо Вазов,“всякоя възраст, класа, пол, занятье“, всички, в чиито гърди тупти сърце българско, излязоха на 3 март, за да се поклонят или да поднесат цвете пред паметниците и паметта на загиналите храбри воини, дарили така бленуваната свобода българска. Свобода, която върна България на картата на Европа.

София от ранна сутрин изглеждаше празнично пременена, а улиците, въпреки студа,се напълниха с млади хора, деца, семейства, повели малчуганите, за да поемат и те глътката българска гордости да чуят от по-възрастните разказите за онези смели и пълни с много надежда и храброст времена. Целия ден не секна върволицата пред паметниците на Цар Освободител, Незнайния воин, Докторския паметник и, разбира се, на Българския опълченец, който вече 10 лета събира софиянци и гости от провинцията на радостен празник по случай националния ни празник.

И както си му е редът, сред многолюдното събрание бяха гости и посланикът на Русия у нас Анатолий Макаров (който една телевизионна репортертка прекръсти на Марков, но това са рисковете на живото предаване). Да почетат празника бяха и зам.-кметът на София Тодор Чобанов, зам-председателят на НС Явор Нотев, политици, интелектуалци, ученици. А като домакин бих могла да кажа на празника беше Софийското сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски“ в лицето на неговия председател журналиста Любомир Коларов.

„Подвигът на този ден е неизмерим,неподвластен на времето, защото всеки българин го носи в душата си, защото споменът за него разпалва, пречиства с онази изконна обич към отечеството, която ни прави горди българи - каза водещият Мариус Донкин. – З март,  датата на дългомечтаната свобода на България, се е превърнала в ден, на който си пропомняме дългия път на нашите предци, за да извоюват най-святото за един народ – Свободата.“

Актьорът накара мнозина да се просълзят с изпълнението си на Молитва за България:  „Боже, дай на България слънчеви дни!/ Дай на децата ни бъдеще светло!/ Вярата в нас, и след нас да кълни,/ както пшеницата расне в полето./Боже, дай ни надежда,/ залък хляб, щипка сол/Дай ни мъдрост и сила, глъбина и простори./Да забравим омраза, завист, гняв и разкол./Да надмогнем пречистени своята горест!/“ Едни стихове, които важат със страшна сила и днес за всички нас.

За празника към събралите се в подножието на паметника на Българския опълченец се обърна обичаният от много българи поет Георги Константинов. Той сгря сърцата несамо със своите прочувствени слова, посветени на светлия празник, но и със стихове, посветени на онези млади воини, не познали любов и живот, оставили своите кости в името на свободата на България.

А посланикът Анатолий Макаров  поздрави българите от името на многонационалния народ на Русия. Дипломатът припомни,че с подписването на Санстефанския мирен договор България получава своята независимост, като той беше предшестван от кръвопролитната Руско-турска освободителна война 1877-1878 година. „Нашите воини заедно с българските опълченци проявиха невиждан героизъм, апотеоз на който са прочутите сражения край Плевен и Шипка, превърнали се в символи на руско-българското братство- каза посланик Макаров. – Трябва винаги да помним великите страници от нашата обща история. За огромните жертви, дадени от нашите народи, за да се възроди България, за да се сдобие със свобода и независимост. Нека не забравяме поуките на тази война и да бъдем достойни потомци на загиналите герои.“  

Председателят на Софийското сдружение „Алексанъдр Невски“ Любомир Коларов също поздрави всички с празника. Той припомни,че преди 10 години на това място се положиха основите на вече превърналия се в традиция празник, отбелязващ, че в България умеят да честват свободата си и да отдават своето уважение към онези, които са се жертвали за нея. Любомир Коларов отправи благодарности към автора на паметника Николай Савов и архитекта Владимиров и на стотиците, откликнали на призива на сдружението да дадат своята лепта, за да го има днес паметника на героите от Шипка. Днес вече той е място, където софиянци идват да положат цвете и да поседят край него.

И на празник като на празник. Не звучаха само речи, а и хубава музика повдигаше настроението на хората. А за това се погрижиха Академичният мъжки хор „Гусла“, народни певци и поп иконата Нели Рангелова, която взриви пространството несамо със своето прекрасно изпълнение, но ис това,че развая и българския трибагреник.

Днес София се прекланя и празнува 141-годишнината от Освобождението на България от турско робство, паметниците, свързани с датата 3 март, са обсипани с цветя, а над града се носеше ипразничният звън на камбаните на храм-паметника „Св. Александър Невски“, които също пълнеха сърцата на жителите на българската столица с празнично настроение.

 

Снимки Валя Чрънкина             

Сподели в
 

С решение на втора инстанция Софийският градски съд осъди генералния директор на БНТ Константин Каменаров на година и 3 месеца условно и глоба от 600 лв. за шофиране в нетрезво състояние. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. Вследствие на присъдата Каменаров повече не може да бъде генерален директор на Българската национална телевизия(БНТ).

22.04.2019/21:15

Журналистът Вълко Марашев получи учредената от община Хасково награда „Александър Паскалев“ за цялостен принос в литературата и изкуството.

21.04.2019/14:42

Оживена дискусия за свободата на медиите се състоя в Клуб "Журналист" на СБЖ. Основен гост в нея бе Кристоф Льоклер, член на Групата на "мъдреците" по медийните въпроси към Европейската комисия и създател на авторитетния сайт Euractiv.

16.04.2019/19:21

Предизвикала бурни полемики още преди да излезе, книгата на известната журналистка „Атентатът’1925. Денят, в който се отвориха портите Адови” повдигна и на представянето си много болезнени въпроси от историята, на които още се гледа едностранчиво - през леви или десни канони

09.04.2019/19:46

На официална церемония в Благоевград бяха наградени журналисти в националния конкурс „Сърце и слово срещу наркотиците“, който се организира за 12-и пореден път в памет на ирландската журналистка Вероника Герин, убита през 1996 г.от наркомафията за своите разследвания. Конкурсът е по инициатива на Общинския съвет за наркотични вещества и Община Благоевград.

03.04.2019/21:07

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изпрати отворено писмо до президента, председателя на НС, премиера, партийните парламентарни групи и редица чужди посолства, изразявайки тревога от съобщенията за спешно подготвян нов медиен закон, в работата над който не са привлечени нито журналистически организации, нито изявени авторитети от гилдията

16.04.2019 /16:42

От ареста на основателя на „Уикилийкс” в Лондон до готвения от управляващите у нас нов медиен закон и пострадалите при отразяването на сблъсъците в Габрово колеги - професията ни е под ударите на агресивно налаганата по света и у нас политика на диктат и насилие над обществото, на лишаването му от правото да бъде информирано и критично към силните на деня

13.04.2019 /10:27

„Репортери без граници” е изготвила 10 предложения към кандидатите за евродепутати, които биха допринесли за по-добрата защита на свободата на словото и независимостта на медиите, съобщават от международната организация.

12.04.2019 /21:22

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки