Начало
 
 

С молитви за България, венци, песни и преклонение отбелязахме 3 март

03.03.2019 /21:36 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Децата на Софиябяха горди да застанат до воините от клуб "Традиция"

Ако използваме словата на Дядо Вазов,“всякоя възраст, класа, пол, занятье“, всички, в чиито гърди тупти сърце българско, излязоха на 3 март, за да се поклонят или да поднесат цвете пред паметниците и паметта на загиналите храбри воини, дарили така бленуваната свобода българска. Свобода, която върна България на картата на Европа.

София от ранна сутрин изглеждаше празнично пременена, а улиците, въпреки студа,се напълниха с млади хора, деца, семейства, повели малчуганите, за да поемат и те глътката българска гордости да чуят от по-възрастните разказите за онези смели и пълни с много надежда и храброст времена. Целия ден не секна върволицата пред паметниците на Цар Освободител, Незнайния воин, Докторския паметник и, разбира се, на Българския опълченец, който вече 10 лета събира софиянци и гости от провинцията на радостен празник по случай националния ни празник.

И както си му е редът, сред многолюдното събрание бяха гости и посланикът на Русия у нас Анатолий Макаров (който една телевизионна репортертка прекръсти на Марков, но това са рисковете на живото предаване). Да почетат празника бяха и зам.-кметът на София Тодор Чобанов, зам-председателят на НС Явор Нотев, политици, интелектуалци, ученици. А като домакин бих могла да кажа на празника беше Софийското сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски“ в лицето на неговия председател журналиста Любомир Коларов.

„Подвигът на този ден е неизмерим,неподвластен на времето, защото всеки българин го носи в душата си, защото споменът за него разпалва, пречиства с онази изконна обич към отечеството, която ни прави горди българи - каза водещият Мариус Донкин. – З март,  датата на дългомечтаната свобода на България, се е превърнала в ден, на който си пропомняме дългия път на нашите предци, за да извоюват най-святото за един народ – Свободата.“

Актьорът накара мнозина да се просълзят с изпълнението си на Молитва за България:  „Боже, дай на България слънчеви дни!/ Дай на децата ни бъдеще светло!/ Вярата в нас, и след нас да кълни,/ както пшеницата расне в полето./Боже, дай ни надежда,/ залък хляб, щипка сол/Дай ни мъдрост и сила, глъбина и простори./Да забравим омраза, завист, гняв и разкол./Да надмогнем пречистени своята горест!/“ Едни стихове, които важат със страшна сила и днес за всички нас.

За празника към събралите се в подножието на паметника на Българския опълченец се обърна обичаният от много българи поет Георги Константинов. Той сгря сърцата несамо със своите прочувствени слова, посветени на светлия празник, но и със стихове, посветени на онези млади воини, не познали любов и живот, оставили своите кости в името на свободата на България.

А посланикът Анатолий Макаров  поздрави българите от името на многонационалния народ на Русия. Дипломатът припомни,че с подписването на Санстефанския мирен договор България получава своята независимост, като той беше предшестван от кръвопролитната Руско-турска освободителна война 1877-1878 година. „Нашите воини заедно с българските опълченци проявиха невиждан героизъм, апотеоз на който са прочутите сражения край Плевен и Шипка, превърнали се в символи на руско-българското братство- каза посланик Макаров. – Трябва винаги да помним великите страници от нашата обща история. За огромните жертви, дадени от нашите народи, за да се възроди България, за да се сдобие със свобода и независимост. Нека не забравяме поуките на тази война и да бъдем достойни потомци на загиналите герои.“  

Председателят на Софийското сдружение „Алексанъдр Невски“ Любомир Коларов също поздрави всички с празника. Той припомни,че преди 10 години на това място се положиха основите на вече превърналия се в традиция празник, отбелязващ, че в България умеят да честват свободата си и да отдават своето уважение към онези, които са се жертвали за нея. Любомир Коларов отправи благодарности към автора на паметника Николай Савов и архитекта Владимиров и на стотиците, откликнали на призива на сдружението да дадат своята лепта, за да го има днес паметника на героите от Шипка. Днес вече той е място, където софиянци идват да положат цвете и да поседят край него.

И на празник като на празник. Не звучаха само речи, а и хубава музика повдигаше настроението на хората. А за това се погрижиха Академичният мъжки хор „Гусла“, народни певци и поп иконата Нели Рангелова, която взриви пространството несамо със своето прекрасно изпълнение, но ис това,че развая и българския трибагреник.

Днес София се прекланя и празнува 141-годишнината от Освобождението на България от турско робство, паметниците, свързани с датата 3 март, са обсипани с цветя, а над града се носеше ипразничният звън на камбаните на храм-паметника „Св. Александър Невски“, които също пълнеха сърцата на жителите на българската столица с празнично настроение.

 

Снимки Валя Чрънкина             

Сподели в
 

Впечатления от изложба за медиите в галерията за чуждестранно и модерно изкуство в столицата на Обединеното кралство

17.07.2019/08:30

Макар да знаехме, че Нушка страда от тежка болест, сякаш не очаквахме и тя да си тръгне от нас към оня, по-добрия свят. Но ето, че го направи. Вече я няма онази вечно усмихнатата и вечно пълна с ентусиазъм и енергия Нушка Григорова. Няма я нейната окуражителна усмивка и това прави особено мъчителни необходимите прощални думи за нея...

16.07.2019/12:01

Отличието бе връчено на приключващия мандата си у нас директор на Институт „Сервантес” от председателя на СБЖ Снежана Тодорова - за приноса му в сближаването между културите на България и Испания. Стихове на големи испаноезични и наши поети звучаха на топлото изпращане в Клуб „Журналист”, организирано от СИЖБ и СБЖ. Участваха и посланиците на Испания и Аржентина.

12.07.2019/20:17

80-годишнината на отишлия си без време през 2007 г. Марко Семов и връчването за шести път на наградата на негово име се превърна в празник на духовността, споделен от всички, които бяха дошли в БАН да си спомнят магьосника на словото.

11.07.2019/21:08

В навечерието на Глобалната конференция за свобода на медиите, организирана от правителствата на Великобритания и Канада, Международната федерация на журналистите (МФЖ), заедно с 32 други международни организации за свобода и развитие на медиите, се срещнаха в Лондон, съобщават от федерацията.

11.07.2019/19:27
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки