Начало
 
 

Журналистка издаде "Годениците на Васил Левски"

05.03.2019 /15:25 | Източник: Политика Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Левски е умеел да обича

Светослава Рудолф твърди в своя книга, че Апостола се е сгодявал неведнъж, макар и повечето пъти по чисто конспиративни причини

Вглъбена в трудната задача да отсее фактите и мистификациите, журналистката Светослава Рудолф се е фокусирала върху личния живот на Апостола в книгата си "Годениците на Васил Левски" (издателство "Сиела").

Книгата изследва фактите около истинския годеж на Апостола в село Аджар (към днешна дата село Свежен), любовта на жените към него и загадките около неговия личен живот.

Десетки трудове са изписани за делата и за смъртта на Дякона, а образът му е издигнат до ореола на светец, отдаден фанатично на революцията, за когото всички други трепети на сърцето са непознати. Но дали това е било така?

Сгодявал се и по конспиративни причини

Светослафа Рудолф нито за миг не поставя под въпрос авторитета на Левски и не намалява значимостта на мисията му. Това, което прави обаче, е да приземи малко образа на Дякона, така че да го направи още по-обичан и достъпен, защото омекотява чертите и характера му.

Тук Васил Левски е представен като човек, който умее да обича и е обичан. Любопитна подробност е, че се е сгодявал неведнъж, макар и повечето пъти по чисто конспирационни причини.  

Базирано не само на спомени на очевидци и роднини, а и на трудно издирени ранни документи и свидетелства в Централния държавен архив, в Националната библиотека „Св. Кирил и Методий”, в Регионалните исторически музеи в Карлово и Ловеч, както и в лични архиви, изследването на журналистката надгражда идеализирания образ на бореца за свобода, за да открие истинския лик на Васил Левски – човек от плът и кръв.

Свързани:  Натриха носа на Светослава Рудолф заради Ванга

Журналистката Светослава Рудолф (екс Тадаръкова) бе подложена на унищожителна критика заради интерпретациите й на тема Ванга. В студиото на "На светло" срещу нея се изправиха колежката й Оля Ал-Ахмед и писателят Николай Стоянов, чийто баща Методи е кум на пророчицата и съпруга й Димитър Гущеров.
Дата: 05.10.2013


 

Сподели в
 

На 24 април от 19,30 ч. в превърналото се в емблематично културно пространство Сити Марк Арт център(бившо кино „Левски“) е премиерата на комедията на „Том, Дик и Хари“ от Рей и Майкъл Куни. Ситуационната комедия получи приза Комедиен хит на сезона само преди месец на ежегодните Чудомирови празници в Казънлък.

22.04.2019/18:27

В Драматичния театър „Иван Димов“ в Хасково бе представен българско-руският двуезичен сборник със стихове на Ивайло Балабанов „Площад „Надежда”, отпечатан миналата година в Москва.

21.04.2019/21:47

Предложението Художествена галерия Дарение „Колекция Светлин Русев" да стане филиал на ХГ „Илия Бешков влиза за обсъждане в Общинския съвет в Плевен в края на април.

18.04.2019/21:17

В общоруски празник се превърна 70-годишният юбилей на примадоната на руската естрада Алла Пугачова. Тези дни за телевизии, радиа, интернет и печатни медии темата е Тя. На 17 април всички с трепет очакват нейния солов супер концерт в Държавния Кремълски дворец. Самата Алла твърди, че своя юбилей отбелязва скромно(?) и едновременно с размах.

16.04.2019/21:36

На сцена-фоайе в Плевенския драматично-куклен театър бяха обявени победителите от Десетото юбилейно издание на Националния конкурс за българска драматургия "Иван Радоев".

13.04.2019/18:51

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изпрати отворено писмо до президента, председателя на НС, премиера, партийните парламентарни групи и редица чужди посолства, изразявайки тревога от съобщенията за спешно подготвян нов медиен закон, в работата над който не са привлечени нито журналистически организации, нито изявени авторитети от гилдията

16.04.2019 /16:42

От ареста на основателя на „Уикилийкс” в Лондон до готвения от управляващите у нас нов медиен закон и пострадалите при отразяването на сблъсъците в Габрово колеги - професията ни е под ударите на агресивно налаганата по света и у нас политика на диктат и насилие над обществото, на лишаването му от правото да бъде информирано и критично към силните на деня

13.04.2019 /10:27

„Репортери без граници” е изготвила 10 предложения към кандидатите за евродепутати, които биха допринесли за по-добрата защита на свободата на словото и независимостта на медиите, съобщават от международната организация.

12.04.2019 /21:22

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки