Начало
 
 

Журналистка издаде "Годениците на Васил Левски"

05.03.2019 /15:25 | Източник: Политика Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Левски е умеел да обича

Светослава Рудолф твърди в своя книга, че Апостола се е сгодявал неведнъж, макар и повечето пъти по чисто конспиративни причини

Вглъбена в трудната задача да отсее фактите и мистификациите, журналистката Светослава Рудолф се е фокусирала върху личния живот на Апостола в книгата си "Годениците на Васил Левски" (издателство "Сиела").

Книгата изследва фактите около истинския годеж на Апостола в село Аджар (към днешна дата село Свежен), любовта на жените към него и загадките около неговия личен живот.

Десетки трудове са изписани за делата и за смъртта на Дякона, а образът му е издигнат до ореола на светец, отдаден фанатично на революцията, за когото всички други трепети на сърцето са непознати. Но дали това е било така?

Сгодявал се и по конспиративни причини

Светослафа Рудолф нито за миг не поставя под въпрос авторитета на Левски и не намалява значимостта на мисията му. Това, което прави обаче, е да приземи малко образа на Дякона, така че да го направи още по-обичан и достъпен, защото омекотява чертите и характера му.

Тук Васил Левски е представен като човек, който умее да обича и е обичан. Любопитна подробност е, че се е сгодявал неведнъж, макар и повечето пъти по чисто конспирационни причини.  

Базирано не само на спомени на очевидци и роднини, а и на трудно издирени ранни документи и свидетелства в Централния държавен архив, в Националната библиотека „Св. Кирил и Методий”, в Регионалните исторически музеи в Карлово и Ловеч, както и в лични архиви, изследването на журналистката надгражда идеализирания образ на бореца за свобода, за да открие истинския лик на Васил Левски – човек от плът и кръв.

Свързани:  Натриха носа на Светослава Рудолф заради Ванга

Журналистката Светослава Рудолф (екс Тадаръкова) бе подложена на унищожителна критика заради интерпретациите й на тема Ванга. В студиото на "На светло" срещу нея се изправиха колежката й Оля Ал-Ахмед и писателят Николай Стоянов, чийто баща Методи е кум на пророчицата и съпруга й Димитър Гущеров.
Дата: 05.10.2013


 

Сподели в
 

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов представя утре в парламента макета на паметника на 9-а пехотна Плевенска дивизия. Представянето е от 11.30 ч. във фоайето пред северния вход на Народното събрание.

17.07.2019/21:40

Спектакълът е организиран от посолството на КНР в София и ще пресъздаде древни традиции и съвременни изпълнения, непознати за българската публика.

16.07.2019/21:38

Нова пощенска марка беше валидирана днес в Община Плевен съвместно с побратимения руски град Ростов на Дон.

15.07.2019/21:37

На една от външните стени на въздигнатата в Двора на Кирилицата „Крепост на Кирилицата“ са поставени барелефи на писатели,творили с кирилските букви. Сред тях намери своето достойно място и този на сладкодумната разказвачка на приказки Севда Севан, първия посланик на Армения в България.

14.07.2019/12:14

Участниците в ХХVІІ народен събор, посветен на 182 години от рождението на Васил Левски, ще отбележат тази година и 25-годишнината на едноименния национален поход, основан от плевенчани.

13.07.2019/15:46
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки