Начало
 
 

Престижна руска награда за поетесата Елена Алекова

05.03.2019 /14:15 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Дмитрий Мизгулин връчва наградата на Елена Алекова

В навечерието на 3 март, Деня на освобождението на България от турско робство и Световния ден на писателя, в Москва се състоя церемония по връчването на годишните литературни награди на Съюза на писателите на Русия (СПР)и Литературния фонд „Пътят на живота“, Санкт Петербург, – Общоруската литературна награда за най-добър художествен превод „На словесата свързващата нишка“ и Общоруската литературна награда на името на Н. Лесков „Очарованият странник“.

Събитието се състоя в Румянцевата зала на Дома на Пашков, една от най-емблематичните класически сгради на руската столица, собственост на Руската държавна библиотека.

За наша радост българка беше отличена за 2018 г. с Общоруската литературна награда за най-добър художествен превод. Това е известната поетеса, белетристка, литературен критик, публицист и преводач от руски и беларуски език Елена Алекова. Тя получи наградата за съставителството и превода на събраната лирика  „ЕДИНСТВО и други стихотворения“(Книга първа) на руския поет, литературен критик и мислител емигрант Георгий Адамович (1892, Москва – 1972, Ница), излязла у нас в края на миналата година. Стихосбирката „Единство“ се появява на бял свят през 1967 г. в Ню-Йорк, като в нея авторът е събрал най-добрите си стихове от различни години. Алекова е превела и издала също и другия фундаментален труд  на Георгий Адамович - „Коментари“ (Книга втора), включващ литературнокритични фрагменти и статии, избрани отново от самия автори публикувани през 1967 г. във Вашингтон, САЩ.  

При получаването на наградата Елена Алекова благодари за високата оценка на членовете на журито, на организаторите на проявата, като не пропусна да изкаже и благодарност „към Русия, руския народ и руските войници и офицери за великия им подвиг и саможертва в освобождението на България, както и към техните потомци“.  По повод това, че е превела на български език творбите на Адамович Елена Алекова каза, че това е била нейна студентска мечта. Тя благодари на Дмитрий Мизгулин, който е помогнал да издаде на български език две книги на Адамович.  „Стиховете и литературнокритичните фрагменти на Георгий Адамович преведох още в началото на 90-те години, когато бях студентка в Литературния институт „А. М. Горки“ – сподели Елена Алекова. – Прочитайки го, веднага го обикнах като поет и като мислител. Той стана мой учителв литературата и живота.“

Българската авторка припомни,че преди няколко години в Тоболск се е запознала с Аркадий Елфимович. След разговор с него, както и с приятелите си Дмитрий Мизгулин и Сергей Козлов, разбрала, че Сибир е необикновена земя, тъй като през всичките времена приема децата на метежна Русия не като някакви врагове, а като свои. „Именно тези големи деца на Сибир са въздигали там градове, прокарвали са пътища, превръщали са Сибир в крепост на Русия, която никоя сила няма да погуби“ - каза при награждаването си Елена Алекова. По повод 25-годишнината от създаването на благотворителния фонд „Възраждане на Тоболск“ тя поздрави Аркадий Елфимович.

Освен Елена Алекова, високото отличие получиха също и Вера Хорват за превода й на сръбски език на „Слово о полку Игореве“, Генадий Фролов за превода на руски език на съвременни поети от народите на Русия и 90-дишният Алексис Парнис от Гърция за антологията „Руският Парнас“ и за неговата 60-годишна преводаческа дейност.

Литературната награда на името на Н. Лесков „Очарованият странник“ получиха белетристите Сергей Шаргунов (първа награда) и Елена Тулушева (втора награда), поетът Александър Орлов, а специалната нагарада – за принос в съвременната руска литература бе присъдена на легендарната Ина Ростовцева.

Отличията бяха връчени в рамките на юбилейните тържества, посветени на 25-годишнината от създаването на Обществения благотворителен фонд „Възраждането на Тоболск”. Тържеството бе водено от председателя му Аркадий Елфимов и от поета Дмитрий Мизгулин, секретар на СПР. Наградите бяха връчени от председателя на журито белетриста Игор Смолкин (Изборцев), секретар на СПР, поетите Генадий Иванов, първи секретар СПР, Андрей Краденов, Игор Тюленев, Виктор Кирюшин, лауреати от предишните години. Сред присъстващите писатели, общественици и културни деятели бяха депутатът от Държавната дума на Русия Сергей Шаргунов, депутатът от Тюменската областна дума Николай Яшкин, както и потомци на великия руски учен енциклопедист Дмитрий Менделеев.

Снимки Личен архив

Сподели в
 

Предложението Художествена галерия Дарение „Колекция Светлин Русев" да стане филиал на ХГ „Илия Бешков влиза за обсъждане в Общинския съвет в Плевен в края на април.

18.04.2019/21:17

В общоруски празник се превърна 70-годишният юбилей на примадоната на руската естрада Алла Пугачова. Тези дни за телевизии, радиа, интернет и печатни медии темата е Тя. На 17 април всички с трепет очакват нейния солов супер концерт в Държавния Кремълски дворец. Самата Алла твърди, че своя юбилей отбелязва скромно(?) и едновременно с размах.

16.04.2019/21:36

На сцена-фоайе в Плевенския драматично-куклен театър бяха обявени победителите от Десетото юбилейно издание на Националния конкурс за българска драматургия "Иван Радоев".

13.04.2019/18:51

Журналистът Костадин Филипов ни повежда на едно вълнуващо пътуване през изгарящи чувства и човешки вселени с дебютната си стихосбирка "На дъх от лятото“. Премиерата на стихосбирката "На дъх от лятото" е на 24 април, сряда, от 18.30 ч. в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", София.

11.04.2019/18:34

На 10 април 1979 г., в 20.34 ч. московско време, от космодрума Байконур е изстрелян космическият кораб "Союз-33" с екипаж Николай Рукавишников (СССР) и Георги Иванов (България)

10.04.2019/20:34

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изпрати отворено писмо до президента, председателя на НС, премиера, партийните парламентарни групи и редица чужди посолства, изразявайки тревога от съобщенията за спешно подготвян нов медиен закон, в работата над който не са привлечени нито журналистически организации, нито изявени авторитети от гилдията

16.04.2019 /16:42

От ареста на основателя на „Уикилийкс” в Лондон до готвения от управляващите у нас нов медиен закон и пострадалите при отразяването на сблъсъците в Габрово колеги - професията ни е под ударите на агресивно налаганата по света и у нас политика на диктат и насилие над обществото, на лишаването му от правото да бъде информирано и критично към силните на деня

13.04.2019 /10:27

„Репортери без граници” е изготвила 10 предложения към кандидатите за евродепутати, които биха допринесли за по-добрата защита на свободата на словото и независимостта на медиите, съобщават от международната организация.

12.04.2019 /21:22

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки