Начало
 
 

Престижна руска награда за поетесата Елена Алекова

05.03.2019 /14:15 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Дмитрий Мизгулин връчва наградата на Елена Алекова

В навечерието на 3 март, Деня на освобождението на България от турско робство и Световния ден на писателя, в Москва се състоя церемония по връчването на годишните литературни награди на Съюза на писателите на Русия (СПР)и Литературния фонд „Пътят на живота“, Санкт Петербург, – Общоруската литературна награда за най-добър художествен превод „На словесата свързващата нишка“ и Общоруската литературна награда на името на Н. Лесков „Очарованият странник“.

Събитието се състоя в Румянцевата зала на Дома на Пашков, една от най-емблематичните класически сгради на руската столица, собственост на Руската държавна библиотека.

За наша радост българка беше отличена за 2018 г. с Общоруската литературна награда за най-добър художествен превод. Това е известната поетеса, белетристка, литературен критик, публицист и преводач от руски и беларуски език Елена Алекова. Тя получи наградата за съставителството и превода на събраната лирика  „ЕДИНСТВО и други стихотворения“(Книга първа) на руския поет, литературен критик и мислител емигрант Георгий Адамович (1892, Москва – 1972, Ница), излязла у нас в края на миналата година. Стихосбирката „Единство“ се появява на бял свят през 1967 г. в Ню-Йорк, като в нея авторът е събрал най-добрите си стихове от различни години. Алекова е превела и издала също и другия фундаментален труд  на Георгий Адамович - „Коментари“ (Книга втора), включващ литературнокритични фрагменти и статии, избрани отново от самия автори публикувани през 1967 г. във Вашингтон, САЩ.  

При получаването на наградата Елена Алекова благодари за високата оценка на членовете на журито, на организаторите на проявата, като не пропусна да изкаже и благодарност „към Русия, руския народ и руските войници и офицери за великия им подвиг и саможертва в освобождението на България, както и към техните потомци“.  По повод това, че е превела на български език творбите на Адамович Елена Алекова каза, че това е била нейна студентска мечта. Тя благодари на Дмитрий Мизгулин, който е помогнал да издаде на български език две книги на Адамович.  „Стиховете и литературнокритичните фрагменти на Георгий Адамович преведох още в началото на 90-те години, когато бях студентка в Литературния институт „А. М. Горки“ – сподели Елена Алекова. – Прочитайки го, веднага го обикнах като поет и като мислител. Той стана мой учителв литературата и живота.“

Българската авторка припомни,че преди няколко години в Тоболск се е запознала с Аркадий Елфимович. След разговор с него, както и с приятелите си Дмитрий Мизгулин и Сергей Козлов, разбрала, че Сибир е необикновена земя, тъй като през всичките времена приема децата на метежна Русия не като някакви врагове, а като свои. „Именно тези големи деца на Сибир са въздигали там градове, прокарвали са пътища, превръщали са Сибир в крепост на Русия, която никоя сила няма да погуби“ - каза при награждаването си Елена Алекова. По повод 25-годишнината от създаването на благотворителния фонд „Възраждане на Тоболск“ тя поздрави Аркадий Елфимович.

Освен Елена Алекова, високото отличие получиха също и Вера Хорват за превода й на сръбски език на „Слово о полку Игореве“, Генадий Фролов за превода на руски език на съвременни поети от народите на Русия и 90-дишният Алексис Парнис от Гърция за антологията „Руският Парнас“ и за неговата 60-годишна преводаческа дейност.

Литературната награда на името на Н. Лесков „Очарованият странник“ получиха белетристите Сергей Шаргунов (първа награда) и Елена Тулушева (втора награда), поетът Александър Орлов, а специалната нагарада – за принос в съвременната руска литература бе присъдена на легендарната Ина Ростовцева.

Отличията бяха връчени в рамките на юбилейните тържества, посветени на 25-годишнината от създаването на Обществения благотворителен фонд „Възраждането на Тоболск”. Тържеството бе водено от председателя му Аркадий Елфимов и от поета Дмитрий Мизгулин, секретар на СПР. Наградите бяха връчени от председателя на журито белетриста Игор Смолкин (Изборцев), секретар на СПР, поетите Генадий Иванов, първи секретар СПР, Андрей Краденов, Игор Тюленев, Виктор Кирюшин, лауреати от предишните години. Сред присъстващите писатели, общественици и културни деятели бяха депутатът от Държавната дума на Русия Сергей Шаргунов, депутатът от Тюменската областна дума Николай Яшкин, както и потомци на великия руски учен енциклопедист Дмитрий Менделеев.

Снимки Личен архив

Сподели в
 

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов представя утре в парламента макета на паметника на 9-а пехотна Плевенска дивизия. Представянето е от 11.30 ч. във фоайето пред северния вход на Народното събрание.

17.07.2019/21:40

Спектакълът е организиран от посолството на КНР в София и ще пресъздаде древни традиции и съвременни изпълнения, непознати за българската публика.

16.07.2019/21:38

Нова пощенска марка беше валидирана днес в Община Плевен съвместно с побратимения руски град Ростов на Дон.

15.07.2019/21:37

На една от външните стени на въздигнатата в Двора на Кирилицата „Крепост на Кирилицата“ са поставени барелефи на писатели,творили с кирилските букви. Сред тях намери своето достойно място и този на сладкодумната разказвачка на приказки Севда Севан, първия посланик на Армения в България.

14.07.2019/12:14

Участниците в ХХVІІ народен събор, посветен на 182 години от рождението на Васил Левски, ще отбележат тази година и 25-годишнината на едноименния национален поход, основан от плевенчани.

13.07.2019/15:46
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки