Начало
 
 

Голям медиен интерес към пресконференцията на Н. Пр. Ориета Капони в СБЖ

05.03.2019 /20:19 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Н. Пр. Ориета Капони отговори на много въпроси. Снимка: Къдринка Къдринова

Посланичката на Венецуела разказа за актуалните събития в страната й и отговори на многобройни въпроси

Залата на клуб „Журналист” на СБЖ се оказа тясна да побере всички, дошли на днешната пресконференция на извънредния и пълномощен посланик на Боливарска република Венецуела в България Н. Пр. Ориета Капони. Горещите събития в нейната родина, приковали вниманието на целия свят, предизвикаха голям медиен интерес и към изявата на представителката на официален Каракас, на която домакинстваше СБЖ.

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова приветства гостенката, както и също присъствалите посланички на Куба - Каридад Ямира Куето Милиан, и на Азербайджан - Наргиз Гурбанова. В залата бе и представител на посолството на Сърбия.

Във встъпителните си думи Н. Пр. Ориета Капони първо приветства всички събрали се и благодари на медиите за интереса към нейната страна. Тя припомни, че точно на 5 март - в деня на пресконференцията, се навършват 6 години от кончината на покойния президент на Венецуела Уго Чавес и посочи, че Венецуела отдава на този ден почит към неговото дело.

Посланичката отбеляза, че родината й е обект на агресивен външен натиск и на задушаващи икономиката финансови санкции. Тя изтъкна, че в американски и европейски банки са блокирани държавни средства на Венецуела в размер на около 30 милиарда долара, предназначени предимно за закупуване на храни и лекарства.

„Нормално ли ви изглежда някой, който ви е стиснал за гърлото, в същото време да ви прелага хуманитарна помощ?” - риторично попита присъстващите венецуелската посланичка, определяйки блокирането на венецуелските държавни сметки в чужби бенки като „обир”.

Тя представи подробности, съпроводени със снимков и видеоматериал, относно опита за вкарване на венецуелска територия на камиони с американски пратки, извършен на 23 февруари.

Посланичката изтъкна позицията на правителството в Каракас, че това не може да се приеме като хуманитарна помощ, защото не съответства на международните стандарти: да е поискана от приемащата страна, да се осъществява под егидата и под контрола на специализирани световни организации като Червения кръст или хумантарните служби на ООН, да е деполитизирана и да не е обвързана с условия.

Н. Пр. Ориета Капони припомни, че никоя от посочените организации не се е съгласила да се ангажира с тази т. нар. „хуманитарна помощ”, чийто изпращач са Съединените щати със съдействието на Колумбия. Тя посочи също така, че организаторите на въпросния конвой, който така и не бе допуснат на венецуелска територия, са злоупотребили с емблемата на Червения кръст, поставайки я върху камионите, без да имат право на това.

Представителката на Каракас категорично опроверга като „фалшиви новини” съобщенията на големи световни медии, че отговорност за подпалването на един от камионите носели венецуелските сили за сигурност, разположени на границата с Колумбия и не допуснали конвоя да премине във Венецуела.

Посланичката каза, че камионът се е намирал на граничен мост между двете държави, откъм колумбийската страна. И е бил подпален от прииждащи откъм Колумбия демонстранти, настояващи за преминаване на конвой и мятащи бомби „Молотов” срещу позициите на венецуелските сили за сигурност. Именно с тези бомби „Молотов” е бил подпален и въпросният камион. Това бе илюстрирано и с показани на видеостена снимки и видеоматериали от разигралите се събития.

Показани бяха също и кадри, в които се вижда как колумбийският президент Иван Дуке насърчава от един мост група демонстранти, които подготвят под моста бомби „Молотов”.

Н. Пр. Ориета Капони разказа още, че след като останките от изгорялото съдържание на подпаления камион е било разгледано, е станало ясно, че той не е съдържал храни или медикаменти, а материали за преграждане на улици и предизвикване на безредици. Тя показа и снимка на обгорялото съдържание.

Венецуелската посланичка обясни, че за преодоляване на предизвиканите от санкциите на САЩ и ЕС икономически трудности страната й се е обърнала с молба за подпомагане към държавите, с които има прятелски отношения, като Русия, Китай, Индия и др. Тя посочи, че Русия вече е изпратила около 300 тона храни и медикаменти за Венецуела.

На въпрос дали страната й ще се съгласи да проведе нови президентски избори, каквито изисквания отправят опозицията, САЩ, часто от европейските и част от латиноамериканските страни, Н. Пр. Ориета Капони подчерта, че във Венецуела строго се спазва конституцията. А според конституцията президентските избори е трябвало да се състоят през 2018 г. и те наистина са се състояли на 20 май 2018 г. В тях са участвали 47% от избиратерите и 67% от гласувалите са избрали за нов президент Николас Мадуро.

„Гласът на тези венецуелски граждани нищо ли не струва за онезиу които сега искат нови избори в разрез с конституцията?” - попита Ориета Капони. Тя припомни, че венецуелското външно министерство е отправило специална покана към ръководството на ЕС да бъдат изпратени наблюдатели на миналогодишните избори, но Брюксел не откликнал. Въпреки това на вота са присъствали около 200 независими наблюдатели от различни страни и са го счели за напълно легитимен.

Беше зададен също така и въпрос кък венецуелската посланичка се отнася към позицията на България по кризата в нейната страна. Както е известно, българското правителство призна самообявилия се за „временен президент” председател на венецуелския парламент Хуан Гуайдо, както направиха част от членките на ЕС. Същевременно президентът Румен Радев изказа мнение, че София не бива да взима страна във вътрешновенецуелския спор, а да съдейства кризата да се разреши чрез преговори. Но за официално се смята правителственото становище.

Н. Пр. Ориета Капони отбеляза, че позицията на България е същата, както позицията на много от държавите в ЕС. Посланичката изрази надежда, че с течение на времето всички тези страни ще прозрат истината за ситуацията във Венецуела и ще преосмислят отношението си.

„Най-важното в създалата се ситуация е да се зачита международното право, защото без това няма да има мир. Важно е също да се разбира, че утре на мястото на Венецуела може да е всяка друга държава, и външни сили да си позволяват да определят вътрешната й политика. Това е недопустимо, това връща международните отношения в епохата още преди създаването не даже на ООН, а на Лигата на нациите. Що се отнася до нашата страна, ние искаме единствено мир и уважение към нашия суверенитет,” изтъкна Н. Пр. Ориета Капони.

Тя припомни още, че в ООН членуват над 190 държави, а Гуайдо е признат едва от около 50, като допълни: „Има много достойни страни, които не се поддават на американския натиск. Съединените щати не можаха да прокарат своя антивиницуелска резолюция в Съвета за сигурност на ООН. В нито една международна организация досега те не са успели да наложат позицията си по тази провокирана от тях криза”.

Посланичката беше запитана как ще реагират властите в Каракас на завръщането на Хуан Гуайдо в страната, след като той наруши издадена му съдебна забрана да напуска Венецуела и от 23 февруари до 4 март беше в Колумбия, Бразилия, Аржентина и Еквадор.

Ето и отговорът:

„Гуайдо очакваше с нетърпение да бъде арестуван при влизането си сега на венецуелска територия през летището на Каракас, защото така щеше да се превърне в герой мъченик, а и щеше да даде повод за изпълнение на заканите на САЩ да реагират силово на евентуалното му задържане.

Той обаче беше пуснат да премине без никакви проблеми граничния контрол. На летището го чакаха посланиците на Испания, Германия, Франция, Чили - бяха дошли, за да реагират, ако бъде задържан. И те бяха разочаровани, че не се получи скандал.

Гуайдо несъмнено е нарушил съдебната заповед да не напуска страната, но досега не е издавана заповед за ареста му. Нашата съдебна власт е независима и в момента води разследване на нарушението му. Трябва да се има предвид също така, че като депутат в парламента той има имунитет. А за да му бъде отнет този имунитет, ако съдът прецени за необходимо, съшо е необходимо отделно съдебно дело и решение. Всички процедури се спазват стриктно, ние сме правова държава”.

Посланик Капони посочи, че Венецуела в момента не се вълнува особено от завръщането на Гуайдо, защото в страната е започнал традиционният карнавал и хората са отдадени на танци, на веселие, на празнично настроение. Тя показа снимки на препълнените с релаксиращи венецуелци плажове по карибското крайбрежие недалеч от Каракас и попита: „Това прилича ли ви на страна в хуманитарна криза?”

Със свои спомени за покойния президент Уго Чавес се включи българският дипломат Жоржета Пехливанова, която е била временно управляваща посолството на България във Венецуела до 2012 г. и се е срещала лично с Чавес. Тя подчерта неговата голяма начетеност, въздействието му върху масите и ролята му като държавник.

Много от присъстващите журналисти използваха възможността, за да си договорят на пресконференцията отделни интервюта с Н. Пр. Ориета Капони.

Сподели в
 

Оживена дискусия за свободата на медиите се състоя в Клуб "Журналист" на СБЖ. Основен гост в нея бе Кристоф Льоклер, член на Групата на "мъдреците" по медийните въпроси към Европейската комисия и създател на авторитетния сайт Euractiv.

16.04.2019/19:21

Предизвикала бурни полемики още преди да излезе, книгата на известната журналистка „Атентатът’1925. Денят, в който се отвориха портите Адови” повдигна и на представянето си много болезнени въпроси от историята, на които още се гледа едностранчиво - през леви или десни канони

09.04.2019/19:46

На официална церемония в Благоевград бяха наградени журналисти в националния конкурс „Сърце и слово срещу наркотиците“, който се организира за 12-и пореден път в памет на ирландската журналистка Вероника Герин, убита през 1996 г.от наркомафията за своите разследвания. Конкурсът е по инициатива на Общинския съвет за наркотични вещества и Община Благоевград.

03.04.2019/21:07

Клуб „Журналист” на СБЖ събра посланици и представители на дипломатически мисии, журналисти и общественици на разговор за мира в нашия толкова размирен и тревожен свят. Инициативата бе на Пламена Заячка, председател на инициативен комитет на Движението за мир в България.

03.04.2019/20:25

„Атентатът’ 1925. Денят, в който се отвориха портите Адови” - това е заглавието на новата книга на известната журналистка. Премиерата ще е на 8 април, понеделник, от 18.00 ч., в книжарница „Гринуич”.

02.04.2019/19:37

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изпрати отворено писмо до президента, председателя на НС, премиера, партийните парламентарни групи и редица чужди посолства, изразявайки тревога от съобщенията за спешно подготвян нов медиен закон, в работата над който не са привлечени нито журналистически организации, нито изявени авторитети от гилдията

16.04.2019 /16:42

От ареста на основателя на „Уикилийкс” в Лондон до готвения от управляващите у нас нов медиен закон и пострадалите при отразяването на сблъсъците в Габрово колеги - професията ни е под ударите на агресивно налаганата по света и у нас политика на диктат и насилие над обществото, на лишаването му от правото да бъде информирано и критично към силните на деня

13.04.2019 /10:27

„Репортери без граници” е изготвила 10 предложения към кандидатите за евродепутати, които биха допринесли за по-добрата защита на свободата на словото и независимостта на медиите, съобщават от международната организация.

12.04.2019 /21:22

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки