Начало
 
 

Фотобукет от проф. Александър Федотов - за един по-красив, обичлив и добър свят

07.03.2019 /12:02 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Снежана Тодорова край фотоса с портрета на проф. Александър Федотов и край част от фототворбите му на стената. Снимка: Мари Къналян

Председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, която е съпруга на без време напусналия ни изтъкнат изтоковед и ерудит, откри снощи, навръх рождения ден на Саша, подредената в РКИЦ фотоизложба с негови снимки под надслова „Цвете за теб...”. Експозицията е поздрав и към идващия празник на жените и любовта 8 март

„Прекрасни дами, с искрена обич ви поднасям цвете и пожелание щастливи да преминете през нацъфтели от любов години! Ваш Александър Федотов”.

Такъв надпис на три езика имаше на картичките с екзотично огнено цвете, които получиха снощи всички жени сред гостите, събрали се на откриването на изложбата „Цвете за теб...” в РКИЦ. Тя е посветена на паметта на незабравимия изтоковед проф. Александър Федотов, обичания от всички приятели, колеги, студенти Саша.

Изложбата, съдържаща десетки омайно красиви фотографии на цветя, правени от самия Саша из различни краища на света, е организирана от съпругата му - председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова и учредителка на Фондация „Проф. Александър Федотов”. Неин е и подборът на снимките, а това очевидно не е била лека задача, като се има предвид, че архивът на професора съдържа над 30 000 негви фототворби.

Не случайно датата на откриването на експозицията бе 6 март - на този ден без време отишлият си през октомври м. г. Саша би навършил 63 години...

Но както изтъкна Снежана в емоционалното си обръщение към гостите, търсен е и още един повод за експозицията. Това е наближаващият празник на жените и любовта 8 март, който в родината на Саша - Русия, е особено тачен. А и Саша винаги го е отбелязвал със специален пиетет към красотата, обичта и добротата, заложени в женското начало на живота и носещи силата да променят и целия свят.

От вълшебните цветя по стените, от портретния фотос с лъчезарната усмивка на Саша, от силната емоция на Снежана снощи струеше и заразяваше всички ни онази светлина, извисеност и взаимна слятост, които винаги са свързвали в едно цяло тях двамата - Саша и Снежана, неразделната двойка, за която приятелите им никога не знаеха къде свършва единият и къде започва другият...

Красивото възпоменание за любовта на живота й, подготвено от Снежана, сякаш подари на всички ни и късче от това тяхно несекващо чувство, надвило и вечността...

За любов бяха и песните, които поднесе като свой дар певецът Паскал и сред които неслучайно бе и прочутият руски хит „Миллион алых роз”.

Сред гостите на събитието имаше много представители на академичната общност, чийто изтъкнат представител бе проф. Александър Федотов. Най-много бяха колегите му от Центъра за източни езици и култури към СУ „Св. Кл. Охридски”, за чието създаване и развитие приносът на Саша е неизмерим.

Още преди месеци бе подета инициатива Центъра да получи името на Александър Федотов - и няма нищо по-естествено и логично да бъде така, като се има предвид колко всеотдайно той влагаше в него енергията и знанията си. И колко го уважаваха и обичаха студентите, за които той винаги се раздаваше наистина докрай, откривайки им не просто пътя към великата магия на Изтока, но и умението да разбират и ценят дълбините на различните култури, преплетени в многоликия ни свят.

Този талант на проф. Александър Федотов му спечели също голяма почит и искрено приятелство във всички страни, с които беше работил и които беше обиколил. Почит и приятелство винаги му изразяваха и чуждестранните посланици и дипломати в България, възхитени от неуморните му усилия да хвърля мостове на разбирателство и сътрудничество.

На откриването на „Цвете за теб...” снощи бяха посланиците на Алжир, Азербайджан, Аржентина, Армения, Венецуела, Казахстан, Куба, Кувейт, Палестина и т.н.

Топли думи за светлата личност на проф. Александър Федотов произнесе Алексей Новосьолов, съветник по културните въпроси в посолството на Руската федерация.

На събитието бяха и повечето членова на УС на СБЖ, много журналисти, лични приятели на Саша и Снежана, някои дошли и специално от чужбина.

Само след броени ни ще имаме и още една възможвост да се насладим на фотографския талант на проф. Александър Федотов - този път в пряка връзка с неговия огромен професионален принос за сближаването между България и Изтока. На 11 март в Галерия „София-прес” ще бъде открита друга негова фотоизложба под надслов „С обич към Изтока”. Тя се организира по инициатива на „Приятели на Индия” и ще включва снимки на проф. Александър Федотов от последните му пътувания до Китай, Корея и Индия.

Саша е тук, продължава да ни води по пътя към един по-добър, красив и обичлив свят...

Сподели в
 

Впечатления от изложба за медиите в галерията за чуждестранно и модерно изкуство в столицата на Обединеното кралство

17.07.2019/08:30

Макар да знаехме, че Нушка страда от тежка болест, сякаш не очаквахме и тя да си тръгне от нас към оня, по-добрия свят. Но ето, че го направи. Вече я няма онази вечно усмихнатата и вечно пълна с ентусиазъм и енергия Нушка Григорова. Няма я нейната окуражителна усмивка и това прави особено мъчителни необходимите прощални думи за нея...

16.07.2019/12:01

Отличието бе връчено на приключващия мандата си у нас директор на Институт „Сервантес” от председателя на СБЖ Снежана Тодорова - за приноса му в сближаването между културите на България и Испания. Стихове на големи испаноезични и наши поети звучаха на топлото изпращане в Клуб „Журналист”, организирано от СИЖБ и СБЖ. Участваха и посланиците на Испания и Аржентина.

12.07.2019/20:17

80-годишнината на отишлия си без време през 2007 г. Марко Семов и връчването за шести път на наградата на негово име се превърна в празник на духовността, споделен от всички, които бяха дошли в БАН да си спомнят магьосника на словото.

11.07.2019/21:08

В навечерието на Глобалната конференция за свобода на медиите, организирана от правителствата на Великобритания и Канада, Международната федерация на журналистите (МФЖ), заедно с 32 други международни организации за свобода и развитие на медиите, се срещнаха в Лондон, съобщават от федерацията.

11.07.2019/19:27
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки