Начало
 
 

Фотобукет от проф. Александър Федотов - за един по-красив, обичлив и добър свят

07.03.2019 /12:02 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Снежана Тодорова край фотоса с портрета на проф. Александър Федотов и край част от фототворбите му на стената. Снимка: Мари Къналян

Председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, която е съпруга на без време напусналия ни изтъкнат изтоковед и ерудит, откри снощи, навръх рождения ден на Саша, подредената в РКИЦ фотоизложба с негови снимки под надслова „Цвете за теб...”. Експозицията е поздрав и към идващия празник на жените и любовта 8 март

„Прекрасни дами, с искрена обич ви поднасям цвете и пожелание щастливи да преминете през нацъфтели от любов години! Ваш Александър Федотов”.

Такъв надпис на три езика имаше на картичките с екзотично огнено цвете, които получиха снощи всички жени сред гостите, събрали се на откриването на изложбата „Цвете за теб...” в РКИЦ. Тя е посветена на паметта на незабравимия изтоковед проф. Александър Федотов, обичания от всички приятели, колеги, студенти Саша.

Изложбата, съдържаща десетки омайно красиви фотографии на цветя, правени от самия Саша из различни краища на света, е организирана от съпругата му - председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова и учредителка на Фондация „Проф. Александър Федотов”. Неин е и подборът на снимките, а това очевидно не е била лека задача, като се има предвид, че архивът на професора съдържа над 30 000 негви фототворби.

Не случайно датата на откриването на експозицията бе 6 март - на този ден без време отишлият си през октомври м. г. Саша би навършил 63 години...

Но както изтъкна Снежана в емоционалното си обръщение към гостите, търсен е и още един повод за експозицията. Това е наближаващият празник на жените и любовта 8 март, който в родината на Саша - Русия, е особено тачен. А и Саша винаги го е отбелязвал със специален пиетет към красотата, обичта и добротата, заложени в женското начало на живота и носещи силата да променят и целия свят.

От вълшебните цветя по стените, от портретния фотос с лъчезарната усмивка на Саша, от силната емоция на Снежана снощи струеше и заразяваше всички ни онази светлина, извисеност и взаимна слятост, които винаги са свързвали в едно цяло тях двамата - Саша и Снежана, неразделната двойка, за която приятелите им никога не знаеха къде свършва единият и къде започва другият...

Красивото възпоменание за любовта на живота й, подготвено от Снежана, сякаш подари на всички ни и късче от това тяхно несекващо чувство, надвило и вечността...

За любов бяха и песните, които поднесе като свой дар певецът Паскал и сред които неслучайно бе и прочутият руски хит „Миллион алых роз”.

Сред гостите на събитието имаше много представители на академичната общност, чийто изтъкнат представител бе проф. Александър Федотов. Най-много бяха колегите му от Центъра за източни езици и култури към СУ „Св. Кл. Охридски”, за чието създаване и развитие приносът на Саша е неизмерим.

Още преди месеци бе подета инициатива Центъра да получи името на Александър Федотов - и няма нищо по-естествено и логично да бъде така, като се има предвид колко всеотдайно той влагаше в него енергията и знанията си. И колко го уважаваха и обичаха студентите, за които той винаги се раздаваше наистина докрай, откривайки им не просто пътя към великата магия на Изтока, но и умението да разбират и ценят дълбините на различните култури, преплетени в многоликия ни свят.

Този талант на проф. Александър Федотов му спечели също голяма почит и искрено приятелство във всички страни, с които беше работил и които беше обиколил. Почит и приятелство винаги му изразяваха и чуждестранните посланици и дипломати в България, възхитени от неуморните му усилия да хвърля мостове на разбирателство и сътрудничество.

На откриването на „Цвете за теб...” снощи бяха посланиците на Алжир, Азербайджан, Аржентина, Армения, Венецуела, Казахстан, Куба, Кувейт, Палестина и т.н.

Топли думи за светлата личност на проф. Александър Федотов произнесе Алексей Новосьолов, съветник по културните въпроси в посолството на Руската федерация.

На събитието бяха и повечето членова на УС на СБЖ, много журналисти, лични приятели на Саша и Снежана, някои дошли и специално от чужбина.

Само след броени ни ще имаме и още една възможвост да се насладим на фотографския талант на проф. Александър Федотов - този път в пряка връзка с неговия огромен професионален принос за сближаването между България и Изтока. На 11 март в Галерия „София-прес” ще бъде открита друга негова фотоизложба под надслов „С обич към Изтока”. Тя се организира по инициатива на „Приятели на Индия” и ще включва снимки на проф. Александър Федотов от последните му пътувания до Китай, Корея и Индия.

Саша е тук, продължава да ни води по пътя към един по-добър, красив и обичлив свят...

Сподели в
 

С решение на втора инстанция Софийският градски съд осъди генералния директор на БНТ Константин Каменаров на година и 3 месеца условно и глоба от 600 лв. за шофиране в нетрезво състояние. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. Вследствие на присъдата Каменаров повече не може да бъде генерален директор на Българската национална телевизия(БНТ).

22.04.2019/21:15

Журналистът Вълко Марашев получи учредената от община Хасково награда „Александър Паскалев“ за цялостен принос в литературата и изкуството.

21.04.2019/14:42

Оживена дискусия за свободата на медиите се състоя в Клуб "Журналист" на СБЖ. Основен гост в нея бе Кристоф Льоклер, член на Групата на "мъдреците" по медийните въпроси към Европейската комисия и създател на авторитетния сайт Euractiv.

16.04.2019/19:21

Предизвикала бурни полемики още преди да излезе, книгата на известната журналистка „Атентатът’1925. Денят, в който се отвориха портите Адови” повдигна и на представянето си много болезнени въпроси от историята, на които още се гледа едностранчиво - през леви или десни канони

09.04.2019/19:46

На официална церемония в Благоевград бяха наградени журналисти в националния конкурс „Сърце и слово срещу наркотиците“, който се организира за 12-и пореден път в памет на ирландската журналистка Вероника Герин, убита през 1996 г.от наркомафията за своите разследвания. Конкурсът е по инициатива на Общинския съвет за наркотични вещества и Община Благоевград.

03.04.2019/21:07

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изпрати отворено писмо до президента, председателя на НС, премиера, партийните парламентарни групи и редица чужди посолства, изразявайки тревога от съобщенията за спешно подготвян нов медиен закон, в работата над който не са привлечени нито журналистически организации, нито изявени авторитети от гилдията

16.04.2019 /16:42

От ареста на основателя на „Уикилийкс” в Лондон до готвения от управляващите у нас нов медиен закон и пострадалите при отразяването на сблъсъците в Габрово колеги - професията ни е под ударите на агресивно налаганата по света и у нас политика на диктат и насилие над обществото, на лишаването му от правото да бъде информирано и критично към силните на деня

13.04.2019 /10:27

„Репортери без граници” е изготвила 10 предложения към кандидатите за евродепутати, които биха допринесли за по-добрата защита на свободата на словото и независимостта на медиите, съобщават от международната организация.

12.04.2019 /21:22

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки