Учени и журналисти от цял свят се събират на европейски форум по научна журналистика

02.12.2007 /15:43 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:

Водещи учени от различни области, професионалисти в научните комуникации, журналисти и медийни експерти от Европа, САЩ, Канада, Китай и Австралия се събират от днес в университета "Помпеу Фабра" в Барселона на първия европейски форум по научна журналистика , съобщи БТА .

Организатор на форума е Генералната дирекция "Изследвания" на Европейската комисия. Факт е, че науката и научните изследвания определят живота ни, работата ни и качеството на нашия живот. На форума едни от основните теми ще бъдат как да се събуди интересът на обществото като цяло към науката и научните изследвания и кои са предизвикателства за журналистите в бързо променящата се научна и медийна околна среда.

Науката и научните изследвания в името на повишаването на конкурентоспособността на икономиката на 27-те от ЕС е сред приоритетните задачи на Брюксел. В края на ноември министрите на образованието от Е С се споразумяха да бъде създадено ново изследователско звено за стимулиране на иновациите и растежа в 27-те. Създаването на института бе идея на председателя на Е К Жозе Барозу. Той предвиждаше 2,3 млрд. евро за университетски институт, който да бъде конкурент на Института в Масачузетс по технологии в САЩ.

Надеждите, че частни компании ще предложат достатъчно финансиране за проекта обаче не се оправдаха и Европейският институт за иновации и технологии ще има доста по-скромен старт с бюджет от 308,7 млн. евро, които ще покрият първоначалните 6 години с 3 изследователски проекта върху климатичните промени, възобновяемите енергийни източници и информационните и комуникационните технологии от следващо поколение.

Е К положи големи усилия и спаси проекта за европейската сателитна система "Галилео". Системата "Галилео" беше замислена като конкурентна на американската Джи Пи Ес (GPS) и бе определена като основно за ЕС смесено дружество в областта на високите технологии. Проектът обаче бе замразен, след като 8 компании от Франция, Германия, Испания, Великобритания и Италия, на които първоначално бе възложено да разработят системата, не се споразумяха как да си поделят работата.

Най-малко 1 млрд. евро от данъкоплатци са похарчени по проекта до момента. Брюксел предложи проектът да бъде спасен със средства от бюджета на ЕС за 2007-2013 г . и предимно от неизразходвани фондове, които първоначално са били предназначени за земеделие.

Сподели в
 

В канала си в интернет младият влогър събира хиляди българи от цял свят. Кое придава популярност и емоция на онова, което прави? Интервю с него в "Нощен хоризонт" търси отговора.

06.03.2021/16:30

Артист, журналист, писател, логопед - какво ли не е била тя през живота си.

06.03.2021/15:16

Официалната кампания за предстоящите парламентарни избори започна, а с нея Българската национална телевизия даде началото на специалната си програмa - Избори 2021 #ИзбериВажното.

06.03.2021/13:37

През тази година Европейската комисия ще представи план за действие в отговор на тежката икономическа ситуация в медийния сектор. Това съобщи в сряда, на март, заместник-председателят на ЕК Вера Йоурова на събитие, организирано от EURACTIV. Тя има готовност да подкрепи инициативи в сектора.

06.03.2021/12:05

Получавам съобщения, но няма от какво да се страхувам, споделя в интервю за "Клуб Z" Андон Балтаков

06.03.2021/09:04

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021 /19:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Дали от мъдрост или пък от нужда нашият народ е измислил куп поговорки, които и до днес ни служат. Сред тях са: „Крушата не пада по-далеч от дървото“ или пък „Кръвта вода не става“. И двете се отнасят най-добре и за Елена Хайтова, която освен фамилията, е наследила от именития си баща и дарбата да реди думите така,че написаното от нея да се помни и търси.

28.02.2021 /11:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

Преди известно време случайно попаднах на един репортаж в телевизията майка за журналиста от Велико Търново Ангел Ганцаров. Оказа се, че той е интересна птица в най-добрия смисъл на тази дума. Защото години наред колекционира вестници и в сбирката си е натрупал над 7 хиляди броя, сред които има и уникални издания на българската и световната журналистика. И не само това прави Ганцаров притегателен образ за нас, неговите колеги. Той е автор и на излязлата през миналата година книга и „Великотърновската журналистика 1878 – 2020 г.”, в която разказва за славните години на вестникарството в царствената българска столица.

20.02.2021 /12:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Хумористичното издание, което празнува 75 години, припомня епизоди от своята история.

23.02.2021 /13:02 | Източник: Стършел

На 28 януари се навършват 125 години от смъртта на Иван Добровски – един от изявените наши дейци, който със своята богата култура, с просветителската и журналистическата си дейност оставя трайна диря във възрожденската ни история, както и в първите години от развитието на младата българска държава.

28.01.2021 /11:05 | Автор: Атанас Коев | Източник: desant.net

 Акценти и позиции

По повод националния празник 3 март и 143-ата годишнина от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява колегията.

03.03.2021 /00:30

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова честити на колегията идещото пролетно обновление и отправя пожелания за здраве, енергия и промени към добро.

01.03.2021 /09:04

В деня на възпоменанието за Апостола на свободата Васил Левски нека и хората на словото, призвани да са обществената съвест, сверят отново пътя си със заветите му. И да не забравяме думите и на другия ни герой от същата възвисяваща епоха Христо Ботев: „Свободата е мила, истината е свята”

19.02.2021 /15:30

 Мнения

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021 /09:45 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки