Начало
 
 

Плевен възстановява Паметника на победата при моста на р. Вит

12.03.2019 /18:39 | Автор : Иван Каневчев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Паметникът на победата (снимка: Община Плевен)

Екип реставратори от Регионалния военноисторически музей в Плевен започна възстановяване на Паметника на победата на р. Вит при с. Ясен. Преди седмица е извършено заснемане на обекта и установяване на деформациите по него.

Изготвен е план за реставрация и е започнало почистване на камъка, съобщи Стефка Григорова, началник на отдел „Култура” в Община Плевен.

Процесът е дълъг, извършва се със специфични химикали и това отнема повече време, добави Григорова. Дейностите предвиждат и възстановяване на надписите на паметника.

След третия неуспешен щурм на града на 30 август (11 септември по нов стил) 1877 г. руското военно командване взема решение за обсада. Блокадният пръстен е дълъг около 50 км и е разделен на 6 участъка. През шестия участък, поверен на Гренадирския корпус, минава главната снабдителна и съобщителна артерия на армията на Осман паша – шосето за София с каменния мост.

След сраженията при селата Горни Дъбник и Телиш през октомври 1877 г.  руската гвардия прекъсва напълно тази стратегическа връзка. Остава една решителна битка за града, която ще се разиграе в началото на декември в долината на река Вит.

Какво символизира монументът? 

На 28 ноември – (10 декември по нов стил) 1877 г. турската армия прави отчаян опит да разкъса блокадния обръч и да напусне града в посока към София. Осман паша започва боя с последна и единствена надежда за успех, той няма какво да губи.

Настъплението на турците е стремително и успешно, те пробиват и двете линии на руската отбрана. Но положението бързо се променя, частите на Осман паша, който е ранен в крака, са спрени и отблъснати към реката от гренадирите.

Около моста се разиграва и финалът на 5-месечната битка за Плевен, той се споменава във всички документи, където се говори за падането на града, и присъства на всички изображения на съдбоносното сражение. По него минават парламентьорите. Пред моста командирът на Гренадирския корпус генерал Ганецки чака известие за обявяване на пълна и безусловна капитулация, потвърдено лично от Осман паша.

На хълма над моста се намира Паметникът на победата – един от 11-те еднотипни монумента, построени в първите години след освобождението по инициатива на Военното министерство на Русия с личното разпореждане на император Александър ІІ. Те бележат местата на най-големите битки и най-значимите победи на руската армия по време на Руско-турската война.

Средствата за тяхното изграждане се отпускат от Александър ІІ. Строителството на тези паметници е възложено на инженерните войскови части. Монументите са направени по проект на архитект. Вокар и са построени в периода 1878-1881 г. в пирамидална форма, високи са около 11 м, изградени са от варовик и гранит, с мраморни медальони и украси на лицевата страна.

Върху паметника е отбелязано, че е издигнат в чест на трите атаки за Плевен, сраженията при Горни Дъбник и село Телиш, последния бой за града и капитулацията на Осман паша.


 

Сподели в
 

Предложението Художествена галерия Дарение „Колекция Светлин Русев" да стане филиал на ХГ „Илия Бешков влиза за обсъждане в Общинския съвет в Плевен в края на април.

18.04.2019/21:17

В общоруски празник се превърна 70-годишният юбилей на примадоната на руската естрада Алла Пугачова. Тези дни за телевизии, радиа, интернет и печатни медии темата е Тя. На 17 април всички с трепет очакват нейния солов супер концерт в Държавния Кремълски дворец. Самата Алла твърди, че своя юбилей отбелязва скромно(?) и едновременно с размах.

16.04.2019/21:36

На сцена-фоайе в Плевенския драматично-куклен театър бяха обявени победителите от Десетото юбилейно издание на Националния конкурс за българска драматургия "Иван Радоев".

13.04.2019/18:51

Журналистът Костадин Филипов ни повежда на едно вълнуващо пътуване през изгарящи чувства и човешки вселени с дебютната си стихосбирка "На дъх от лятото“. Премиерата на стихосбирката "На дъх от лятото" е на 24 април, сряда, от 18.30 ч. в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", София.

11.04.2019/18:34

На 10 април 1979 г., в 20.34 ч. московско време, от космодрума Байконур е изстрелян космическият кораб "Союз-33" с екипаж Николай Рукавишников (СССР) и Георги Иванов (България)

10.04.2019/20:34

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изпрати отворено писмо до президента, председателя на НС, премиера, партийните парламентарни групи и редица чужди посолства, изразявайки тревога от съобщенията за спешно подготвян нов медиен закон, в работата над който не са привлечени нито журналистически организации, нито изявени авторитети от гилдията

16.04.2019 /16:42

От ареста на основателя на „Уикилийкс” в Лондон до готвения от управляващите у нас нов медиен закон и пострадалите при отразяването на сблъсъците в Габрово колеги - професията ни е под ударите на агресивно налаганата по света и у нас политика на диктат и насилие над обществото, на лишаването му от правото да бъде информирано и критично към силните на деня

13.04.2019 /10:27

„Репортери без граници” е изготвила 10 предложения към кандидатите за евродепутати, които биха допринесли за по-добрата защита на свободата на словото и независимостта на медиите, съобщават от международната организация.

12.04.2019 /21:22

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки