Начало
 
 

Плевен възстановява Паметника на победата при моста на р. Вит

12.03.2019 /18:39 | Автор : Иван Каневчев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Паметникът на победата (снимка: Община Плевен)

Екип реставратори от Регионалния военноисторически музей в Плевен започна възстановяване на Паметника на победата на р. Вит при с. Ясен. Преди седмица е извършено заснемане на обекта и установяване на деформациите по него.

Изготвен е план за реставрация и е започнало почистване на камъка, съобщи Стефка Григорова, началник на отдел „Култура” в Община Плевен.

Процесът е дълъг, извършва се със специфични химикали и това отнема повече време, добави Григорова. Дейностите предвиждат и възстановяване на надписите на паметника.

След третия неуспешен щурм на града на 30 август (11 септември по нов стил) 1877 г. руското военно командване взема решение за обсада. Блокадният пръстен е дълъг около 50 км и е разделен на 6 участъка. През шестия участък, поверен на Гренадирския корпус, минава главната снабдителна и съобщителна артерия на армията на Осман паша – шосето за София с каменния мост.

След сраженията при селата Горни Дъбник и Телиш през октомври 1877 г.  руската гвардия прекъсва напълно тази стратегическа връзка. Остава една решителна битка за града, която ще се разиграе в началото на декември в долината на река Вит.

Какво символизира монументът? 

На 28 ноември – (10 декември по нов стил) 1877 г. турската армия прави отчаян опит да разкъса блокадния обръч и да напусне града в посока към София. Осман паша започва боя с последна и единствена надежда за успех, той няма какво да губи.

Настъплението на турците е стремително и успешно, те пробиват и двете линии на руската отбрана. Но положението бързо се променя, частите на Осман паша, който е ранен в крака, са спрени и отблъснати към реката от гренадирите.

Около моста се разиграва и финалът на 5-месечната битка за Плевен, той се споменава във всички документи, където се говори за падането на града, и присъства на всички изображения на съдбоносното сражение. По него минават парламентьорите. Пред моста командирът на Гренадирския корпус генерал Ганецки чака известие за обявяване на пълна и безусловна капитулация, потвърдено лично от Осман паша.

На хълма над моста се намира Паметникът на победата – един от 11-те еднотипни монумента, построени в първите години след освобождението по инициатива на Военното министерство на Русия с личното разпореждане на император Александър ІІ. Те бележат местата на най-големите битки и най-значимите победи на руската армия по време на Руско-турската война.

Средствата за тяхното изграждане се отпускат от Александър ІІ. Строителството на тези паметници е възложено на инженерните войскови части. Монументите са направени по проект на архитект. Вокар и са построени в периода 1878-1881 г. в пирамидална форма, високи са около 11 м, изградени са от варовик и гранит, с мраморни медальони и украси на лицевата страна.

Върху паметника е отбелязано, че е издигнат в чест на трите атаки за Плевен, сраженията при Горни Дъбник и село Телиш, последния бой за града и капитулацията на Осман паша.


 

Сподели в
 

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов представя утре в парламента макета на паметника на 9-а пехотна Плевенска дивизия. Представянето е от 11.30 ч. във фоайето пред северния вход на Народното събрание.

17.07.2019/21:40

Спектакълът е организиран от посолството на КНР в София и ще пресъздаде древни традиции и съвременни изпълнения, непознати за българската публика.

16.07.2019/21:38

Нова пощенска марка беше валидирана днес в Община Плевен съвместно с побратимения руски град Ростов на Дон.

15.07.2019/21:37

На една от външните стени на въздигнатата в Двора на Кирилицата „Крепост на Кирилицата“ са поставени барелефи на писатели,творили с кирилските букви. Сред тях намери своето достойно място и този на сладкодумната разказвачка на приказки Севда Севан, първия посланик на Армения в България.

14.07.2019/12:14

Участниците в ХХVІІ народен събор, посветен на 182 години от рождението на Васил Левски, ще отбележат тази година и 25-годишнината на едноименния национален поход, основан от плевенчани.

13.07.2019/15:46
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки