Начало
 
 

Украйна вкара и Ал Бано в своя черен списък

12.03.2019 /20:12 | Източник: Световни медии Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ал Бано се чуди дали наказателната мярка на Киев спрямо него не е шега

Италианският певец попадна във вражеската листа на Киев с дейци на културата от различни страни, обявени за заплаха на националната сигурност, при последното й обновление. Тя включва 147 лица, сред които са например френският актьор Жерар Депардьо и босненският режисьор Емир Кустурица. На всички се вменява, че са в добри отношения с Москва и с руския президент Владимир Путин.

75-годишният Ал Бано, който продължава да е много популярен във всички страни от бившия СССР, изрази пред италиански медии изумлението си от решението на властите в Украйна да го включи в черния си списък със 147 чуждестранни културни дейци и общественици, на които се забранява влизането на територията на страната. Ембаргото включва и спиране на излъчванията на филми или записи с участието на санкционираните.

Периодично обновяваната от украинското министерство на културата листа обявява тези лица за „заплаха за националната сигурност”. Сред тях са например френският актьор Жерар Депардьо и босненският режисьор Емир Кустурица. На всички се вменява, че са в добри отношения с Москва и с руския президент Владимир Путин.

Както предава РИА, Ал Бано, който за последно е гостувал в Украйна преди 4 години, заяви, че ще потърси посланика й в Италия, за да го попита с какво конкретно е прегрешил, та да му се налагат такива наказателни мерки.

Пред италианското Radio24 певецът казва: „Пял съм и в Украйна, и в Русия, и в Полша, и в Румъния... Но никой и никога не е гледал на мен като на враг на народа. Нима сериозно ме смятат за човек, застрашаващ нечия национална сигурност?! Това да не е шега? Никога не съм изричал и половин дума против Украйна. Единствено съм изразявал положителното си отношение към направеното от Путин за съхраняването на единна Русия - една страна, която свързва заедно много култури, народности и религии”.

След присъединяването на Крим към Русия, Ал Бано е правил коментари, че смята полуострова за историческа руска територия, припомня испанккият вестник El Pais. Също така певецът многократно е изказвал възхищението си от Путин, включително заради руската роля в Сирия. „На Италия й трябва някой като него” - това също е известна фраза на италианския изпълнител за руския президент.

Италианската информационна агенция АНСА цитира следните изявления на Ал Бано: „Никога не съм направил нищо нито против Украйна, нито против която и да е друга страна. Пея песните си, пея за мир  винаги съм се представял като човек на мира”.

Съобщавайки за казуса с Ал Бано, много медии припомнят, че преди броени дни Австрия протестира пред Киев заради наложената едногодишна забрана за влизане на украинска територия на известния австрийски журналист и кореспондент на телевизия ORF Кристиан Вершюц. Той оглавяваше бюрото на своя телевизионен канал в Киев и многократно алармираше, че получава заплахи заради своята журналистическа работа.

В крайна сметка на 7 март той също бе обвинен, че заплашва националната сигурност на Украйна, че водел антиукраинска пропагадна, че „съзнателно нарушавал границите на страната” и се "опитвал да оправдае" присъединяването на Крим към Русия. Вершюц не се съгласи с нито едно от обвиненията и обяви, че само си е вършел журналистическата работа.

„Забраната на Вершюц да влиза в Украйна е неприемлив акт на цензура,” протестира австрийската външна министърка Карин Кнайсл.

Кристиан Вершюц е един от най-авторитетните телевизионни журналисти в Австрия. През 90-те е отразявал югославските войни, както и други събития на Балканите. „Покривал” е и България в течение на две години.

 

Свързани:

Виена защитава пред Киев кореспондента Кристиан Вершюц

Дата: 09.03.2019

Сподели в
 

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов представя утре в парламента макета на паметника на 9-а пехотна Плевенска дивизия. Представянето е от 11.30 ч. във фоайето пред северния вход на Народното събрание.

17.07.2019/21:40

Спектакълът е организиран от посолството на КНР в София и ще пресъздаде древни традиции и съвременни изпълнения, непознати за българската публика.

16.07.2019/21:38

Нова пощенска марка беше валидирана днес в Община Плевен съвместно с побратимения руски град Ростов на Дон.

15.07.2019/21:37

На една от външните стени на въздигнатата в Двора на Кирилицата „Крепост на Кирилицата“ са поставени барелефи на писатели,творили с кирилските букви. Сред тях намери своето достойно място и този на сладкодумната разказвачка на приказки Севда Севан, първия посланик на Армения в България.

14.07.2019/12:14

Участниците в ХХVІІ народен събор, посветен на 182 години от рождението на Васил Левски, ще отбележат тази година и 25-годишнината на едноименния национален поход, основан от плевенчани.

13.07.2019/15:46
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки