VI конгрес на агенциите ще е от 13 до 15 юни в София

15.03.2019 /09:05 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Георги Лозанов и Максим Минчев разказват в БТА

Шестият световен конгрес на информационните агенции в София не е ограничен само в рамките на нашия агенционен бизнес, а темата "Бъдещето на новините" засяга всички аспекти на журналистическия занаят, заяви генералният директор на БТА Максим Минчев.

От 13 до 15 юни БТА ще бъде домакин на най-мащабното медийно събитие на годината - Шестия световен конгрес на информационните агенции, а по своите мащаби и участници се очаква то да бъде едно от най-големите в цялата история на България, посочи Минчев.

Конгресът ще бъде в зала 3 на НДК, където беше и Българското председателство на Съвета на ЕС. Форумът ще събере медийния елит на света - ще дойдат представителите на над 100 агенции, има поканени и потвърдили участници от "Ню Йорк Таймс", "Ал Джазира", "Дойче веле", Си Ен Ен.

Преди няколко дни като основен лектор е потвърдил участието си и световноизвестният Ерик Уайнър, автор на "География на блаженството". Предвижда се и съпътстваща културна програма - опрределен е ден за запознаване на делегатите и гостите с Пловдив - Европейската столица на културата за 2019 г.

Лозанов: БТА е и културна институция

Максим Минчев представи и изградения в БТА високотехнологичен мулдимедиен център, създаден с идеята да се превърне в уникално цялостно пространство за презентиране на различен вид информация. Центърът ще бъде място както за представяне на традиционен тип информация в модерна, високотехнологична, интерактивна визуална и свързваща среда, така и зала за културни събития.

Георги Лозанов отбеляза, че БТА е обществена медия, а част от мисията на обществените медии е да бъдат и културни институции. С този нов мултимедиен център правим много важна крачка, каза Лозанов.

Надяваме се този център да бъде едновременно физическо и виртуално пространство, защото нищо вече не се случва само във физическото пространство, коментира Лозанов.

В момента в залата има изложба на Греди Асса, а в сряда носителите на Латино Грами "Еструна - Арканхел и Нови български гласове" са били първите, които са използвали залата и са изпълнили свои песни - симбиоза между испанско фламенко и български фолклор с музикален аранжимент на доц. д-р. Георги Петков.

Свързани: Клайв Маршал: Новините трябва да са безпристрастни

Нашият събеседник е Клайв Маршал - изпълнителен директор на Прес Асосиейшън Груп в Лондон и президент на Световния съвет на информационните агенции.
Дата: 14.03.2019


 

Сподели в
 

Прокуратурата повдигна обвинение на председателя на гражданското сдружение „Боец” Георги Георгиев за причиняване на леки телесни повреди по хулигански подбуди на двама души от екип на Канал 3.

18.07.2019/18:53

Изложбата се открива на 18 юли от 19 ч. в "Зали за съвременно изкуство Баня Старинна" и включва няколко серии от широкоформатни и миниатюрни фотографии - портрети на именитата актриса Златина Тодева и режисьора Марий Росен.

18.07.2019/09:04

Базираната във френския град Лил информационна мрежа за платена телевизия Евронюз (Euronews) и сръбската медийна група HD-WIN подписаха споразумение за сътрудничество.

17.07.2019/09:03

Още когато трябваше да бъдат номинирани кандидати за член на Съвета за електронни медии, честно казано, това беше направено „на бърза ръка“.

16.07.2019/09:02

Конкурс "Мини мис и Мини мистър" под патронажа на кмета на Община Силистра д-р Юлиян Найденов ще се проведе днес в Дунавския парк на Силистра, съобщиха от общината.

15.07.2019/09:01
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки