VI конгрес на агенциите ще е от 13 до 15 юни в София

15.03.2019 /09:05 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Георги Лозанов и Максим Минчев разказват в БТА

Шестият световен конгрес на информационните агенции в София не е ограничен само в рамките на нашия агенционен бизнес, а темата "Бъдещето на новините" засяга всички аспекти на журналистическия занаят, заяви генералният директор на БТА Максим Минчев.

От 13 до 15 юни БТА ще бъде домакин на най-мащабното медийно събитие на годината - Шестия световен конгрес на информационните агенции, а по своите мащаби и участници се очаква то да бъде едно от най-големите в цялата история на България, посочи Минчев.

Конгресът ще бъде в зала 3 на НДК, където беше и Българското председателство на Съвета на ЕС. Форумът ще събере медийния елит на света - ще дойдат представителите на над 100 агенции, има поканени и потвърдили участници от "Ню Йорк Таймс", "Ал Джазира", "Дойче веле", Си Ен Ен.

Преди няколко дни като основен лектор е потвърдил участието си и световноизвестният Ерик Уайнър, автор на "География на блаженството". Предвижда се и съпътстваща културна програма - опрределен е ден за запознаване на делегатите и гостите с Пловдив - Европейската столица на културата за 2019 г.

Лозанов: БТА е и културна институция

Максим Минчев представи и изградения в БТА високотехнологичен мулдимедиен център, създаден с идеята да се превърне в уникално цялостно пространство за презентиране на различен вид информация. Центърът ще бъде място както за представяне на традиционен тип информация в модерна, високотехнологична, интерактивна визуална и свързваща среда, така и зала за културни събития.

Георги Лозанов отбеляза, че БТА е обществена медия, а част от мисията на обществените медии е да бъдат и културни институции. С този нов мултимедиен център правим много важна крачка, каза Лозанов.

Надяваме се този център да бъде едновременно физическо и виртуално пространство, защото нищо вече не се случва само във физическото пространство, коментира Лозанов.

В момента в залата има изложба на Греди Асса, а в сряда носителите на Латино Грами "Еструна - Арканхел и Нови български гласове" са били първите, които са използвали залата и са изпълнили свои песни - симбиоза между испанско фламенко и български фолклор с музикален аранжимент на доц. д-р. Георги Петков.

Свързани: Клайв Маршал: Новините трябва да са безпристрастни

Нашият събеседник е Клайв Маршал - изпълнителен директор на Прес Асосиейшън Груп в Лондон и президент на Световния съвет на информационните агенции.
Дата: 14.03.2019


 

Сподели в
 

Разпоредителното заседание по делото за убийството на журналистката Виктория Маринова ще бъде разгледано в 10 часа на 22 април в Съдебната палата в Русе, съобщиха представители на Темида.

22.04.2019/09:01

Радио Франс (Radio France) отчете чиста печалба за миналата година, обръщайки гръб на дефицита за първи път от 2014 г. насам, предаде AFP, цитирана от БТА.

21.04.2019/09:07

Застреляната в Лондондери по време на размирици 29-годишна жена е журналистката Лайра Маккий, съобщи полицията в Северна Ирландия, цитирана от ДПА.

20.04.2019/09:06

"Омразата към журналистите прерасна в насилие", алармира организацията "Репортери без граници" в годишния си доклад за свободата на медиите в света, публикуван в Париж, предаде АФП.

19.04.2019/09:05

В. “24 часа” празнува 28 години от първия си брой на 18 април 1991 г. Днес читателите държат в ръцете си брой на “24 часа”, който във всичките тези години защитава логото си “Всекидневник за новините, каквито са”.

18.04.2019/09:04

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изпрати отворено писмо до президента, председателя на НС, премиера, партийните парламентарни групи и редица чужди посолства, изразявайки тревога от съобщенията за спешно подготвян нов медиен закон, в работата над който не са привлечени нито журналистически организации, нито изявени авторитети от гилдията

16.04.2019 /16:42

От ареста на основателя на „Уикилийкс” в Лондон до готвения от управляващите у нас нов медиен закон и пострадалите при отразяването на сблъсъците в Габрово колеги - професията ни е под ударите на агресивно налаганата по света и у нас политика на диктат и насилие над обществото, на лишаването му от правото да бъде информирано и критично към силните на деня

13.04.2019 /10:27

„Репортери без граници” е изготвила 10 предложения към кандидатите за евродепутати, които биха допринесли за по-добрата защита на свободата на словото и независимостта на медиите, съобщават от международната организация.

12.04.2019 /21:22

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки