Халил Идриси: Агенция MAP е инструмент на многообразието

15.03.2019 /12:00 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Халил Хашими Идриси ръководи Maghreb Arabe Presse (MAP)

Халил Хашими Идриси е професионален журналист. От 8 години той оглавява Мароканската информационна агенция MAP. Медията се финансира от държавия бюджет.

За първи път ли сте в София, г-н Идриси? 

Да, за първи път съм тук и много ми харесва. 

Бихте ли представил Мароканска информационна агенция, както и себе си като генерален директор?  

Нашата информационна агенция тази година навършва 60 години, ние ще честваме 60-ия й рожден ден. Това е агенция "на 360 градуса", която отразява всички национални събития.

Тя е обществена медия, финансирана от мароканската държава, но тя е обществена медия, отворена към цялото общество. Ние зачитаме културното многообразие, политическия плурализъм и всички социално-културни дейности в страната, които също отразяваме.

Имаме и задачата, според нашия устав, да предлагаме, срещу заплащане, цялата информация за правителството, за институциите на други. По професия съм журналист, от осем години съм генерален директор на агенцията. Също съм писател и поет.

Политическата коректност влияе ли по някакъв начин на вашето отразяване на събитията? 

Ние винаги сме политически коректни, доколкото, като информационна агенция, съобщаваме фактите, не правим много анализи, а поднасяме фактите на нашите абонати. А те, разбира се, могат да правят всякакви коментари и анализи в условията на демокрация. Ние доближаваме информацията до нашите клиенти, това е нашата основна мисия.

Част от информацията е институционална - между 10 и 20 процента от нашия продукт, но всичко останало се отнася до политическия, икономическия, културния живот, ние помагаме на книгоиздаването, на киното, помагаме на асоциациите, на каузата на жените, помагаме на синдикатите в дейността им и т.н., както и на всички политически партии.

Ние сме инструмент на многообразието в този смисъл. А редакционните ангажименти на тези организации и партии, присъщи на всички тях, са от тяхната компетентност. Затова политическата коректност трябва да се основава на истинската информация, което не винаги се случва.

Кои са големите предизвикателства пред вас - да кажем, новите технологии и влиянието, което ви оказват?  

Има две заплахи, тегнещи сега пред мрежата на световните агенции - фалшивите новини, които днес са навсякъде, срещу които трябва да се борим с добри новини, с истински новини, представени обективно. Това е голямо предизвикателство, пред което са изправени на практика всички информационни агенции.

А мощните социални мрежи се намесват в информационния поток и това често става с непрофесионални подходи. Имаме и още едно голямо предизвикателство, пред което сме изправени всички колеги - това е дигиталната миграция. Ние всички трябва да се приспособим към тази нова дигитална реалност, в която всичко става мигновено.

Често казвам, като Албер Камю, че предпочитам да съм втори с вярна информация, вместо първи с невярна информация. И така, мигновеността съществува, но нашата професия е журналистиката.

Какво означава това? Означава да открием информацията, да я проверим и потвърдим, да й намерим бекграунд, да я обясним и евентуално да я коментираме. Това е журналистическата професия. Но съвкупността от медийните носители, медиите трябва да осъзнаят, че журналистика не може да се прави без журналисти. 

Това е и елемент от обучението на журналистите, нали?  

Точно така. Ние взимаме на работа млади и многообещаващи висшисти, които учим на журналистика. И не на каква да е журналистика, а конкретно на агенционна журналистика. Те идват с магистърска степен, за 2 години стават журналисти и получават карта на професионални журналисти, на която пише "журналист".

Нашите изисквания са да владеят чужди езици, да имат широка обща култура, да зачитат плурализма и многообразието, и да са наясно точно каква е работата им в информационна агенция. Ние работим за нашите клиенти, но работим и за обществото. Често ни казват: вие сте обществена медия. Да, ние сме обществена медия, и ние служим на обществото, на обществото в цялото му многообразие и плурализъм.

Разкажете ни за медийния пейзаж в Мароко, за професионалното му равнище. 

Медийният пейзаж е многолик, има великолепни вестници, писаният печат е силно развит в Мароко, той е много свободен, понякога много остър, но това е жизнеността на демокрацията. Всички медии - традиционните медии, имам предвид печатните медии, са в трудна ситуация днес. На тях им е по-трудно, отколкото на електронните медии.

Сега всички те са изправени пред предизвикателствата на икономическия модел, който е в процес на промяна, печатът разполага с по-малко пари, следователно работи с по-малко журналисти, което се отразява на съдържанието, и освен това имаме много големи проблеми на професионално ниво, за всичко, което се отнася до дигиталната сфера и новите медиите. Това е голямо предизвикателство.

В сферата на радиото се радваме на голямо разнообразие, имаме много радиа, които се изразяват свободно, през цялото денонощие, говоренето е денонощно и е изключително интересно, и от социална, и от културна гледна точка. Следващият етап пред нас е да се либерализира телевизията, която все още не е напълно либерализирана.

Коя е главната ви конкуренция? 

Ние като агенция имаме тежест, опит и възраст, които правят нашите продукти най-висококачествени. От тази гледна точка ние сме лидер. Но сайт, който публикува вярна информация преди нас, ни е конкурент. Стига обаче информацията да е вярна.   

Оптимист ли сте за нашата професия, за свободното слово на журналистиката?  

За нашата професия аз съмоптимист. Печатът е в криза. Но журналистиката е в добро здраве. Това означава, че журналистиката има бъдеще. Но печатът, с някогашния икономически модел, какъвто го познаваме, може би няма бъдеще. Ще трябва да се намери нов икономически модел, нов подход, както и нови носители, които да ни отвеждат до нашите клиенти, нашите читатели, зрители и слушатели.

Медиите може би са в криза, но журналистическата професия е по-нужна от всякога. Защо ли? Защото журналистиката по своята същност е важна като демокрацията, свободата на словото, многообразието и плурализма. Единствено хора, работещи според изискванията на професионалния дълг и етика, могат да поддържат жизнеността на журналистиката, а не и който и да е.

Човек може да изрази мнението си, но това не го прави журналист. Както и не са журналисти всички, които могат да четат и пишат. Аз се отнасям с уважение към професията. Нашата професия има бъдеще, при условие, че се придържа към професионалния дълг и етика. Медиите, носителите на информация, са в процес на радикална промяна. 

Г-н Идриси, София ще бъде домакин на VI Световен конгрес на информационните агенции. Какви са Вашите очаквания?  

Очакванията ми за Световния конгрес в София са, на първо място, че ще попадна в красив град, където се живее добре. Тук съм от няколко дни, София ми харесва, това е много гостоприемен и приветлив град. На второ място, че ще работим, не може да се отдадем само на приятни неща, ще работим. Винаги е много интересно да съпоставяме собствения си опит с този на другите по света.

За мен е голямо удоволствие да обсъждам даден проблем с колегите и да чуя какви са предлаганите решения. Това е съществен момент от нашата работа в наше време. Не можем сами да намерим решения на проблемите и предизвикателствата пред нашата професия, но заедно ще се справим.

Често казвам, че когато "свържем мозъците в мрежа", резултатът винаги е по-добър. Очаквам срещата в София да даде отговори на професионални въпроси, които си задаваме в Мароко, Франция, Испания или в други страни.

И така, очакваме Ви в София през юни. Може би да очакваме и Ваша поезия в превод на български?  

Да, много се надявам. Ще донеса няколко екземпляра, за да раздам на колегите си, както и на вас, тъй като говорите френски.

Свързани:    VI конгрес на агенциите ще е от 13 до 15 юни в София

Шестият световен конгрес на информационните агенции в София не е ограничен само в рамките на нашия агенционен бизнес, а темата "Бъдещето на новините" засяга всички аспекти на журналистическия занаят, заяви генералният директор на БТА Максим Минчев.
Дата: 15.03.2019


 

Сподели в
 

Парламентът прие единодушно със 110 гласа "за" Отчета за дейността на БТА, включващ и финансов отчет за 2018 г. В него се отбелязва, че през изминалата година БТА навърши 120 години.

18.07.2019/12:00

Денис Бучел е фоторепортер, социален фотограф и преподавател, чиято нова изложба Mirror бе открита тази седмица в галерия „13-то стъпало“ в Бургас. По този повод БНР ни припомня Бучел, цитирайки своя публикация от ноември 2018

17.07.2019/18:51

В изпълнение на решенията на Изпълнителното бюро на НС на БСП от август 2006 г. и от 2 юли 2019 г. Националният съвет на БСП обявява, че започва набирането на предложения за определяне на носителя за 2019 г. на Наградата на НС на БСП за политическа журналистика и публицистика „Георги Кирков - Майстора“.

16.07.2019/18:55

Традиционно през лятото телевизиите подготвят есенните си програми, с които ще влязат в битката за вниманието на зрителите. Летните програми са леки, с повторения и временно спиране на политическите и публицистични предавания.

16.07.2019/12:00

"Безшумни думи" – изложба-фотография на Иво Малинов може да бъде видяна в Посетителския информационен център на Банско. Неказаните думи може би са по-значими от водопад от обяснения, казва той.

15.07.2019/18:52
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки