Политици сипят цинизми към журналистки на Балканите

15.03.2019 /16:50 | Автор : БиБиСи нюз | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Борис Попович се шегуваше с гърдите на журналистка

Сексизмът към журналистки не е чужд на политиците и публичните личности в Западните Балкани и това се доказва от многобройните им присъди и свалянията им от власт.

Докато много сексистки изявления остават без последици, някои хора плащат за публичните си изказвания с пари, затвор или с поста си.

Бившият кмет на Копер в Словения - Борис Попович, бе осъден на 6 месеца затвор и условно на 2 години за сексистки изказвания по адрес на журналистката Еугения Карл.

Попович, който от 2002 до 2018 г. ръководеше 5-ия по големина град в Словения и беше кандидат за президент на страната през 2017 г., бе съден през 2013 г. за злоупотреба със служебно положение.

След приключване на делото журналистката от словенската телевизия го помоли за коментар, а Попович й каза, че има хубави гърди, които, по неговите думи, и съпругата му е похвалила.

Освен това Попович заяви, че журналистката ни най-малко не прилича на Памела Андерсън, звездата от американския сериал "Спасители на плажа". В съда журналистката каза, че е имала психически проблеми и силни болки в гърба, за които лекари потвърдиха в съда, че може да са били на психосоматична база.

Съдът в Копер произнесе условната присъда на Попович по гражданско дело, докато Окръжният съд в Любляна, където Карл бе внесла наказателен иск, го глоби с 3500 евро. Досега Попович не е коментирал присъдата, а журналистката Карл каза, че това е победа не за нея, а за "нормалността на обществото".

Еугения Карл, заедно с редакторката на словенската телевизия Мойца Пашек-Шетинц също така успешно съдиха лидера на Словенската демократическа партия Янез Янша за обидно изказване. Янша, бивш премиер, през 2016 г. нарече Карл и Шетинц на профила си в Туитър "проститутки", предлагащи "евтини услуги".

Общоизвестно е и изявлението на бившия сръбски министър на отбраната Братислав Гашич от края на 2015 г. "Обичам журналистки, които клякат лесно". Той каза това по време на посещение във фабрика, когато журналисти го чакаха да направи изявление.

Тогава кореспондентката на Б92 Златия Лабович клекна, за да не попадне в кадър, докато Гашич говори. Неговото наказание беше загуба на министерското кресло месец и половина по-късно. Все пак, през май 2017 г. той бе назначен за директор на Агенцията за сигурност и разузнаване.

Един от малкото хърватски политици, който трябваше да плати около 1300 евро глоба за сексизъм, бе депутатът Денеш Шоя, защото нарече в един текст журналистката Кристина Крияк, редакторка в хърватски седмичник на унгарски език, "госпожица главен редактор", намеквайки, че не е омъжена.

През 2013 г., докато беше в парламента, Денеш Шоя предложи на унгарските медии в Хърватия "от време на време да подсещат онези, които наближават 40-те, но още не са решили да раждат деца, че биологичният им часовник неумолимо тиктака".

Освен това хърватският Съюз на журналистите съобщи, че остро осъжда многобройните сексистки изявления на загребския кмет Милан Бандич като например, че той "щеше да е най-добрата жена, защото дава на всички", или репликата към една журналистка, че не би я съдил, а би й "направил нещо друго". През януари съюзът призова журналистите да бойкотират публичните прояви на кмета.

И Горан Самарджич, писател и съсобственик на Байбук (Baybook) в Босна и Херцеговина, подаде през 2018 г. оставка от всички постове в тази издателска къща, след като обществото реагира на негово сексистко изявление по адрес на журналистката Йелена Калинич, че й "предлага свой генетичен материал в чаша".


 

Сподели в
 

Холандските градове Ротердам и Маастрихт останаха единствените претенденти за провеждане на песенния телевизионен конкурс "Евровизия 2020", предаде ТАСС.

18.07.2019/16:52

Предопределен ли е новият член на Съвета за електронни медии и има ли значение кой ще поеме поста? Регулаторът ще освежи състава си с един нов член, тъй като на 17 юли изтича мандатът на Иво Атанасов.

17.07.2019/10:00

Слави Трифонов може да е сред най-успешните шоумени и продуценти в България, но на любовния фронт всеки път търпи загуби.

16.07.2019/16:51

Мандатът на един от членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) - Иво Атанасов, изтича на 17 юли и комисията трябва да обнови състава си с ново попълнение.

15.07.2019/15:25

Яна Чинкова е новото попълнение в екипа на „Здравей, България”. От От 15 юли тя ще води сутрешните новинарски емисии, които са неразделна част от предаването в Нова телевизия.

15.07.2019/10:30
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки