Политици сипят цинизми към журналистки на Балканите

15.03.2019 /16:50 | Автор : БиБиСи нюз | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Борис Попович се шегуваше с гърдите на журналистка

Сексизмът към журналистки не е чужд на политиците и публичните личности в Западните Балкани и това се доказва от многобройните им присъди и свалянията им от власт.

Докато много сексистки изявления остават без последици, някои хора плащат за публичните си изказвания с пари, затвор или с поста си.

Бившият кмет на Копер в Словения - Борис Попович, бе осъден на 6 месеца затвор и условно на 2 години за сексистки изказвания по адрес на журналистката Еугения Карл.

Попович, който от 2002 до 2018 г. ръководеше 5-ия по големина град в Словения и беше кандидат за президент на страната през 2017 г., бе съден през 2013 г. за злоупотреба със служебно положение.

След приключване на делото журналистката от словенската телевизия го помоли за коментар, а Попович й каза, че има хубави гърди, които, по неговите думи, и съпругата му е похвалила.

Освен това Попович заяви, че журналистката ни най-малко не прилича на Памела Андерсън, звездата от американския сериал "Спасители на плажа". В съда журналистката каза, че е имала психически проблеми и силни болки в гърба, за които лекари потвърдиха в съда, че може да са били на психосоматична база.

Съдът в Копер произнесе условната присъда на Попович по гражданско дело, докато Окръжният съд в Любляна, където Карл бе внесла наказателен иск, го глоби с 3500 евро. Досега Попович не е коментирал присъдата, а журналистката Карл каза, че това е победа не за нея, а за "нормалността на обществото".

Еугения Карл, заедно с редакторката на словенската телевизия Мойца Пашек-Шетинц също така успешно съдиха лидера на Словенската демократическа партия Янез Янша за обидно изказване. Янша, бивш премиер, през 2016 г. нарече Карл и Шетинц на профила си в Туитър "проститутки", предлагащи "евтини услуги".

Общоизвестно е и изявлението на бившия сръбски министър на отбраната Братислав Гашич от края на 2015 г. "Обичам журналистки, които клякат лесно". Той каза това по време на посещение във фабрика, когато журналисти го чакаха да направи изявление.

Тогава кореспондентката на Б92 Златия Лабович клекна, за да не попадне в кадър, докато Гашич говори. Неговото наказание беше загуба на министерското кресло месец и половина по-късно. Все пак, през май 2017 г. той бе назначен за директор на Агенцията за сигурност и разузнаване.

Един от малкото хърватски политици, който трябваше да плати около 1300 евро глоба за сексизъм, бе депутатът Денеш Шоя, защото нарече в един текст журналистката Кристина Крияк, редакторка в хърватски седмичник на унгарски език, "госпожица главен редактор", намеквайки, че не е омъжена.

През 2013 г., докато беше в парламента, Денеш Шоя предложи на унгарските медии в Хърватия "от време на време да подсещат онези, които наближават 40-те, но още не са решили да раждат деца, че биологичният им часовник неумолимо тиктака".

Освен това хърватският Съюз на журналистите съобщи, че остро осъжда многобройните сексистки изявления на загребския кмет Милан Бандич като например, че той "щеше да е най-добрата жена, защото дава на всички", или репликата към една журналистка, че не би я съдил, а би й "направил нещо друго". През януари съюзът призова журналистите да бойкотират публичните прояви на кмета.

И Горан Самарджич, писател и съсобственик на Байбук (Baybook) в Босна и Херцеговина, подаде през 2018 г. оставка от всички постове в тази издателска къща, след като обществото реагира на негово сексистко изявление по адрес на журналистката Йелена Калинич, че й "предлага свой генетичен материал в чаша".


 

Сподели в
 

Точно преди 29 години – през април 1990-а – проходих в журналистическия занаят. Започнах като редактор „Икономика и селско стопанство“ на единствения тогава самоковски вестник „Самоковска комуна“.

22.04.2019/18:52

Фондация "Уърлд Уайд Уеб", която основах през 2009 г., за да защитава световната информационна мрежа като обществено благо, изготви набор от основни принципи.

21.04.2019/15:45

Вероятността компютърни алгоритми да изместят "човек на перото" е под 20 процента, репортер и кореспондент - 11 процента, телевизионни и видео оператори - 6 процента, редактори - 5 процента, автори и писатели - 3 процента, фотографи - 2 процента.

20.04.2019/17:16

От организацията "Репортери без граници" се извиниха за грешка в данните за свобода на медиите за 2018 г., публикувани на сайта на организацията, които съвпадат с тези за 2019 г., предаде македонската агенция МИА.

19.04.2019/16:50

Готов е списъкът на номинираните телевизионни журналисти за наградите „Свети Влас“ 2019 г., съобщават от сдружението, което за 9-и път раздава най-големите в България награди.

18.04.2019/16:49

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изпрати отворено писмо до президента, председателя на НС, премиера, партийните парламентарни групи и редица чужди посолства, изразявайки тревога от съобщенията за спешно подготвян нов медиен закон, в работата над който не са привлечени нито журналистически организации, нито изявени авторитети от гилдията

16.04.2019 /16:42

От ареста на основателя на „Уикилийкс” в Лондон до готвения от управляващите у нас нов медиен закон и пострадалите при отразяването на сблъсъците в Габрово колеги - професията ни е под ударите на агресивно налаганата по света и у нас политика на диктат и насилие над обществото, на лишаването му от правото да бъде информирано и критично към силните на деня

13.04.2019 /10:27

„Репортери без граници” е изготвила 10 предложения към кандидатите за евродепутати, които биха допринесли за по-добрата защита на свободата на словото и независимостта на медиите, съобщават от международната организация.

12.04.2019 /21:22

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки