Начало
 
 

Докога жертви на вредните за здравето и живота нововъведения по „Граф Игнатиев"?!

19.03.2019 /14:05 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Отсечката на "Граф Игнатиев" пред СБЖ. Наред с предизвикалите вече много инциденти триъгълни ограничители, отдясно се вижда и част от "островчето" на трамвайната спирка, което също е много опасно. Снимка: Фейсбук

Поредният гражданин, пострадал от резултатите на опасния за здравето и живота на хората нескончаем ремонт по ключовата столична улица, стана нашата колежка от сайта на СБЖ Розалина Евдокимова. Тя се нарани заради зле конструираното „островче” на трамвайната спирка точно пред СБЖ. Какво чака Столична община, за да вземе спешни мерки - някой да загине ли?!

Изтезанието на софиянци с нескончаемия ремонт по ключовата столицна улица „Граф Игнатиев”, произвел опасни за здравето и живота на хората резултати, остави вече не една и две кървави следи.  Десетки са случаите на хора, спънали се опасно, паднали и наранили се заради нелепите и остри каменни ограничители, заместили ликвидираните при ремонта тротоари.

Работещите в магазините и заведенията по улицата свидетелстват за многобройни ежедневни инциденти с граждани. Рискът при всеки такъв случай е и за живота на хората, защото там минават трамваи и всяко падане може да свърши фатално под колелата на засилила се мотриса.

СБЖ е разположен на ул. „Граф Игнатиев” 4, досами площад „Гарибалди”. За съжаление, не един и два са инцидентите, наблюдавани и пряко от нас, работещите тук. Получавали сме оплаквания по този повод от наши членове, от наши гости, от колеги и граждани, посещаващи многобройните организирани в Съюза събития. Ръководството на СБЖ е сигнализирало вече по темата Столична община. Но опасните случаи не секват, а ефективни мерки не се забелязват.

Поредният пострадал гражданин стана нашата колежка от сайта на СБЖ Розалина Евдокимова. Тя се нарани заради зле конструираното „островче” на трамвайната спирка точно пред СБЖ. То е тясно и с опасен бордюр, за чието съществуване повечето пътници, слизащи или бързащи да се качат в трамвая, дори и не подозират.

Поради многото хора на спирката бордюрът е трудно забележим. Розалина пострада при слизане от трамвая - само след направени две крачки на „островчето”, то свършва с въпросния бордюр, от който кракът на неподготвения човек хлътва в нищото и следва опасно строполяване.

Хора от околните магазини, помогналите на зле ударилата се наша колежка, са споделили, че са много и обратните случаи - забързали се да „хванат” трамвая граждани се препъват в същия този бордюр, като някои падат дори върху трамвайните релси. Засега, за щастие, ватманите са успявали да спрат и още няма инциденти с фатален край. Но нима трябва да се чака някой да загине, за да вземе най-после Столична община спешни мерки и да поправи всички безумия около този ремонт, застрашаващи здравето и живота на хората?!

Ето какво написа на профила си във Фейсбук главният секретар на СБЖ Иван Върбанов по повод случая с Розалина Евдокимова: „Нямам думи да изкажа недоумението си от идиотщината на реконструираната част. Не зная дали е красиво или не, но със сигурност не е безопасно. До там ли го докарахме: да сме безсилни пред бездарието и грешките на архитект?! Уморих се да настоявам да направим държавата и живота ни нормални - вече не, а само поносими. Кауза пердута?”

Има и още настоятелни искания към Столична община, а и към СОС. Освен спешно да се премахнат конкретните причинители на инциденти, трябва също незабавно да се изработи и огласи правен норматив, който да постановява кой и как ще компенсира гражданите за причиняваните им от физически страдания.

Със специално внимание е необходимо да се разгледа и въпросът за животозастрашаващия риск, на който са подложени хората с увреждания, особено онези с ограничено зрение, заради ликвидирането на тротоарите по „Граф Игнатиев”. В натоящия си вид улицата не просто дискриминира тези хора, а направо поставя под заплаха живота им. В риск, уви, са и всички останали граждани. Това ли е "европейското развитие на България"?!

Решаването на проблемите не търпи никакво отлагане!

Сподели в
 

На откриването на уникалната фотоизложба „Тодор Славчев. Фотоархив” председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова връчи плакет на СБЖ „Златно перо” на внучката на големия фотограф, напуснал ни през 1992 г. Яна Узунова е отличена заради усилията й да опази и систематизира съкровищницата на сниманите от нейния дядо в продължение на над 60 години фотосвидетелства за историята.

15.06.2019/11:17

По време на 30-ия редовен конгрес на Международната федерация на журналистите (МФЖ), който се проведе в Тунис на 13 и 14 юни т.г., бе избран нов президент на организацията.

14.06.2019/22:00

Богата фактология и храна за размисъл предлага второто допълнено издание на книгата на преподавателката във ФЖМК „Българската журналистика (1842-1944). Актуални ракурси”. Първото издание, излязло през 201-та, е носител на „Златно перо” на СБЖ.

13.06.2019/10:25

Българската национална телевизия (БНТ) е в практически фалит и ситуацията е критична. Това каза още в началото на едночасовата дискусия изпълняващият длъжността генерален директор Емил Кошлуков, който е и един от кандидатите за шеф на обществената медия. Както първи сайтът на СБЖ sbj-bg.eu информира днес Съветът за електронни медииш(СЕМ) изслуша финансовия отчет на БНТ в търсене на изход от критичната ситуация.

12.06.2019/21:38

Как ли би изглеждала „Улицата на живота“ на журналистката Елена Влашка, ако захванеше да я ремонтира Столичната ни община? Никак не ми се мисли, след като виждаме какво се случи на една от емблематичните, със свой неповторим дух и излъчване, със своя богата история софийска улица, „Граф Игнатоиев“. На нея се намира и Клуб „Журналист“ на СБЖ, който събра много почитатели на таланта на Елена Влашка при представянето на новата й книга „Улични мисли“.

06.06.2019/08:13
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки