Начало
 
 

Докога жертви на вредните за здравето и живота нововъведения по „Граф Игнатиев"?!

19.03.2019 /14:05 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Отсечката на "Граф Игнатиев" пред СБЖ. Наред с предизвикалите вече много инциденти триъгълни ограничители, отдясно се вижда и част от "островчето" на трамвайната спирка, което също е много опасно. Снимка: Фейсбук

Поредният гражданин, пострадал от резултатите на опасния за здравето и живота на хората нескончаем ремонт по ключовата столична улица, стана нашата колежка от сайта на СБЖ Розалина Евдокимова. Тя се нарани заради зле конструираното „островче” на трамвайната спирка точно пред СБЖ. Какво чака Столична община, за да вземе спешни мерки - някой да загине ли?!

Изтезанието на софиянци с нескончаемия ремонт по ключовата столицна улица „Граф Игнатиев”, произвел опасни за здравето и живота на хората резултати, остави вече не една и две кървави следи.  Десетки са случаите на хора, спънали се опасно, паднали и наранили се заради нелепите и остри каменни ограничители, заместили ликвидираните при ремонта тротоари.

Работещите в магазините и заведенията по улицата свидетелстват за многобройни ежедневни инциденти с граждани. Рискът при всеки такъв случай е и за живота на хората, защото там минават трамваи и всяко падане може да свърши фатално под колелата на засилила се мотриса.

СБЖ е разположен на ул. „Граф Игнатиев” 4, досами площад „Гарибалди”. За съжаление, не един и два са инцидентите, наблюдавани и пряко от нас, работещите тук. Получавали сме оплаквания по този повод от наши членове, от наши гости, от колеги и граждани, посещаващи многобройните организирани в Съюза събития. Ръководството на СБЖ е сигнализирало вече по темата Столична община. Но опасните случаи не секват, а ефективни мерки не се забелязват.

Поредният пострадал гражданин стана нашата колежка от сайта на СБЖ Розалина Евдокимова. Тя се нарани заради зле конструираното „островче” на трамвайната спирка точно пред СБЖ. То е тясно и с опасен бордюр, за чието съществуване повечето пътници, слизащи или бързащи да се качат в трамвая, дори и не подозират.

Поради многото хора на спирката бордюрът е трудно забележим. Розалина пострада при слизане от трамвая - само след направени две крачки на „островчето”, то свършва с въпросния бордюр, от който кракът на неподготвения човек хлътва в нищото и следва опасно строполяване.

Хора от околните магазини, помогналите на зле ударилата се наша колежка, са споделили, че са много и обратните случаи - забързали се да „хванат” трамвая граждани се препъват в същия този бордюр, като някои падат дори върху трамвайните релси. Засега, за щастие, ватманите са успявали да спрат и още няма инциденти с фатален край. Но нима трябва да се чака някой да загине, за да вземе най-после Столична община спешни мерки и да поправи всички безумия около този ремонт, застрашаващи здравето и живота на хората?!

Ето какво написа на профила си във Фейсбук главният секретар на СБЖ Иван Върбанов по повод случая с Розалина Евдокимова: „Нямам думи да изкажа недоумението си от идиотщината на реконструираната част. Не зная дали е красиво или не, но със сигурност не е безопасно. До там ли го докарахме: да сме безсилни пред бездарието и грешките на архитект?! Уморих се да настоявам да направим държавата и живота ни нормални - вече не, а само поносими. Кауза пердута?”

Има и още настоятелни искания към Столична община, а и към СОС. Освен спешно да се премахнат конкретните причинители на инциденти, трябва също незабавно да се изработи и огласи правен норматив, който да постановява кой и как ще компенсира гражданите за причиняваните им от физически страдания.

Със специално внимание е необходимо да се разгледа и въпросът за животозастрашаващия риск, на който са подложени хората с увреждания, особено онези с ограничено зрение, заради ликвидирането на тротоарите по „Граф Игнатиев”. В натоящия си вид улицата не просто дискриминира тези хора, а направо поставя под заплаха живота им. В риск, уви, са и всички останали граждани. Това ли е "европейското развитие на България"?!

Решаването на проблемите не търпи никакво отлагане!

Сподели в
 

Оживена дискусия за свободата на медиите се състоя в Клуб "Журналист" на СБЖ. Основен гост в нея бе Кристоф Льоклер, член на Групата на "мъдреците" по медийните въпроси към Европейската комисия и създател на авторитетния сайт Euractiv.

16.04.2019/19:21

Предизвикала бурни полемики още преди да излезе, книгата на известната журналистка „Атентатът’1925. Денят, в който се отвориха портите Адови” повдигна и на представянето си много болезнени въпроси от историята, на които още се гледа едностранчиво - през леви или десни канони

09.04.2019/19:46

На официална церемония в Благоевград бяха наградени журналисти в националния конкурс „Сърце и слово срещу наркотиците“, който се организира за 12-и пореден път в памет на ирландската журналистка Вероника Герин, убита през 1996 г.от наркомафията за своите разследвания. Конкурсът е по инициатива на Общинския съвет за наркотични вещества и Община Благоевград.

03.04.2019/21:07

Клуб „Журналист” на СБЖ събра посланици и представители на дипломатически мисии, журналисти и общественици на разговор за мира в нашия толкова размирен и тревожен свят. Инициативата бе на Пламена Заячка, председател на инициативен комитет на Движението за мир в България.

03.04.2019/20:25

„Атентатът’ 1925. Денят, в който се отвориха портите Адови” - това е заглавието на новата книга на известната журналистка. Премиерата ще е на 8 април, понеделник, от 18.00 ч., в книжарница „Гринуич”.

02.04.2019/19:37

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изпрати отворено писмо до президента, председателя на НС, премиера, партийните парламентарни групи и редица чужди посолства, изразявайки тревога от съобщенията за спешно подготвян нов медиен закон, в работата над който не са привлечени нито журналистически организации, нито изявени авторитети от гилдията

16.04.2019 /16:42

От ареста на основателя на „Уикилийкс” в Лондон до готвения от управляващите у нас нов медиен закон и пострадалите при отразяването на сблъсъците в Габрово колеги - професията ни е под ударите на агресивно налаганата по света и у нас политика на диктат и насилие над обществото, на лишаването му от правото да бъде информирано и критично към силните на деня

13.04.2019 /10:27

„Репортери без граници” е изготвила 10 предложения към кандидатите за евродепутати, които биха допринесли за по-добрата защита на свободата на словото и независимостта на медиите, съобщават от международната организация.

12.04.2019 /21:22

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 11 гости

Бързи връзки