Начало
 
 

Писателски диалози между Испания и България

28.03.2019 /10:36 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


По време на дискусията в "Перото". Отляво надясно: Светлозар Желев, Катерина Хапсали, Игнасио дел Вайе, Светославаславчева (превод). Снимка: Къдринка Къдринова

Динамична и атрактивна форма на междукултурен обмен приложиха Институт „Сервантес” и литературен клуб „Перото”, организирайки в три поредни вечери творчески разговори между испански и български автори

На 26 и 27 март бяха първите две литературни вечери, в които гостуващи испански и домакинстващи български писатели обмениха мнения и размисли за творчеството си по време на публични диалози в литературен круб „Перото”, организирани с усилията на поканилия испанските автори Институт „Сервантес”. Днес, 28 март, е последната вечер от тази динамична и атрактивна поредица, родена от креативния подход най-вече на директора на софийския „Сервантес” Хавиер Валдивиелсо.

За всички почитатели на испаноезичнната литература и култура е тъжен факт изтичането на мадтата на Хавиер, който след броени месеци ще напусне поста и ще бъде сменен от нов официален пратеник на Мадрид.. Но все пак, докато още е тук, Хавиер не спира да обогатява и без това много плътната и жива връзка между Испания и България с нови, все по-интргуващи и по-допълващи се взаимно форми на активна междукултурна комуникация.

Именно такова дълбоко преживяване зарежда и трите вечери на писателски диалози между Испания и България от 26 до 28 март.

В първата вечер своя интелектуален „пинг-понг” ни предложиха испанският гост - писателят и журналистът Игнасио дел Вайе, и българската авторка на нашумелия бестселър „Гръцко кафе” и на новоизлезлия роман „Сливовиц” Катерина Хапсали.

Моредатор бе Светлозар Желев, чиито въпроси от „кухнята” на литературното творчество извадиха на показ много от вътрешните огньове и ледове на двамата творци.

„Няма да даваме света на лошите” - това кредо на малкия си син споели Катерина Хапсали пред събралите се в „Перото” вечерта на 26 март. А Игнасио дел Вайе добави своето виждане, че ако литературните награди продължават да се раздават на принципа кой колко е популярен в „Инстаграм”, скоро цялата литература ще заприлича на някакъв измислен и изпаднал от съвременната реалност Астерикс.

Испанският гост разсмя публиката и със сравнението си, че литературата приличала на уиски - толкова разнообразна е, колкото многобройни са и марките уиски в софийските клубове, явно добре опознати от иберийския писател.

И българката, и испанецът напълно съвпаднаха в разбирането си, че нашествието на технологиите прави все по-належащо активното човешко общуване в противовес на вторачването в телефонното екранче. „Колкото повече технологии ни заобикалят, толкова повече трябва да се гледаме в очите,” категоричен бе Игнасио дел Вайе.

На въпроса на Светлозар Желев дали медиите не са длъжници на писателите, след като толкова рядко ги канят да коментират обществените процеси, Катерина Хапсали отговори утвърдително и подчерта, че тя самата е привърженичка на ангажираната литература и на активната обществена позициа на писателя.

Попитан пак от водещия за мнението му относно неумиращия фашизъм, Игнасио дел Вайе потвърди, че процесът наистина е налице и че днес той се е маскирал като популизъм, даващ лесни отговори на сложни въпроси.

Пак популизмът беше изтъкнат като универсален отговор и от двамата автори на предложение от публиката да поразсъждават над измеренията в литературата, историята и съвремеността на отправеното от мексиканския президент Андрес Мануел Лопес Обрадор искане Испания да се извини за зверствата на конкистадорите при завоюването на Новия свят.

Прокрадналият се в същия въпрос паралел с тълкуванието на „турското робство” или „османското присъствие” из българските земи бе анализиран от Светлозар Жерев през погледа му на историк.

Не по-малко оживен и контрастен бе и литературният диалог, оформил се във втората вечер от поредицата - на 27 март, когато събеседваха испанските гостенки Хуана Салаберт и Клара Облигадо заедно с българската писателка Теодора Димова. Модератор бе Митко Новков.

Днес, 28 март, е заключеталната вечер, в която ще властва поезията - своите вдъхновения ще обменят поетите Хосе Луис Гарсия Мартин (Испания) и Мартин Бодаков (България) с модератор Лиляна Табакова. Както и предишните две вечери, срещата между двете култури в клуб „Перото” и днес започва в 18.00 ч.

Очаквайте скоро на сайта на СБЖ интервю с Игнасио дел Вайе (който не е само писател, но и журналист) - за демагогията, фалшивите новини, манипулираната публика и колко опасна е са истинската журналистика прословутата политкоректност.

Свързани:

Испански и български писатели в литаратурен диалог

18.03.2019

Сподели в
 

С празнично шествие от Драматично-кукления театър „Иван Радоев“ по централната пешеходна зона на града започна тържеството за днешния 24 май в Плевен.

24.05.2019/16:47

В приключилия световноизвестен сериал "Игра на тронове" женските героини бяха хвалени за силния им характер, но те все пак бяха засенчени от мъжките екранни образи, които са обсебили три четвърти от репликите в поредицата, предава Ройтерс.

23.05.2019/15:25

И през настоящата година година Театър “БЪЛГАРСКА АРМИЯ” ще приема книги както за деца, така и за възрастни, а срещу всяка дарена книга, зрителите ще получават талон за 50% отстъпка от цената на един билет, за постановка по избор през май, или юни.

21.05.2019/20:43

Посветена на 24 май - празник на българската писменост, просвета и култура, е започналата в Хасково кампания „Език свещен…“. Инициатор е областният управител на Хасково Станислав Дечев.

21.05.2019/17:56

В литературен клуб „Перото” тазии вечер, на 20 май от 19.00 ч., ще бъде представена книгата на големия испански философ и социолог Хосе Ортега-и-Гасет „Европа и идеята за нация”. В обсъждането ще участват проф. Лазар Копринаров, автор на предговора на книгата, проф. Александър Кьосев, Бойко Василев от БНТ и журналистът и философ Тони Николов.

20.05.2019/13:13
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

В словото си по повод 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение в България председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоя за спешни действия, които да възпрат деградацията в свободата на словото у нас, да предпазят колегията от натиск и манипулации, да гарантират на обществото правото на обективна, качествена и независима журналистика

22.05.2019 /17:07

 Мнения

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Размисли за пренебрежителното отношение към вестник „Дума” и празника му, замислен от първия главен редактор Стефан Продев

02.05.2019 /20:43 | Автор: Константин Иванов | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки