Начало
 
 

ВКР призна за „райхсбюргери“ в Бундесвера

28.03.2019 /19:53 | Автор : Елена Трифонова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Военното контраразузнаване на Германия (MAD) беше принудено да признае, че години наред е занижавало представяната в парламента статистика за крайнодесни нагласи и личности в армията на федералната република.

На среща с  членовете на Комисията по вътрешна сигурност в Бундестага ръководството на ВКР е признало, че тази „стъкмистика“ се практикува от 2013 година. Срещата на парламентаристите и военните контраразузнавачи се е състояла през февруари, но германската общественост научи чрез медии, добрали се до информацията едва през март.

Както са заявили военните, в представяната на официалните институции статистика са били включени само лица, за които има доказателства за крайнодесни екстремистки прояви. Но според устно признание в армията нямат място не само доказани, но и дори такива лица, за които има и най-малки съмнения за симпатии към крайнодесните в Германия.

Темата е изключително чувствителна за цялото германско общество, особено след появата на книгата на Тило Сарацин през 2010 година „Германия се самоунищожава“, която беше приета от крайнодесните симпатизанти за тласък в развитието на идеологията им, а така също и за техни публични прояви. След това се появи вълната от мигранти, която поляризира обществото и доведе до възникването и дори влизането в парламента на крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“.

По официални данни през 2018 година от Бундесвера са уволнени четирима военни за екстремизъм и по обвинения, че техните постъпки подкопават конституционния строй на държавата. Година преди това с подобни обвинения бяха уволнени шестима души.

На срещата с парламентаристите през фервуари обаче от ВКР си признали, че от 2013 година има разкрити над двадесет подобни случаи. По-голямата част от заподозрените са били уволнени предсрочно. В момента под наблюдение са около 450 военнослужещи. Сред тях 64 били привърженици на т.нар. райхсбюргери (активно действащи от 2010 година, отричащи конституционния строй във ФРГ и обявяващи се за граници на германския райх, съществували до 1937 година) и на формация, обявилота се за движение за идентичност (Движението за идентичност се появи първоначално във Франция през 2003-а, след това в Германия и Италия през 2012 година; то се обявява в защита на европейската култура и цивилизация и е срещу ислямизацията  на Стария континент.)

За още 35 лица има подозрения, че също са свързани с „райхсбюргерите“. За други осем военните контраразузнавачи са получили информация от радикално ориентирани войници. След проверки двама от обвинените са били уволнени.

След февруарската среща, останала тайна за медиите, информация все пак изтече само от опозиционни представители в комисията. Зелените излязоха със становище, че в армията нямат място екстремисти и обвини ВКР в „робска информационна политика“. Представителите на левицата не останаха по-назад и заявиха, че има разминаване между досегашните твърдения за отделни случаи в Бундесвера и явната тенденция за нарастващия брой на крайнодесни привърженици във военни униформи.

Сподели в
 

Започва мащабна реставрация и консервация на Панорама „Плевенска епопея 1877”, каквато не е правена от изграждането й през 1977 г.

21.08.2019/18:21

В разгара на летния сезон по книжарниците е новата книга на журналиста и писател Николай Н. Нинов „Намерени от чудесата”. Тази трета книга е част от поредица, посветена на огромната палитра от скални образувания, мегалити и живи светилища по нашите земи.

21.08.2019/14:35

Проф. д ф н Анатол Анчев от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН направи дарение на 5 библиотеки в Хасковска област.

21.08.2019/14:16

Фиона Бартън е бакалавър по френска филология и театрознание. Започва кариерата си като журналист към „Associated Newspapers“. Била е журналистка в „Дейли мейл“, редактор на новините в „Дейли телеграф“ и главен репортер на „Мейл он сънди“.

20.08.2019/16:52

Предлагаме обзор на Дин Хао, зам.-главен редактор на Българската редакция в Радио "Китай"за чужбина. Оказва,че той носи и името… Павел. Китайският журналист е свързан и със СБЖ. Той е носител на „Златно перо“ в категория „Чуждестранни медии“ за своето активно и значимо отразяване на събитията в България.

19.08.2019/14:57
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В съвместно съобщение на Международната и Европейската федерация на журналистите (IFJ/EFJ), разпространено до всички техни членове, федерациите подкрепят призива на СБЖ по-добра защита на правата на журналистите и свободата на словото в хода на обществения дебат около избора на главен прокурор.

21.08.2019 /10:26

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 53 гости

Бързи връзки