Начало
 
 

ВКР призна за „райхсбюргери“ в Бундесвера

28.03.2019 /19:53 | Автор : Елена Трифонова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Военното контраразузнаване на Германия (MAD) беше принудено да признае, че години наред е занижавало представяната в парламента статистика за крайнодесни нагласи и личности в армията на федералната република.

На среща с  членовете на Комисията по вътрешна сигурност в Бундестага ръководството на ВКР е признало, че тази „стъкмистика“ се практикува от 2013 година. Срещата на парламентаристите и военните контраразузнавачи се е състояла през февруари, но германската общественост научи чрез медии, добрали се до информацията едва през март.

Както са заявили военните, в представяната на официалните институции статистика са били включени само лица, за които има доказателства за крайнодесни екстремистки прояви. Но според устно признание в армията нямат място не само доказани, но и дори такива лица, за които има и най-малки съмнения за симпатии към крайнодесните в Германия.

Темата е изключително чувствителна за цялото германско общество, особено след появата на книгата на Тило Сарацин през 2010 година „Германия се самоунищожава“, която беше приета от крайнодесните симпатизанти за тласък в развитието на идеологията им, а така също и за техни публични прояви. След това се появи вълната от мигранти, която поляризира обществото и доведе до възникването и дори влизането в парламента на крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“.

По официални данни през 2018 година от Бундесвера са уволнени четирима военни за екстремизъм и по обвинения, че техните постъпки подкопават конституционния строй на държавата. Година преди това с подобни обвинения бяха уволнени шестима души.

На срещата с парламентаристите през фервуари обаче от ВКР си признали, че от 2013 година има разкрити над двадесет подобни случаи. По-голямата част от заподозрените са били уволнени предсрочно. В момента под наблюдение са около 450 военнослужещи. Сред тях 64 били привърженици на т.нар. райхсбюргери (активно действащи от 2010 година, отричащи конституционния строй във ФРГ и обявяващи се за граници на германския райх, съществували до 1937 година) и на формация, обявилота се за движение за идентичност (Движението за идентичност се появи първоначално във Франция през 2003-а, след това в Германия и Италия през 2012 година; то се обявява в защита на европейската култура и цивилизация и е срещу ислямизацията  на Стария континент.)

За още 35 лица има подозрения, че също са свързани с „райхсбюргерите“. За други осем военните контраразузнавачи са получили информация от радикално ориентирани войници. След проверки двама от обвинените са били уволнени.

След февруарската среща, останала тайна за медиите, информация все пак изтече само от опозиционни представители в комисията. Зелените излязоха със становище, че в армията нямат място екстремисти и обвини ВКР в „робска информационна политика“. Представителите на левицата не останаха по-назад и заявиха, че има разминаване между досегашните твърдения за отделни случаи в Бундесвера и явната тенденция за нарастващия брой на крайнодесни привърженици във военни униформи.

Сподели в
 

С празнично шествие от Драматично-кукления театър „Иван Радоев“ по централната пешеходна зона на града започна тържеството за днешния 24 май в Плевен.

24.05.2019/16:47

В приключилия световноизвестен сериал "Игра на тронове" женските героини бяха хвалени за силния им характер, но те все пак бяха засенчени от мъжките екранни образи, които са обсебили три четвърти от репликите в поредицата, предава Ройтерс.

23.05.2019/15:25

И през настоящата година година Театър “БЪЛГАРСКА АРМИЯ” ще приема книги както за деца, така и за възрастни, а срещу всяка дарена книга, зрителите ще получават талон за 50% отстъпка от цената на един билет, за постановка по избор през май, или юни.

21.05.2019/20:43

Посветена на 24 май - празник на българската писменост, просвета и култура, е започналата в Хасково кампания „Език свещен…“. Инициатор е областният управител на Хасково Станислав Дечев.

21.05.2019/17:56

В литературен клуб „Перото” тазии вечер, на 20 май от 19.00 ч., ще бъде представена книгата на големия испански философ и социолог Хосе Ортега-и-Гасет „Европа и идеята за нация”. В обсъждането ще участват проф. Лазар Копринаров, автор на предговора на книгата, проф. Александър Кьосев, Бойко Василев от БНТ и журналистът и философ Тони Николов.

20.05.2019/13:13
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

В словото си по повод 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение в България председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоя за спешни действия, които да възпрат деградацията в свободата на словото у нас, да предпазят колегията от натиск и манипулации, да гарантират на обществото правото на обективна, качествена и независима журналистика

22.05.2019 /17:07

 Мнения

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Размисли за пренебрежителното отношение към вестник „Дума” и празника му, замислен от първия главен редактор Стефан Продев

02.05.2019 /20:43 | Автор: Константин Иванов | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки