"Дойче веле" представя журналистическата организация Бундеспресеконференц

13.01.2008 /15:42 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:

Заговори ли се за свободата на словото в Германия, няма как да не се спомене една от най-важните организации, които го отстояват вече десетилетия подред : Бундеспресеконференц или на български К онференция на федералната преса, предаде радио "Дойче веле" .

О ганизацията обединява всички акредитирани към Бундестага и правителството журналисти . И здържа се само от членски внос. Пари в нея не постъпват нито от държавната хазна, нито от някоя фирма и сдружение на икономиката. Журналистите в Бундеспресеконференц имат една цел: да играят успешно ролята си на коректив на властта или иначе казано: да не се оставят да бъдат водени за носа от управляващите.

Председателят на Бундеспресеконференц, Петер Ерлих, кореспондент на " Файнешъл таймс Дойчланд " , открива първата за тази година пресконференция. В залата броят на журналистите не е особено голям. На подиума са седнали говорителите на правителството и на отделните министерства. Настроението е все още новогодишно и миролюбиво. И все пак първите достойни за уважение словесни хватки не закъсняват.

Каква е позицията на германската канцлерка за престъпността сред младите чужденци? - опитва се да разбере колега от "Зюддойче цайтунг" и , разбира се, се прицелва в появилите се заради това разногласия в управляващата коалиция. Правителственият говорител се опитва да заобиколи въпроса с порой от думи и е прекъснат от ехидното подмятане на журналиста от "Зюддойче цайтунг": "Правилно ли Ви разбирам: май пак се е появил а д искусия , чиито конци се дърпат от федералната канцлерка, но тя самата не желае да участва в не я ?"

Журналистите в Бундеспресеконференц имат няколко основни принципа, които им помагат да отстояват независимостта на изданията, които представят. Най-напред: на пресконференции канят журналистите, а не властта. За целта организацията има своя сграда в Берлин.

Разбира се, в канцлерството, министрествата и различните браншови съюзи на икономиката също организират срещи с медиите на своя територия. Разликата обаче е в това, че те, а не журналистите определят правилата. В сградата на Бундеспресеконференц домакини са журналистите, при това поне 3 пъти в седмицата - задължително. Темите се определят от журналистическата организация .

Разбира се, в зависимост от актуалните събития броят на пресконференциите се увеличава, а на подиума седят често не говорители, а министри или канцлерката Меркел. Интересното е, че те рядко отказват покана. Берлин не винаги е бил седалище на Бундеспресеконференц.

Т ук по време на Ваймарската република е съществувала независима организация на журналистите, отразяващи политическите събития от Берлин . По нейно подобие през 1949 г. годинна се създава сдружението на журналистите, акредитирани към парламента и правителството. Рожденното му място обаче е Бон , бившата столица на федералната република. Конкретният повод е недоволството на журналистите от недобронамереното отношение на германското правителсто към тях, както и спестяваната им информация по важни за държавата теми.

Когато през 1999 г. Бундеспресеконференц се сбогува с Бон, за да последва министрите и депутатите в Берлин, мнозина бързат да припомнят за записаното в учредителния протокол на организацията преди 50 години: задължение за обективност и преданост на истината. "При тези патетични думи канцлерът Конрад Аденауер сбърчил чело и извикал гръмко “ Хайде , де!”.

"Т ова, врочем, е първата реплика по време на пресконференция на организацията, отбелязана в протокола " , казва журналистът Даниел Гофарт, дългогодишен член на ръководството на Бундеспресеконференц.На стотиците прес конференции, на които Гофарт е присъствал , се е сблъсквал, с какви ли не говорители на министерства и правителства: "Трудности има с всички. Това се предполага от позицията, която те заемат , и от задълженията им: от една страна , да информират, а от друга – да останат лоялни към правителството" , казва с разбиране журналистът от “ Ханделсблат” .

Впрочем добрият тон е задължителен за пресконференциите на журналистическата организация Бундеспресеконференц . Това обаче не означава угодни въпроси и спестяване на неприятни факти , допълва "Дойче веле" .

 

Сподели в
 

В канала си в интернет младият влогър събира хиляди българи от цял свят. Кое придава популярност и емоция на онова, което прави? Интервю с него в "Нощен хоризонт" търси отговора.

06.03.2021/16:30

Артист, журналист, писател, логопед - какво ли не е била тя през живота си.

06.03.2021/15:16

Официалната кампания за предстоящите парламентарни избори започна, а с нея Българската национална телевизия даде началото на специалната си програмa - Избори 2021 #ИзбериВажното.

06.03.2021/13:37

През тази година Европейската комисия ще представи план за действие в отговор на тежката икономическа ситуация в медийния сектор. Това съобщи в сряда, на март, заместник-председателят на ЕК Вера Йоурова на събитие, организирано от EURACTIV. Тя има готовност да подкрепи инициативи в сектора.

06.03.2021/12:05

Получавам съобщения, но няма от какво да се страхувам, споделя в интервю за "Клуб Z" Андон Балтаков

06.03.2021/09:04

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021 /19:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Дали от мъдрост или пък от нужда нашият народ е измислил куп поговорки, които и до днес ни служат. Сред тях са: „Крушата не пада по-далеч от дървото“ или пък „Кръвта вода не става“. И двете се отнасят най-добре и за Елена Хайтова, която освен фамилията, е наследила от именития си баща и дарбата да реди думите така,че написаното от нея да се помни и търси.

28.02.2021 /11:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

Преди известно време случайно попаднах на един репортаж в телевизията майка за журналиста от Велико Търново Ангел Ганцаров. Оказа се, че той е интересна птица в най-добрия смисъл на тази дума. Защото години наред колекционира вестници и в сбирката си е натрупал над 7 хиляди броя, сред които има и уникални издания на българската и световната журналистика. И не само това прави Ганцаров притегателен образ за нас, неговите колеги. Той е автор и на излязлата през миналата година книга и „Великотърновската журналистика 1878 – 2020 г.”, в която разказва за славните години на вестникарството в царствената българска столица.

20.02.2021 /12:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Хумористичното издание, което празнува 75 години, припомня епизоди от своята история.

23.02.2021 /13:02 | Източник: Стършел

На 28 януари се навършват 125 години от смъртта на Иван Добровски – един от изявените наши дейци, който със своята богата култура, с просветителската и журналистическата си дейност оставя трайна диря във възрожденската ни история, както и в първите години от развитието на младата българска държава.

28.01.2021 /11:05 | Автор: Атанас Коев | Източник: desant.net

 Акценти и позиции

По повод националния празник 3 март и 143-ата годишнина от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява колегията.

03.03.2021 /00:30

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова честити на колегията идещото пролетно обновление и отправя пожелания за здраве, енергия и промени към добро.

01.03.2021 /09:04

В деня на възпоменанието за Апостола на свободата Васил Левски нека и хората на словото, призвани да са обществената съвест, сверят отново пътя си със заветите му. И да не забравяме думите и на другия ни герой от същата възвисяваща епоха Христо Ботев: „Свободата е мила, истината е свята”

19.02.2021 /15:30

 Мнения

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021 /09:45 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки