Независими депутати предлагат свободен достъп на журналисти до парламента

17.01.2008 /15:41 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:

Независимите депутати Минчо Христов и Стела Банкова са внесли в деловодството на парламента вчера проекторешение за промяна в Правилника за организацията и дейността на 40-то Народно събрание, която предвижда достъпът и придвижването на журналисти в сградите на Народното събрание при изпълнение на служебните им задължения да са свобод и и неограничен и, съобщи БТА .

В мотивите си двамата посочват, че Народното събрание е публична институция и журналистите трябва да имат пълна възможност да отразяват работата на народните представители без никакви ограничения, за да могат да информират своевременно българската общественост за дейността на депутатите.

Христов каза, че в момента няма законова регламентация относно достъпа на журналисти до Народното събрание, а те са тези, които отразяват дейността на тази публична институция. Всякакви ограничения на журналистите на придвижването им и достъпа до сградата работят за налагането на "завеса над дейността на парламента", смята той.

Затова според него достъпът на журналистите, когато изпълняват служебните си задължения в сградата на Народното събрание, трябва да бъде свободен, без да се налага няколко души да делят една акредитация.

Според Христов трябва да се осигури свободен достъп до сградата на парламента на всеки журналист, който представи журналистическа карта. Той посочи, че в продължение на десетилетия е бил гарантиран достъпът на обикновени граждани. Христов изрази надежда това проекторешение да бъде прието.

Предбоженото от Христов и Банкова проекторешение е във връзка ограниченията, обявени от в сряда от парламентарният председател Георги Пирински . Те предвиждат да да има само 100 пропуска за журналисти, които да отразяват цялата дейност на Народното събрание, като зад тях има поне 200 журналисти, които могат да ги използват . Издават се още 250 други пропуски, които са за отразяване на работата на парламентарни комисии.

До вторник всяка парламентарна група ще предложи вижданията си за коригиране на заповедите на председателя на Народното събрание във връзка с достъпа до сградите на парламента, информираха участници в ъв вчерашното заседание на председателския съвет на парламента .

В отговор на въпрос след заседаниет депутатът от ОДС Яне Янев каза, че ако до 1-2 седмиц и Пирински не отмени заповедите си, може да започне процедура по искане на оставката му като председател на парламента. Той не уточни от кои парламентарни групи очаква подкрепа за това.

Сподели в
 

В канала си в интернет младият влогър събира хиляди българи от цял свят. Кое придава популярност и емоция на онова, което прави? Интервю с него в "Нощен хоризонт" търси отговора.

06.03.2021/16:30

Артист, журналист, писател, логопед - какво ли не е била тя през живота си.

06.03.2021/15:16

Официалната кампания за предстоящите парламентарни избори започна, а с нея Българската национална телевизия даде началото на специалната си програмa - Избори 2021 #ИзбериВажното.

06.03.2021/13:37

През тази година Европейската комисия ще представи план за действие в отговор на тежката икономическа ситуация в медийния сектор. Това съобщи в сряда, на март, заместник-председателят на ЕК Вера Йоурова на събитие, организирано от EURACTIV. Тя има готовност да подкрепи инициативи в сектора.

06.03.2021/12:05

Получавам съобщения, но няма от какво да се страхувам, споделя в интервю за "Клуб Z" Андон Балтаков

06.03.2021/09:04

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021 /19:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Дали от мъдрост или пък от нужда нашият народ е измислил куп поговорки, които и до днес ни служат. Сред тях са: „Крушата не пада по-далеч от дървото“ или пък „Кръвта вода не става“. И двете се отнасят най-добре и за Елена Хайтова, която освен фамилията, е наследила от именития си баща и дарбата да реди думите така,че написаното от нея да се помни и търси.

28.02.2021 /11:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

Преди известно време случайно попаднах на един репортаж в телевизията майка за журналиста от Велико Търново Ангел Ганцаров. Оказа се, че той е интересна птица в най-добрия смисъл на тази дума. Защото години наред колекционира вестници и в сбирката си е натрупал над 7 хиляди броя, сред които има и уникални издания на българската и световната журналистика. И не само това прави Ганцаров притегателен образ за нас, неговите колеги. Той е автор и на излязлата през миналата година книга и „Великотърновската журналистика 1878 – 2020 г.”, в която разказва за славните години на вестникарството в царствената българска столица.

20.02.2021 /12:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Хумористичното издание, което празнува 75 години, припомня епизоди от своята история.

23.02.2021 /13:02 | Източник: Стършел

На 28 януари се навършват 125 години от смъртта на Иван Добровски – един от изявените наши дейци, който със своята богата култура, с просветителската и журналистическата си дейност оставя трайна диря във възрожденската ни история, както и в първите години от развитието на младата българска държава.

28.01.2021 /11:05 | Автор: Атанас Коев | Източник: desant.net

 Акценти и позиции

По повод националния празник 3 март и 143-ата годишнина от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява колегията.

03.03.2021 /00:30

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова честити на колегията идещото пролетно обновление и отправя пожелания за здраве, енергия и промени към добро.

01.03.2021 /09:04

В деня на възпоменанието за Апостола на свободата Васил Левски нека и хората на словото, призвани да са обществената съвест, сверят отново пътя си със заветите му. И да не забравяме думите и на другия ни герой от същата възвисяваща епоха Христо Ботев: „Свободата е мила, истината е свята”

19.02.2021 /15:30

 Мнения

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021 /09:45 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки