Теодор Борисов разкрива как футболът влиза в България

21.04.2019 /18:54 | Източник: dnes.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Теодор Борисов е спортен репортер и доктор по история

Футболът идва в младата българска държава в началото на 20-и век с първата футболна топка. Бързо набира популярност и през 20-те години на миналия век вече имаме шампионат у нас.

За цялата история на тази велика игра разказва новата книга "Как Цар Футбол превзе България". Автор е спортният журналист Теодор Борисов.

Той сподели в студиото на "България сутрин", че в книгата е вплел статистика, резултати и история, които са разказани така, че да са интересни и за хората, които не се интересуват от футбол.

"Ако говорим за всекидневния изказ на хората, доста футболни термини се промъкват и политиците ползват езика на футбола понякога, за да илюстрират това, което имат предвид. Неслучайно Цар Футбол, или най-великата игра, е част от нашето ежедневие", каза авторът пред Bulgaria ON AIR.

Теодор Борисов допълва и че в книгата му има информация от много източници. А много от нещата, които днес не се харесват в родния футбол, ще намерим на страниците на книгата, защото са съществували и преди десетилетия.

Борисов разкри още, че в "Как Цар Футбол превзе България" ще открием интересни факти за това кога и къде е била първата среща на осветление в България, която е била и първа за Балканите, и кой е бил първият уговорен мач.

"Сред данните, които имам, е и един мач със значение за влизане в Първа софийска дивизия между отборите на "Бенковски Банишора" и "Борислав Красно село", в който публиката прекъсва мача, опитвайки се да линчува злочестите артисти", разкрива Теодор Борисов.


 

Сподели в
 

В неделя Европейският парламент се превръща в голям медиен център, където над 1300 журналисти проследяватт и отразяватт европейските избори.

26.05.2019/12:17

„Винаги ми е било уютно около думите. Да пишеш е друг тип отговорност към речта, към словото, към думите. Днес образът измества думите, казва Яна Боянова, редактор в сайта на БНР и допълва:

25.05.2019/18:53

Манчестър Сити спечели домашен требъл през този сезон, но остана зад Ливърпул по приходи от телевизионни излъчвания, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

25.05.2019/12:16

Австралийският актьор Джефри Ръш спечели дело за клевета срещу него, като ще получи общо 2,9 млн. австралийски долара обезщетение за понесени морални и финансови щети, предава АП.

24.05.2019/12:25

Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“ отличи Радио Шумен заради езиковата рубрика, която регионалната станция подготвя с преподаватели от хуманитарния факултет на висшето училище.

23.05.2019/12:00
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

В словото си по повод 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение в България председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоя за спешни действия, които да възпрат деградацията в свободата на словото у нас, да предпазят колегията от натиск и манипулации, да гарантират на обществото правото на обективна, качествена и независима журналистика

22.05.2019 /17:07

 Мнения

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Размисли за пренебрежителното отношение към вестник „Дума” и празника му, замислен от първия главен редактор Стефан Продев

02.05.2019 /20:43 | Автор: Константин Иванов | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки