Кой е бащата на „жълтата” преса Йозеф Пулицър

22.04.2019 /12:00 | Източник: Земя Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Джоузеф Пулицър (10 април 1847 г. - 29 октомври 1911 г.)

Наградите “Пулицър” носят името на един от най-известните издатели на вестници в края на 19-и и началото на 20-и век. Освен, че е свързан с престижните отличия, Пулицър е смятан за баща на имащата лоша слава “жълта” журналистика.

Йозеф Пулицър е роден през 1847 г. в еврейско семейство от град Мако в Унгария. Когато Йозеф е на 7 години, баща му мести семейството в Будапеща, където момчето получава образованието си от частни учители и овладява френски и немски език.

След като баща му фалира, Йозеф емигрира в САЩ като 17-годишен младеж и започва да използва английския вариант на името си – Джоузеф Пулицър.

Поради липсата на средства се записва в армията и участва на страната на Севера в Американската гражданска война от 1861-65 г. След края на войната, отново преследван от безпаричие, Пулицър тръгва на Запад, за да търси нови възможности и работа.

Установява се в Сейнт Луис, където познанията му по немски му вършат добра работа, поради големия брой германски имигранти в града на река Мисисипи.

Завещава 30 млн. долара   

Първата публикация на Пулицър била за измама, от която пострадал. След като платил 5 долара на агент, който му обещал работа в плантация край града, той осъзнал, че е бил измамен заедно с още няколко други желаещи да работят. Описал как работи измамата и излизащият в Сейнт Луис немскоезичен в. „Вестлише пост” публикувал написаното.

През 1867 г. Пулицър се отказал от гражданството си от Австро-Унгарската империя и станал американец. Година по-късно започнал първата си работа във вестник, след като „Вестлише пост” го наел като репортер.

Преди да стане собственик на вестник и известен издател, Джоузеф Пулицър бил политик. Записал се в Републиканската партия, активно участвал в техни кампании и работил много за неуспешната кандидатура за президент на Хорас Грийли.

Разочарован от корупцията в Републиканската партия, Пулицър се присъединил към Демократическата партия. Прави успешни сделки със закупуването на вестници като собственик и издател, прави блестяща кариера, пуликува жълти материали, но и такива за корупцията.

С годините здравето на Джоузеф Пулицър се влошавало и той постепенно се оттеглил от ежедневната работа. През 1911 г. Пулицър починал на борда на яхтата си, докато секретарката му четяла за живота на френския крал Луи XI. Наследила го съпругата му Кейт, с която имали 7 деца.

В момента на смъртта му състоянието на Джоузеф Пулицър се оценявало на над 30 млн. долара, което в началото на 20-и век било огромна сума. Наградите “Пулицър” били основани от Колумбийския университет в Ню Йорк 7 години след смъртта на издателя.


 

Сподели в
 

В неделя Европейският парламент се превръща в голям медиен център, където над 1300 журналисти проследяватт и отразяватт европейските избори.

26.05.2019/12:17

„Винаги ми е било уютно около думите. Да пишеш е друг тип отговорност към речта, към словото, към думите. Днес образът измества думите, казва Яна Боянова, редактор в сайта на БНР и допълва:

25.05.2019/18:53

Манчестър Сити спечели домашен требъл през този сезон, но остана зад Ливърпул по приходи от телевизионни излъчвания, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

25.05.2019/12:16

Австралийският актьор Джефри Ръш спечели дело за клевета срещу него, като ще получи общо 2,9 млн. австралийски долара обезщетение за понесени морални и финансови щети, предава АП.

24.05.2019/12:25

Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“ отличи Радио Шумен заради езиковата рубрика, която регионалната станция подготвя с преподаватели от хуманитарния факултет на висшето училище.

23.05.2019/12:00
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

В словото си по повод 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение в България председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоя за спешни действия, които да възпрат деградацията в свободата на словото у нас, да предпазят колегията от натиск и манипулации, да гарантират на обществото правото на обективна, качествена и независима журналистика

22.05.2019 /17:07

 Мнения

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Размисли за пренебрежителното отношение към вестник „Дума” и празника му, замислен от първия главен редактор Стефан Продев

02.05.2019 /20:43 | Автор: Константин Иванов | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки