Кой е бащата на „жълтата” преса Йозеф Пулицър

22.04.2019 /12:00 | Източник: Земя Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Джоузеф Пулицър (10 април 1847 г. - 29 октомври 1911 г.)

Наградите “Пулицър” носят името на един от най-известните издатели на вестници в края на 19-и и началото на 20-и век. Освен, че е свързан с престижните отличия, Пулицър е смятан за баща на имащата лоша слава “жълта” журналистика.

Йозеф Пулицър е роден през 1847 г. в еврейско семейство от град Мако в Унгария. Когато Йозеф е на 7 години, баща му мести семейството в Будапеща, където момчето получава образованието си от частни учители и овладява френски и немски език.

След като баща му фалира, Йозеф емигрира в САЩ като 17-годишен младеж и започва да използва английския вариант на името си – Джоузеф Пулицър.

Поради липсата на средства се записва в армията и участва на страната на Севера в Американската гражданска война от 1861-65 г. След края на войната, отново преследван от безпаричие, Пулицър тръгва на Запад, за да търси нови възможности и работа.

Установява се в Сейнт Луис, където познанията му по немски му вършат добра работа, поради големия брой германски имигранти в града на река Мисисипи.

Завещава 30 млн. долара   

Първата публикация на Пулицър била за измама, от която пострадал. След като платил 5 долара на агент, който му обещал работа в плантация край града, той осъзнал, че е бил измамен заедно с още няколко други желаещи да работят. Описал как работи измамата и излизащият в Сейнт Луис немскоезичен в. „Вестлише пост” публикувал написаното.

През 1867 г. Пулицър се отказал от гражданството си от Австро-Унгарската империя и станал американец. Година по-късно започнал първата си работа във вестник, след като „Вестлише пост” го наел като репортер.

Преди да стане собственик на вестник и известен издател, Джоузеф Пулицър бил политик. Записал се в Републиканската партия, активно участвал в техни кампании и работил много за неуспешната кандидатура за президент на Хорас Грийли.

Разочарован от корупцията в Републиканската партия, Пулицър се присъединил към Демократическата партия. Прави успешни сделки със закупуването на вестници като собственик и издател, прави блестяща кариера, пуликува жълти материали, но и такива за корупцията.

С годините здравето на Джоузеф Пулицър се влошавало и той постепенно се оттеглил от ежедневната работа. През 1911 г. Пулицър починал на борда на яхтата си, докато секретарката му четяла за живота на френския крал Луи XI. Наследила го съпругата му Кейт, с която имали 7 деца.

В момента на смъртта му състоянието на Джоузеф Пулицър се оценявало на над 30 млн. долара, което в началото на 20-и век било огромна сума. Наградите “Пулицър” били основани от Колумбийския университет в Ню Йорк 7 години след смъртта на издателя.


 

Сподели в
 

Когато по-рано тази година журналистът от New York Times Фахрад Маньо е потърсен от негов колега, работещ по Privacy Project на изданието, с въпроса дали има интерес да бъде проследена цялата му онлайн активност, Маньо си мисли, че колегата му се шегува.

25.08.2019/12:27

Милиардерът екстремен либерал Джордж Сорос и неоконсервативният му аналог Чарлс Кох обединяват сили, за да наложат цензура в интернет – единственото пространство, където все още такова животно като „свободата на словото“ съществува.

24.08.2019/12:26

Слави Трифонов е популярен от няколко десетилетия. В дългогодишното му шоу са гостували както български политици, общественици, журналисти и хора на изкуството, така и звезди от родната и международната сцена.

23.08.2019/12:00

Ърл Уилкинсън е главен изпълнителен директор на Международната асоциация на новинарските медии (INMA). Той участва в VI Световeн конгрес на информационните агенции, който БТА организира през юни в София.

22.08.2019/12:00

Веднага си признавам, че за Нушка Григорова ми е трудно да говоря и да пиша в минало време. Тази година Българската телевизия ще отбележи своите 60 години живот, а когато Нушка пристъпва нейните студия и апаратни, телевизията е само на 4 години.

21.08.2019/12:00
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В съвместно съобщение на Международната и Европейската федерация на журналистите (IFJ/EFJ), разпространено до всички техни членове, федерациите подкрепят призива на СБЖ по-добра защита на правата на журналистите и свободата на словото в хода на обществения дебат около избора на главен прокурор.

21.08.2019 /10:26

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 48 гости

Бързи връзки