Турция – няй-големият затвор за журналисти

10.05.2019 /10:11 | Източник: vesti.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Берил Ески.

Времето в първите дни на пролетта е слънчево, както обикновено се случва в Турция, но зад стените на женския затвор в Истанбул студеният въздух надделяваше. Там Берил Ески от международната организация "Амнести Интернешънъл" - Турция разговаря с няколко затворници - журналисти.

Сред тях е 75-годишната Назлъ Иличак. Осъдена е на доживотен затвор за "опит за потъпкване на конституционния ред".

Тя е зад решетките вече почти три години и все още е изумена как тефтерът й с номера на приятели може да бъде възприет като доказателство за обвиненията срещу нея в "тероризъм“.

"Все едно си затворен в гробница“

Пред "Амнести Интернешънъл" Иличак казва, че й липсва старият живот, липсват й децата и внуците й. "Все едно си затворен в гробница. Опитваш се да се протегнеш и да се хванеш за нещо, но не можеш“.

Берил Ески се среща и с Пънар Гайип. Преди - репортер за информационната агенция "Еткин", днес Гайип лежи в затвора по обвинение за "членство в терористична организация“ и за "пропаганда на терористична организация“. Някои от постовете й в социалните мрежи и работата й в ETHA се използват като доказателства срещу нея.

Гайип казва, че най-лошият ден в затвора е бил, когато е гледала как полицията прекратява седмичното бдение на "Съботните майки".

(Всяка събота от 23 години насам десетки хора се събират на бдение на централен площад в Истанбул, седейки в тишина и държейки снимки на роднини, които са изчезнали след задържане от полицията - събитие, датиращо от 1980 г. Групата трябваше да организира 700-ата демонстрация през август миналата година, когато турската полиция, заяви, че протестът на групата не е позволен, след което използва сълзотворен газ и гумени куршуми, за да разпръсне тълпата и да задържи десетки, включително 82-годишна жена, която бе сред първите протестиращи през 1995 г. в търсене на сина си. Седящият протест на т. нар. "Съботни майки" бе един от малкото останали публични протести близо до истанбулския площад Таксим, който навремето бе място, на което се организираха много демонстрации, но сега е забранено за посещения за опозиционни групи).

Гайип казва, че жените, известни като "Съботните майки“, са гласът и съвестта на Турция: "Когато те (полицията) нападнаха "Съботните майки", нещо в мен се пречупи. Искаше ми се да бях там“.

"Те се страхуват от пресата“

Ханъм Бюшра Ердал, която е в затвора от около три години и, чието дело все още се гледа в Апелативния съд, обясни, че нейният свят е станал много по-малък, откакто е в затвора. Никой друг освен семейството й не я е подкрепил. Ердал казва, че се чувства сама и се е отказала от съдебната система: "Дори журналистите се нуждаят от армия от поддръжници зад гърба си. Ако няма такава, никой не ви споменава в новините“.

Туба Булут и Рейхан Хаджиолу, репортери на вестника "Özgürlükçü Demokrasi“, които сега излежават присъди, са започнали гладна стачка на 2 март в знак на протест, че са държани в изолация.

Рейхан казва: "Те (властите) се страхуват от пресата. Иска ми се всички онези нарушения на човешките права да не се бяха случвали, за да не се налагаше да пишем за тях, но за съжаление не стана така“.

На въпроса какво й липсва, Рейхан отговаря: "Липсва ми да отразявам новини за по-добрата Турция“.

След женския затвор, Берил Ески посещава и мъжкия затвор "Silivri“, в който има около 20 000 затворници.

Там тя се среща с журналиста Ерен Ердем. Излежавал присъдата си от четири години и два месеца, Ердем казва, че четенето на книги, оставени от други журналисти-затворници преди него е нещото, върху което се фокусира напоследък.

Пред "Амнести Интернешънъл" Ердем разказва, че от 15 дни властите в затвора са конфискували снимка на сина му. "Съдът ви спира да виждате детето си, а властите в затвора - да виждате снимката му", казва Ердем.

Напускайки затвора, Берил Ески казва, че е възмутена от факта, че журналисти са пратени в затвора, защото са вършили работата си. "Шокиращо е да знаеш, че много от тях са били осъдени при демонстративни процеси, като са използвани изфабрикувани доказателства и измислени обвинения".

"Тръгвайки си, оставям там, в затвора, журналистите на Турция, чиито критични гласове са били брутално заглушени от правителството", заключва Ески. 

--------------------------------

*Берил Ески от "Амнести Интернешънъл" - Турция публикува текста непосредствено след 3 май - Световният ден на свободата на печата.

м.л.

Сподели в
 

Около 400 млади журналисти представиха своите проекти и участваха в създаването на нови по време на състоялия се в Санкт Петербург ХІV Международен медиен форум „Диалог на културите“. Обединявайки се, те се надяват, че ще осъществят в живота си главната идея на организаторите на събитието – да разрушат лъжливите стереотипи и да изведат сътрудничеството между журналистите на нова позиция.

29.11.2019/14:52

На 4 декември т.г. Европейският център за свобода на медиите (ECPMF) заедно с Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и с подкрепата на Европейската комисия организират международна пресконференция-дискусия на тема „Как медиите и полицията да си взаимодействат най-успешно”.

27.11.2019/19:03

Френските медийни организации подадоха жалба срещу Google до органа за конкуренция на страната заради отказа на американския интернет гигант да плати за показване на тяхното съдържание. Този ход създава битка на правния фронт с Google по нов закон за авторското право на ЕС, който може да има огромни последствия за бъдещето на пресата.

21.11.2019/17:44

Съд за тежки престъпления в Истанбул потвърди присъдите, които по-рано беше издал срещу група журналисти, редактори и служители в опозиционния вестник „Джумхуриет“.

21.11.2019/17:15

Гугъл въвежда нови, по-строги правила за политическа реклама. В изявлението на компанията се казва, че с оглед на събитията от последните месеци, споровете за онлайн представянето на политически идеи и желaнието да се укрепи доверието в демократичните процеси, е необходим нов подход.

21.11.2019/17:05

 Представяме ви

Кубинската столица, известна като „перлата на Карибите,” остава вечно млада и магнетична с архитектурните си красоти, с бликащите дори и по улиците й изкуство и култура, със засмените хора. Ето как - в снимки и срещи - видя вълшебния град и други кубински прелести пратеничката на сайта на СБЖ, участвала заедно с 263-ма журналисти от 53 страни в посветения на юбилея FITCuba 2019.

10.12.2019 /20:54 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Най-сложно е да се открият точните хора, които да работят като едно цяло, но когато това се случи, екипът става двигател на успеха, убедена е счетоводителката, смело поела менидъжрството в производството на качествено журналистическо издание

02.12.2019 /18:22 | Автор: Диана Юсколова | Източник: СБЖ

Преди дни в НДК поетесата и журналистка Надежда Захариева поднесе на гостите си „Душа-та (си) на длан“, като изневери на това, че на жена не се казват годините, и сподели, че е напълнила вече 75-те. Пълният с много поезия, усмивки, приятелска топлина и настроение празник беше организиран от Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926“. Известни поп изпълнители поздравиха рожденичката и наляха допълнително празнична атмосфера в залата.

29.11.2019 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова

Тази година наградата на СБЖ за книга получи поетесата и журналистка Ирина Александрова. Тя я е посветила на големия български журналист Данаил Крапчев и неговия вестник „Зора“, който мнозина наричат българския „Таймс“.

28.11.2019 /15:46 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Барелеф на известния хасковски фотограф Карекин Карекинян (1926-2015 г.) бе открит на сградата, където бе последното му работно място - редакцията на вестник „Хасковска Марица“.

12.12.2019 /15:19 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Преди почти 50 лета старата редакция на единствения тогава търновски вестник – „Борба” бе в също тъй стара къща на Главната улица. Точно срещу сегашния Театър „Константин Кисимов”. Там – в стая, обърната с очите на прозорците си на север, бе отделът „Култура и изкуство”.

02.12.2019 /14:48 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

Премиер, министър, кмет демонстративно затварят устата на журналисти, изпълняващи служебните си задължения и обществената си функция да задават въпроси по важни теми. „На тъмно” се готвят и мащабни промени в медийното законодателство. Явно „онези горе” искат да са недосегаеми за контрола на „онези долу”. Докога гражданите ще търпят това, пита председателят на СБЖ Снежана Тодорова

20.11.2019 /19:46

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки