Начало
 
 

"Златно перо" на СБЖ за Здравка Димитрова и нейното "Любовно танго с Аржентина"

16.05.2019 /19:01 | Автор : Майя Любомирска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Здравка Димитрова получи "Златно перо" на СБЖ и грамота за книгата си "Любовно танго с Аржентина", по повод личния си юбилей и за цялостно творчество. Снимка: Майя Любомирска

Премиерата на новата книга и личният юбилей на известната журналистка Здравка Димитрова, живяла дълги години в Аржентина и Мексико, даде повод и за връчването й на най-високото отличие на СБЖ

Талантливата българска журналистка, както председателят на СБЖ Снежана Тодорова нарече Здравка Димитрова, представи поредната си нова книга „Любовно танго с Аржентина“. Гостоприемният Клуб „Журналист“ в СБЖ беше естественото място за тази премиера в месеца на културното ни въздигане – както можем да определим месец май, белязан с ежегодните тържества в чест на братята Св. Св. Кирил и Методий и на нашата азбука.

Още едно вълнуващо съвпадение – колегата ни Здравка Димитрова представи новата си книга, дни преди честванията на 175-годишнината на българската журналистика и на 125 години от началото на организираното журналистическо движение. И няколко дни след своя 85-годишен юбилей.

Премиерата на книгата и творческото дълголетия на уважаваната ни колежка станаха повод и за връчването й на най-висшето отличие на СБЖ - "Златно перо", съпроводено с грамота за активна журналистическа и публицистична дейност. Отличието и грамотата бяха връчени на Здравка Димитрова от Снежана Тодорова с вълнуващи поздравителни думи и пожелания за нови и нови журналистически успехи.

Със сърдечни благодарности за представянето на Аржентина чрез книгата и с висока оценка за таланта на авторката бяха изпълнени беше изпълнено и поздравлението на аржентинския посланик у нас Н. Пр. Алберто Труеба.

„Откъде е тази огромна любов към Аржентина?“ – попитах авторката. „Тази огромна любов е продиктувана от качествата на хората и страната“, каза за сайта на СБЖ sbj-bg.eu Здравка Димитрова и блясъкът в очите й беше достатъчно красноречив за нейните дълбоки духовни връзки с далечна държава.

„Прекрасно е, че Здравка Димитрова пише и на тази достолепна възраст, каза в приветствието си Снежана Тодорова. Аржентина е такава стана, че всеки, който има възможността да се докосне до културата й, с удоволствие откликва.“

Н. Пр. Алберто Труеба изтъкна: „Тази книга е още едно доказателство за топлите отношения, които съществуват между нашите две страни, макар и географски отдалечени. С изключтелна емоция посрещам тази обич, която авторката показва в своята книга. Тя се превръща и в посланик на нашата култура тук, в България.“

За мястото на книгата на Здравка Димитрова "в литературата на латинския континент" говори проф. Румен Стоянов от катедра „Испанистика“ на Софийския университет "Св. Кл. Охридски". Той подчерта, че "Любовно танго с Аржентина" с качествата си "запълва огромната празнота, изпълнява нашия дълг към страните от този континент, към които ние сме длъжници".

„Българската испанистика дължи изключително много на Аржентина и това съответства на отношенията между двете страни, въпреки географската отдалеченост. Книгата ни представя много широк поглед върху Аржентина и е пропита от любов към страната.“, посочи проф. Стоянов.

В същия дух прозвуча и мнението на книгата на Мария Пачкова, заместник-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България, в което също членува Здравка Димитрова. Тя изтъкна "лекотата, с която се чете тази увлекателна книга".

Лидия Николова прочете впечатления за творбата от писателя Георги Георгиев, автор на предговора на книгата. Поради отсъствието си от София гой нямаше как да ги изрази лично, но в посланието си изтъква "изключителната публицистична дарба на авторката", подчертава "творческия подход, синтетичното слово, оригиналните собствени изводи 
и умелото служене с визуалните средства".
 
Беше прочетено също така и писмо до Здравка Димитрова от колегата Йосиф Давидов от Мадрид, който твърди, че "Тангото с Аржентина е много любовно, много страстно и прекрасно изпълнено".

На премиерата присъстваха и представители на Съюза на българските писатели, на Съюза на българските преводачи, на Сдружението на испаноговорещите журналисти.

Сподели в
 

Парламентарната комисия по културата и медиите на днешното си заседание отхвърли на първо четене двете проектопредложения за промени в Закона за радиото и телевизита(ЗРТ) на ВМРО с 13 гласа “въздържали се” и само двама “за”. Единият предвиждаше въвеждане на квоти за българска музика в радио и телевизионния ефир. Вторият беше за противодействие на дезинформацията в интернет.

28.05.2020/19:27

Инициативата се реализира с подкрепата на Европейската културна фондация и на Европейската федерация на журналистите. Формулярите за кандидатстване се приемат до 22 юни 2020 г.

27.05.2020/16:27

Преподавателката във ФЖМК в СУ „Св. Кл. Охридски” и бивш член на НСРТ даде остро критично интервю за програмата „Денят с Веселин Дремджиев” по TV+ и TV1. По повод искането от доклада на Европейския семестър за изсветляване на собствеността доц. Божилова обърна внимание върху проблемите по тази тема в медийния сектор, медийните войни между олигарси и мълчанието в обществото ни.

25.05.2020/21:50

Проектът „Един пояс, един път”, Общокитайската асоциация на журналистите и Радио Китай за чужбина стартират онлайн кампания за най-вълнуващи видеоклипове и снимки от противопоставянето срещу пандемията от коронавирус. Авторите на отличените творби ще бъдат поканени да посетят Китай в подходящо време след приключване на пандемията. Материалите ще се приемат на имейла на СБЖ до 10 юни.

24.05.2020/18:14

Социалните мрежи се изпълниха с много топли думи и спомени за Митко, който бе обичан от всички, познавали го. Опелото ще е в църквата на Централните софийски гробища на 23 май, събота, от 13 часа.

20.05.2020/21:33

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки