Начало
 
 

"Златно перо" на СБЖ за Здравка Димитрова и нейното "Любовно танго с Аржентина"

16.05.2019 /19:01 | Автор : Майя Любомирска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Здравка Димитрова получи "Златно перо" на СБЖ и грамота за книгата си "Любовно танго с Аржентина", по повод личния си юбилей и за цялостно творчество. Снимка: Майя Любомирска

Премиерата на новата книга и личният юбилей на известната журналистка Здравка Димитрова, живяла дълги години в Аржентина и Мексико, даде повод и за връчването й на най-високото отличие на СБЖ

Талантливата българска журналистка, както председателят на СБЖ Снежана Тодорова нарече Здравка Димитрова, представи поредната си нова книга „Любовно танго с Аржентина“. Гостоприемният Клуб „Журналист“ в СБЖ беше естественото място за тази премиера в месеца на културното ни въздигане – както можем да определим месец май, белязан с ежегодните тържества в чест на братята Св. Св. Кирил и Методий и на нашата азбука.

Още едно вълнуващо съвпадение – колегата ни Здравка Димитрова представи новата си книга, дни преди честванията на 175-годишнината на българската журналистика и на 125 години от началото на организираното журналистическо движение. И няколко дни след своя 85-годишен юбилей.

Премиерата на книгата и творческото дълголетия на уважаваната ни колежка станаха повод и за връчването й на най-висшето отличие на СБЖ - "Златно перо", съпроводено с грамота за активна журналистическа и публицистична дейност. Отличието и грамотата бяха връчени на Здравка Димитрова от Снежана Тодорова с вълнуващи поздравителни думи и пожелания за нови и нови журналистически успехи.

Със сърдечни благодарности за представянето на Аржентина чрез книгата и с висока оценка за таланта на авторката бяха изпълнени беше изпълнено и поздравлението на аржентинския посланик у нас Н. Пр. Алберто Труеба.

„Откъде е тази огромна любов към Аржентина?“ – попитах авторката. „Тази огромна любов е продиктувана от качествата на хората и страната“, каза за сайта на СБЖ sbj-bg.eu Здравка Димитрова и блясъкът в очите й беше достатъчно красноречив за нейните дълбоки духовни връзки с далечна държава.

„Прекрасно е, че Здравка Димитрова пише и на тази достолепна възраст, каза в приветствието си Снежана Тодорова. Аржентина е такава стана, че всеки, който има възможността да се докосне до културата й, с удоволствие откликва.“

Н. Пр. Алберто Труеба изтъкна: „Тази книга е още едно доказателство за топлите отношения, които съществуват между нашите две страни, макар и географски отдалечени. С изключтелна емоция посрещам тази обич, която авторката показва в своята книга. Тя се превръща и в посланик на нашата култура тук, в България.“

За мястото на книгата на Здравка Димитрова "в литературата на латинския континент" говори проф. Румен Стоянов от катедра „Испанистика“ на Софийския университет "Св. Кл. Охридски". Той подчерта, че "Любовно танго с Аржентина" с качествата си "запълва огромната празнота, изпълнява нашия дълг към страните от този континент, към които ние сме длъжници".

„Българската испанистика дължи изключително много на Аржентина и това съответства на отношенията между двете страни, въпреки географската отдалеченост. Книгата ни представя много широк поглед върху Аржентина и е пропита от любов към страната.“, посочи проф. Стоянов.

В същия дух прозвуча и мнението на книгата на Мария Пачкова, заместник-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България, в което също членува Здравка Димитрова. Тя изтъкна "лекотата, с която се чете тази увлекателна книга".

Лидия Николова прочете впечатления за творбата от писателя Георги Георгиев, автор на предговора на книгата. Поради отсъствието си от София гой нямаше как да ги изрази лично, но в посланието си изтъква "изключителната публицистична дарба на авторката", подчертава "творческия подход, синтетичното слово, оригиналните собствени изводи 
и умелото служене с визуалните средства".
 
Беше прочетено също така и писмо до Здравка Димитрова от колегата Йосиф Давидов от Мадрид, който твърди, че "Тангото с Аржентина е много любовно, много страстно и прекрасно изпълнено".

На премиерата присъстваха и представители на Съюза на българските писатели, на Съюза на българските преводачи, на Сдружението на испаноговорещите журналисти.

Сподели в
 

След като в няколко града в страната се състоя премиерата на книгата на журналиста Калин Тодоров „Зад завесата на соца“, в първия ден на лятото и клуб „Книгата“ гостоприемно отвори врати за нейната софийска премиера. Да уважат автора се събраха известни интелектуалци, журналисти и почитатели на мемоарната литература.

23.06.2019/21:20

На откриването на уникалната фотоизложба „Тодор Славчев. Фотоархив” председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова връчи плакет на СБЖ „Златно перо” на внучката на големия фотограф, напуснал ни през 1992 г. Яна Узунова е отличена заради усилията й да опази и систематизира съкровищницата на сниманите от нейния дядо в продължение на над 60 години фотосвидетелства за историята.

15.06.2019/11:17

По време на 30-ия редовен конгрес на Международната федерация на журналистите (МФЖ), който се проведе в Тунис на 13 и 14 юни т.г., бе избран нов президент на организацията.

14.06.2019/22:00

Богата фактология и храна за размисъл предлага второто допълнено издание на книгата на преподавателката във ФЖМК „Българската журналистика (1842-1944). Актуални ракурси”. Първото издание, излязло през 201-та, е носител на „Златно перо” на СБЖ.

13.06.2019/10:25

Българската национална телевизия (БНТ) е в практически фалит и ситуацията е критична. Това каза още в началото на едночасовата дискусия изпълняващият длъжността генерален директор Емил Кошлуков, който е и един от кандидатите за шеф на обществената медия. Както първи сайтът на СБЖ sbj-bg.eu информира днес Съветът за електронни медииш(СЕМ) изслуша финансовия отчет на БНТ в търсене на изход от критичната ситуация.

12.06.2019/21:38
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки