Начало
 
 

"Златно перо" на СБЖ за Здравка Димитрова и нейното "Любовно танго с Аржентина"

16.05.2019 /19:01 | Автор : Майя Любомирска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Здравка Димитрова получи "Златно перо" на СБЖ и грамота за книгата си "Любовно танго с Аржентина", по повод личния си юбилей и за цялостно творчество. Снимка: Майя Любомирска

Премиерата на новата книга и личният юбилей на известната журналистка Здравка Димитрова, живяла дълги години в Аржентина и Мексико, даде повод и за връчването й на най-високото отличие на СБЖ

Талантливата българска журналистка, както председателят на СБЖ Снежана Тодорова нарече Здравка Димитрова, представи поредната си нова книга „Любовно танго с Аржентина“. Гостоприемният Клуб „Журналист“ в СБЖ беше естественото място за тази премиера в месеца на културното ни въздигане – както можем да определим месец май, белязан с ежегодните тържества в чест на братята Св. Св. Кирил и Методий и на нашата азбука.

Още едно вълнуващо съвпадение – колегата ни Здравка Димитрова представи новата си книга, дни преди честванията на 175-годишнината на българската журналистика и на 125 години от началото на организираното журналистическо движение. И няколко дни след своя 85-годишен юбилей.

Премиерата на книгата и творческото дълголетия на уважаваната ни колежка станаха повод и за връчването й на най-висшето отличие на СБЖ - "Златно перо", съпроводено с грамота за активна журналистическа и публицистична дейност. Отличието и грамотата бяха връчени на Здравка Димитрова от Снежана Тодорова с вълнуващи поздравителни думи и пожелания за нови и нови журналистически успехи.

Със сърдечни благодарности за представянето на Аржентина чрез книгата и с висока оценка за таланта на авторката бяха изпълнени беше изпълнено и поздравлението на аржентинския посланик у нас Н. Пр. Алберто Труеба.

„Откъде е тази огромна любов към Аржентина?“ – попитах авторката. „Тази огромна любов е продиктувана от качествата на хората и страната“, каза за сайта на СБЖ sbj-bg.eu Здравка Димитрова и блясъкът в очите й беше достатъчно красноречив за нейните дълбоки духовни връзки с далечна държава.

„Прекрасно е, че Здравка Димитрова пише и на тази достолепна възраст, каза в приветствието си Снежана Тодорова. Аржентина е такава стана, че всеки, който има възможността да се докосне до културата й, с удоволствие откликва.“

Н. Пр. Алберто Труеба изтъкна: „Тази книга е още едно доказателство за топлите отношения, които съществуват между нашите две страни, макар и географски отдалечени. С изключтелна емоция посрещам тази обич, която авторката показва в своята книга. Тя се превръща и в посланик на нашата култура тук, в България.“

За мястото на книгата на Здравка Димитрова "в литературата на латинския континент" говори проф. Румен Стоянов от катедра „Испанистика“ на Софийския университет "Св. Кл. Охридски". Той подчерта, че "Любовно танго с Аржентина" с качествата си "запълва огромната празнота, изпълнява нашия дълг към страните от този континент, към които ние сме длъжници".

„Българската испанистика дължи изключително много на Аржентина и това съответства на отношенията между двете страни, въпреки географската отдалеченост. Книгата ни представя много широк поглед върху Аржентина и е пропита от любов към страната.“, посочи проф. Стоянов.

В същия дух прозвуча и мнението на книгата на Мария Пачкова, заместник-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България, в което също членува Здравка Димитрова. Тя изтъкна "лекотата, с която се чете тази увлекателна книга".

Лидия Николова прочете впечатления за творбата от писателя Георги Георгиев, автор на предговора на книгата. Поради отсъствието си от София гой нямаше как да ги изрази лично, но в посланието си изтъква "изключителната публицистична дарба на авторката", подчертава "творческия подход, синтетичното слово, оригиналните собствени изводи 
и умелото служене с визуалните средства".
 
Беше прочетено също така и писмо до Здравка Димитрова от колегата Йосиф Давидов от Мадрид, който твърди, че "Тангото с Аржентина е много любовно, много страстно и прекрасно изпълнено".

На премиерата присъстваха и представители на Съюза на българските писатели, на Съюза на българските преводачи, на Сдружението на испаноговорещите журналисти.

Сподели в
 

152-годишнината от рождението и 100-годишнината от смъртта на Майстора - големия публицист и социалист, бяха отбелязани в града в подножието на Бузлуджа с дискусия за посланията му към нашето съвремие и с тържество край паметника му. Някогашната редакция на „Работнически вестник” се руши - липсват средства за ремонт.

17.08.2019/21:06

Книгата на известния журналист-международник, общувал с Уилфред Бърчет, Луис и Амилкар Кабрал, Ясер Арафат и с много други известни и безименни герои на световни трусове, вече е на разположение на българския читател. Тя ще бъде представена в СБЖ на 30 септември. Ще присъства и авторът, който от десетилетия живее и работи в Мадрид.

16.08.2019/20:03

Международната федерация на журналистите и Палестинският синдикат на журналистите алармират за опита на израелските власти да депортират в Йордания живеещия в Източен Йерусалим от 20 години Мустафа Ал-Харуф, който работи като фоторепортер за Анадолската агенция. Той е под арест от 22 януари.

08.08.2019/20:20

Датата е 6 август, годината 1945-та, 8,45 местно време Хирошима става жертва на най-зловещата история, родена от човешки мозък – изпепелена е от атомна бомба, хвърлена от американците. Такава е и съдбата и на друг японски град – Нагазаки. Американският бомбардировач В-29, пилотиран от Пол Тибетс, хвърля първата атомна бомба, останала в историята с печалното название „Little Boy“.

06.08.2019/16:54

УС на СБЖ и ИБ на НС на БСП обявяват, че откриват процедурата по набирането на предложения и определянето на носителя за 2019 г. на Наградата за млад журналист "Стефан Продев".

01.08.2019/18:27
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 9 гости

Бързи връзки