Начало
 
 

В Кипър оправдават Шенер Левент за обида на Ердоган

18.05.2019 /18:51 | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Шенер Левент разгръща броеве от в. „Африка”

Съд в Северен Кипър оправда двама кипърски турски журналисти по обвинения в нанасяне на обида на турския президент Реджеп Ердоган.

Журналисти, синдикати, активисти за мир приветстваха решението като „историческо“ за кипърските турци и свободата на словото.

Делото срещу главния редактор на кипърския турски в. „Африка“ Шенер Левент и журналиста Али Осман Табак бе заведено заради публикувана карикатура на Ердоган през декември 2017 г.

Тогавашният посланик на Турция в Северен Кипър подаде жалба срещу тях за обида на турския президент и „подбуждане на омраза срещу чуждестранен лидер с цел разваляне на приятелските и мирни отношения между двете страни“.

Съдът в северната част на Никозия постанови, че публикацията представлява сатира, която е част от свободата на словото, и въпреки че е провокативна, не е „обида“.

„Ердоган загуби и ние спечелихме”, заяви главният редактор Шенер Левент след оправдателното решение пред събралите се пред съда многобройни негови поддръжници.

Левент е кандидат за депутат в Европейския парламент на предстоящите този месец избори. Той заедно с още 5 кипърски турци се явяват от създаденото от него движение „Жасмин”.

Шенер Левент е носител на наградата на Европейския парламент „Европейски гражданин на 2018 г.”

Свързани:   Кипърският журналист Шенер Левент иска да съди Ердоган

Издателят и главен редактор на излизащия в северната част на Кипър в. „Африка” Шенер Левент подаде съдебен иск срещу турския президент Реджеп Ердоган в съда в Никозия за подбуждане към екстремизъм и заплаха живота на журналисти.
Дата: 20.08.2018


 

Сподели в
 

Ръководството на прокуратурата се отнася с разбиране към зададената редакционна политика на "Дневник" и "Капитал", но счита, че истината следва да е основен приоритет на честната и качествена журналистика, пишат от държавното обвинение и добавят:

17.07.2019/15:25

Екипът на партията „Опозиционна платформа - за живота”, чийто лидер е Юрий Бойко, смята, че отговорността за обстрела на телевизионния канал „112 Украйна” се пада на президента Владимир Зеленски и на главния прокурор Юрий Луценко.

16.07.2019/15:25

Хората прекарват с медиите повече от 10 часа на ден, казва проф. Елена Вартанова – декан на Факултета по журналистика на Московския държавен университет „Ломоносов“:

15.07.2019/16:51

Нурини Касим, генерална директорка на Малайзийската национална агенция по печата Бернама, разказва в интервю за БТА: Агенцията има около 1000 служители. Повечето сме журналисти, но имаме също радио и телевизия.

13.07.2019/17:15

Швейцарската легенда в тениса Роджър Федерер се подразни на въпрос на репортер след победата си в четвъртфинала на “Уимбълдън”.

12.07.2019/15:25
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки