Как се борим с фалшиви новини около евроизборите

23.05.2019 /13:58 | Автор : Фредерик Пушо | Източник: АФП/БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


И партии, и медийни пирати се активизират за изборите

Може би поради липсата на граждански интерес европейските избори не породиха цунами от фалшиви новини, но властите остават максимално бдителни, за да парират дезинформацията и евентуални опити за онлайн намеса.

Извличайки поука от предишни операции за киберманипулация на избирателите, главно при американските президентски избори през 2016 г., институциите на ЕС и страните членки въведоха цял куп предпазни мерки.

Ядро на тези мерки е "системата за бързо предупреждение", създадена да предложи възможност за по-голямо сътрудничество между властите на 28-те и европейските инстанции.

Освен това към Европейската служба за външно действие беше създадено звено от 15-ина души да следят за заплахи и да предупреждават населението за опасност от намеси. "В най-горещата фаза сме. Особено бдителни сме в дните преди изборите", обясни европейски източник. При все това, на този етап, все още не е имало сигнал за тревога.

Обявена е война на омразата  

Властите този път могат да разчитат също на усилията на платформите за премахване на дезинформация под натиска на няколко държави. Европейската комисия приветства в доклад в петък "трайните успехи, постигнати от Фейсбук, Гугъл и Туитър при изпълняване на ангажиментите им в полза на прозрачността и честността на предстоящите избори".

Фейсбук създаде система, предназначена да пречи на купуването на реклами с изборна насоченост от чужбина. Платформата разкри също регионален център в Дъблин (по образеца на т.нар. "war rooms", съществуващи от няколко години за наблюдение на кампаниите в САЩ), който свързва специални екипи в САЩ и Сингапур. Те са в готовност 24 часа в денонощието в случай на опит за манипулация.

Освен това мрежата неотдавна изтри десетки профили, разпространяващи език на омразата и фалшиви новини в няколко държави от двете страни на Атлантическия океан.

Неправителствената организация Авааз, която настояваше за подобни действия, изрази задоволство преди няколко дни от изтриването на 27 страници с "антисемитско, антиислямско, антимигрантско, анти-ЛГБТ и антифеминистко" съдържание в Полша, които са имали близо 2 млн. последователи.

По-рано Фейсбук изтри 23 страници в Италия с два 2,5 млн. последователи и 3 крайнодесни мрежи в Испания с 1,4 млн. "приятели".

Като страничен ефект от кампанията на социалните мрежи срещу потребителите, разпространяващи съдържание с послания на омраза, конспирации и дезинформация, се появява опасност тези потребители да се ориентират към средства за комуникация, които не подлежат на проследяване, като криптираните пощи. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

За поредна година данните на Националния статистически институт (НСИ) затвърждават негативната тенденция на изчезване на вестниците в България.

25.06.2019/14:02

Сътрудникът ни във Враца Жоро Александров стана носител на една от петте награди, връчени на церемонията на 16-ите годишни награди на Българската асоциация на регионалните медии (БАРМ), която се проведе в Казанлък, съобщават от БНР.

24.06.2019/16:50

Пловдивската галерия "Андромеда Арт" едва побра почитателите на журналиста Иван Тропанкев, който откри в петък вечер първата си фотоизложба "След нас и завинаги".

23.06.2019/14:15

В Министерството на културата ще се проведе информационен ден във връзка с декларациите за собственост на 24 юни (понеделник) от 14 ч. в зала „Сцена 17” на 7 ет., които медиите трябва да подадат по закон, съобщиха от ведомството.

22.06.2019/17:16

Украйнският журналист и борец срещу корупцията Вадим Комаров, който в началото на май беше пребит от неизвестни нападатели, е починал вследствие на получените наранявания, предаде АФП, като се позова на полицията.

21.06.2019/16:51
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 63 гости

Бързи връзки