Как се борим с фалшиви новини около евроизборите

23.05.2019 /13:58 | Автор : Фредерик Пушо | Източник: АФП/БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


И партии, и медийни пирати се активизират за изборите

Може би поради липсата на граждански интерес европейските избори не породиха цунами от фалшиви новини, но властите остават максимално бдителни, за да парират дезинформацията и евентуални опити за онлайн намеса.

Извличайки поука от предишни операции за киберманипулация на избирателите, главно при американските президентски избори през 2016 г., институциите на ЕС и страните членки въведоха цял куп предпазни мерки.

Ядро на тези мерки е "системата за бързо предупреждение", създадена да предложи възможност за по-голямо сътрудничество между властите на 28-те и европейските инстанции.

Освен това към Европейската служба за външно действие беше създадено звено от 15-ина души да следят за заплахи и да предупреждават населението за опасност от намеси. "В най-горещата фаза сме. Особено бдителни сме в дните преди изборите", обясни европейски източник. При все това, на този етап, все още не е имало сигнал за тревога.

Обявена е война на омразата  

Властите този път могат да разчитат също на усилията на платформите за премахване на дезинформация под натиска на няколко държави. Европейската комисия приветства в доклад в петък "трайните успехи, постигнати от Фейсбук, Гугъл и Туитър при изпълняване на ангажиментите им в полза на прозрачността и честността на предстоящите избори".

Фейсбук създаде система, предназначена да пречи на купуването на реклами с изборна насоченост от чужбина. Платформата разкри също регионален център в Дъблин (по образеца на т.нар. "war rooms", съществуващи от няколко години за наблюдение на кампаниите в САЩ), който свързва специални екипи в САЩ и Сингапур. Те са в готовност 24 часа в денонощието в случай на опит за манипулация.

Освен това мрежата неотдавна изтри десетки профили, разпространяващи език на омразата и фалшиви новини в няколко държави от двете страни на Атлантическия океан.

Неправителствената организация Авааз, която настояваше за подобни действия, изрази задоволство преди няколко дни от изтриването на 27 страници с "антисемитско, антиислямско, антимигрантско, анти-ЛГБТ и антифеминистко" съдържание в Полша, които са имали близо 2 млн. последователи.

По-рано Фейсбук изтри 23 страници в Италия с два 2,5 млн. последователи и 3 крайнодесни мрежи в Испания с 1,4 млн. "приятели".

Като страничен ефект от кампанията на социалните мрежи срещу потребителите, разпространяващи съдържание с послания на омраза, конспирации и дезинформация, се появява опасност тези потребители да се ориентират към средства за комуникация, които не подлежат на проследяване, като криптираните пощи. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Развитието и финансирането на обществените медии обсъдиха на работна среща ръководствата на БНТ и БНР с депутати и представители на Министерството на финансите.

21.09.2019/14:48

Властите в Северна Македония обявиха война на фалшивите новини, пропагандата и дезинформацията, съобщава скопската телевизия Сител.

20.09.2019/09:35

БНТ спечели журналистическа награда за сътрудничеството си с китайската CCTV+. Наградата за редактиране е плод на 2-годишното сътрудничество в онлайн платформата brnalink.com.

18.09.2019/16:58

Протестираме. През последните няколко години това се превърна в такава тривиалност, че вече почти не предизвиква въпроси, че даже и солидарност.

17.09.2019/14:05

2 шарана по 1,5 кг бяха достатъчни на Георги Генов от отбора на Българското национално радио-ветерани за победа в индивидуалното класиране на традиционния турнир за журналисти по риболов на плувка за купата на Съюза на ловците и риболовците в България (СЛРБ).

16.09.2019/15:25
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

По повод ареста на фоторепортера Веселин Боришев при изпълнение на журналистическите му задължения и по повод кризисната ситуация около радиоводещата Силвия Великова, председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоява да бъде даден ход на внесените от над две години в НС предложения на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото, журналистическия труд и журналистическите права.

14.09.2019 /20:51

По повод ареста на бившия главен редактор на в. „Дума” Юрий Борисов на 9 септември и повдигнатото на 10 септември обвинение за шпионаж срещу бившия издател на същия вестник Николай Малинов, председателят на УС на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

10.09.2019 /20:13

 Мнения

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019 /16:34 | Автор: Къдринка Къдринова

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки