Начало
 
 

Журналистите ни с готовност обслужват управляващите

23.05.2019 /16:50 | Автор : Игнат Ст. Минков | Източник: Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Телевизията като оръжие на масовата пропаганда

България по свобода на медиите днес се е сринала на 111-о място. Балонът, че плурализмът на частните медии е гаранция за тяхната свобода, се спука, за да изпусне зловонието на сервилност, зависимост, слагачество, конюнктурност, преклонение пред властта и бягство от проблемите.

В тази обстановка особена стойност и значение придобиват националните медии - БНР и БНТ. Те така се и наричат - "национални", въпреки че тази им характеристика не се забелязва за сметка на определението "обществени", т.е. служещи на плуралистичното ни общество.

А в обществото ни днес няма ясна национална позиция по важни проблеми. Преобладаващата част от журналистите в националните медии с готовност обслужват позициите на управляващите и ги обгрижват - което по принцип противоречи на функцията на журналистиката в обществото.

Ще споделя мисли за отношението на обществените ни медии към управляващите и към опозицията. В тях реверансът категорично е към управляващите и към "дясното" политическо пространство, маркирано като "евроатлантическо".

Клеветят Елена Йончева  

За основната опозиционна лява сила БСП априори се насажда мнение, че не е достатъчно "проевропейска", постоянно се натрапват мнения за нейни грешки и вини. По неин адрес дори се допускат ругатни, обидни квалификации и дезинформация.

В студиата на БНР и БНТ обикновено разговорите с опозицията се водят по модела "да, но..." и водещият отива към друг проблем, с който тя да бъде уязвена. А когато отговорът на госта отново е логичен и обоснован, темата се сменя или разговорът се прекратява.

Защо при сутрешно "четене" на вестниците по "Хоризонт" от общо над 200 страници материал за деня единственият цитат, който журналистката прочита, е клеветнически текст за жилището на Елена Йончева от г-н Христов (председател на СДС).

За сметка на това еврокомисарката ни Мария Габриел, сега вече и водеща евролистата на ГЕРБ, имаше неограничен достъп за нескончаемо ръсене на общи приказки и за това как трябва да ратифицираме... Истанбулската конвенция. Коя от двете български жени - Йончева и Габриел, уважаеми журналисти, заслужава нашата подкрепа? Националните ни медии на практика са толерантни към грешките и престъпленията на ГЕРБ и правителството му.

Кои са причините за това поведение на националните ни медии? Страх, безразличие, политическа сервилност към властващите, липса на доблест, закърняло чувство на отговорност за съдбата на страната ни. Защото проблемите ни се задълбочават все повече и повече, но не се вижда това да безпокои нашите национално отговорни журналисти.

Каканижат незначителни новини  

Ще си позволя да попитам, уважаеми журналисти от националните медии, какво трябва ние, гражданите на България, да направим, за да защитим демократичните си права на обективна информираност?

Явно това не ви притеснява, щом и на Първи май без капка срам не проронихте и дума за човешкия труд и скрихте от новините по радиото най-голямата обществено-политическа проява на деня - протестният митинг-шествие с близо 20 000 участници, организиран от БСП.

А каканижехте през целия ден измислени новини за несъществуващо шествие, организирано от "Подкрепа" от пл. "Св. Неделя". На 9 май - Деня на победата и на Европа, наместо почит към 30 000-те български воини, загинали в Отечествената война, радиото ни занимава с отречените в България гей бракове - какъв срам - те ли са символът на Европа!  

Страната ни е в крайно тежко състояние, държи последните места почти във всички класации на ЕС, надвесена е над пропаст, в която може да се срине всеки миг, ако не спрем разпада, омразата, крайно острото противопоставяне; ако продължаваме да търпим да ни управляват неуките, неподготвените, сервилните, агресивните, арогантните, циниците; ако продължаваме да се примиряваме; ако не подкрепим търсещите, борещите се за необходимата и възможна промяна!

-------
* В израз на уважение към вас, журналистите като челен отряд на българското общество, написах тези редове. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

„Разходка в миналото, направена със съпричастност и емпатия“ - това казва Яна Узунова за изложбата, която може да ви разсмее, да ви трогне и да ви накара да бъдете по-любопитни към българското минало.

24.06.2019/18:51

Четох тези дни два поръчкови материала в две жълти издания. Няма да ги цитирам. Знам, че когато едновременно в две такива издания се появят два копирани материала, някой им е платил.

23.06.2019/17:15

Със сигурност повечето медии се контролират от милиардери. От Рупърт Мърдок до Си Нюхаус и Джеф Безос – много милиардери са собственици на вестници и списания.

22.06.2019/18:50

Над 1/3 от всички нарушения на свободата на медиите в Европа са били в югоизточната част на континента, като зад половината от тях стоят правителства, съобщават наблюдатели на състоянието на медийната свобода на конференция в Сараево на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), предаде Ройтерс.

21.06.2019/15:20

Френският фотограф Гийом Лебран представя свои кадри от Истанбул, София и Солун в столичната галерия "Синтезис". Това съобщиха домакините на събитието, което ще продължи от 25 юни до 20 юли.

20.06.2019/13:52
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки