Начало
 
 

Журналистите ни с готовност обслужват управляващите

23.05.2019 /16:50 | Автор : Игнат Ст. Минков | Източник: Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Телевизията като оръжие на масовата пропаганда

България по свобода на медиите днес се е сринала на 111-о място. Балонът, че плурализмът на частните медии е гаранция за тяхната свобода, се спука, за да изпусне зловонието на сервилност, зависимост, слагачество, конюнктурност, преклонение пред властта и бягство от проблемите.

В тази обстановка особена стойност и значение придобиват националните медии - БНР и БНТ. Те така се и наричат - "национални", въпреки че тази им характеристика не се забелязва за сметка на определението "обществени", т.е. служещи на плуралистичното ни общество.

А в обществото ни днес няма ясна национална позиция по важни проблеми. Преобладаващата част от журналистите в националните медии с готовност обслужват позициите на управляващите и ги обгрижват - което по принцип противоречи на функцията на журналистиката в обществото.

Ще споделя мисли за отношението на обществените ни медии към управляващите и към опозицията. В тях реверансът категорично е към управляващите и към "дясното" политическо пространство, маркирано като "евроатлантическо".

Клеветят Елена Йончева  

За основната опозиционна лява сила БСП априори се насажда мнение, че не е достатъчно "проевропейска", постоянно се натрапват мнения за нейни грешки и вини. По неин адрес дори се допускат ругатни, обидни квалификации и дезинформация.

В студиата на БНР и БНТ обикновено разговорите с опозицията се водят по модела "да, но..." и водещият отива към друг проблем, с който тя да бъде уязвена. А когато отговорът на госта отново е логичен и обоснован, темата се сменя или разговорът се прекратява.

Защо при сутрешно "четене" на вестниците по "Хоризонт" от общо над 200 страници материал за деня единственият цитат, който журналистката прочита, е клеветнически текст за жилището на Елена Йончева от г-н Христов (председател на СДС).

За сметка на това еврокомисарката ни Мария Габриел, сега вече и водеща евролистата на ГЕРБ, имаше неограничен достъп за нескончаемо ръсене на общи приказки и за това как трябва да ратифицираме... Истанбулската конвенция. Коя от двете български жени - Йончева и Габриел, уважаеми журналисти, заслужава нашата подкрепа? Националните ни медии на практика са толерантни към грешките и престъпленията на ГЕРБ и правителството му.

Кои са причините за това поведение на националните ни медии? Страх, безразличие, политическа сервилност към властващите, липса на доблест, закърняло чувство на отговорност за съдбата на страната ни. Защото проблемите ни се задълбочават все повече и повече, но не се вижда това да безпокои нашите национално отговорни журналисти.

Каканижат незначителни новини  

Ще си позволя да попитам, уважаеми журналисти от националните медии, какво трябва ние, гражданите на България, да направим, за да защитим демократичните си права на обективна информираност?

Явно това не ви притеснява, щом и на Първи май без капка срам не проронихте и дума за човешкия труд и скрихте от новините по радиото най-голямата обществено-политическа проява на деня - протестният митинг-шествие с близо 20 000 участници, организиран от БСП.

А каканижехте през целия ден измислени новини за несъществуващо шествие, организирано от "Подкрепа" от пл. "Св. Неделя". На 9 май - Деня на победата и на Европа, наместо почит към 30 000-те български воини, загинали в Отечествената война, радиото ни занимава с отречените в България гей бракове - какъв срам - те ли са символът на Европа!  

Страната ни е в крайно тежко състояние, държи последните места почти във всички класации на ЕС, надвесена е над пропаст, в която може да се срине всеки миг, ако не спрем разпада, омразата, крайно острото противопоставяне; ако продължаваме да търпим да ни управляват неуките, неподготвените, сервилните, агресивните, арогантните, циниците; ако продължаваме да се примиряваме; ако не подкрепим търсещите, борещите се за необходимата и възможна промяна!

-------
* В израз на уважение към вас, журналистите като челен отряд на българското общество, написах тези редове. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

В. “24 часа” влезе в един от петте одобрени от Министерството на образованието и науката учебници по история за 10-и клас. Изданието ще влезе в сила през новата учебна 2019/2020 г., съобщават от редакцията.

18.08.2019/17:15

Според последни данни, докато децата от 3 до 13-годишна възраст гледат средно около час и половина телевизия, над 60-годишните стоят пред апарата средно от 5 до 6 часа дневно. А това вече буди тревога.

17.08.2019/14:51

Учителят по история Емил Джасим обяви в профила си във "Фейсбук", че е осъдил в. "Труд" на втора инстанция заради клеветнически твърдения.

16.08.2019/13:52

В началото на юли Националното събрание на Франция прие проектозакон, предназначен да ограничи речта на омразата онлайн. Под този претекст обаче може да се прилага директна цензура, сочи авторката Джудит Бергман.

15.08.2019/18:51

България е на 111-о място в света по свобода на словото, се твърди в класацията на "Репортери без граници", която се финансира от Институт "Отворено общество" на Джордж Сорос.

14.08.2019/14:29
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 9 гости

Бързи връзки