Начало
 
 

Журналистите ни с готовност обслужват управляващите

23.05.2019 /16:50 | Автор : Игнат Ст. Минков | Източник: Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Телевизията като оръжие на масовата пропаганда

България по свобода на медиите днес се е сринала на 111-о място. Балонът, че плурализмът на частните медии е гаранция за тяхната свобода, се спука, за да изпусне зловонието на сервилност, зависимост, слагачество, конюнктурност, преклонение пред властта и бягство от проблемите.

В тази обстановка особена стойност и значение придобиват националните медии - БНР и БНТ. Те така се и наричат - "национални", въпреки че тази им характеристика не се забелязва за сметка на определението "обществени", т.е. служещи на плуралистичното ни общество.

А в обществото ни днес няма ясна национална позиция по важни проблеми. Преобладаващата част от журналистите в националните медии с готовност обслужват позициите на управляващите и ги обгрижват - което по принцип противоречи на функцията на журналистиката в обществото.

Ще споделя мисли за отношението на обществените ни медии към управляващите и към опозицията. В тях реверансът категорично е към управляващите и към "дясното" политическо пространство, маркирано като "евроатлантическо".

Клеветят Елена Йончева  

За основната опозиционна лява сила БСП априори се насажда мнение, че не е достатъчно "проевропейска", постоянно се натрапват мнения за нейни грешки и вини. По неин адрес дори се допускат ругатни, обидни квалификации и дезинформация.

В студиата на БНР и БНТ обикновено разговорите с опозицията се водят по модела "да, но..." и водещият отива към друг проблем, с който тя да бъде уязвена. А когато отговорът на госта отново е логичен и обоснован, темата се сменя или разговорът се прекратява.

Защо при сутрешно "четене" на вестниците по "Хоризонт" от общо над 200 страници материал за деня единственият цитат, който журналистката прочита, е клеветнически текст за жилището на Елена Йончева от г-н Христов (председател на СДС).

За сметка на това еврокомисарката ни Мария Габриел, сега вече и водеща евролистата на ГЕРБ, имаше неограничен достъп за нескончаемо ръсене на общи приказки и за това как трябва да ратифицираме... Истанбулската конвенция. Коя от двете български жени - Йончева и Габриел, уважаеми журналисти, заслужава нашата подкрепа? Националните ни медии на практика са толерантни към грешките и престъпленията на ГЕРБ и правителството му.

Кои са причините за това поведение на националните ни медии? Страх, безразличие, политическа сервилност към властващите, липса на доблест, закърняло чувство на отговорност за съдбата на страната ни. Защото проблемите ни се задълбочават все повече и повече, но не се вижда това да безпокои нашите национално отговорни журналисти.

Каканижат незначителни новини  

Ще си позволя да попитам, уважаеми журналисти от националните медии, какво трябва ние, гражданите на България, да направим, за да защитим демократичните си права на обективна информираност?

Явно това не ви притеснява, щом и на Първи май без капка срам не проронихте и дума за човешкия труд и скрихте от новините по радиото най-голямата обществено-политическа проява на деня - протестният митинг-шествие с близо 20 000 участници, организиран от БСП.

А каканижехте през целия ден измислени новини за несъществуващо шествие, организирано от "Подкрепа" от пл. "Св. Неделя". На 9 май - Деня на победата и на Европа, наместо почит към 30 000-те български воини, загинали в Отечествената война, радиото ни занимава с отречените в България гей бракове - какъв срам - те ли са символът на Европа!  

Страната ни е в крайно тежко състояние, държи последните места почти във всички класации на ЕС, надвесена е над пропаст, в която може да се срине всеки миг, ако не спрем разпада, омразата, крайно острото противопоставяне; ако продължаваме да търпим да ни управляват неуките, неподготвените, сервилните, агресивните, арогантните, циниците; ако продължаваме да се примиряваме; ако не подкрепим търсещите, борещите се за необходимата и възможна промяна!

-------
* В израз на уважение към вас, журналистите като челен отряд на българското общество, написах тези редове. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Докато пандемията неумолимо променя организацията на всички медийни събития по света, това се случва и с 3-тото издание на авторския конкурс за чиста журналистика Web Report.

31.05.2020/17:15

Неизвестни лица разбиха автомобила на зам.-главната редакторка на в. „Монитор“ Наталия Радославова. Радославова е част от ръководството на медийната група и от разследващия екип на медията.

30.05.2020/15:49

САЩ обявиха награда от 3 млн. долара за информация, която ще помогне за задържането на „висшия лидер и ключов пропагандист“ на групировката „Ислямска държава“ Мухамед Хадир Муса Рамадан, съобщава пресслужбата на Държавния департамент, цитирана от РИА Новости.

29.05.2020/16:53

Двете Големи награди от 8-ото издание на Националния ученически журналистически конкурс "Григор Попов" бяха изпратени на победителите в конкурса.

26.05.2020/15:25

Миглена Ангелова отпразнува 55-ия си рожден ден на 20 май в курорта Свети Влас щастлива, влюбена и вдъхновена да разгърне пълния си потенциал в новото си начинание.

25.05.2020/15:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки