Начало
 
 

Синдикатите в БНТ искат актуализиран бюджет на медията и генерален директор с чисти ръце

22.05.2019 /20:39 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В СБЖ бе получено отворено писмо от синдикалните организации в БНТ, адресирано до премиера, финансовия министър, НС и СЕМ. В него се алармира, че дълговете на обществената телевизия са над 35 млн. лв., като се настоява за изчистването им преди избирането на неин нов ръководител.

ДО

Господин Бойко Борисов,

министър-председател на Република България

 

КОПИЕ ДО

Господи Владислав Горанов,

Министър на финансите на Република България

 

КОПИЕ ДО

Комисия за култура и медии в Народното събрание

 

КОПИЕ ДО

Съвет за електронни медии

 

 

О Т В О Р Е Н О   П И С М О

от синдикалните организации в БНТ

 

Уважаеми господин министър-председател,

Уважаеми госпожи и господа,

 

Силно сме обезпокоенни от постоянната криза, предизвиквана в БНТ, за която работещите в нея нямат никаква вина.

От години е ясно, че определената от финансовото министерство държавна субсидия е крайно недостатъчна. През последните 15 години всеки новоизбран генерален директор започва своя мандат  с натрупани от неговия предшественик 20-30 милиона лева задължения.

За нас това означава, че или бюджетът на обществената телевизия е погрешно сметнат, или дефицитът е резултат на лошо управление. Към това можем да добавим и многото недомислени структурни, кадрови и технологични реформи, извършвани през годините в БНТ.

По наши данни към днешна дата дълговете на БНТ надхвърлят 35 милиона лева, а има и реална опасност срещу БНТ да бъдат заведени дела и от международни институции.

В тази връзка ние си позволяваме да се усъмним в безкрайните финансови ревизии, одити и отчети пред СЕМ.

Предстои избор на нов генерален директор.

Ние, синдикалните организации в БНТ, категорично настояваме преди този избор да бъдат погасени старите задължение на БНТ, за да може новоизбрания директор да започне на чисто. Да бъде направен точен анализ на причините, довели до това състояние на институцията, а виновните да бъдат санкционирани според законите на държавата.

Да бъде актуализиран бюджетът на БНТ, съобразно бюджета на обществените телевизии в страните членки на Европейския съюз.

Настояваме този път изборът на генерален директор да бъде изключително отговорен и да бъде определен за тази длъжност доказан професионалист, който да се ползва с доверието на работещите в БНТ, да не е политически обвързан, да бъде с „чисти ръце” и да представи по време на изслушването му в СЕМ екипа, с който ще управлява.

Уважаеми господин министър-председател, уважаеми госпожи и господа, през 2019 година БНТ чества своята 60-годишнина в условията на изключително тежка криза.

Настояваме за вашата решителна намеса.

 

София, 22 май 2019 г.

 

Емил Розов,

журналистически дружества в БНТ към Съюза на българските журналисти (СБЖ)

 

Лиляна Трайкова,

Сдружение Национален медиен синдикат „Техника”,

 

Николай Ганев,

Сдружение Съюз на на българските телевизионни работници - 89 (СБТР’89)

 

Любомир Мирчев,

Национален радиотелевизионен синдикат (НРТС) към Конфедерацията на независимите синдикати в България

 

Ирина Михайлова,

браншови синдикат в БНТ към Генерална дирекция на браншовите синдикати в България

Сподели в
 

Впечатления от изложба за медиите в галерията за чуждестранно и модерно изкуство в столицата на Обединеното кралство

17.07.2019/08:30

Макар да знаехме, че Нушка страда от тежка болест, сякаш не очаквахме и тя да си тръгне от нас към оня, по-добрия свят. Но ето, че го направи. Вече я няма онази вечно усмихнатата и вечно пълна с ентусиазъм и енергия Нушка Григорова. Няма я нейната окуражителна усмивка и това прави особено мъчителни необходимите прощални думи за нея...

16.07.2019/12:01

Отличието бе връчено на приключващия мандата си у нас директор на Институт „Сервантес” от председателя на СБЖ Снежана Тодорова - за приноса му в сближаването между културите на България и Испания. Стихове на големи испаноезични и наши поети звучаха на топлото изпращане в Клуб „Журналист”, организирано от СИЖБ и СБЖ. Участваха и посланиците на Испания и Аржентина.

12.07.2019/20:17

80-годишнината на отишлия си без време през 2007 г. Марко Семов и връчването за шести път на наградата на негово име се превърна в празник на духовността, споделен от всички, които бяха дошли в БАН да си спомнят магьосника на словото.

11.07.2019/21:08

В навечерието на Глобалната конференция за свобода на медиите, организирана от правителствата на Великобритания и Канада, Международната федерация на журналистите (МФЖ), заедно с 32 други международни организации за свобода и развитие на медиите, се срещнаха в Лондон, съобщават от федерацията.

11.07.2019/19:27
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки