Начало
 
 

Синдикатите в БНТ искат актуализиран бюджет на медията и генерален директор с чисти ръце

22.05.2019 /20:39 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В СБЖ бе получено отворено писмо от синдикалните организации в БНТ, адресирано до премиера, финансовия министър, НС и СЕМ. В него се алармира, че дълговете на обществената телевизия са над 35 млн. лв., като се настоява за изчистването им преди избирането на неин нов ръководител.

ДО

Господин Бойко Борисов,

министър-председател на Република България

 

КОПИЕ ДО

Господи Владислав Горанов,

Министър на финансите на Република България

 

КОПИЕ ДО

Комисия за култура и медии в Народното събрание

 

КОПИЕ ДО

Съвет за електронни медии

 

 

О Т В О Р Е Н О   П И С М О

от синдикалните организации в БНТ

 

Уважаеми господин министър-председател,

Уважаеми госпожи и господа,

 

Силно сме обезпокоенни от постоянната криза, предизвиквана в БНТ, за която работещите в нея нямат никаква вина.

От години е ясно, че определената от финансовото министерство държавна субсидия е крайно недостатъчна. През последните 15 години всеки новоизбран генерален директор започва своя мандат  с натрупани от неговия предшественик 20-30 милиона лева задължения.

За нас това означава, че или бюджетът на обществената телевизия е погрешно сметнат, или дефицитът е резултат на лошо управление. Към това можем да добавим и многото недомислени структурни, кадрови и технологични реформи, извършвани през годините в БНТ.

По наши данни към днешна дата дълговете на БНТ надхвърлят 35 милиона лева, а има и реална опасност срещу БНТ да бъдат заведени дела и от международни институции.

В тази връзка ние си позволяваме да се усъмним в безкрайните финансови ревизии, одити и отчети пред СЕМ.

Предстои избор на нов генерален директор.

Ние, синдикалните организации в БНТ, категорично настояваме преди този избор да бъдат погасени старите задължение на БНТ, за да може новоизбрания директор да започне на чисто. Да бъде направен точен анализ на причините, довели до това състояние на институцията, а виновните да бъдат санкционирани според законите на държавата.

Да бъде актуализиран бюджетът на БНТ, съобразно бюджета на обществените телевизии в страните членки на Европейския съюз.

Настояваме този път изборът на генерален директор да бъде изключително отговорен и да бъде определен за тази длъжност доказан професионалист, който да се ползва с доверието на работещите в БНТ, да не е политически обвързан, да бъде с „чисти ръце” и да представи по време на изслушването му в СЕМ екипа, с който ще управлява.

Уважаеми господин министър-председател, уважаеми госпожи и господа, през 2019 година БНТ чества своята 60-годишнина в условията на изключително тежка криза.

Настояваме за вашата решителна намеса.

 

София, 22 май 2019 г.

 

Емил Розов,

журналистически дружества в БНТ към Съюза на българските журналисти (СБЖ)

 

Лиляна Трайкова,

Сдружение Национален медиен синдикат „Техника”,

 

Николай Ганев,

Сдружение Съюз на на българските телевизионни работници - 89 (СБТР’89)

 

Любомир Мирчев,

Национален радиотелевизионен синдикат (НРТС) към Конфедерацията на независимите синдикати в България

 

Ирина Михайлова,

браншови синдикат в БНТ към Генерална дирекция на браншовите синдикати в България

Сподели в
 

Роденият в Дъблин на 16 октомври 1854 г. магьосник на словото успява да се изяви за краткия си 46-годишен живот не само като писател, поет и драматург, но и като журналист. Пословични са и хапливите му епиграми, сентенции, афоризми, изречени сякаш днес. Например: „Няма защо да делим монарха от мафията - всяка власт е еднакво лоша”.

16.10.2019/21:01

Днес БНР излъчи интервю с двама интересни членове на гостуващата у нас делегация на виетнамската Асоциация на дружествата за приятелство с България, като и двамата са български възпитаници. „Добре е журналистите във вашата страна да разказват повече за Виетнам. Журналистите сте огънчето, което разпалва опознаването и приятелството,” казва посланикът на Ханой у нас Н. Пр. Доан Туан Лин

08.10.2019/15:08

Международната федерация на журналистите (МФЖ) разпространи сред своите членове - националните журналистически съюзи и асоциации - специален постер, издаден на английски, френски и немски език, по повод отбелязвания на 7 октомври Международен ден за достоен труд.

07.10.2019/01:24

Най-високото отличие на Съюза бе връчено на колегата от председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова. На церемонията присъстваха и ръководителите на БСТВ Любомир Коларов и Петко Тодоров, по чието предложение е присъдена наградата.

03.10.2019/15:39

Ще си позволя да започна репортажа си с думи на един от българските съвременни журналисти, към който всички питаем респект. Та Енчо Господинов казва: „Имам колеги, за които журналистиката е професия като всички други. Но имам приятели, за които журналистиката е съдба. Йосиф е един от тях, който носи цял живот журналистиката в съдбовната си раница, като войник маршалския жезъл.“ И това го доказа препълненият клуб „Журналист“ в СБЖ, където премиерата на книгата на Йосиф Давидов „Репортер от Миналото време“ сбра не само негови приятели и колеги, а и много млади журналисти, дошли да попият нещо ново за този толкова труден,но обичан наш занаят.

01.10.2019/22:53
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и Международната федерация на журналистите (МФЖ) се присъединяват към своята партньорска организация - Съюза на българските журналисти (СБЖ), в изразяването на подкрепа за журналистите от Българското национално радио (БНР), които са подложени на натиск от своето ръководство, посочва на сайта си ЕФЖ.

29.09.2019 /11:49

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

 Мнения

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 60 гости

Бързи връзки