Начало
 
 

Откровен и полезен разговор: как СЖР решава проблемите на руските журналисти

23.05.2019 /22:52 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Председателят на СЖР беше гост на СБЖ

По повод 175-годишнината на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас гостува председателят на Съюза на журналистите на Русия (СЖР) Владимир Соловьов, който участва в тържествата. В рамките на своето посещение той се срещна и разговаря с представители на медиите у нас.

Срещата се състоя в СБЖ и предизвика интереса несамо на електронните, но и на печатните медии. В началото Владимир Генадиевич сподели радостта си, че след повече от двайсет години отново е в София и че неговото посещение ще е продължение на дългогодишната история на СБЖ и СЖР и поредната крачка в двустранните отношения на двете организации. От своя страна Снежана Тодорова, като гостоприемен домакин, представи госта и разказа за неговата дългогодишна работа като кореспондент на Русия на Балканите, и то в годините на най-горещите събития, случили на територията на бивша Югославия.

„Приятно ми е, че съм в София и се радвам, че съм тук – се обърна към журналистите Владимир Соловьов. - Повече от 20 години не съм бил тук. Бях ръководител на кореспондентския пункт на Първи канал от 1991 до 1997 г., когато на територията на бивша Югославия започнаха трагичните събития. Преди мен там работеха колегите ми Виктор Ногин и Генадий Коренной. На 1 септември 1991 г. двамата тръгват от Белград за Загреб и по пътя попадат под огън и загиват. Изгорели са в колата и досега не са открити останките им и не са известни причините за гибелта им. И понеже аз знаех езика и познавах ситуацията, бях изпратен кореспондент там заедно с оператора Анатолий Клян, който преди четири и половина години беше убит край Донецк. Така че ние заедно с него преминахме през всичките конфликти в Сърбия. Бяхме в Чечня и дори в Антарктида, където снимахме филма „Храм в Антарктида“ - за строителството на православния храм на шестия континент.

Така че аз съм свързан тясно с Балканите, а в София идвахме често, когато беше блокадата на Югославия и не получавахме паричните си преводи. Така че парите за кореспондентския пункт получавахме в София. Тук беше нашият колега Дмитрий Голованов, който беше водещ на програма „Время“ и ни посрещаше и развеждаше из София. Радвам се, че сега съм тук в друго свое качество. Оказва се, че вие сте ни изпреварили, защото миналата година нашият Съюз отбеляза своята 100-годишнина, а вие сега 125 години.“ Той разказа, че сега из цялата страна техните подразделения отбелязват свои годишнини.  Владимир Соловьов сподели, че

президентът Путин е откликнал на два основни проблема,

отнасящи се до журналистите в Русия и вече има укази, които работят в тяхна полза. Те се отнасят до журналистите, работещи в горещите точки на света, където се водят военни действия, и за въвеждане на звания „Заслужил журналист на Русия“ и „Заслужил работник в информацията“. Според него в последно време СЖР,  след определено забележимия застой, се развива много активно. Избраният след конгреса нов екип е взел решение да модернизира и реформира организацията и да я приспособи към днешното модерно време. Вече започват да се забелязват и промените. Според него тяхната най-важна задача е да защитават свободата на словото и разпространението на информация. Той не пропусна да споделии за прясно възникналите проблеми в тиражния вестник „Комерсантъ“, което води до освобождаването на двама от много добрите руски журналисти, които са си позволили да изкажат свои предположения, че Валентина Матвиенко може да напусне поста си на председател на Съвета на федерацията и на нейно място да бъде Наришкин. А това не се понравило на ръководството на вестника и двамата били уволнени. В знак на съпричастност към своите колеги още десет души са подали оставка. С такива проблеми, твърди Соловьов, те се занимават всеки ден, и то активно, и се стараят да помагат на журналистите,тъй като в СЖР пристига много информация, че в регионите се извършват нарушения. „Принудени сме дори понякога с помощта на прокуратурата да обясняваме на чиновниците, че у нас няма цензура и конституцията я забранява – каза Владимир Соловьов. – Не може някакви регионални чиновници да се налагат кой да бъде главен редактор и кой какво да пише.“ Председателят на СЖР обясни,че понякога се налага да влизат в обяснителен режим и с полицията, която пречи на журналистите да си изпълняват преките задължения, особено когато те отразяват масови протести.

Дълго в СЖР са обмисляли как да преформатират и променят организиращите се журналистически форуми, които винаги са били по един и същ модел – събират се журналистите, казват един на друг някакви добри думи, награждават се и след това банкет. „Ние не сме против това и разбираме, че журналистите имат напрегната работа и трябва понякога да свалят стреса – каза Соловьов, - но ние успяхме да разчупим този модел,организирайки истински образователни форуми, защото смятаме, че колегите трябва постоянно да повишават своето образователно ниво.

Успяхме да получим големи субсидии,

отпуснати ни от Министерството на труда и социалната защита, които са 95 милиона рубли годишно за провеждането на тези форуми. Отчетността е много строга. През миналата година те наброяваха 25, а до този момент са два. Кръстихме ги „Инфорум“. Водим в тях суперспециалисти по печатните издания, радиото, телевизията, социалните мрежи. Тоест по всички направления на съвременната журналистика и те разказват на колегите какво се случва, защото при това стремително развитие на модерните технологии по места колегите невинаги успяват да узнаят какво се случва.“

Отношението със западните медии беше една от темите, които заинтересуваха българските журналисти. Владимир Соловьов отвърна, че е много тъжно какво отношение имат към Русия чуждестранните колеги, които пишат лошо или никак за нея. Той изрази надеждата, че здравият смисъл и стремежът към свободата на словото ще надделеят. Според него в момента медийната агресия спрямо Русия върви с пълна сила, но в много страни хората все пак не вярват, че за всичко е виновна Русия и Путин. В момента всичко напомня на времето, когато в Съветския съюз са слушали мощната пропаганда на „Гласът на Америка“, „Свободна Европа“. Така че ситуацията е много сложна и си е чиста медийна война, която, дай Боже, да не прерасне в истинска. А колкото до руските опозиционни медии, Владимир Соловьов заяви, че ако в Русия нямаше свобода на словото, то тези медии нямаше нищо да кажат. Те излизат и никой не ги закача. Още повече,че СЖР защитава всички журналисти, без да се интересува от тяхната политическа ориентация. „Защитаваме всички журналисти, от сп. „Мурзилка“ до „Ехото на Москва“ и Първи канал“ – каза Соловьов. Регионалните медии и тяхното състояние в Русия също предизвика интерес сред представителите на българските издания. Според Владимир Соловьов печатните издания ще продължат да се развиват, но

икономическата ситуация оказва влияние

върху тях. В някои от регионите се забелязва увеличаване тиража на местните издания, защото хората се интересуват какво се случва в техния край. Но е много важно да се повиши стандартът на живота, което ще окаже положителен ефект и върху регионалните издания. СЖР в издейства субсидии за някои от регионалните медии, за да съществуват. Освен това помага и логистично как да присъстват в интернет въпросните издания, каква да е тематиката им, как да ги списват местните журналисти.

С откровеността си и готовността да отговори на всички въпроси Владимир Соловьов беше от рода събеседници, с които трудно можеш да се разделиш. Така той остави у всички нас усещането,че сме приятели от дълги години, а също че не е от хората, които гледат от висотата на своя пост събеседниците си.

Снимки Иван Василев

 

 

 

 

 

 

 

 

Сподели в
 

Парламентарната комисия по културата и медиите на днешното си заседание отхвърли на първо четене двете проектопредложения за промени в Закона за радиото и телевизита(ЗРТ) на ВМРО с 13 гласа “въздържали се” и само двама “за”. Единият предвиждаше въвеждане на квоти за българска музика в радио и телевизионния ефир. Вторият беше за противодействие на дезинформацията в интернет.

28.05.2020/19:27

Инициативата се реализира с подкрепата на Европейската културна фондация и на Европейската федерация на журналистите. Формулярите за кандидатстване се приемат до 22 юни 2020 г.

27.05.2020/16:27

Преподавателката във ФЖМК в СУ „Св. Кл. Охридски” и бивш член на НСРТ даде остро критично интервю за програмата „Денят с Веселин Дремджиев” по TV+ и TV1. По повод искането от доклада на Европейския семестър за изсветляване на собствеността доц. Божилова обърна внимание върху проблемите по тази тема в медийния сектор, медийните войни между олигарси и мълчанието в обществото ни.

25.05.2020/21:50

Проектът „Един пояс, един път”, Общокитайската асоциация на журналистите и Радио Китай за чужбина стартират онлайн кампания за най-вълнуващи видеоклипове и снимки от противопоставянето срещу пандемията от коронавирус. Авторите на отличените творби ще бъдат поканени да посетят Китай в подходящо време след приключване на пандемията. Материалите ще се приемат на имейла на СБЖ до 10 юни.

24.05.2020/18:14

Социалните мрежи се изпълниха с много топли думи и спомени за Митко, който бе обичан от всички, познавали го. Опелото ще е в църквата на Централните софийски гробища на 23 май, събота, от 13 часа.

20.05.2020/21:33

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 32 гости

Бързи връзки