Начало
 
 

Откровен и полезен разговор: как СЖР решава проблемите на руските журналисти

23.05.2019 /22:52 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Председателят на СЖР беше гост на СБЖ

По повод 175-годишнината на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас гостува председателят на Съюза на журналистите на Русия (СЖР) Владимир Соловьов, който участва в тържествата. В рамките на своето посещение той се срещна и разговаря с представители на медиите у нас.

Срещата се състоя в СБЖ и предизвика интереса несамо на електронните, но и на печатните медии. В началото Владимир Генадиевич сподели радостта си, че след повече от двайсет години отново е в София и че неговото посещение ще е продължение на дългогодишната история на СБЖ и СЖР и поредната крачка в двустранните отношения на двете организации. От своя страна Снежана Тодорова, като гостоприемен домакин, представи госта и разказа за неговата дългогодишна работа като кореспондент на Русия на Балканите, и то в годините на най-горещите събития, случили на територията на бивша Югославия.

„Приятно ми е, че съм в София и се радвам, че съм тук – се обърна към журналистите Владимир Соловьов. - Повече от 20 години не съм бил тук. Бях ръководител на кореспондентския пункт на Първи канал от 1991 до 1997 г., когато на територията на бивша Югославия започнаха трагичните събития. Преди мен там работеха колегите ми Виктор Ногин и Генадий Коренной. На 1 септември 1991 г. двамата тръгват от Белград за Загреб и по пътя попадат под огън и загиват. Изгорели са в колата и досега не са открити останките им и не са известни причините за гибелта им. И понеже аз знаех езика и познавах ситуацията, бях изпратен кореспондент там заедно с оператора Анатолий Клян, който преди четири и половина години беше убит край Донецк. Така че ние заедно с него преминахме през всичките конфликти в Сърбия. Бяхме в Чечня и дори в Антарктида, където снимахме филма „Храм в Антарктида“ - за строителството на православния храм на шестия континент.

Така че аз съм свързан тясно с Балканите, а в София идвахме често, когато беше блокадата на Югославия и не получавахме паричните си преводи. Така че парите за кореспондентския пункт получавахме в София. Тук беше нашият колега Дмитрий Голованов, който беше водещ на програма „Время“ и ни посрещаше и развеждаше из София. Радвам се, че сега съм тук в друго свое качество. Оказва се, че вие сте ни изпреварили, защото миналата година нашият Съюз отбеляза своята 100-годишнина, а вие сега 125 години.“ Той разказа, че сега из цялата страна техните подразделения отбелязват свои годишнини.  Владимир Соловьов сподели, че

президентът Путин е откликнал на два основни проблема,

отнасящи се до журналистите в Русия и вече има укази, които работят в тяхна полза. Те се отнасят до журналистите, работещи в горещите точки на света, където се водят военни действия, и за въвеждане на звания „Заслужил журналист на Русия“ и „Заслужил работник в информацията“. Според него в последно време СЖР,  след определено забележимия застой, се развива много активно. Избраният след конгреса нов екип е взел решение да модернизира и реформира организацията и да я приспособи към днешното модерно време. Вече започват да се забелязват и промените. Според него тяхната най-важна задача е да защитават свободата на словото и разпространението на информация. Той не пропусна да споделии за прясно възникналите проблеми в тиражния вестник „Комерсантъ“, което води до освобождаването на двама от много добрите руски журналисти, които са си позволили да изкажат свои предположения, че Валентина Матвиенко може да напусне поста си на председател на Съвета на федерацията и на нейно място да бъде Наришкин. А това не се понравило на ръководството на вестника и двамата били уволнени. В знак на съпричастност към своите колеги още десет души са подали оставка. С такива проблеми, твърди Соловьов, те се занимават всеки ден, и то активно, и се стараят да помагат на журналистите,тъй като в СЖР пристига много информация, че в регионите се извършват нарушения. „Принудени сме дори понякога с помощта на прокуратурата да обясняваме на чиновниците, че у нас няма цензура и конституцията я забранява – каза Владимир Соловьов. – Не може някакви регионални чиновници да се налагат кой да бъде главен редактор и кой какво да пише.“ Председателят на СЖР обясни,че понякога се налага да влизат в обяснителен режим и с полицията, която пречи на журналистите да си изпълняват преките задължения, особено когато те отразяват масови протести.

Дълго в СЖР са обмисляли как да преформатират и променят организиращите се журналистически форуми, които винаги са били по един и същ модел – събират се журналистите, казват един на друг някакви добри думи, награждават се и след това банкет. „Ние не сме против това и разбираме, че журналистите имат напрегната работа и трябва понякога да свалят стреса – каза Соловьов, - но ние успяхме да разчупим този модел,организирайки истински образователни форуми, защото смятаме, че колегите трябва постоянно да повишават своето образователно ниво.

Успяхме да получим големи субсидии,

отпуснати ни от Министерството на труда и социалната защита, които са 95 милиона рубли годишно за провеждането на тези форуми. Отчетността е много строга. През миналата година те наброяваха 25, а до този момент са два. Кръстихме ги „Инфорум“. Водим в тях суперспециалисти по печатните издания, радиото, телевизията, социалните мрежи. Тоест по всички направления на съвременната журналистика и те разказват на колегите какво се случва, защото при това стремително развитие на модерните технологии по места колегите невинаги успяват да узнаят какво се случва.“

Отношението със западните медии беше една от темите, които заинтересуваха българските журналисти. Владимир Соловьов отвърна, че е много тъжно какво отношение имат към Русия чуждестранните колеги, които пишат лошо или никак за нея. Той изрази надеждата, че здравият смисъл и стремежът към свободата на словото ще надделеят. Според него в момента медийната агресия спрямо Русия върви с пълна сила, но в много страни хората все пак не вярват, че за всичко е виновна Русия и Путин. В момента всичко напомня на времето, когато в Съветския съюз са слушали мощната пропаганда на „Гласът на Америка“, „Свободна Европа“. Така че ситуацията е много сложна и си е чиста медийна война, която, дай Боже, да не прерасне в истинска. А колкото до руските опозиционни медии, Владимир Соловьов заяви, че ако в Русия нямаше свобода на словото, то тези медии нямаше нищо да кажат. Те излизат и никой не ги закача. Още повече,че СЖР защитава всички журналисти, без да се интересува от тяхната политическа ориентация. „Защитаваме всички журналисти, от сп. „Мурзилка“ до „Ехото на Москва“ и Първи канал“ – каза Соловьов. Регионалните медии и тяхното състояние в Русия също предизвика интерес сред представителите на българските издания. Според Владимир Соловьов печатните издания ще продължат да се развиват, но

икономическата ситуация оказва влияние

върху тях. В някои от регионите се забелязва увеличаване тиража на местните издания, защото хората се интересуват какво се случва в техния край. Но е много важно да се повиши стандартът на живота, което ще окаже положителен ефект и върху регионалните издания. СЖР в издейства субсидии за някои от регионалните медии, за да съществуват. Освен това помага и логистично как да присъстват в интернет въпросните издания, каква да е тематиката им, как да ги списват местните журналисти.

С откровеността си и готовността да отговори на всички въпроси Владимир Соловьов беше от рода събеседници, с които трудно можеш да се разделиш. Така той остави у всички нас усещането,че сме приятели от дълги години, а също че не е от хората, които гледат от висотата на своя пост събеседниците си.

Снимки Иван Василев

 

 

 

 

 

 

 

 

Сподели в
 

След като в няколко града в страната се състоя премиерата на книгата на журналиста Калин Тодоров „Зад завесата на соца“, в първия ден на лятото и клуб „Книгата“ гостоприемно отвори врати за нейната софийска премиера. Да уважат автора се събраха известни интелектуалци, журналисти и почитатели на мемоарната литература.

23.06.2019/21:20

На откриването на уникалната фотоизложба „Тодор Славчев. Фотоархив” председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова връчи плакет на СБЖ „Златно перо” на внучката на големия фотограф, напуснал ни през 1992 г. Яна Узунова е отличена заради усилията й да опази и систематизира съкровищницата на сниманите от нейния дядо в продължение на над 60 години фотосвидетелства за историята.

15.06.2019/11:17

По време на 30-ия редовен конгрес на Международната федерация на журналистите (МФЖ), който се проведе в Тунис на 13 и 14 юни т.г., бе избран нов президент на организацията.

14.06.2019/22:00

Богата фактология и храна за размисъл предлага второто допълнено издание на книгата на преподавателката във ФЖМК „Българската журналистика (1842-1944). Актуални ракурси”. Първото издание, излязло през 201-та, е носител на „Златно перо” на СБЖ.

13.06.2019/10:25

Българската национална телевизия (БНТ) е в практически фалит и ситуацията е критична. Това каза още в началото на едночасовата дискусия изпълняващият длъжността генерален директор Емил Кошлуков, който е и един от кандидатите за шеф на обществената медия. Както първи сайтът на СБЖ sbj-bg.eu информира днес Съветът за електронни медииш(СЕМ) изслуша финансовия отчет на БНТ в търсене на изход от критичната ситуация.

12.06.2019/21:38
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 42 гости

Бързи връзки