Начало
 
 

Плевен отпразнува 24 май

24.05.2019 /16:47 | Автор : Иван Каневчев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


С празнично шествие от Драматично-кукления театър „Иван Радоев“ по централната пешеходна зона на града започна тържеството за днешния 24 май в Плевен.

По традиция в проявата се включиха ученици, учители, студенти, дейци на културата, представители на местната власт, на институции в града и десетки граждани.

На барелефа на светите братя Кирил и Методий на едноименната улица, от 11 часа започна тържественият ритуал. Шествието беше предвождано от  свещеници от православните храмове, които носеха иконата на Светите братя Кирил и Методий.

На стъпалата пред сградата на Областна администрация прозвуча общо хорово изпълнение на химна „Върви, народе възродени!“, а в пространството пред Военния клуб бе открит базар на книгата.

На церемония по-късно в Артцентъра в Градската градина в Плевен, кметът на общината Георг Спартански награди преподаватели и дейци на културата. за постижения в областта на изкуството и на образованието. Присъстваха наградените учители и директори на детски и учебни заведения.

Сред отличените бяха актрисата от Драматично-куклен театър „Иван Радоев” Мариета Калъпова, Красимир Кондов главен художествен ръководител на Северняшки ансамбъл, .Александър Сахатчиев от Художетввена галеррия „Илия Бешков”, художикът Илиян Ангелов и Богомил Стоев – екскурзовод в РВИМ.

Наградени бяха и колективите на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев” по случай 60 години от създаването му, Регионалната библиотека „Христо Смирненски” по случай 65-годишнината от създаването й и Драматично-куклен театър „Иван Радоев” по случай 100-годишнината от създаването му.

Традиционни награди в областта на културата кметът Георг Спартански връчи и на ученици, учители и директори на плевенски училища.


 

Сподели в
 

На тържествена церемония в зала „Тържествена“ на Централния военен клуб ученици от цяла България трепетно очакваха да получат отличията си на победители в Националния исторически конкурс, организират от фондация „Ценности“, чиято тема на тазгодишното ХІ-то издание беше „Детството в историята“. По традиция на класиралите се на първо и второ място отличията връчи лично президентът Петър Стоянов.

23.06.2019/14:48

Повече от 20 000 християни са подписали петиция за свалянето на минисериала „Добри поличби“, екранизация по едноименния фентъзи роман на Тери Пратчет и Нийл Геймън.

22.06.2019/19:45

Инициативата „Пътят на художника”, представяща по нетрадиционен начин туристическите ресурси в района на Ивайловград и село Чамлъджа в Одринския вилает в Турция, е включена в списъка на добри практики на Главна дирекция „Регионална и селищна политика” в Европейската комисия.

21.06.2019/12:12

Отличието бе връчено на Хавиер Валдивиелсо от ректора проф. Анастас Герджиков

20.06.2019/18:12

На 21 юни от 18.00 ч. в СГХГ се открива експозиция „Следите се губят” на съществувалото от 1912 до 1948 г. Дружество на южнобългарските художиници.

20.06.2019/18:05
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 32 гости

Бързи връзки