Начало
 
 

Плевен отпразнува 24 май

24.05.2019 /16:47 | Автор : Иван Каневчев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


С празнично шествие от Драматично-кукления театър „Иван Радоев“ по централната пешеходна зона на града започна тържеството за днешния 24 май в Плевен.

По традиция в проявата се включиха ученици, учители, студенти, дейци на културата, представители на местната власт, на институции в града и десетки граждани.

На барелефа на светите братя Кирил и Методий на едноименната улица, от 11 часа започна тържественият ритуал. Шествието беше предвождано от  свещеници от православните храмове, които носеха иконата на Светите братя Кирил и Методий.

На стъпалата пред сградата на Областна администрация прозвуча общо хорово изпълнение на химна „Върви, народе възродени!“, а в пространството пред Военния клуб бе открит базар на книгата.

На церемония по-късно в Артцентъра в Градската градина в Плевен, кметът на общината Георг Спартански награди преподаватели и дейци на културата. за постижения в областта на изкуството и на образованието. Присъстваха наградените учители и директори на детски и учебни заведения.

Сред отличените бяха актрисата от Драматично-куклен театър „Иван Радоев” Мариета Калъпова, Красимир Кондов главен художествен ръководител на Северняшки ансамбъл, .Александър Сахатчиев от Художетввена галеррия „Илия Бешков”, художикът Илиян Ангелов и Богомил Стоев – екскурзовод в РВИМ.

Наградени бяха и колективите на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев” по случай 60 години от създаването му, Регионалната библиотека „Христо Смирненски” по случай 65-годишнината от създаването й и Драматично-куклен театър „Иван Радоев” по случай 100-годишнината от създаването му.

Традиционни награди в областта на културата кметът Георг Спартански връчи и на ученици, учители и директори на плевенски училища.


 

Сподели в
 

В РКИЦ бяха посрещнати участниците в Международния автопоход “Миротворци 2019“, посветен на 140-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между България и Русия.

21.09.2019/17:50

В Столична библиотека бе открита гостуващата изложба на Шанхайската библиотека „Разцъфналите цветя на Шанхай“. Това са стари снимки от съвременната колекция на шанхайската библиотека – свидетелства от последните 200 години история на Китай.

19.09.2019/17:10

Общинската туристическа агенция “Царевград Търнов” обявява фотоконкурс “Празникът на Самоводската чаршия” за снимки от колоритния есенен празник Нощ на Самовоската чаршия и Фестивал на занаятите.

19.09.2019/16:45

30-дневката на японската култура в България, организирана от посолството на Япония в България, ще бъдат отбелязани със спектакъла „Принцът на земята и принцът на морето“ на 20 септември, в рамките на седмицата на японското куклено изкуство под мотото „Духът на японската кукла”

19.09.2019/13:21

Авторката на стихосбирката ще се срещне с читателите на 24 септември от 18.30 ч. в Литературния клуб към Столична библиотека.

19.09.2019/13:08
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

По повод ареста на фоторепортера Веселин Боришев при изпълнение на журналистическите му задължения и по повод кризисната ситуация около радиоводещата Силвия Великова, председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоява да бъде даден ход на внесените от над две години в НС предложения на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото, журналистическия труд и журналистическите права.

14.09.2019 /20:51

По повод ареста на бившия главен редактор на в. „Дума” Юрий Борисов на 9 септември и повдигнатото на 10 септември обвинение за шпионаж срещу бившия издател на същия вестник Николай Малинов, председателят на УС на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

10.09.2019 /20:13

 Мнения

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019 /16:34 | Автор: Къдринка Къдринова

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки