Депутати опитват да сложат намордник на свободата на словото в Русия

25.05.2019 /19:11 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В най-скоро време в руската Дума ще започне подготовката по поредния законопроект за ограничаване свободата на словото в медиите, известен още като проекта на Юрий Синелшчиков. По този повод Съюзът на журналистите на Русия (СЖР) е излязъл със своя критична позиция.

Според проекта на депутата комунист Синелшчиков (КПРФ) трябва да се наложи забрана медиите да публикуват информация за личния живот на хората без тяхно съгласие. Иде реч за предложение в определени параграфи на Гражданския кодекс на РФ да бъдат включени понятия като публичен интерес и общодостъпност,което ще рече, че журналистите ще бъдат задължени да съгласуват фотографиите на всички граждани, намиращи се на обществени места, което сега е голяма част от информационното съдържание. На практика публична или известна личност може да бъдат назовани не само артисти, музиканти, политици, а всяко длъжностно лице. И ако трябва да се пише или спомене в публикация това лице, то трябва непременно предварително да се съгласува материалът или снимката с него и да се иска съгласието му за публикуване. Посочва се за пример, че ако някой журналист или фоторепортер е засякъл длъжностно лице, което получава подкуп в ресторант, например, то трябва след това да съгласува документирания факт с него. Нали се сещате кога такава критична публикация ще види бял свят? Самият Синелшчиков твърди, че въпросният законопроект няма да е в разрез със свободата на словото, в което се съмняват в Съюза на журналистите в Русия. „По този въпрос СЖР е солидарен с позицията на руското правителство, което вече е дало своето отрицателно становище относно законопроекта – се казва в позицията на Съюза. – Ние последователно сме против всякакви други ограничения в работата на журналистите. Медиите са длъжни да дават колкото се може повече истинска информация на всякакви теми и всевъзможни съгласувания, разрешения, допуск до информация, акредитации единствено само пречат на професионалната работа на журналистите, което поставя под заплаха системата за информационна сигурност в страната.“

    

 

Сподели в
 

Британските кандидат-премиери Джереми Хънти и Борис Джонсън осъдиха заплахите на лондонското полицейско управление да съди журналисти, които публикуват каквито и да са изтекли поверителни документи, оказали си в тяхно притежание след дипломатическия скандал с британския посланик в САЩ, предаде ДПА.

14.07.2019/18:55

Все по-актуална става темата за информационните войни в медиите. Това беше и темата на пресконференцията, която даде председателят на Временната комисия за информационна политика и работа с медиите при Съвета на Руската федерация Алексей Пушков. Той припомни пред журналистите, че в момента активно се обсъжда създаването на индикатори за доверие в журналистиката, които включват създаване на „черни“ и „бели“ списъци на медии, които заслужават или не доверие.

14.07.2019/12:12

От януари до края на юни 38 журналисти са били убити в 20 страни по света, за което съобщава неправителствената организация Press Emblem Campaign (PEC), базирана в Женева.

06.07.2019/22:02

Италианският журналист и политик Давид-Мария Сасоли беше избран за председател на Европарламента.

03.07.2019/16:08

Журналистът от онлайн изданието „Медуза“ Иван Голунов влезе в топ пет на най-споменаваните хора в медиите през юни, това показват данните на „системи за комплексен анализ на новините“ (СКАН), принадлежаща към информационната агенция Интерфакс. Той фигурира в 51 313 публикации.

01.07.2019/19:22
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки