Начало
 
 

Ще стигне ли Асансдж до Върховния съд на САЩ

28.05.2019 /14:35 | Автор : Тома Юрбен | Източник: АФП/БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Асандж сега се прочу повече, отколкото като бе свободен

Дали подвеждането под отговорност на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж за сдобиване и публикуване на поверителна информация не заплашва свещената неприкосновеност на американските журналисти?

Мнозина юристи се опасяват от това и смятат, че отсега нататък репортерите са застрашени от наказателно преследване заради работата си с източници.

16 от 17-те точки в обвинението, предявено в четвъртък от американското министерство на правосъдието към австралийския гражданин, понастоящем задържан във Великобритания, са свързани с получаването и огласяването на секретна информация.

Става въпрос за военни и дипломатически документи, получени с помощта на Челси Манинг - бивш американски анализатор, осъден през 2013 г. за това, че е в основата на изтичането на тази информация.

Опитвайки да предотврати остра реакция на защитниците на правата на журналистите, американският заместник-главен прокурор по националната сигурност Джон Димърс подчерта, че Джулиан Асандж "не е журналист" и така направи разграничение от печата.

"Това не е журналистика", отбеляза бившият съветник на Барак Обама Бен Роудс в подкаста "Под сейв дъ уърлд" (Pod Save the World). Според него Асандж "не е подтикнат от стремеж към прозрачност, а от съвсем конкретни цели" и "функционира, поне в последните години, като продължение на руското разузнаване".

Други обаче отбелязват, че визираните факти датират от 2010 г., доста преди кампанията от 2016 г., когато "Уикилийкс" публикува вътрешнопартийни документи на американската Демократическа партия, получени от руското разузнаване.

Повдигането на обвинение на основателя на "Уикилийкс" е "проблем не поради това отговаря ли той на определението за журналист или не, а защото е обвинен, че прави нещо, което професионалните журналисти вършат всекидневно: търсят, получават и публикуват важна информация за нашето правителство", отбелязва Соня Уест, преподавател по право в Университета в Джорджия.

Посоката на процеса е ясна

"Въпросът е не дали Асандж е журналист, а по-скоро дали попада под действието на първата поправка" на американската конституция, казва Флойд Абрамс, адвокат от кантора "Кейхил, Гордън и Рейндел" и специалист по тази част от основния закон, която пази свободата на словото. Първата поправка се цитира в цял свят като най-добрата защита на свободата на печата.

"Ако Джулиан Асандж бъде осъден, проблемът е, че няма да има ясен принцип за разграничаване на масмедиите по отношение на първата поправка", обяснява Мари-Роуз Папандреа, преподавателка по право в университета на Северна Каролина.

Защото "днес няма добра дефиниция що е то журналист", казва тя. "Никога не е имало, но с интернет всеки може да бъде журналист или трето лице, което получава информация от източник", допълва Папандреа.

Повдигането на обвинения поставя въпроса и за точното поле на действие на Закона за шпионажа, гласуван през 1917 г. да предотврати изтичането на секретна информация по време на война. Този текст е послужил за основа и на започналото срещу Асандж съдебно преследване.

"Това показва до каква степен журналистите са уязвими за този закон", обяснява Соня Уест. Правителството на Обама преследваше като никое друго преди него изтичането на информация и хората в основата на такова изтичане в редиците си, но не повдигна обвинение на нито един журналист и реши да не прави това и с Асандж.

Преди това по силата на този закон на няколко души, включително поне един журналист, вече бяха повдигнати обвинения в сдобиване и разпространение на класифицирана информация. Съдебните действия обаче системно се преустановяваха.

Само че редактор (ако приемем, че Асандж изпълняваше ролята на редактор на "Уикилийкс"), бил той начело на печатен органи или не, не е бил подвеждан под отговорност.

Мари-Роуз Папандреа още отсега очаква делото "Асандж" да стигне до Върховния съд, който никога досега не се е сезирал по този въпрос.

Свързани: КЗЖ: Покрай Асандж САЩ погазват свободата на печата

Решението на американското министерство на правосъдието да представи нови обвинения, които заплашват основателя на „Уикилийкс” Джулиан Асанж на 175 години затвор, заплашват свободата на печата в САЩ и по света, посочва Комитетът за защита на журналистите (КЗЖ).
Дата: 27.05.2019


 

Сподели в
 

"Пробутаната от мнозинството на ГЕРБ в парламента за нов член на СЕМ Галина Георгиева има фамозна експертиза. Както личи от дипломата ѝ, тя е завършила Аграрна икономика.

19.07.2019/15:25

Агенцията за аудиовизуални медии (АМА) на Албания предупреди албанската национална радио-телевизия да не излъчва песни на певицата Светлана Ражнатович (Цеца Величкович), съпруга на покойния Желко Ражнатович Аркан, предаде Танюг.

18.07.2019/15:35

Ръководството на прокуратурата се отнася с разбиране към зададената редакционна политика на "Дневник" и "Капитал", но счита, че истината следва да е основен приоритет на честната и качествена журналистика, пишат от държавното обвинение и добавят:

17.07.2019/15:25

Екипът на партията „Опозиционна платформа - за живота”, чийто лидер е Юрий Бойко, смята, че отговорността за обстрела на телевизионния канал „112 Украйна” се пада на президента Владимир Зеленски и на главния прокурор Юрий Луценко.

16.07.2019/15:25

Хората прекарват с медиите повече от 10 часа на ден, казва проф. Елена Вартанова – декан на Факултета по журналистика на Московския държавен университет „Ломоносов“:

15.07.2019/16:51
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки