Начало
 
 

Роботи срещу журналисти – това ли е новата война в медийната индустрия?

30.05.2019 /20:20 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Кръгла маса на тема „Медии и изкуствен интелект - единодействие и многообразие” ще се състои на 8 юни в Руски център на ВСУ „Черноризец Храбър” в морската ни столица. В дискусията ще участват видни експерти от академичните среди.

На 8 юни т.г., събота, в Руски център на ВСУ „Черноризец Храбър”, ще се проведе кръгла маса на тема „Медии и изкуствен интелект - взаимодействие и многообразие". Проявата е в рамките на Дни на факултета „Международна икономика и администрация“ – 15 май-15 юни.

Ще участват преподаватели и студенти от СУ „Св. Климент Охридски", Нов български университет, Университет за световно и национално стопанство, ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий", ВСУ „Черноризец Храбър“, журналисти от Варна, София, Бургас, Шумен, Добрич, Търговище и от други градове.

Роботи срещу журналисти – това ли е новата война в медийната индустрия? Какви са световните тенденции, какви са оптимистичните и песимистичните прогнози на експертите? Ще изчезне ли журналистиката като професия?

Днес дори опитен репортер може да произведе до 300 новини в денонощието, а роботът – над 4 400.  Този нов конкурент не познава умората, няма претенции за по-висока заплата или  хонорари, не прави командировачни разходи, дори не иска годишна отпуска. Неговите информации винаги са верни и точни. Дори обещава, че след десетина години да бъде емоционално интелигентен и спокойно ще общува с хората. Ще изчезне ли професионалният журналист?

Отговори на тези въпроси, както и на много други, ще потърсят участниците в дискусията. Сред тях ще бъдат изявени експерти: проф.д.ф.н Милко Петров,  СУ „Климент Охридски”, председател на научния съвет на Факултета по журналистика и масова комуникация; проф.д-р Маргарита Пешева, зам.-главен редактор на електронното списание „Медиите на 21 век“ (публикувано интервю във в. „Труд” под заглавие „Роботите превземат и журналистиката“ - 10.12.2018 г.), проф.д-р Руси Маринов от Нов български университет, автор на изследвания и книги за комуникация при кризисни ситуации; доц. Стела Ангова, ръководител на катедра „Медии и обществени комуникации“ в Университет за световно и национално стопанство; доц. д-р Стефан Серезлиев от ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий“, водещ експерт по корпоративен бранд; доц. Галина Момчева, ръководител на катедра „Информатика и икономика“ във  ВСУ „Черноризец Храбър“.

Водещ дискусията ще бъде доц.д-р Георги Калагларски от ВСУ „Черноризец Храбър“, ръководител на магистърски програми, член на УС на СБЖ, председател на комисия за „Научно-практически анализи и изследвания на съвременните медии“.

Проявата се организира съвместно със Съюза на българските журналисти и е посветена на 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от началото на организираното журналистическо движение в България.

Събитието е разгласено и във Фейсбук.

Сподели в
 

В Деня на София наред с многото изяви, свързани с празника на любимия ни град, дългоочаквана беше тържествената церемония за връчване на годишните награди на Столична община. И както си му е редът, това отново се случи в храма на Мелпомена – Народния театър „Иван Вазов“.

18.09.2019/14:24

Предлагаме подборка от бисери на председателя на Комисията по културата и медиите в НС, изречени в ефира на обществената телевизия, която той смята за държавна. Интересуваме се - дали когато си е говорил с Емил Кошлуков за промяна на остарелите медийни закони, се е сетил, че в оглавяваната от него Комисия от над две години не се дава ход на внесени от СБЖ предложения за законодателни промени в защита на журналистическия труд и свободата на словото?

16.09.2019/12:03

Докато журналисти протестираха днес заради онемяването на най-важната радиопрограма у нас и заради опита да се запуши устата на съдебната репортерка Силвия Великова, всичко е било решено „отгоре”. Премиерът наредил на шефа на БНР да оправи „глупостта” спрямо известната журналистка, а главният прокурор е разпоредил ДАНС, СЕМ и КРС да извършат проверка по застрашилото националната сигурност спиране на сигнала на „Хоризонт”. Проверката ще се ръководи от зам.-главния прокурор Иван Гешев.

13.09.2019/19:14

Навръх 9 септември в дома си е бил арестуван бившият главен редактор на в. "Дума" Юрий Борисов, съобщи пред медиите съпругата му журналистката Дора Чичкова. След многочасов разпит е бил освободен. В ареста остава обаче също задържания председател на движение "Русофили" и бивш издател на "Дума" Николай Малинов.

09.09.2019/21:59

Китайски мъдрец е изрекъл словата: "Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета - на светлината на най-евтината свещ." И това го доказва една книга, чиято премиера ще е на 11 септември в 11 ч. в салон „Журналист“ в СБЖ. Китайският журналист от Радио Китай за чужбина Дин Хао, носител на престижната награда на СБЖ „Златно перо“, е написал уникалната книга „По следите на древността. Световното културно и природно наследство в Китай“, на чието представяне си заслужава да дойдете, защото ще откриете за себе си загадъчната Поднебесна.

06.09.2019/14:50
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

По повод ареста на фоторепортера Веселин Боришев при изпълнение на журналистическите му задължения и по повод кризисната ситуация около радиоводещата Силвия Великова, председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоява да бъде даден ход на внесените от над две години в НС предложения на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото, журналистическия труд и журналистическите права.

14.09.2019 /20:51

По повод ареста на бившия главен редактор на в. „Дума” Юрий Борисов на 9 септември и повдигнатото на 10 септември обвинение за шпионаж срещу бившия издател на същия вестник Николай Малинов, председателят на УС на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

10.09.2019 /20:13

 Мнения

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019 /16:34 | Автор: Къдринка Къдринова

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки