Начало
 
 

Журналисти подариха на Свято-Знаменския Абалакски манастир икона на своя покровител

31.05.2019 /16:50 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Тоболският и Тюменски митрополит Димитрий освети иконата на св. Йоан Златоуст

По време на състоялото се 19-то издание на Регионалния фестивал „Православие и медии“ в мъжкия Свято-Знаменски Абалакски манастир в Тюменска област централно събитие беше осветяването на мозаечната икона на св. Йоан Златоуст, която журналистите от региона дариха на обителта.

Светецът е небесният покровител на работещите в медиите и е дело на известния художник Иван Бурлаков от Екатеринбург. Изработена е от венецианско стъкло. Освещаването извърши Тоболският и Тюменски митрополит Димитрий.

По този начин се оформи триптих, включващ изображенията на св. Нестор Летописец, светите братя Кирил и Методий и св. Йоан Златоуст. Тук е мястото да припомня, че иконата на равноапостолните братя също е дело на Иван Бурлаков и беше осветена през май 2017 година. Тя е изработена по съвместна инициатива на СБЖ и Съюза на журналистите на Тюменска област. „Тружениците в медиите са мисионери на словото – е убеден митрополит Димитрий. – Съприкосновението с традициите на благочестивите ни предци е опора за движението ни напред и в службата ни на хората със слово и дело.“  

А според автора на иконата и добър приятел на сайта на СБЖ Иван Бурлаков, за да създаде образа на светеца е черпил идеи от средновековни минатюри и мозаечни изображения. Размерът на иконата е 2 на 1 метър, като само в един малък фрагмент от нея с размер на джобно календарче са вложени стотици камъчета с преливащи над 20 цветови оттенъци.

Ръката на Иван Иванович е изваяла и образа на св. Нестор Летописец в същата обител. За художника е много важно, когато създаваш мозаечна картина, да почувстваш и обичаш камъка и тогава той ще те слуша. Преди две години, когато предстоеше освещаването на иконата на светите братя Кирил иМетодий в Абалакския манастир, разговарях с художника и на мое питане има ли нещо общо между св. Нестор Летописец и св. св. Кирил и Методий и как си представя редом техните мозаечни икони в Абалакския манастир, той ми отговори, че това е самата обител.

„Мозаечната икона на св. Нестор Летописец се намира на манастирската стена - каза Иван Бурлаков. - Проектът за мозайката на равноапостолните братя Кирил и Методий беше създаден в унисон с пластичното решение на композицията на иконата на св. Нестор Летописец и предполага в бъдеще и иконата на св. Йоан Златоуст. Ще се оформи своего рода триптих. Всичките тези светци ги обединява съпричастността им към словото. Кирил и Методий са създали азбуката, Нестор Летописец е написал историята на земята руска (той е и светецът покровител на руската журналистика – бел.авт.), а Йоан Златоуст красиво е изложил текстовете на Светото писание. Възвеличавайки паметта на светците, ние запълваме празнотите в историята и посочваме тези теми и идеали, които не трябва да забравяме, а същевременно установяваме връзка с времето.“

Както вече споменах, освещаването на иконата на св. Йоан Златоуст беше едно от централните събития на ХІХ регионален фестивал „Православие и медии“. Целта на форума е консолидация на регионалните медии с руската православна църква по проблемите на духовно-нравственото развитие на обществото, възпитание на младите хора в духа на патриотизъм, възраждане на културата, историческите традиции на руския народ, популяризация на православните идеи и ценности чрез медиите. Над 100 журналисти от различни региони на страната взеха участие във фестивала и голяма част от тях си отидоха с престижни награди. В програмата също беше включен и фестивалът на камбанния звън.

Особено вълнение предизвика събирането около паметника на убития по време на войната в Чечня фотожурналист Александър Ефремов в Тоболск, който е и монумент на загиналите журналисти при изпълнение на професионалните им задължения.

 

 

Сподели в
 

В РКИЦ бяха посрещнати участниците в Международния автопоход “Миротворци 2019“, посветен на 140-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между България и Русия.

21.09.2019/17:50

В Столична библиотека бе открита гостуващата изложба на Шанхайската библиотека „Разцъфналите цветя на Шанхай“. Това са стари снимки от съвременната колекция на шанхайската библиотека – свидетелства от последните 200 години история на Китай.

19.09.2019/17:10

Общинската туристическа агенция “Царевград Търнов” обявява фотоконкурс “Празникът на Самоводската чаршия” за снимки от колоритния есенен празник Нощ на Самовоската чаршия и Фестивал на занаятите.

19.09.2019/16:45

30-дневката на японската култура в България, организирана от посолството на Япония в България, ще бъдат отбелязани със спектакъла „Принцът на земята и принцът на морето“ на 20 септември, в рамките на седмицата на японското куклено изкуство под мотото „Духът на японската кукла”

19.09.2019/13:21

Авторката на стихосбирката ще се срещне с читателите на 24 септември от 18.30 ч. в Литературния клуб към Столична библиотека.

19.09.2019/13:08
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

По повод ареста на фоторепортера Веселин Боришев при изпълнение на журналистическите му задължения и по повод кризисната ситуация около радиоводещата Силвия Великова, председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоява да бъде даден ход на внесените от над две години в НС предложения на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото, журналистическия труд и журналистическите права.

14.09.2019 /20:51

По повод ареста на бившия главен редактор на в. „Дума” Юрий Борисов на 9 септември и повдигнатото на 10 септември обвинение за шпионаж срещу бившия издател на същия вестник Николай Малинов, председателят на УС на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

10.09.2019 /20:13

 Мнения

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019 /16:34 | Автор: Къдринка Къдринова

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки