Начало
 
 

Осъждат Росен Босев от в. „Капитал” да плати1000 лв.

01.06.2019 /17:05 | Източник: 24 часа Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Росен Босев смятал да се обърне към съда в Страсбург

Журналистът от в. “Капитал” Росен Босев бе окончателно осъден на втора инстанция за клевета. Присъдата е на тричленен състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Петя Крънчева.

Допреди няколко години тя беше зам.-шефка на съда и председателка на Наказателната колегия.

Делото срещу Росен Босев е заведено по тъжба от бившия шеф на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев. Журналистът е наказан с административна санкция - глоба в размер 1000 лева.

Той е осъден за казаното в сутрешния блок на Нова тв “Здравей, България” на 15 януари 2015 г.: “Г-н Мавродиев има отношение към схемата за пране на пари, по която подсъдим е Евелин Банев-Брендо. Чрез своите действия той е улеснил изпирането на сума, придобита от наркотрафик”.

Мавродиев е посочил в тъжбата си и още един израз, казан в “Шоуто на Слави” по Би Ти Ви на 16 януари 2015 г. Но за него съдът приема, че не е клеветнически.

Присъдата предизвика гнева на журналистите от “Капитал”, които излязоха с протестна декларация. “Всичко това ни кара да смятаме, че осъждането на нашия колега е злонамерен отговор за журналистическата му работа, съдебна репресия срещу свободата на изразяване”, се казва в тяхната позиция.

Последва незабавен отговор на СГС 

“Тримата съдии са достигнали до единното становище, че подсъдимият е виновен по част от предявеното му обвинение и са потвърдили осъдителната присъда на първоинстанционния съд”, е позицията на съда. В мотивите към присъдата на съдиите, които са повече от 25 страници, се обяснява, че по делото не са били събрани никакви доказателства Мавродиев да е бил осъждан, обвиняван или съпричастен към подобна дейност. 

Те не отричат факта, че по наказателното дело срещу Банев има приложеви заверки от страна на Мавродиев на пълномощни на жената на Брендо - Моника Добринова - и сестра ѝ Десислава Дишлиева. Съдиите обаче посочват, че всъщност свидетел по делото срещу Брендо е обяснил, че по това време Мавродиев е имал фирма.

В мотивите си магистратите посочват още, че Росен Босев е разбирал, че разгласява публично позорящ факт, тъй като охарактеризира тъжителя в негативна светлина.

От позицията на журналистите от “Капитал” става ясно, че по време на делото той е поискал отвод на съдия Крънчева, защото през годините писал много критични материали по отношение на нея, докато тя била зам.-шефка на съда. Съдийката не се отвела. 

“По искането за отвод на докладчика по делото се е произнесъл целият съдебен състав. Крайният съдебен акт отново не е еднолично решение на конкретен съдия, а е постановен единодушно и без особени мнения”, се казва в становището, разпространено от СГС. Останалите двама съдии са Николай Николов и Александрина Дончева.

“В случая с Росен Босев делото приключи за 4 месеца. А по разпореждане на съдия Крънчева и в противоречие със закона в продължение на няколко месеца журналистът беше издирван от служители на Съдебна охрана, а негови близки на различни адреси тормозени с посещения и призовки, в които се цитират не текстовете, относими към делото, а такива за тежко умишлено престъпление. При положение че той никога не се е укривал”, твърдят още от “Капитал”. 

Страните по делото своевременно са уведомени за решението и са получили копия от съдебния акт, уточняват още от СГС.

Те посочват, че при определяне на наказанието - 1000 лева глоба, превес се взели смекчаващите вината обстоятелства като чистото съдебно минало, а и че няма жалба от Мавродиев срещу размера на санкцията. Тя е била същата и по делото на първа инстанция в районния съд. (Със съкращения)

Свързани:   Росен Босев обучава журналисти от Русе и региона

13 журналисти от Русе и региона участваха в практическото обучение за работата с регистри и бази данни. Събитието се проведе в Регионалния музей в Русе и в партньорство с екипа на Arena Media TV.
Дата: 15.07.2018


 

Сподели в
 

"Пробутаната от мнозинството на ГЕРБ в парламента за нов член на СЕМ Галина Георгиева има фамозна експертиза. Както личи от дипломата ѝ, тя е завършила Аграрна икономика.

19.07.2019/15:25

Агенцията за аудиовизуални медии (АМА) на Албания предупреди албанската национална радио-телевизия да не излъчва песни на певицата Светлана Ражнатович (Цеца Величкович), съпруга на покойния Желко Ражнатович Аркан, предаде Танюг.

18.07.2019/15:35

Ръководството на прокуратурата се отнася с разбиране към зададената редакционна политика на "Дневник" и "Капитал", но счита, че истината следва да е основен приоритет на честната и качествена журналистика, пишат от държавното обвинение и добавят:

17.07.2019/15:25

Екипът на партията „Опозиционна платформа - за живота”, чийто лидер е Юрий Бойко, смята, че отговорността за обстрела на телевизионния канал „112 Украйна” се пада на президента Владимир Зеленски и на главния прокурор Юрий Луценко.

16.07.2019/15:25

Хората прекарват с медиите повече от 10 часа на ден, казва проф. Елена Вартанова – декан на Факултета по журналистика на Московския държавен университет „Ломоносов“:

15.07.2019/16:51
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки