Начало
 
 

Антон Хекимян от bTV с голямата награда за тв журналистика „Свeти Влас“

03.06.2019 /08:37 | Автор : Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Антон Хекимян получи наградата си от Иван Гарелов. Снимка: Оля Ал-Ахмед

Милен Цветков взе специалната награда за цялостен принос, за оригинални идеи и индивидуално присъствие. Със специална награда за отразяване на европейска тематика е и Милена Милотинова от Bulgaria ON AIR. Отличени са и Мая Димитрова и Александър Марков от БНТ

За  девета поредна година Иван Гарелов събира най-добрите журналисти от екрана в състезание за най-голямата годишна награда за телевизионна журналистика „Свети Влас“.

„Крайно трудно журито направи своя избор, тъй като всички видеа, участващи в конкурса, бяха изключително интересни, обективни и професионални. Тази година получихме 70 предложения, от които селектирахме 19. Много трудно се отсяват професионалисти сред професионалистите. Но ние се постарахме да подберем най-доброто и тази година,“ каза Любен Дилов-син, който за девети път бе водещ на тържествената церемония по връчване на годишните награди за тв журналистика.

Номинираните бяха излъчени в два показа – първият се състоеше от десет видеа от разлини телевизионни медии, вторият показ на състезателите бе от девет видеа.

По традиция легендата на публицистичния екран и председателя на сдружението Иван Гарелов, откри тържествената церемония по награждаването. Според него селекцията и тази година е пряко отражение на  процесите, протичащи в българската журналистика в усложнената политическа обстановка в страната и в световен мащаб.

Председателят на журито проф. Ивайло Знеполски каза във встъпителното си слово:

.„Смисълът е журналистическата телевизионна точност да се събере на едно място. Да разговаряме, да обсъждаме и  да направим равносметка. Да видим, какво е мястото на тв журналистиката в днешния публицистичен свят. Много дертове тежат върху гилдията. Тази година се работи при изключително трудни условия. Дори ни хрумна да направим една подписка – на голяма част от телевизионните журналисти да им дават надбавки за вреден труд.

У нас не е разрешен един основен проблем – разликата между политици и политическо. Емисиите тази година работиха изцяло в дневния ред на политиците, а не в дневния ред на политическото. Това са създадените правила. И в тези условия работи телевизионната журналистика.

Призванието на журналистите ежедневно се сблъсква с много сериозни предизвикателства. Ние се радваме, че отсявайки продукцията, намираме предавания и журналисти, съумяващи да преодолеят в една или друга степен тази зададена журналистическа рамка, в която трябва да работят.“

В списъка на номинираните тази година бяха изявени утвърдени телевизионни журналисти, като Антон Хекимян, Светослав Иванов, Милен Цветков, Виктор Николаев, Милена Милотинова, Георги Любенов, Горан Благоев, Поли Златарева, Ганиела Ангелова и др. Силно бе присъствието и на безкомпромисните репортери и кореспонденти Александър Марков, Петър Нанев, Ясен Дараков.

Голямата награда за телевизионна журналистика тази година  отиде при водещия на „Тази сутрин“ по bTV Антон Хекимян. Отличието е за ежедневно отстояване на високи професионални критерии.

БНТ бе удостоена с две награди. Мая Димитрова беше отличена за репортаж за неетичната практика в елитни гимназии да се приемат ученици с нисък успех, а Александър Марков - за поредица репортажи за най-голямото учение на НАТО след края на Втората световна война в Норвегия.

Специална награда за принос към отразяване на европейската тематика взе Милена Милотинова от Bulgaria ON AIR.

Милен Цветков получи пък специалната награда за цялостен принос, за оригинални идеи и индивидуално присъствие.

Инициатори на конкурса „Свети Влас” са членовете на т. нар. „Кръг 11” - Иван Гарелов, проф. Ивайло Знеполски, доц. Георги Лозанов, Любен Дилов-син, Копринка Червенкова, Георги Тенев, Джими Найденов, Стефан Димитров, Антони Георгиев, Павел Васев и покойният Петко Бочаров.

Ежегодните Награди за телевизионна журналистика „Свети Влас“ подкрепят новаторството и оригиналните идеи, отличават и насърчават авторския подход, разбирането на журналистиката като сфера на индивидуално присъствие, творчество и професионализъм.

Церемонията по връчването на престижните отличия се провежда по традиция на брега на морето в курорта Свети Влас. Преди всяка церемония през деня медийни експерти, репортери и видни български журналисти се събират на традиционна дискусия по текушата телевизионна продукция.

Тази година дискусията се проведе под надслов „Тенденции в журналистиката през 2019 година.“  Водещ бе Иван Гарелов. Основната обсъждана тема бе  свободата на медиите в България и свободата на словото, качеството на произвеждания продукт. Разгледа се въпроса със зависимостта на журналистите от диктуваните правила и начините за оцеляване на професията, на свободната журналистика в бъдеще. Журналистите активно участваха в дискутираните наболели въпроси, предлагайки решения и начини за отстояване на своята свобода и независимост.

„Трябва да говорим за независивост на медиите. Бих искал да дойде момент, в който журналистът да отива при главния редактор и да му казва какво и къде иска да снима, а не обратното,” каза Милен Цветков, включвайки се в дискусията.

Иван Бакалов пък бе на мнение, че „ свободата е нещо, което сами трябва да си извоюваме - не бива да чакаме държавата да ни я даде”.

Засегна се и наболелият въпрос за медийната собственост и как не трябва да се допуска собствениците на медии да диктуват редакционната политика и начина на работа на журналистите. Валерия Велева изказа мнение, че колкото по-голяма е финансовата зависимост на една медия, толкова повече страда самата журналистика. 

Доц. Георги Лозанов бе категоричен, че борбата за свобода на словото е борба на самите журналисти и на тези, които работят със словото. Той подчерта:

„Зависимостта на журналистиката става все по видима. Това е световен въпрос. Пада доверието в журналистиката - с тенденция медиите да станат излишни, да преобладава социалната мрежа. Журналистиката може да се защити дотолкова, доколкото тя е професионална. Иначе тя става застрашена професия. Журналистиката – е история на съвремеността. Тя може да разказва ставащото, да конструира съвременният свя и затова тя е в тежка конкуренция с тези, които са на власт.”

Иван Гарелов припомни, че журналистите водят война едни срещу други и затова не  могат да се обеденят за спасяването на професията.

Проф. Ивайло Знеполски подкрепи Гарелов в това, че трябва да има журналистическа солидарност. „Съдбата на журналистите е в техните собствени ръце. Безобразие  е да има платени политически послания и журналистиката да се превръща в слугинаж. Работи се в една нерегламентира среда и вината е поделена - тя е и на институциите, и на хората, които работят в медиите,“ заключи професорът.

 

Сподели в
 

След като в няколко града в страната се състоя премиерата на книгата на журналиста Калин Тодоров „Зад завесата на соца“, в първия ден на лятото и клуб „Книгата“ гостоприемно отвори врати за нейната софийска премиера. Да уважат автора се събраха известни интелектуалци, журналисти и почитатели на мемоарната литература.

23.06.2019/21:20

На откриването на уникалната фотоизложба „Тодор Славчев. Фотоархив” председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова връчи плакет на СБЖ „Златно перо” на внучката на големия фотограф, напуснал ни през 1992 г. Яна Узунова е отличена заради усилията й да опази и систематизира съкровищницата на сниманите от нейния дядо в продължение на над 60 години фотосвидетелства за историята.

15.06.2019/11:17

По време на 30-ия редовен конгрес на Международната федерация на журналистите (МФЖ), който се проведе в Тунис на 13 и 14 юни т.г., бе избран нов президент на организацията.

14.06.2019/22:00

Богата фактология и храна за размисъл предлага второто допълнено издание на книгата на преподавателката във ФЖМК „Българската журналистика (1842-1944). Актуални ракурси”. Първото издание, излязло през 201-та, е носител на „Златно перо” на СБЖ.

13.06.2019/10:25

Българската национална телевизия (БНТ) е в практически фалит и ситуацията е критична. Това каза още в началото на едночасовата дискусия изпълняващият длъжността генерален директор Емил Кошлуков, който е и един от кандидатите за шеф на обществената медия. Както първи сайтът на СБЖ sbj-bg.eu информира днес Съветът за електронни медииш(СЕМ) изслуша финансовия отчет на БНТ в търсене на изход от критичната ситуация.

12.06.2019/21:38
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 48 гости

Бързи връзки