Божидар Николов разказва за героите от книгата си

05.06.2019 /09:03 | Автор : Боряна Димитрова, Търговище | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Божидар Николов отразява непряко и себе си в книгата

На творческа среща, сред много приятели, съмишленици и колеги журналистът Божидар Николов от Търговище представи новата си книга.

Тя е озаглавена "Срещи, спомени, таланти" и представя авторските впечатления за 20 личности, съвременници на Николов.

"На всяка страница читателят среща живота такъв, какъвто е", каза при представянето филологът Веселка Бахнева. В книгата са поместени интервюта, очерци и журналистически статии, подготвяни по време на 55-годишния професионален път на автора.

Между личностите в "Срещи, спомени, таланти" са имената на писателите Стефан Цанев и Йордан Радичков, актьорът Васил Михайлов, проф. Ганчо Папуров, проф. Димитър Чолаков, Владимир Висоцки и др. За написването й му помагат и други хора и така образите стават многопластови.

За героите, освен че разказва, авторът в свой текст или чрез интервю, винаги има още една гледна - на приятел, на съмишленик или на родственик. С творбата Николов за пореден път показва, че умее да води разговор. Той прилага различен подход при представянето на всяко лице, с което задържа интереса на читателя. 

"Включил съм хора, впечатлили ме през годините като изградени личности и характери. От всички тях съм "чопнал" по мъничко за себе си, защото човек се учи докато е жив", каза Божидар Николов. Той обясни защо е написал книгата, чрез мисъл заимствана от Йордан Радичков - "задачата на твореца е да пренесе за следващите поколения, това което преживява". 

Книгата завладява читателя, съвременник на Николов и на героите, които макар и познати за някои, разкриват и по нещо лично и несподеляно досега. А как наследниците на нашето време ще оценят "Срещи, спомени, таланти" на един от доайените на журналистиката в Търговище - времето ще покаже. 

Свързани:   Журналистът Божидар Николов представя днес книга

С 20 личности от Търговище и страната "среща" читателя журналистът Божидар Николов в новата си книга. Тя е озаглавена "Срещи, спомени, таланти" и ще бъде представена на 4 юни.
Дата: 04.06.2019


 

Сподели в
 

Пиесата „Две бучки лед“ на зам.-главния редактор на програма „Христо Ботев“ и колумнист-сатирик на в. „Сега“ Весел Цанков със сигурност би изненадала онези, които го познават само в амплоато му на хуморист и шегаджия.

18.08.2019/09:07

Поетът Недялко Йорданов публикува позицията си по случая със сайта „Биволъ“. Медията, собственост на сина на поета – Асен Йорданов, бе замесена от прокуратурата като съпричастна към хакерската атака срещу НАП и изтеклите лични данни на милиони българи.

17.08.2019/09:06

На четирима заподозрени в убийството на словашкия разследващ журналист Ян Куцяк и годеницата му бяха повдигнати нови обвинения в поръчване на убийствата на двама прокурори и един адвокат, съобщи словашката полиция, цитирана от Ройтерс.

16.08.2019/09:05

През 2019-а Радио Варна предлага на слушателите всеки месец специални празнични събития - концерти, изложби, изнесени студиа - по повод своя юбилей.

15.08.2019/09:04

Изявлението на Зоран Заев, че "няма да позволи няколко престъпници, един суетен журналист и педераст да свалят правителството", предизвика реакции от партии, журналистически сдружения, регулаторния орган за медиите, неправителствени организации, както и коментари в социалните мрежи.

14.08.2019/18:40
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 10 гости

Бързи връзки