Божидар Николов разказва за героите от книгата си

05.06.2019 /09:03 | Автор : Боряна Димитрова, Търговище | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Божидар Николов отразява непряко и себе си в книгата

На творческа среща, сред много приятели, съмишленици и колеги журналистът Божидар Николов от Търговище представи новата си книга.

Тя е озаглавена "Срещи, спомени, таланти" и представя авторските впечатления за 20 личности, съвременници на Николов.

"На всяка страница читателят среща живота такъв, какъвто е", каза при представянето филологът Веселка Бахнева. В книгата са поместени интервюта, очерци и журналистически статии, подготвяни по време на 55-годишния професионален път на автора.

Между личностите в "Срещи, спомени, таланти" са имената на писателите Стефан Цанев и Йордан Радичков, актьорът Васил Михайлов, проф. Ганчо Папуров, проф. Димитър Чолаков, Владимир Висоцки и др. За написването й му помагат и други хора и така образите стават многопластови.

За героите, освен че разказва, авторът в свой текст или чрез интервю, винаги има още една гледна - на приятел, на съмишленик или на родственик. С творбата Николов за пореден път показва, че умее да води разговор. Той прилага различен подход при представянето на всяко лице, с което задържа интереса на читателя. 

"Включил съм хора, впечатлили ме през годините като изградени личности и характери. От всички тях съм "чопнал" по мъничко за себе си, защото човек се учи докато е жив", каза Божидар Николов. Той обясни защо е написал книгата, чрез мисъл заимствана от Йордан Радичков - "задачата на твореца е да пренесе за следващите поколения, това което преживява". 

Книгата завладява читателя, съвременник на Николов и на героите, които макар и познати за някои, разкриват и по нещо лично и несподеляно досега. А как наследниците на нашето време ще оценят "Срещи, спомени, таланти" на един от доайените на журналистиката в Търговище - времето ще покаже. 

Свързани:   Журналистът Божидар Николов представя днес книга

С 20 личности от Търговище и страната "среща" читателя журналистът Божидар Николов в новата си книга. Тя е озаглавена "Срещи, спомени, таланти" и ще бъде представена на 4 юни.
Дата: 04.06.2019


 

Сподели в
 

Дирекция "Култура" на Столичната община обяви, че приема предложения за наградите за ярки постижения в областта на културата за 2019 г., съобщиха от институцията.

25.06.2019/09:02

В Министерството на културата ще се проведе информационен ден във връзка с декларациите за собственост на 24 юни (понеделник) от 14 ч. в зала „Сцена 17” на 7 ет., които медиите трябва да подадат по закон, съобщиха от ведомството.

24.06.2019/09:01

За втора поредна година журналистът от в. „Нов живот“ Божидара Ангелова стана носител на Голямата награда „Св. Константин-Кирил Философ“ на Българската асоциация на регионалните медии (БАРМ).

23.06.2019/09:07

Вестник "Дума" осъмна с разбита врата, съобщават от пресцентъра на БСП. Вандалският акт се е случил тази сутрин.

22.06.2019/13:19

Устният изпит по журналистика за кандидат-студенти в Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще се състои на 22 юни от 9.00 часа, съобщават от висшето училище.

22.06.2019/08:06
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 45 гости

Бързи връзки