Начало
 
 

Венецуела и Куба апелират за общ световен отпор срещу санкциите на САЩ

05.06.2019 /09:19 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан (вляво) и Н. Пр. Ориета Капони. Снимка: Къдринка Къдринова

Посланичките на двете страни - Техни Превъзходителства Ориета Капони и Каридад Ямира Куето Милиан, разказаха на пресконференция в Клуб „Журналист” на СБЖ как американските наказателни мерки застрашават живота на хората в страните им и се превръщат в престъпление срещу човечеството, налагащо спешна реакция на международното право и на всички хора с добра воля

„Едностранните санкции - престъпление срещу човечеството”. Това бе темата на съвместната пресконференция, която дадоха в Съюза на българските журналисти посланичките на Венецуела и на Куба у нас - Техни Превъзходителства Ориета Капони и Каридад Ямира Куето Милиан.

Те бяха приветсствани от председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, която припомни традиционно топлите отношения на България с двете латиноамерикански държави и отбеляза, че Клуб „Журналист” е свободната трибуна, дааваща достъп до най-широка информация за гилдията и обществеността ни по всички актуални проблеми по света и у нас.

Посланик Капони и посланик Куето Милиан припомниха, че техните две страни са обект на драстични едностранни санкции, налагани от правителството на САЩ и целящи смяна на суверенните държавни ръководства в Каракас и Хавана. Вследствие на тези наказателни мерки функционирането на двете икономики и извършването на търговски и финансови операции с техни партньори постоянно се саботират. В чужди банки са блокирани внушителни средства, предназначени за закупуване на стоки от първа необходимост за двете страни, а животът на народите им е пряко застрашен от тези действия на американското правителство, сравними с истински геноцид.

Двете посланички изнесоха конкретни данни за щетите, които тази политика на Вашингтон нанася на Венецуела и Куба. Припомнено бе, че обект на разрушителни санкционни действия от страна на САЩ са и други държави по света, което изисква по-координиран и решителен отпор на международно ниво срещу подобен опасен за световния мир и сигурност подход.

Отправен бе апел за мобилизиране на всички демократични и пацифистки сили на планетата, за да бъдат възпрени агресивните посегателствата на американската  върхушка начело с президента Доналд Тръмп срещу живота и добруването на различни народи, срещу суверенни правитлства и държави. Издигната бе и идеята за провеждане на международна конференция, на която както засегнатите страни, така и всички останали, да съгласуват обща стратегия срещу едностранните наказателни мерки на САЩ, чиято жертва очевидно във всеки един момент може да стане всяка една „непослушна” държава.

На пресконференцията присъстваха също посланикът на Сирия у нас, както и представители на посолствата на Русия и на Палестна.

В залата на Клуб „Журналист” имаше много представители на медиите, както и членове на асоциациите за приятелство с Венецуела и с Куба.

Експозетата на посланичките на двете страни съдържаха важна фактология, която почти не се споменава в доминиращите по света големи медии.

Н. Пр. Ориета Капони припомни, че в периода 2014-2019 г. две американски правителствени администрации са издали общо 7 постановления за санкционни действия срещу Венецуела. В тях влиза блокиране и конфискация на финансови активи на страната, включително на държавната нефтена компания PDVSA и на дъщерната й фирма в САЩ - CITGO, глоби за търговия с нефт, забрана на операции със злато, наказателни мерки срещу венецуелската Централна банка и т.н.

5 милиарда и 470 милиона долара средства на Венецуела са блокирани в над 40 различни чуждестранни банки, като тези пари са били предназначени главно за закупуване на храни, лекарства и суровини за индустрията. Около половината от сумата е блокирана в две финансови институции - Английската банка в Обединеното кралство и Нова банка в Португалия.

Най-големият цинизъм е, че точно Съединените щати, които чрез тези свои действия пряко пречат на венецуелското правителство да осигурява на гражданите си жизненоважни стоки и услуги, после тиражират гръмки обвинения, че това правителство било виновно за ситуацията, а себе си представят за бранители на правата на народа, който обричат на тежки изпитания, изтъкна Ориета Капони. Тя изрази възмущението си, че тази теза постоянно се повтаря и от съюзниците на САЩ в Латинска Америка и Европа, и от големите световни медии, които все „пропускат” да забележат, че главният виновник за тежката икономическа криза във Венецуела и за ефекта й върху хората носят именно санкциите.

Посланик Капони напомни думи на бившия посланик на САЩ във Венецуела Уилям Браунфийлд, който през октомври 2018-та обяснява, че американските санкции срещу PDVSA неминуемо ще се отразят тежко на обикновените граждани. Но това според него било оправдано, защото така щял да се „ускори колапсът” на венецуелското правителство, „макар и да бъде предизвикано страдание в продължение на месеци или може би години”.

Ориета Капони напомни още, че когато през 2017-та швейцарската банка UBS блокира венецуелски държавни сметки, това предизвиква 4-месечно забавяне в програмата на правителството в Каракас за ваксинация в страната, което е довело до здравословни проблеми за голяма част от населението в страната.

През същата 2017 г. международното банкиране е блокирало венецуелски транзакции на стойност 9 милиона долара, които са целяли осигуряване на продукти за хемодиализа. Така е била спряна помощта за 15 000 венецуелци на хемодиализа.

През 2017-2018 г. американски и европейски банки възпрепятстват финансови операции на правителството в Каракас за закупуване на храни на стойност 300 млн. долара. Общо щетите за Венецуела вследствие на американските санкции в периода 2015-2018 г. възлизат на 130 млрд. долара. Всичко това може да се обобщи като прилагане от страна на Вашингтон на системна и съзнателна стратегия за масово нарушение на правата на венецуелския народ, подчерта Ориета Капони.

Посланичката на Венецуела обърна внимание върху особено драстичния ефект на тези мерки върху програми за лечение на тежко болни деца в чужбина, които по-рано са се развивали чрез финансиране от PDVSA и CITGO. Сега заради американските санкции разплащанията на тези нефтени компании с чуждестранните медицински заведения в страни като Италия, Испания, Аржентина, са блокирани. Съответно е спряно и лечението на малките пациенти, което води до трагични последици. Преди броени дни венецуелският външен министър Хорхе Ареаса извести, че вече второ онкоболно венецуелче, което е очаквало трансплантация на костен мозък в Италия, е починало.

„Правителството ни се старае да реагира колкото се може по-бързо, да търси алтернативни варианти. Много от тези деца вече са прехвърлени в болници в Куба, която ни се притече на помощ в тази тежка ситуация. Но представете си колко е трудно всичко, какво преживяват децата и семействата им, как стресът допълнително уврежда здравето им,” каза Ориета Капони.

Тя добави, че правителството в Каракас е задвижило специален план за борба с последиците от санкциите на САЩ върху живота на народа. Сформирани са комисии, които обикалят къща по къща, семейство по семейство, за да установят конкретните индивидуални проблеми, с които се сблъскват хората заради наказателните мерки, и съответно да се търсят начини за преодоляването им.

Посланик Капони подчерта, че както правителството в Каракас многократно е изтъквало, само вътрешновенецуелският диалог може да осигури мирен изход от политическото противопоставяне, а всяка чужда намеса, включителнои чрез санкции, прави само още по-брутална необявената война срещу страната. Ориета Капони изрази надежда, че диалогът междуу правителство и опозиция, започнат с посредничеството на Норвегия, ще има позитивно развитие.

На свой ред посланичката на Куба Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан очерта параметрите на американската икономическа и финансова блокада на Острова на свободата, която продължава вече 60 години. През този период Вашингтон е изпробвал върху кубинсикия народ всички онези санкционни механизми, които сега прилага и спрямо Венецуела, както и спрямо други нарочени страни като Сирия, Иран, Русия, Китай и дори частично срещу ЕС.

Кубинската посланичка напомни и едно известно изказване, направено през април 1960 г. от тогавашния държавен секретар на САЩ Лестър Д. Малъри, което се отнася до Куба, но силно напомня по смисъл казаното от бившия американкки посланик във Венецуела Браунфийлд, цитиран от посланик Капони. Ето думите на Малъри отпреди почти шест десетилетия: „Единственото средство за подронване на вътрешната опора (на кубинските власти - б.р.) е чрез предизвикване на недоволство въз основа на икономически трудности... Трябва да се използват всички средства за подкопаване на икономическия живот в Куба. Най-ефикасният начин за действие е да се отказват средства и суровини на Куба, за да се предизвика спад в заплатите и доходите, глад, разочарование и сваляне на правителството”.

„Тези думи сякаш са изречени днес - уви, политиката на САЩ продължава да е същата,” каза посланик Куето Милиан. Тя наблегна: „Помислете си - ние сме под тази преса вече 60 години. 7 от всеки 10 кубински граждани са родени, израсли и прекарали целия си досегашен живот в условията на американска блокада. Това е най-дългият геноцид в човешката история”.

За изминалите шест десетилетия американските санкции са нанесли на Куба общи щети на стойност 933,7 млрд. долара, посочи Куето Милиан. От тях 2,7 млрд. долара са само преките щети върху здравеопазването. Онова, което блокадата нанася на кубинската икономика само за 12 часа, е равно на стойността на годишното количество инсулин за 64 000 диабетици на острова.

А ето и пораженията на блокадата на САЩ върху Куба, нанесени през 2018 г. - 4,3 млрд. долара общи щети. От тях 348 млн. долара в селското стопанство и хранителната промишленост, 2,8 млн. долара в образованието, 35 млн. долара в културата.

Посланичката напомни значими исторически факти - как след Кубинската революция Вашинготн като първа наказателна мярка решава да анулира закупуването на около 700 хил. тона или една четвърт от предварително договорените количества кубинска захар.

През юли 1960 г. на Острова на свободата в съответствие с кубинската конституция и със закон 851 е проведена национализация на съществувалите там 26 американски транснационални компании, както и на друга чуждестранна собственост. Съгласно международното право кубинското правителство изплаща съответните компенсации - получават ги фирми от Испания, Швейцария, Франция, Великобритания, Канада, Германия. Но правителството във Вашингтон отказва американски граждани да получат такива компенсации - въпреки че национализацията е призната от Върховния съд на САЩ.

На 20 януари 1962 г. в Белия дом влиза президентът Джон Кенеди. На 3 февруари с. г. той официализира блокадата на Куба. На 7 февруари с. г. обявява постоянно и пълно антикубинско ембарго - забранява се всякакъв кубински внос в САЩ и всякакъв американски износ за Куба.

През десетилетията, изминали оттогава, наказателните мерки многократно са били разширявани и допълвани с още конкретни санкции - включително и такива, които са насочени срещу чуждестранни партньори на Куба, само защото си сътрудничат с нея. Целта винаги е да се влоши икономическото положение на страната и да се отежни още повече животът на хората.

„Подобни действия, които са част от една генерализирана и систематична атака срещу цивилно население, представляват престъпление срещу човечеството,” подчерта посланичката на Куба. Тя добави, че една от най-тежките разновидности на този тип престъпления е геноцидът, който де факто също се прилага от Вашингтон спрямо кубинския народ. И цитира определението за геноцид, направено в публикувана през 1944 г. книга на полския юрист от еврейски произход Рафаел Лемкин: „Прилагане на координирани действия, насочени към разрушаване на носещи елементи в живота на национални групи с крайна цел унищожаването им”.

Посланичката напомни още, че през 1946 г. Общото събрание на ООН също очертава параметрите на престъплението геноцид: „Отказване на правото на живот на човешки групи, без зависимост дали тези расови, религиозни, политически или друг вид групи са били унищожени напълно или частично.”

Съществува и конвенция на ООН за превенция и санкциониране за престъплението  геноцид - тя е одобрена през 1948 г.и е влязла в сила през 1951 г. Същото престъпление се третира и в Римския статут на Международния наказателен съд, одобрен през 1998 г. и влязъл в сила през 2002 г. САЩ и досега не са го ратифицирали.

„Американската антикубинска блокада е масово, крещящо и систематично погазване на човешките права на всички кубинци. Това е най-жестоката и продължителна система за едностранни санкции, прилагана спрямо една държава. Вече 26 години поред Общото събрание на ООН с огромно мнозинство гласува за отмяна на блокадата на САЩ срещу Куба,” наблегна Н. Пр. Куето Милиан. Тя подчерта, че блокадата нарушава всички принципи на международното право и  международните договорености за ненамеса във вътрешните работи на суверенни държави. Погазва и правата на трети държави, сътрудничащи си с Куба. Претендира за екстратериториално въздействие. Налага глоби заради финансови операции с Острова на свободата - така само в периода 2017-2018 г. са били глобени 100 европейски и азиатски банки.

Блокадата е в разрез и със законите на самите Съединени щати, с правата и свободите, за които са се борили техните бащи основатели, защото забранява на американските граждани да посещават Куба и да търгуват взаимоизгодно с нея. „Имаме на 90 мили от границите си организации на американски зърнопроизводители, които желаят да ни доставят храни, но заради блокадата ни се налага да караме ориза за кубинците чак от другия край на света - от Виетнам,” каза Н. Пр. Куето Милиан.
Ново драстично ожесточаване на блокадата представлява активираният в началото на май т.г. от президента Доналд Тръмп член 3 от американския санкционен закон „Хелмс-Бъртън”, приет през 1996 г., изтъкна посланичката. Законът има общо 4 члена и те всичките целят да задушат Куба. Но специално член 3 е насочен към трети страни, които си партнират с Острова на свободата и имат свои инвестиции там. Въпросният член дава право на граждани на САЩ, включително и на кубински емигранти, да съдят такива чужди фирми, които ползват национализирана през 1960 г. бивша американска собственост - било сгради и инсталации, било терени.

Досега този спорен член 3 е бил замразяван от всички предходни американски администрации, защото ударът по икономическите интереси на трети държави носи сериозен риск от ответни искове срещу САЩ в Световната търговска организация. Острата реакция от страна на ЕС именно в такъв дух още през 1996-а е довела до замразяването на член 3 и до отхвърлянето му дори от Върховния съд на САЩ.

Сега обаче Тръмп го активира, събуждайки призрака на световна търговска война. Институционално ЕС отново реагира гневно и решително. Но на ниво компании е налице силен смут. „Целта е да се отблъснат чуждите компании от Куба, да бъдат сплашени, да се откажат да инвестират в кубинската икономика. И вече сме свидетели на подобни реакции. Този ход на САЩ е реално началото на една открита война,” заяви Каридад Ямира Куето Милиан.

Тя добави, че в политическо отношение кубинският народ е напълно подготвен за този нов и жесток етап и че „никой кубинец няма намерение да си дава дома, в който живее, примерно, от 40 години, или земята, която обработва, на някой от Маями, претендиращ, че някога е притежавал тези имоти”. Посланичката продължи: „Решимостта да отстоим нашия живот и нашия модел на развитие е налице. Но ако постоянно сме с извити ръце, ако са ни отрязани всички канали за финансиране, как да поддържаме нашата хуманна социална система, нашите безплатни, общодостъпни и висококачествени здравеопазване и образование? Това е големият сблъсък. Искат да ни унищожат с икономическа война, за да унищожат и човечността като модел на обществено развитие.”

Н. Пр. Куето Милиан коментира и постоянните обвинения на администрацията на Тръмп, че страната й се месела във Венецуела и поддържала там военен контингент. Тя каза: „Нашият „контингент” във Венецуела носи бели престилки - имаме там лекари, които работят за хората, отивайки и в най-затънтените селца. Никакви военни нямаме там. Чавес беше най-добрият приятел на Куба. Поддържаме братски отношения с неговата страна и народ. Много ни боли, че сега Венецуела е обект на същата необявена война, която се прилага и срещу нас вече 60 години. Можем да й се противопоставим само с истината. И с надеждата, че един ден ще дойде нов Нюрнбергски процес и за американската политика, която тласка света към войни, конфронтации и престъпления срещу човечеството”.

Думата взе и проф. Хуан Мигел Диас Ферер - кубинец по рождение, доктор на философските науки от Московския държавен университет „Ломоносов” и съпруг на венецуелската посланичка Ориета Капони. Той обърна внимание, че обект на санкционните удари на САЩ наред с Венецуела и Куба са още доста други страни - като Русия, Сирия, Иран, Китай и др. Вашингтон вече прилага икономически наказателни мерки дори срещу свои съюзници като страните от ЕС и НАТО. Освен това ги принуждава чрез заплахи да харчат средства, за да се превъоръжават, закупувайки американско оръжие.

Диас Ферер посочи: „Сегашната обстановка в света е крайно опасна. На ръба на войната сме, на ръба на едно кърваво море. Цялата система на международните отношения е подкопавана от настъпващия американски деспотизъм, който не спазва и погазва съществуващи договори и споразумения. Санкции се налагат наляво и надясно. Всяка страна е застрашена. Уви, за момента не виждаме координация дори между пряко засегнатите от тези мерки държави. А е необходимо обединяване както между тях, така и между всички пацифисти, антифашисти, дори еколози - защото няма по-голяма заплаха за природата и човечеството от войната. Необходима ни е най-широка коалиция, за да се възпрат тези самозабравили се внедрители на все повече и повече санкции. Те няма да се спрат сами. Като не виждат съпротива, стават още по-настъпателни, атакуват нови и нови страни. Необходимо е единение на всички хора с добра воля по света, за да не допуснем да ни тласнат в бездната”.

Накрая Снежана Тодорова обобщи, че едно обединение в името на хуманизма, истината, живота и мира е кауза, която със сигурност би подкрепило и българското общество.

Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан използва случая, за да покани медиите и приятелите на Куба в посолството на страната на ул. "Константин Щъркелов" 1 на 11 юни от 16.00 ч. - на прожекция на документален филм, посветен на 60-годишнината на информационната агенция Пренса Латина. Ще присъства и делегация на агенцията, която ще е на посещение в България.

Сподели в
 

Днес в плевенския парк „Кайлъка” ще се проведе национална обединителна среща на ръководители на състави по танци и изкуства под надслов „Национално обединение на гилдията”.

30.05.2020/13:11

По повод Международния ден на детето, 1 юни, входът в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” и Къщата музей „Цар Освободител Александър II” ще бъде безплатен за деца и ученици до 18 години.

29.05.2020/19:37

Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ) ще използва мачовете при закрити врата като тестово поле за иновационни технологии в телевизионното излъчване, обяви заместник комисионерът Бил Дейли.

28.05.2020/16:52

Тези дни се навършиха 2 години от кончината на големия български художник Светлин Русев. Прrживе Русев подари на родния Плевен ценнатата си сбирка изобразително изкуство от цял свят.

27.05.2020/17:37

Шоуто на "Евровизия" "Europe Shine a Light", което се състоя на 16 май вместо финала на песенния конкурс, е било проследено от 73 млн. зрители, съобщиха холандските организатори на мероприятието.

27.05.2020/14:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки